Profil electoral: Alexandru Leșan, candidatul PDM pentru funcția de primar al comunei Coșnița, raionul Dubăsari
Alexandru Leșan este candidatul Partidului Democrat pentru funcția de primar al comunei Coșnița, raionul Dubăsari.
Leșan s-a mai aflat la cârma primăriei Coşniţa şi anterior între 2007-2011 şi între 2011-2015. În 2011 a fost ales pe listele Partidului Comuniștilor. La alegerile locale din vara anului 2015, a candidat din nou pentru fotoliul de primar, de această dată din partea PDM, dar a pierdut cursa.
În Declarația de avere pentru anul 2018, Leșan a raportat venituri de 55,7 mii lei din salariul de angajat al Consiliului raional Dubăsari, de 1890 lei, din îndemnizațiile de consilier de Coșnița, și de 1280 lei, remunerare de la o firmă. Candidatul a mai declarat o casă de locuit cu suprafața de 162 metri pătrați, construită în 1993, și trei terenuri agricole obținute în același an.
În perioada când se afla la cârma comunei Coșnița, Leșan a fost în conflict cu președintele comunist al raionului Dubăsari, Grigore Policinschi. Portalul Moldova Curată a scris că neînțelegerile dintre cei doi funcționari au apărut din cauza Centrului de odihnă pentru copii şi tineret „Prietenia”. Ei se acuzau reciproc că ar avea interese personale legate de Centru, care este de fapt o tabără pentru copii, şi care dispune de câteva hectare de teren în apropierea râului Nistru. Ea are statut de întreprindere municipală şi aparţine Consiliului Raional Dubăsari.
Alexandru Leșan insista că Centrul trebuie să fie în gestiunea primăriei localităţii şi nu a Consiliului Raional. „Policinschi vrea să pună mâna pe această instituţie şi să o privatizeze, însă ea aparţine satului nostru”, argumenta edilul. Grigore Policinschi susținea că primarul are propriile interese la „Prietenia”.
Nu există informații privind tragerea la răspundere penală sau contravențională a candidatului.
Sursa: Anticorupție.md
Acest articol apare în cadrul campaniei Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019, implementat de CIJM şi API, cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Posibil conflict de interese la Dumbrăvița: fiul primar...
O întreprindere care aparține fiului primarului din satul Dumbrăvița, raionul Sângerei, a câștigat timp de doi ani, adică în 2013 și 2014, șase licitații publice organizate de primărie. Valoarea totală a contractelor atribuite este de 1 217 646 de lei. Firma fiului primarului s-a angajat astfel să presteze diverse servicii - de la reparația capitală a grădiniței până la reparația drumului sau livrarea de biocombustibil. Faptul că tatăl a condus comisiile de concurs la licitațiile în care fiul a ieșit învingător a ajuns în atenția Comisiei Naționale de Integritate (CNI), care a pornit un control.
Un nou membru al Consiliului de Integritate al ANI – Vi...
Consiliul de Integritate (CI), care va alege președintele și vice-președintele viitoarei Autorități Naționale de Integritate (ANI), are încă un membru desemnat. Este vorba despre președintele Consililui Superior al Magistraturii (CSM), Victor Micu, numit în această funcție de instituția pe care o conduce, la ședința din 6 septembrie 2016.
Eurodeputații așteaptă reformarea CNI și CNA
La reuniunea Consiliului de Asociere UE – Republica Moldova, desfășurată la 15 martie la Bruxelles, primul ministru Pavel Filip a fost întrebat de către europarlamentari cum actualul Executiv își propune să combată corupția din țară și cum va fi elucidată frauda din sistemul bancar. De asemenea, eurodeputații au fost interesați să afle dacă și cum vor fi reformate Comisia Națională de Integritate și Centrul Național Anticorupție. Premierul nu a dat un răspuns exact, menționând că acest punct este o prioritate a actualei guvernări.
Judecători supăraţi pe jurnalişti
Unii judecători moldoveni răspund pe un ton agresiv atunci când sunt întrebaţi de către jurnalişti despre proprietăţile şi veniturile mari incluse în declaraţiile de avere. În timp ce unii experţi spun că magistraţii au nevoie de instruiri în domeniul comunicării, alţii sunt de părere că judecătorii sunt obligaţi prin lege să-şi declare averile şi să argumenteze provenienţa bunurilor scumpe pe care le posedă.
Aici așteptăm comentariul tău!