Curtea Constituțională are autoturism nou, cumpărat cu jumătate de milion de lei

Trei mașini de model Skoda Octavia care aparțineau Curții Constituționale din Moldova (CC) au fost date la trei primării din raionul Orhei. În schimb, parcul de mașini al Curții s-a îmbogățit cu un alt autoturism de model Skoda Superb, care a costat aproape jumătate de milion de lei.
Cele trei mașini nu sunt considerate bune pentru judecătorii CC. Potrivit explicației Curții Constituționale, ”mijloacele de transport respective sunt învechite și nu sunt utilizate de judecători de mai bine de doi ani, provocând pierderi lunare bugetului Curții Constituționale”.
Emil Gaitur, șeful Serviciului de presă de la CC, a explicat pentru portalul Moldova Curată că lunar Curtea plătea pentru parcarea acestor autoturisme, de aceea s-a decis ca să renunțe la ele.
Aproape jumătate de milion de lei pentru ”necesitățile instituției”
Instituția însă nu a rămas mult timp fără mașină. În luna aprilie 2018 a achiziționat un autoturism Skoda Superb, în valoare de 472 de mii de lei.
S-a întâmplat la o lună după ce conducerea CC a fost preluată de Mihai Poalelungi, însă procedura de cumpărare a mașinii a început încă în anul 2017 (mai jos - extrasul din Registrul achizițiilor publice). Potrivit lui Emil Gaitur, atunci în acest scop au fost prevăzuți bani în bugetul Curții.
Autoturisme ”aruncate” de Curtea Constituțională și dăruite unor primari democrați
Potrivit unui proiect de hotărâre cu privire la transmiterea unor mijloace de transport, cele trei mașini, fabricate în anul 2003, care au aparținut Curții Constituționale au fost date primăriilor localităților Peresecina, Teleșeu și Donici din raionul Orhei. Aceste localități au mașini vechi și au trimis mai multe solicitări Cancelariei de Stat, în care s-au plâns că mașinile vechi „risipesc” bugetul local.
Primarul comunei Peresecina, Nicolae Buzu, a declarat pentru portalul Moldova Curată că el a solicitat de mai multe ori un autoturism. ”Eu de doi ani de zile am trimis scrisori la Cancelaria de Stat. Și de fiecare dată îmi spuneau: ”Așteptați, așteptați și când va fi vreo posibilitate, atunci vă vom spune”. Noi avem o mașină de model Ford Tranzit, veche de vreo 20 de ani, pentru reparația căreia plătim foarte mult. Iată de ce ne-am adresat după o altă mașină. Dar încă nu este la primărie”, a precizat Nicolae Buzu, primarul satului Peresecina.
Toți cei trei primari ai localităților care au beneficiat de autoturismele Curții Constituționale sunt înscriși pe lista Partidului Democrat din Moldova. În documentul de transmitere este precizat că ”proiectul respectiv a fost elaborat de Cancelaria de Stat, la iniţiativa Curţii Constituţionale, în scopul consolidării bazei tehnico-materiale a autorităţilor administraţiei publice locale de nivelul întâi, satele: Peresecina, Teleşeu şi comuna Donici din raionul Orhei, urmare solicitării reprezentanţilor localităţilor precitate de examinare a posibilităţii transmiterii mijloacelor de transport în proprietatea publică a unităţilor administrativ-teritoriale”.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Valentin Crudu, demis pentru probleme de integritate, a...
Valentin Crudu, fostul șef al Direcției generale învățământ preșcolar, primar și secundar-general a Ministerului Educaţiei, demis de ministra Maia Sandu în luna decembrie 2012, a revenit astăzi la muncă la minister, după ce decizia Curții de Apel Chișinău de a-l repune în funcție a devenit irevocabilă.
Doi conducători se angajau reciproc în funcții de adju...
Fostul director al Casei Republicane de Cultură şi Creaţie Artistică a Tineretului Studios, care a fost reorganizată recent în Centrul Național de Educație prin Artă, și adjunctul acestuia sunt suspectați ca ar fi ocupat simultan timp de mai mulți ani, câte două funcții incompatibile. Cei doi spun însă că nu au făcut decât să încerce să își suplimenteze veniturile și că nu au comis nimic ilegal.
Vladimir Molojen, după un an, achitat și de Curtea de A...
Fostul ministru al Dezvoltării Informaționale în cadrul guvernării comuniste (2005-2008), Vladimir Molojen, care, atunci când era în funcție, aflându-se în conflict de interese, a încheiat cu firma familiei sale contracte de milioane de lei, a fost achitat și de către Curtea de Apel. Hotărârea de a respinge recursul procurorului și de a lăsa în vigoare sentința de achitare a Judecătoriei Buiucani a fost pronunțată pe 29 noiembrie, la un an de la hotărârea primei instanțe.
Cazul Silviei Volosatâi, măr al discordiei între conduc...
Cazul Silviei Volosatâi, șefa Direcției Construcții Capitale a Ministerului Sănătății, acuzată că nu și-a declarat toate averile, a devenit motiv de dispută între vicepreședintele și președintele Comisiei Naționale de Integritate (CNI). Într-o declarație pentru Ziarul de Gardă, vicepreședintele Victor Strătilă îl acuză pe președintele Anatolie Donciu că ar fi scos din actul de constatare votat de Comisie două puncte, și anume cele care prevedeau ca actul să fie trimis Băncii Naționale și Centrului Național Anticorupție (CNA). Astfel, în opinia vicepreședintelui, Donciu ar fi comis ”fals în acte”.
Preşedintele raionului Ungheni ar putea fi cercetat pen...
În vara anului 2012, familia preşedintelui raionului Ungheni s-a deplasat în Lituania cu maşina de serviciu. Constatarea aparţine Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), după ce membrii acestei instituţii au verificat veridicitatea faptelor relatate în materialul: „La Ungheni, talentele sunt selectate pe criterii de rudenie?”.
Aici așteptăm comentariul tău!