Curtea Constituțională are autoturism nou, cumpărat cu jumătate de milion de lei
Trei mașini de model Skoda Octavia care aparțineau Curții Constituționale din Moldova (CC) au fost date la trei primării din raionul Orhei. În schimb, parcul de mașini al Curții s-a îmbogățit cu un alt autoturism de model Skoda Superb, care a costat aproape jumătate de milion de lei.
Cele trei mașini nu sunt considerate bune pentru judecătorii CC. Potrivit explicației Curții Constituționale, ”mijloacele de transport respective sunt învechite și nu sunt utilizate de judecători de mai bine de doi ani, provocând pierderi lunare bugetului Curții Constituționale”.
Emil Gaitur, șeful Serviciului de presă de la CC, a explicat pentru portalul Moldova Curată că lunar Curtea plătea pentru parcarea acestor autoturisme, de aceea s-a decis ca să renunțe la ele.
Aproape jumătate de milion de lei pentru ”necesitățile instituției”
Instituția însă nu a rămas mult timp fără mașină. În luna aprilie 2018 a achiziționat un autoturism Skoda Superb, în valoare de 472 de mii de lei.
S-a întâmplat la o lună după ce conducerea CC a fost preluată de Mihai Poalelungi, însă procedura de cumpărare a mașinii a început încă în anul 2017 (mai jos - extrasul din Registrul achizițiilor publice). Potrivit lui Emil Gaitur, atunci în acest scop au fost prevăzuți bani în bugetul Curții.
Autoturisme ”aruncate” de Curtea Constituțională și dăruite unor primari democrați
Potrivit unui proiect de hotărâre cu privire la transmiterea unor mijloace de transport, cele trei mașini, fabricate în anul 2003, care au aparținut Curții Constituționale au fost date primăriilor localităților Peresecina, Teleșeu și Donici din raionul Orhei. Aceste localități au mașini vechi și au trimis mai multe solicitări Cancelariei de Stat, în care s-au plâns că mașinile vechi „risipesc” bugetul local.
Primarul comunei Peresecina, Nicolae Buzu, a declarat pentru portalul Moldova Curată că el a solicitat de mai multe ori un autoturism. ”Eu de doi ani de zile am trimis scrisori la Cancelaria de Stat. Și de fiecare dată îmi spuneau: ”Așteptați, așteptați și când va fi vreo posibilitate, atunci vă vom spune”. Noi avem o mașină de model Ford Tranzit, veche de vreo 20 de ani, pentru reparația căreia plătim foarte mult. Iată de ce ne-am adresat după o altă mașină. Dar încă nu este la primărie”, a precizat Nicolae Buzu, primarul satului Peresecina.
Toți cei trei primari ai localităților care au beneficiat de autoturismele Curții Constituționale sunt înscriși pe lista Partidului Democrat din Moldova. În documentul de transmitere este precizat că ”proiectul respectiv a fost elaborat de Cancelaria de Stat, la iniţiativa Curţii Constituţionale, în scopul consolidării bazei tehnico-materiale a autorităţilor administraţiei publice locale de nivelul întâi, satele: Peresecina, Teleşeu şi comuna Donici din raionul Orhei, urmare solicitării reprezentanţilor localităţilor precitate de examinare a posibilităţii transmiterii mijloacelor de transport în proprietatea publică a unităţilor administrativ-teritoriale”.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Silvia Volosatâi, cercetată penal, a devenit vice-direc...
Silvia Volosatâi, fosta șefă a Secției investiții capitale de la Ministerul Sănătății, este urmărită penal pentru fals în declarația de avere. Dosarul a fost deschis de procurori în luna februarie 2015, în urma unei solicitări a Comisiei Naționale de Integritate (CNI), care a constatat că Silvia Volosatâi nu a declarat mai multe bunuri. Comisia a verificat averile funcționarei în baza unui material apărut pe moldovacurata.md.
Primărița din Negrești, în dublu conflict de interese:...
Un control pornit de Comisia Națională de Integritate (CNI) în privința primăriței comunei Negrești din raionul Strășeni a scos la iveală o dublă încălcare de lege. Inițial, inspectorii CNI aveau informații despre faptul că primărița și-a angajat fiica la biblioteca din sat. La verificare însă s-a dovedit că aceasta a găsit o funcție și pentru soț.
Sentința în dosarul Chirinciuc a fost publicată. Minist...
Fostul ministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Iurie Chirinciuc, a fost găsit vinovat de abuz de putere și trafic de influență, însă a primit o pedeapsă blândă, deoarece, împreună cu alți doi inclupați în acest dosar, și-a recunoscut pe deplin vina. Sentința motivată a Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, a fost publicată la 17 august 2017. În document sunt expuse faptele comise și recunoscute de ministru, însă nu este numită suma concretă a prejudiciului pe care fostul șef la Transporturi l-a adus statului.
Primar cu dosare penale, în conflict cu o firmă concure...
Primarul satului Trifăuți, raionul Soroca, Gheorghe Todireanu, este cercetat penal pentru fals în declaraţii şi pentru practicarea ilegală a activităţii de întreprinzător, după ce a fost verificat doi ani la rând de Comisia Națională de Integritate (CNI). În ambele cazuri, în 2014 şi în 2015, Comisia a descoperit bunuri nedeclarate. Potrivit ultimului act de constatatre al CNI, primarul nu a declarat 22 de terenuri agricole, cu o suprafață totală de aproape 19 hectare. Totuși, Gheorghe Todireanu a indicat cea mai mare parte a terenurilor pe care le deține - peste 100 de hectare. El a ajuns în vizorul CNI în urma unui conflict cu o firmă agricolă care arendează terenuri în aceeași localitate.
Un primar a divorţat pentru ca soţia sa să rămână în fu...
Primarul satului Donici, raionul Orhei, Serghei Guzun, a divorțat pentru a evita un conflict de interese. Soția sa, Iulia Guzun, este secretar al consiliului local din anul 2007, iar ca să evite situația de a o avea în subordine după ce a devenit primar, alesul a decis să divorțeze. Serghei Guzun a câștigat alegerile din turul doi, candidând din partea Partidului Democrat.
CNI confirmă conflictul de interese în cazul ministrulu...
Comisia Naţională pentru Integritate (CNI) confirmă existenţa unui conflict de interese în care este implicat ministrul Mediului, Gheorghe Şalaru şi o organizaţie fondată anterior de fiul acestuia, Andrei, care a beneficiat de 1,5 mil. lei din Fondul Ecologic Naţional. Comisia a examinat acest caz după apariţia unui material la tema respectivă publicat de TRIBUNA
Aici așteptăm comentariul tău!