Pâine de la firma ginerelui

Interese la vedere 10 februarie 2014 270
Cei 12 agenţi economici care au câştigat tenderul din 23 decembrie 2013

Circa 870 de copii care frecventează cele trei grădiniţe din oraşul Ialoveni sunt alimentaţi cu pâine de la brutăria gestionată de ginerele primarului oraşului. Alesul local susţine că el nu a fost membru al grupului de lucru atunci când a fost ales câştigătorul tenderului.
La 23 decembrie 2013, primăria oraşului Ialoveni a organizat o singură licitaţie publică unde au fost selectaţi agenţii economici care vor aproviziona, pentru jumătate de an, cu produse alimentare cele trei grădiniţile din oraş. La concurs au fost selectaţi 12 agenţi economici. La acea licitaţie publică doar un singur agent economic a venit cu oferta de pâine, acesta fiind SRL „Ialpanis”, firmă ce este administrată de ginerele primarului, care deţine jumătate din acţiuni, iar soţia acestuia, Natalia Ciobanu, care este fiica primarului - cealalaltă jumătate. Natalia Ciobanu, fiica primarului din Ialoveni, a declarat pentru Moldova Curată că nu cunoaşte dacă a mai avut concurenţi la acea licitaţie.

Peste 200 de pâini pe zi

Grădiniţa Nr.1 din oraşul Ialoveni este frecventată de circa 280 de copii. Alexandara Soltan, vicedirectoarea acestei instituţii, a menţionat că aici zilnic sunt aduse circa 80 de pâini. La grădiniţa Nr. 3 din Ialoveni sunt circa 130 de copii, zilnic fiind achiziţionate până la 25 de pâini. Cele mai multe pâini sunt aduse la grădiniţa Nr 5. Tatiana Vrăjmaş, directoarea instituţiei, spune că pentru cei circa 460 de copii, câţi sunt înregistraţi în grădiniţă, zilnic au nevoie de aproximativ 100 de pâini.

Potrivit anexei procesului-verbal de la licitaţia publică din decembrie anul trecut, pentru prima jumătate a anului 2014, primăria Ialoveni, ca autoritate contractantă, va plăti firmei „Ialpanis” peste 91 de mii de lei pentru 20 de mii de pâini. Primarul oraşului Ialoveni, Gheorghe Caracuian, spune că el nu a influenţat grupul de lucru în procesul selectării câştigătorului. „Nu am dorit să mă implic în acel concurs. Pe cine au ales câştigătorul, acela este. Dar vreau să vă spun că această este unica brutărie din localitate”, susţine Gheorghe Caracuian.

Cuscra primarului – membră a grupului de lucru

Din grupul de lucru au făcut parte numai angajaţi ai primăriei: Valentin Bogos - jurist; Elena Palii - economistă; Elena Bogos – contabilă; Veaceslav Cernat - viceprimarul oraşului Ialoveni, cel care a fost şi preşedintele grupului de lucru, şi Galina Caracuian - contabila-şefă din primăria Ialoveni, cea care este şi cuscra primarului (fiica acesteia este căsătorită cu fiul primarului, Oleg Caracuian - consilier local în Ialoveni). Primarul Gheorghe Caracuian a confirmat pentru Moldova Curată acest lucru, însă a menţionat că respectiva legătură nu poate fi calificată ca fiind grad de rudenie.

Veaceslav Cernat, preşedintele grupului de lucru, spune că în cadrul concusului nu s-a ţinut cont de gradele de rudenie. „Pâinea trebuie livrată proaspătă şi niciun agent economic din altă localitate nu este interesat să vină în oraş să aducă câteva pâini pentru grădiniţă. Mai multe cheltuieli va avea pentru transport. De aceea, am ales ca pâinea să fie achiziţionată de la brutăria din Ialoveni. Nu s-a ţinut cont de neamuri”, explică viceprimarul.

Unde e conflictul de interese?

Gheorghe Ghidora, jurist la Agenţia Achiziţii Publice, susţine că atunci când sunt achiziţionate bunuri, nu este un număr-limită de participanţi. „Dacă la concurs a participat doar un singur agent economic şi oferta sa corespunde tuturor cerinţelor înaintate de autoritatea publică, atunci grupul de lucru decide dacă alege acest furnizor sau va efectua concurs repetat. Doar atunci când sunt achiziţionate lucrări, legea impune ca în concurs să fie cel puţin trei participanţi”, explică juristul.

Adela Griciuc, şefa Direcţiei control conflicte de interese de la Comisia Naţională de Integritate, spune că, în cazul în care primarul a semnat contractul de achiziţie ca şi parte contractantă, ar putea fi vorba de un conflict de interese la mijloc, chiar dacă edilul nu a făcut parte din grupul de lucru atunci când a fost selectat câştigătorul.

Menţionăm că printre atribuţiile autorităţii contractante în domeniul achiziţiilor publice sunt cele de a crea grupuri de lucru responsabile de realizarea achiziţiilor publice în cadrul acestor autorităţi şi de a încheia contracte de achiziţii publice cu operatorii economici.

Lilia Zaharia

Gheorghe CaracuianPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

FEMEIA CU BUSINESS DE LA VAMĂ

O angajată de la Vamă administrează împreună cu soţul mai multe afaceri

10 mai 2013
267
Interese la vedere

Rude şi amici de-ai funcţionarilor, în vizită peste hot...

Vara aceasta, ansamblul de cântece şi dansuri populare „Drăgaica” din satul Pârliţa, raionul Ungheni, a participat la Festivalul Internaţional de Muzică şi Dans Popular „Gama lacurilor”, care s-a desfăşurat în oraşul Moletai, Lituania. Printe artiştii din ansamblu, din delegaţie au mai făcut parte şi funcţionari publici din Ungheni, dar şi rude, şi amici de-ale acestora care s-au plimbat din bani publici.

19 septembrie 2013
251
Interese la vedere

Conflictul de interese admis de Gheorghe Duca a fost co...

Instanţa de apel a decis că preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM), Gheorghe Duca, a încălcat regimul juridic al conflictului de interese atunci când a transmis în gestiunea Universităţii Academiei, condusă de soţia sa, peste 100 de hectare de teren, un bloc administrativ şi o cafenea. Decizia instanţei de apel vine după ce, cu doi ani în urmă, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a stabilit că oficialul nu şi-a declarat interesele personale în acest caz, dar nici nu a soluţionat conflictul de interese în termen de trei zile, aşa cum prevedea legea. Atunci, Gheorghe Duca a atacat în judecată actul CNI, însă a pierdut cauza.

29 februarie 2016
255
Interese la vedere

Secretul de la ,,Moldsilva” a fost deconspirat (partea...

Unul dintre angajaţii Agenţiei „Moldsilva” care au arendat contrar legii terenuri din fondul forestier şi au figurat într-un raport al Curţii de Conturi este Dumitru Galupa, directorul Întreprinderii de Stat „Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice Chişinău”. În articolul „Secretul de la „Moldsilva”, publicat de Moldova Curată în luna mai, se spunea că persoane din conducerea Agenţiei „Moldsilva” au luat în arendă mai multe hectare de pădure, însă atunci conducerea acestei instituţii refuza să divulge numele arendaşilor.  

10 septembrie 2014
334