Cel mai bogat angajat al Centrului Naţional Anticorupţie, gata să revină în funcţie

Arhiva 2 decembrie 2014 1004
Mihail Gofman (stânga) în şedinţa de judecată de la 26 noiembrie 2014

Mihail Gofman, fostul şef-adjunct al Serviciului Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor din cadrul Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), ar putea să revină în funcţie. Mihail Gofman, despre care Ziarul de Gardă a scris că ar fi cea mai bogată persoană de la CNA, cu avere înscrisă pe numele rudelor, a contestat în judecată decizia prin care a fost demis. În instanţă, ofiţerul CNA invocă faptul că atât membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), cât şi procurorii Anticorupţie au constatat anterior că el nu a încălcat legea. La rândul lor, reprezentanţii Centrului au cerut Parlamentului să anuleze actul CNI pentru că fiul lui Anatolie Donciu, preşedintele Comisiei, care a semnat documentul, a fost subalternul angajatului demis. În acest fel, potrivit juriştilor, a fost admis un conflict de interese. 



Mihail Gofman a fost concediat în aprilie 2014 după ce colegii săi din subdiviziunea de securitate internă a CNA i-au monitorizat stilul de viaţă, iar câteva luni mai târziu au stabilit că acesta a încălcat „principiile integrităţii morale, respectului şi loialităţii” din Codul de conduită al angajaţilor instituţiei. Între timp, jurnaliştii Ziarului de Gardă au scos la iveală faptul că averea ofiţerului CNA, estimată oficial la 3,8 milioane de lei, în realitate ar fi de zece ori mai mare. Între altele, reporterii au scris că Mihail Gofman locuieşte într-o casă care valorează 11 milioane de lei, dar care este trecută în acte ca proprietate a mamei sale. Firmele le-a înregistrat pe numele fratelui său, iar câteva proprietăţi imobiliare le-ar fi dăruit unui cumătru care desfăşoară afaceri în Republica Moldova şi în România. Mai mult, fostul ofițer CNA ar avea și o ferma în satul Boşcana, trecută pe numele unei bătrâne de 93 de ani, mama preşedintei Judecătoriei Edineţ. Autorii au mai scris că Mihail Gofman a făcut mai multe tranzacţii dubioase la sfârşitul anului 2013.

Conflict de interese: fiul lui Anatolie Donciu, subalternul lui Mihail Gofman

În martie 2014, după publicarea articolului, membrii Comisiei Naţionale de Integritate s-au sesizat. În iunie, ei au ajuns la concluzia că fostul şef-adjunct nu a încălcat legea atunci când şi-a declarat averea. Actul de constatare a fost semnat de Anatolie Donciu, preşedintele Comisiei, deşi, fiul acestuia, Alexandru, a fost subalternul direct a lui Mihail Gofman. Juriştii CNA au cerut Parlamentului să anuleze documentul pentru că Anatolie Donciu ar fi admis un conflict de interese atunci când l-a semnat. Totodată,  preşedintele CNI nu a informat Legislativul despre acest conflict de interese, timp de trei zile după ce Comisia s-a sesizat, aşa cum prevede legea. „Preşedintele CNI  a  avut  posibilitatea  să influenţeze mersul examinării materialelor în privinţa lui Mihail Gofman, pregătirea  şi întocmirea acestora de către Aparatul Comisiei  înainte ca materialele să fie prezentate membrilor CNI spre examinare în cadrul şedinţei deliberative,  deoarece preşedintele CNI,  conform  legii, conduce  activitatea  Aparatului  Comisiei”, se arată în scrisoarea adresată Parlamentului.

„Nu este corect cum abordaţi problema. Eu am făcut declaraţii de abţinere, dar legea spune clar că actul de constatare trebuie semnat de preşedintele Comisiei”, ne-a replicat Anatolie Donciu.

Acum, Parlamentul urmează să trimită solicitarea CNA la Comisia Naţională de Integritate, singura instituţie care se poate pronunța dacă a existat un conflict de interese. „Vom veni cu comentarii după ce vom examina demersul”, a spus Victor Strătilă, vicepreşedintele CNI.

