O angajată a Procuraturii Generale, trimisă de CNI la Procuratură și CNA pentru omisiuni în declarația de avere

Arhiva 17 aprilie 2016 129
În fața membrilor CNI, Victoria Găulică a fost reprezentată de soțul său, care este avocat

Un control inițiat din oficiu de către Comisia Națională de Integritate (CNI) a scos la iveală faptul că Victoria Găulică, specialist-principal în cadrul Secției control al urmăririi penale și asistență metodică a Procuraturii Generale, a omis din declarația de avere pentru anul 2014 o serie de bunuri. Comisia a constatat și o diferență vădită dintre venituri și bunurile dobândite în acel an. Soțul Victoriei Găulică, care este avocat, și care a reprezentat-o în fața membrilor CNI, susține însă că omisiunile sunt o consecință a unor erori și a unor circumstanțe speciale. Victoria Găulică a fost angajată la Procuratură la 17 octombrie 2013. Pentru anul 2014 ea a declarat un salariu de 58 552 de lei și venitul soțului din onorariul de avocat de 47 300 de lei. De asemenea, a indicat 7 terenuri extravilane și un BMW produs în 1983. Controlul efectuat de CNI a arătat însă că funcționara e mult mai avută decât se arată în declarație. Aceasta nu a indicat un apartament de 52 de metri pătrați, un teren, o sumă din venitul soțului și un autoturism Toyota Prius, fabricat în anul 2008. 

De asemenea, s-a constatat că în 2014 familia Găulică a intrat în posesia unui teren cu construcții pe el, într-un sat din raionul Florești, cu o suprafață de 705,4 m.p., care a costat 298 921 de lei. Costul acestui teren cu imobilele de pe el i-a făcut pe specialiștii CNI să bănuiască faptul că există o diferență vădită între veniturile oficiale ale angajatei Procuraturii și cheltuielile efectuate.

În explicațiile date la CNI, Victoria Găulică a spus că nu știa că deține o cotă din apartamentul părinților săi. În ce privește terenul și construcția de la Florești, ea a afirmat că acestea au fost de fapt cumpărate de socrul său, dar au fost trecute în acte ca proprietate a soțului, deoarece acesta s-a ocupat de acte și astfel a fost mai ușor să perfecteze tranzacția. 

Angajată a procuraturii, investigată de Procuratură?

Solicitat de Moldova Curată, avocatul Andrei Găulică a declarat că soția sa nu a comis erorile cu bună știință și că nu a avut intenția să tăinuiască ceva. El afirmă că acum așteaptă să obțină câteva acte suplimentare pentru a dovedi acest lucru. «Acel bun imobil de la Florești este de fapt un depozit vechi, cu un grad mare de uzură, pe care tatăl meu l-a cumpărat și l-a achitat în rate. Prețul lui real este cu mult mai mic. Să vă spun sincer, probabil la Cadastru s-a indicat un preț mai mare, pentru o impozitare mai mare». Cât despre Toyota nedeclarată, el a spus că autoturismul a fost înregistrat ca proprietate a familiei cu câteva zile înainte de a da darea de seamă privind impozitul pe venit, de aceea soția sa l-a scăpat din vedere la completarea declarației de avere. Andrei Găulică a spus că pe viitor el și soția sa vor acorda mai mare atenție declarării veniturilor. 

CNI a adoptat un act prin care a stabilit că Victoria Găulică a încălcat regimul juridic al declarării veniturilor și proprietăților și a decis să sesizeze Procuratura Generală pentru a vedea dacă subiectul declarării a introdus intenționat date eronate în declaația de avere. De asemenea, CNI va sesiza Centrul Național Anticorupție, cu solicitarea să investigheze diferența vădită dintre veniturile și achizițiile făcute de angajata Procuraturii.

Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Vasile Luca

Integritatea în activitatea politică

04 februarie 2019
167
Arhiva

Integritatea persoanelor de pe listele electorale, o aș...

Liste noi, nume vechi. O mare parte a numelor de pe listele partidelor care candidează la alegerile din 30 noiembrie sunt deja bine cunoscute Comisiei Naționale de Integritate (CNI) sau chiar instituțiilor de drept. Moldova Curată a analizat profilul de integritate al primelor 20 de persoane de pe listele a cinci partide, care, potrivit sondajelor de opinie, vor trece pragul electoral, deci vor avea reprezentanți în Parlament.

27 noiembrie 2014
127
Arhiva

Viorel Morari: Mi-am stabilit un termen: până la 1 augu...

Procurorul Anticorupție, Viorel Morari, ales recent pentru un mandat de 5 ani, a vorbit, în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată, despre cum planifică să reorganizeze Procuratura Anticorupţie şi despre angajarea unor noi procurori. El a declarat că accederea în funcţia de Procuror Anticorupţie este o provocare profesională şi că îşi acordă termenul de până la 1 august 2016 pentru a obţine primele rezultate. „În caz contrar, eu primul o să-mi pun întrebarea dacă este cazul să mă mențin în funcție după 1 august”, a adăugat Viorel Morari.

17 mai 2016
124
Arhiva

Viceministrul Agriculturii Eduard Grama a studiat 7 an...

Noul viceministru al Agriculturii, Eduard Grama, și-a făcut studiile universitare timp de 7 ani, la secția frecvență redusă, la Facultatea de Drept a Institutului Nistrean de Economie și Drept de la Bălți, care este o instituție de învățământ privată. Funcționarul spune că studiile ”au fost mai mult o glumă”. El a devenit student la vârsta de 30 de ani. A lucrat mai mulți ani în domeniul vinificației, în diferite companii de vinuri, fără să aibă studii, dar spune că acest lucru nu l-a împiedicat deloc în carieră. ”Nu aveam timp pentru studii, eu am muncit”, ne-a spus Eduard Grama.

03 septembrie 2015
118
Arhiva

Testarea cu poligraful a integrităţii celor din justiţi...

Cetăţeanul îşi percepe siguranța în funcție de nivelul de încredere pe care îl are faţă de justiţie, justiţia fiind autoritatea-terminus la care apelează pentru a-şi revendica un drept legitim.

16 septembrie 2013
132
Arhiva

Noua secretară de stat la Mediu e vechea ministră verif...

Noua secretară de stat la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului este vechea viceministră, apoi ministră liberală Valentina Țapiș. Funcționara s-a aflat în vizorul Comisiei Naționale de Integritate (în prezent - ANI) în anul 2014, după ce Moldova Curată a scris că ea nu-și declarase, doi ani mai devreme, toate averile. Pe atunci viceministră a Mediului, Valentina Țapiș omisese din declarația de avere o casă construită în curtea locuinței sale din suburbia Codru a capitalei. Atunci funcționara a spus că în acea casă locuiește tatăl său și că din acest motiv a uitat să o indice. 

20 decembrie 2017
140