O angajată a Procuraturii Generale, trimisă de CNI la Procuratură și CNA pentru omisiuni în declarația de avere

Arhiva 17 aprilie 2016 1195
În fața membrilor CNI, Victoria Găulică a fost reprezentată de soțul său, care este avocat

Un control inițiat din oficiu de către Comisia Națională de Integritate (CNI) a scos la iveală faptul că Victoria Găulică, specialist-principal în cadrul Secției control al urmăririi penale și asistență metodică a Procuraturii Generale, a omis din declarația de avere pentru anul 2014 o serie de bunuri. Comisia a constatat și o diferență vădită dintre venituri și bunurile dobândite în acel an. Soțul Victoriei Găulică, care este avocat, și care a reprezentat-o în fața membrilor CNI, susține însă că omisiunile sunt o consecință a unor erori și a unor circumstanțe speciale. Victoria Găulică a fost angajată la Procuratură la 17 octombrie 2013. Pentru anul 2014 ea a declarat un salariu de 58 552 de lei și venitul soțului din onorariul de avocat de 47 300 de lei. De asemenea, a indicat 7 terenuri extravilane și un BMW produs în 1983. Controlul efectuat de CNI a arătat însă că funcționara e mult mai avută decât se arată în declarație. Aceasta nu a indicat un apartament de 52 de metri pătrați, un teren, o sumă din venitul soțului și un autoturism Toyota Prius, fabricat în anul 2008. 

De asemenea, s-a constatat că în 2014 familia Găulică a intrat în posesia unui teren cu construcții pe el, într-un sat din raionul Florești, cu o suprafață de 705,4 m.p., care a costat 298 921 de lei. Costul acestui teren cu imobilele de pe el i-a făcut pe specialiștii CNI să bănuiască faptul că există o diferență vădită între veniturile oficiale ale angajatei Procuraturii și cheltuielile efectuate.

În explicațiile date la CNI, Victoria Găulică a spus că nu știa că deține o cotă din apartamentul părinților săi. În ce privește terenul și construcția de la Florești, ea a afirmat că acestea au fost de fapt cumpărate de socrul său, dar au fost trecute în acte ca proprietate a soțului, deoarece acesta s-a ocupat de acte și astfel a fost mai ușor să perfecteze tranzacția. 

Angajată a procuraturii, investigată de Procuratură?

Solicitat de Moldova Curată, avocatul Andrei Găulică a declarat că soția sa nu a comis erorile cu bună știință și că nu a avut intenția să tăinuiască ceva. El afirmă că acum așteaptă să obțină câteva acte suplimentare pentru a dovedi acest lucru. «Acel bun imobil de la Florești este de fapt un depozit vechi, cu un grad mare de uzură, pe care tatăl meu l-a cumpărat și l-a achitat în rate. Prețul lui real este cu mult mai mic. Să vă spun sincer, probabil la Cadastru s-a indicat un preț mai mare, pentru o impozitare mai mare». Cât despre Toyota nedeclarată, el a spus că autoturismul a fost înregistrat ca proprietate a familiei cu câteva zile înainte de a da darea de seamă privind impozitul pe venit, de aceea soția sa l-a scăpat din vedere la completarea declarației de avere. Andrei Găulică a spus că pe viitor el și soția sa vor acorda mai mare atenție declarării veniturilor. 

CNI a adoptat un act prin care a stabilit că Victoria Găulică a încălcat regimul juridic al declarării veniturilor și proprietăților și a decis să sesizeze Procuratura Generală pentru a vedea dacă subiectul declarării a introdus intenționat date eronate în declaația de avere. De asemenea, CNI va sesiza Centrul Național Anticorupție, cu solicitarea să investigheze diferența vădită dintre veniturile și achizițiile făcute de angajata Procuraturii.

Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Dorin Chirtoacă

Dorin Chirtoacă are două dosare penale active și se află sub control judiciar. În primul caz este bănuit de trafic de influență și corupere pasivă în dosarul parcărilor cu plată, iar în al doilea - de depășirea atribuțiilor de serviciu. Chirtoacă respinge acuzațiile, se declară nevinovat și susține că dosarele sunt politice.

31 ianuarie 2019
1051
Arhiva

Profil candidat: Piotr Pușcari

Integritate în activitatea politică

21 ianuarie 2019
810
Arhiva

Un caz clasat de CNI ar putea fi reexaminat

Şefa Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei (DASPF) din cadrul Consiliului Raional Nisporeni îl are în subordine pe fiul său, care activează în calitate de asistent social. În timp ce experţii susţin că aici e vorba de un conflict de interese vădit, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a clasat anterior acest caz din lipsă de probe. Preşedintele CNI afirmă că această situaţie ar putea fi reexaminată, dacă au apărut detalii noi.

14 martie 2014
827
Arhiva

Cadouri declarate de funcționari: cană din piatră de ja...

Dintre cele 16 ministere din componența Guvernului, doar 5 au anunțat, solicitate de Moldova Curată, că au înscrise câteva obiecte în registrele cadourilor simbolice. Toate au confirmat că au deschise asemenea registre, așa cum obligă Hotărârea Guvernului nr. 134 din 22 februarie 2013, însă în majoritatea cazurilor acestea sunt goale. Expertul anticorupție Galina Bostan spune că acest lucru s-ar putea explica prin faptul că funcționarii au o înțelegere greșită în privința obligativității declarării cadourilor și ar putea crede că trebuie să le declare doar pe cele primite atunci când se află în componenţa delegațiilor oficiale.

04 aprilie 2014
1073
Arhiva

Președinta Judecătoriei Dondușeni, Lilia Țurcan, a luat...

Președinta Judecătoriei Dondușeni, Lilia Țurcan, a luat pe numele său un credit în valoare de 1 700 000 lei, pe care urmează să îl ramburseze în decursul a 10 ani, cu o dobândă de 10 la sută. Chiar și dacă nu am lua în calcul rata dobânzii, magistrata ar urma să întoarcă lunar, până în 2024, peste 14 mii de lei, adică salariul său mediu lunar. Solicitată de Moldova Curată, Lilia Țurcan s-a arătat indignată de faptul că îi adresăm asemenea întrebări și a spus că a luat împrumutul pentru fiica sa, care ar urma să achite datoria.

22 septembrie 2016
1202
Arhiva

Reprezentanţii societăţii civile în componenţa viitorul...

Ministerul Justiţiei a publicat pe pagina sa web proiectul hotărârii de Guvern cu privire la aprobarea Regulamentului privind selectarea reprezentanţilor societăţii civile în Consiliul de Integritate. Potrivit acestui document, reprezentanţii societăţii civile, membri ai Consiliului de Integritate din cadrul ANI, vor fi aleşi de Ministerul Justiţiei. Experţii în domeniu cer însă Ministerului Justiţiei să nu monopolizeze această Comisie şi să includă în componenţa ei şi membri ai organizaţiilor neguvernamentale.

12 august 2016
720