Profil electoral: Alexandru Leșan, candidatul PDM pentru funcția de primar al comunei Coșnița, raionul Dubăsari

Alexandru Leșan este candidatul Partidului Democrat pentru funcția de primar al comunei Coșnița, raionul Dubăsari.
Leșan s-a mai aflat la cârma primăriei Coşniţa şi anterior între 2007-2011 şi între 2011-2015. În 2011 a fost ales pe listele Partidului Comuniștilor. La alegerile locale din vara anului 2015, a candidat din nou pentru fotoliul de primar, de această dată din partea PDM, dar a pierdut cursa.
În Declarația de avere pentru anul 2018, Leșan a raportat venituri de 55,7 mii lei din salariul de angajat al Consiliului raional Dubăsari, de 1890 lei, din îndemnizațiile de consilier de Coșnița, și de 1280 lei, remunerare de la o firmă. Candidatul a mai declarat o casă de locuit cu suprafața de 162 metri pătrați, construită în 1993, și trei terenuri agricole obținute în același an.
În perioada când se afla la cârma comunei Coșnița, Leșan a fost în conflict cu președintele comunist al raionului Dubăsari, Grigore Policinschi. Portalul Moldova Curată a scris că neînțelegerile dintre cei doi funcționari au apărut din cauza Centrului de odihnă pentru copii şi tineret „Prietenia”. Ei se acuzau reciproc că ar avea interese personale legate de Centru, care este de fapt o tabără pentru copii, şi care dispune de câteva hectare de teren în apropierea râului Nistru. Ea are statut de întreprindere municipală şi aparţine Consiliului Raional Dubăsari.
Alexandru Leșan insista că Centrul trebuie să fie în gestiunea primăriei localităţii şi nu a Consiliului Raional. „Policinschi vrea să pună mâna pe această instituţie şi să o privatizeze, însă ea aparţine satului nostru”, argumenta edilul. Grigore Policinschi susținea că primarul are propriile interese la „Prietenia”.
Nu există informații privind tragerea la răspundere penală sau contravențională a candidatului.
Sursa: Anticorupție.md
Acest articol apare în cadrul campaniei Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019, implementat de CIJM şi API, cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Ambasadorul UE la Chișinău: În Republica Moldova există...
Pentru combaterea reală a corupției este necesară voință politică, a declarat Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată. El a subliniat că pe lângă corupția mică, în Republica Moldova există fenomene de corupție „extraordinar de mare, trafic de influență și folosirea pozițiilor în organele de stat sau în administrație”.
Preşedintele raionului Edineţ refuză să-şi facă public...
Noul președinte al raionului Edineț, democratul Iurii Garas, refuză să dea publicităţii declarația sa de avere, în pofida faptului că o hotărâre de Guvern din 4 aprilie 2012 obligă persoanele cu funcţii publice să-şi afişeze declaraţiile pe paginile oficiale. În locul declarațiilor referitoare la proprietăți, site-ul Consiliului Raional Edineț e plin de știri ce conțin declarații ale unor consilieri orășenești care pleacă din PLDM. Preşedintele de raion, reprezentant al PDM, a refuzat să comenteze de ce aceste declaraţii politice sunt plasate pe site-ul Consiliului Raional. Iurii Garas a refuzat să ne ofere o copie a declarației de avere chiar și atunci când am solicitat documentul.
Uşa Curţii de Apel Chişinău, închisă pentru judecătorii...
Niciunul din cei cinci judecători ai Curţii de Apel Bender, instanţă lichidată printr-o decizie de Parlament, nu are loc la Curtea de Apel Chişinău, unde au solicitat să fie transferaţi. Pentru că nu au adunat voturi suficiente pentru a ocupa un post în instanţa de apel din Capitală, printr-o decizie, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) le-au sugerat judecătorilor Grigore Druguş, Svetlana Leu, Mihai Antonov, Aurelia Parpalac şi Nicolae Nogai să-şi încerce norocul timp de 15 zile la alte instanţe unde sunt locuri vacante. Pe de altă parte, experţii susţin că lipsa de transparenţă în luarea acestei hotărâri creează o situaţie confuză şi lasă loc de interpretări.
Victoria Iftodi va prezida următoarea ședință a Consili...
Consiliul de Integritate (CI) al Autorității Naționale de Integritate, întrunit astăzi în prima ședință de după constituire, a decis că la următoarea ședință, care va avea loc peste două săptămâni, va examina proiectul de regulament care prevede organizarea concursului pentru alegerea președintelui și vicepreședintelui ANI. Proiectul urmează să fie elaborat de către câțiva membri ai CI. De asemenea, la următoarea ședință va fi discutat și proiectul regulamentului de organizare a activității CI, care urmează să fie elaborat de către secretariatul ANI.
Aici așteptăm comentariul tău!