Viorel Chetraru: „Au fost suficiente motive pentru a-l demite pe Mihail Gofman”

La rândul său, Mihail Gofman a refuzat să ne ofere explicaţii. Avocatul său, Vitalie Nagacevschi, susţine că clientul său a fost demis doar în baza unor fapte relatate de ziarişti. „Ulterior, atât CNI, cât şi Procuratura Anticorupţie au constatat că Mihail Gofman nu a încălcat în niciun fel legislaţia privind declararea veniturilor şi proprietăţii. Cheltuielile sale corespund veniturilor”, a subliniat apărătorul. La şedinţa de judecată din 26 noiembrie, Mihail Gofman a cerut peste 100.000 de lei – sumă care, potrivit lui, constituie salariul pentru cele aproape şapte luni cât a lipsit forţat de la serviciu.

Următoarea şedinţă de judecată va avea loc la 12 decembrie, atunci când juriştii CNA vor prezenta susţinerile verbale. „Să aşteptăm decizia instanţei. Considerăm că avem dreptate. Nu voi face comentarii până când vom epuiza toate căile judiciare. Motive au fost suficiente pentru a-l demite pe Mihail Gofman. Există nişte rigori speciale care se referă la angajaţii CNA, iar el le-a încălcat”, a declarat Viorel Chetraru, directorul Centrului Naţional Anticorupţie.

Anastasia Nani



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Denis Ulanov

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
2514
Arhiva

Profil candidat: Fiodor Covalji

Integritatea în activitatea politică

13 februarie 2019
1171
Arhiva

Diferenţa vădită între voinţa declarată şi cea real ang...

Cele mai importante instrumente de prevenire a corupţiei în serviciul public sunt declararea şi controlul veniturilor şi proprietăţilor, precum şi vegherea asupra intereselor personale ale agenţilor publici.

02 iulie 2013
1065
Arhiva

Primarul de la Bogzești refuză să-și concedieze sora și...

Primarul comunei Bogzești din raionul Telenești, Vasile Ozun, muncește la Primărie deja de 13 ani împreună cu sora sa, care este contabil-șef și refuză să o elibereze din funcție pentru a soluționa conflictul de interese. O perioadă primarul l-a avut în subordine și pe nepotul său, fiul surorii, care însă a demisionat în luna mai 2016. Vasile Ozun susține că nu este de acord cu decizia Comisiei Naționale de Integritate (CNI), care îi cere să soluționeze cumva coflictul de interese - să-și transfere sora în altă funcție sau să folosească altă variantă permisă de lege. 

20 iulie 2016
1618
Arhiva

Prime acordate ilegal la Direcția învățământ Cahul

Șefa Direcției Generale Învățământ a raionului Cahul, Tatiana Hulub, este suspendată din funcție în urma unor nereguli descoperite de Inspecția Financiară și investigate în prezent de către procurori. Potrivit inspectorilor, funcționara a emis ordine prin care și-a atribuit ilegal prime cu ocazia sărbătorilor, a permis plata către agenți economici a unor lucrări care nu ar fi fost executate, iar din depozite ar fi lipsit mai multe materiale de construcție achiziționate de către Direcție. Acum Tatiana Hulub are calitatea de bănuit într-un dosar deschis de Procuratura Cahul pentru delapidare. Ea spune că a fost suspendată din funcție ilegal și că toate acțiunile în privința sa ar avea motive politice. Experta anticorupţie Galina Bostan afirmă că gestionarea incorectă a banilor publici de către autorităţi afectează imaginea instituţiei, dar şi integritatea persoanei cu funcţie de răspundere.

02 aprilie 2014
1507
Arhiva

Directoarea liceului din Zăbriceni este acuzată că a fo...

Învingătoarea concursului public pentru funcţia de director al Liceului Teoretic “Valeriu Topală” din comuna Zăbriceni, raionul Edineţ, Angelica Botnariuc, este acuzată de contracandidata sa, Ludmila Botnariuc, că ar fi obţinut funcţia datorită rudeniei cu vicepreşedintele raionului, care este membru al Partidului Democrat. Directoarea respinge acuzaţia.

21 februarie 2017
1824