Directorul AEE a cerut despăgubiri de un leu de la CNI pentru defăimare

Interese la vedere 25 iulie 2016 398
Mihail Stratan consideră că prin actul de constatare al CNI i-a fost știrbit bunul nume

Directorul Agenției pentru Eficiență Energetică, Mihail Stratan, pierde deja a doua luptă cu CNI, în încercarea de a dovedi că nu s-a aflat în conflict de interese atunci când firma sa a livrat echipament instituției pe care o conduce. Atât Judecătoria sectorului Râșcani, cât și Curtea de Apel Chișinău au confirmat că actul prin care Comisia Națională de Integritate a constatat că Mihail Stratan s-a aflat în conflict de interese este bazat pe temeiuri legale. Stratan se consideră însă defăimat și a cerut despăgubiri de la CNI.Așa cum a arătat Moldova Curată într-un articol publicat în anul 2014, în luna martie 2013, Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) și Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) au organizat o licitaţie pentru procurarea unui set de echipament pentru audit energetic, destinat Agenţiei pentru Eficienţă Energetică. Câștigătoare a licitației a fost declarată firma „Esco Voltaj”, al cărei fondator este, cu o cotă de 100 %, Mihail Stratan. Astfel, potrivit actului de constatare aprobat de CNI la 20 februarie 2014, contractul prin care a fost achiziționat echipament în valoare de 36 416 euro, a fost semnat de către reprezentantul firmei „Esco-Voltaj” Valeriu Galețchi, directorul ADR Nord Ion Bodrug și directorul adjunct al AEE, Călin Negură, împuternicit prin procură de către Mihail Stratan. 

Sesizare depusă de GIZ 

După organizarea licitației și încheierea contractului, unul dintre partenerii din acest proiect, Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei, a sesizat CNI, cu solicitarea să verifice dacă la mijloc este sau nu un conflict de interese în condițiile în care una dintre companiile participante la licitație  îl are ca fondator pe conducătorul instituției beneficiare. CNI a constatat că Mihail Stratan ar fi trebuit să informeze instituția ierarhic superioară, adică Ministerul Economiei, despre faptul că este fondator al firmei care a câștigat licitația. La fel, funcționarul s-ar fi aflat în conflict de interese atunci când a semnat procura pe numele adjunctului său. Potrivit CNI, prin procură, lui Călin Negură i-au fost date indicații concrete referitoare la semnarea contractului, respectiv, acesta nu avea libertate în luarea deciziilor. 

A cerut despăgubiri de la CNI pentru defăimare

În timpul controlului efectuat de CNI, Mihail Stratan a depus declarații în scris și a menționat că nu a încălcat nici o lege, întrucât nu a semnat personal contractul și licitația nu a fost organizată de AEE. „Pornind de la faptul că SRL „Esco-Voltaj”, în care eu sunt fondator, a devenit beneficiarul unui contract comercial în urma unei licitații publice, organizată de altă instituție, în opinia mea, nu există o situație de conflict de interese în sensul conținutului art. 2 din Legea nr.16/15.02.2008 cu privire la conflictul de interese”, a notat Mihail Stratan în explicațiile depuse la CNI.

Cu toate acestea, atât Judecătoria sectorului Râșcani, cât și Curtea de Apel Chișinău (la 7 iulie 2016) au dat câștig de cauză CNI. Mihail Stratan a solicitat în instanță și despăgubiri de la CNI, în valoare de un leu, argumentând că instituția, prin acțiunile sale, „a știrbit din autoritatea și bunul său nume, atât în fața colegilor, a subalternilor, cât și a șefului său ierarhic”. Instanța a respins această pretenție.

Va căuta dreptate și la Curtea Supremă 

Chiar dacă decizia Curții de Apel Chișinău este definitivă, ea poate fi atacată în termen de două luni la Curtea Supremă de Justiție. Mihail Stratan nu ne-a răspuns la telefon astăzi, însă avocatul său, Iulian Balan, a declarat pentru Moldova Curată că va contesta hotărârea la CSJ.

Mihail Stratan deține funcția de director al Agenției pentru Eficiență Energetică de la fondarea acestei instituții, în anul 2011. Agenția este o structură subordonată Ministerului Economiei. Potrivit declarației sale de avere pentru anul 2014, el deține 4 firme (cota-parte - 100%): „Omni Invest”, „Ergo Casa”, „Eco Recycling” și „Esco-Voltaj”. În alte două SRL-uri , „Artem Grup” și „MWS Imex”, Mihail Stratan deține o cotă de 33 %. Pentru anul 2012, demintarul nu a declarat niciun venit din activitatea acestor firme.

Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Tot mai mulți demnitari uită să-și declare toate bunuri...

După ce a expirat termenul de depunere a declarațiilor de avere și interese pentru anul 2014, adică după data de 31 martie, Comisia Națională de Integritate (CNI) a început să primească cereri în care funcționarii solicită permisiunea de a corecta declarațiile depuse, motivând că au comis erori din neatenție. Până la 16 aprilie CNI a recepționat 70 astfel de cereri. După mai multe discuții, Comisia a decis să nu accepte depunerea repetată a declarațiilor. 

19 aprilie 2015
340
Interese la vedere

Primarul orașului Ungheni şi Silvia Volosatâi vor fi ve...

La ședința de astăzi, Comisia Națională de Integritate (CNI) a decis să inițieze două controale în baza articolelor publicate pe Moldova Curată. Astfel, primarul orașului Ungheni, Alexandru Ambros, este bănuit de conflict de interese, iar șefa Secției investiţii capitale şi administrarea proprietăţii publice  din cadrul Ministerului Sănătății, Silvia Volosatâi, va fi verificată pentru a se vedea dacă și-a declarat toate veniturile și proprietățile.

29 august 2014
317
Interese la vedere

Afacere cu pâine, nedeclarată de primar

În ultimii opt ani, primăria satului Ilenuţa din raionul Făleşti a achiziţionat pâine pentru gimnaziul şi grădiniţa din localitate de la soţia primarului, care este proprietara unei brutării în sat. Unii specialişti susţin că în situaţia respectivă este vorba de conflict de interese, fapt ce nu a fost indicat de către alesul local în declaraţia sa de avere pentru anul 2012.

27 ianuarie 2014
807
Interese la vedere

Noul deputat liberal urmează să aleagă dacă merge în Pa...

Vicepreședintele raionului Criuleni, Oleg Ogor, devenit de curând deputat pe lista Partidului Liberal, după plecarea din Legislativ a lui Veaceslav Untilă, se află în prezent în situație de incompatibilitate, pe care urmează să o rezolve, potrivit legislației, în 30 de zile. Solicitat de Moldova Curată, Ogor a spus că deocamdată nu a decis definitv dacă va rămâne în administrația locală la Criuleni sau va alege mandatul de deputat. Însă a menționat că va face alegerea în termenul acordat de lege. 

26 septembrie 2016
388