Directorul AEE a cerut despăgubiri de un leu de la CNI pentru defăimare

Interese la vedere 25 iulie 2016 643
Mihail Stratan consideră că prin actul de constatare al CNI i-a fost știrbit bunul nume

Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Mihail Stratan, pierde deja a doua luptă cu CNI, în încercarea de a dovedi că nu s-a aflat în conflict de interese atunci când firma sa a livrat echipament instituției pe care o conduce. Atât Judecătoria sectorului Râșcani, cât și Curtea de Apel Chișinău au confirmat că actul prin care Comisia Națională de Integritate a constatat că Mihail Stratan s-a aflat în conflict de interese este bazat pe temeiuri legale. Stratan se consideră însă defăimat și a cerut despăgubiri de la CNI.Așa cum a arătat Moldova Curată într-un articol publicat în anul 2014, în luna martie 2013, Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) și Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) au organizat o licitaţie pentru procurarea unui set de echipament pentru audit energetic, destinat Agenţiei pentru Eficienţă Energetică. Câștigătoare a licitației a fost declarată firma „Esco Voltaj”, al cărei fondator este, cu o cotă de 100 %, Mihail Stratan. Astfel, potrivit actului de constatare aprobat de CNI la 20 februarie 2014, contractul prin care a fost achiziționat echipament în valoare de 36 416 euro, a fost semnat de către reprezentantul firmei „Esco-Voltaj” Valeriu Galețchi, directorul ADR Nord Ion Bodrug și directorul adjunct al AEE, Călin Negură, împuternicit prin procură de către Mihail Stratan. 

Sesizare depusă de GIZ 

După organizarea licitației și încheierea contractului, unul dintre partenerii din acest proiect, Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei, a sesizat CNI, cu solicitarea să verifice dacă la mijloc este sau nu un conflict de interese în condițiile în care una dintre companiile participante la licitație  îl are ca fondator pe conducătorul instituției beneficiare. CNI a constatat că Mihail Stratan ar fi trebuit să informeze instituția ierarhic superioară, adică Ministerul Economiei, despre faptul că este fondator al firmei care a câștigat licitația. La fel, funcționarul s-ar fi aflat în conflict de interese atunci când a semnat procura pe numele adjunctului său. Potrivit CNI, prin procură, lui Călin Negură i-au fost date indicații concrete referitoare la semnarea contractului, respectiv, acesta nu avea libertate în luarea deciziilor. 

A cerut despăgubiri de la CNI pentru defăimare

În timpul controlului efectuat de CNI, Mihail Stratan a depus declarații în scris și a menționat că nu a încălcat nici o lege, întrucât nu a semnat personal contractul și licitația nu a fost organizată de AEE. „Pornind de la faptul că SRL „Esco-Voltaj”, în care eu sunt fondator, a devenit beneficiarul unui contract comercial în urma unei licitații publice, organizată de altă instituție, în opinia mea, nu există o situație de conflict de interese în sensul conținutului art. 2 din Legea nr.16/15.02.2008 cu privire la conflictul de interese”, a notat Mihail Stratan în explicațiile depuse la CNI.

Cu toate acestea, atât Judecătoria sectorului Râșcani, cât și Curtea de Apel Chișinău (la 7 iulie 2016) au dat câștig de cauză CNI. Mihail Stratan a solicitat în instanță și despăgubiri de la CNI, în valoare de un leu, argumentând că instituția, prin acțiunile sale, „a știrbit din autoritatea și bunul său nume, atât în fața colegilor, a subalternilor, cât și a șefului său ierarhic”. Instanța a respins această pretenție.

Va căuta dreptate și la Curtea Supremă 

Chiar dacă decizia Curții de Apel Chișinău este definitivă, ea poate fi atacată în termen de două luni la Curtea Supremă de Justiție. Mihail Stratan nu ne-a răspuns la telefon astăzi, însă avocatul său, Iulian Balan, a declarat pentru Moldova Curată că va contesta hotărârea la CSJ.

Mihail Stratan deține funcția de director al Agenției pentru Eficiență Energetică de la fondarea acestei instituții, în anul 2011. Agenția este o structură subordonată Ministerului Economiei. Potrivit declarației sale de avere pentru anul 2014, el deține 4 firme (cota-parte - 100%): „Omni Invest”, „Ergo Casa”, „Eco Recycling” și „Esco-Voltaj”. În alte două SRL-uri , „Artem Grup” și „MWS Imex”, Mihail Stratan deține o cotă de 33 %. Pentru anul 2012, demintarul nu a declarat niciun venit din activitatea acestor firme.

Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

La 4 ani de la intentare, în dosarul ”Molojen” încă nu...

Procurorul care gestionează dosarul fostului director al Întreprinderii de Stat ”Registru” susține că examinarea în instanţă a ajuns în ultima fază, dar că acum finalizarea este tărăgănată intenționat. Din luna mai și până acum aproape că nu au avut loc ședințe, acestea fiind amânate, invocându-se diferite motive. Vladimir Molojen este învinuit că a încheiat contracte de publicitate cu firma soției sale, prejudiciind statul cu peste 2 milioane de lei. În dosar figurează ca inculpați alte două persoane care au activat în cadrul Întreprinderii ”Registru”.

18 septembrie 2014
762
Interese la vedere

Mircea Roșioru: ”Reforma procuraturii este așteptată și...

”Reforma în domeniul Procuraturii este așteptată atât de societate, cât și de procurori, pentru a scoate acest domeniu din jocul politicului”, a declarat președintele Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), Mircea Roșioru, într-un interviu pentru Moldova Curată. 

04 aprilie 2015
554
Interese la vedere

Iazul satului Clocuşna arendat de soţia primarului

Ruslan Goreacii, primarul satului Clocuşna din raionul Ocniţa, a semnat un contract cu soţia sa, prin care a dat în arendă iazul satului cu suprafaţa de peste trei hectare pe o perioadă de 29 de ani. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a stabilit că primarul a încălcat regimul juridic al conflictului de interese. După constatarea acestei abateri, contractul de arendă ar putea fi anulat, fapt ce îl nemulţumeşte pe alesul local din Clocuşna care spune că a investit mulţi bani în acest iaz.

27 noiembrie 2015
1240
Interese la vedere

Frate și soră cu funcții de răspundere la primăria din...

În primăria satului Cuizăuca, raionul Rezina, cuvântul „familie” are o însemnătate aparte. Și asta deoarece fratele și sora dețin funcțiile de primar și, respectiv, de contabil-șef în aceeași instituție publică. Deși situația respectivă există de doi ani în primăria de la Cuizăuca, reprezentanții Oficiului teritorial Orhei al Cancelariei de Stat susțin că nu au știut despre acest fapt, însă afirmă este vorba de un conflict de interese, fiindcă ambele persoane dețin funcții de răspundere în primăria din localitate.

05 iunie 2013
848