O angajată a Procuraturii Generale, trimisă de CNI la Procuratură și CNA pentru omisiuni în declarația de avere

Arhiva 17 aprilie 2016 1257
În fața membrilor CNI, Victoria Găulică a fost reprezentată de soțul său, care este avocat

Un control inițiat din oficiu de către Comisia Națională de Integritate (CNI) a scos la iveală faptul că Victoria Găulică, specialist-principal în cadrul Secției control al urmăririi penale și asistență metodică a Procuraturii Generale, a omis din declarația de avere pentru anul 2014 o serie de bunuri. Comisia a constatat și o diferență vădită dintre venituri și bunurile dobândite în acel an. Soțul Victoriei Găulică, care este avocat, și care a reprezentat-o în fața membrilor CNI, susține însă că omisiunile sunt o consecință a unor erori și a unor circumstanțe speciale. Victoria Găulică a fost angajată la Procuratură la 17 octombrie 2013. Pentru anul 2014 ea a declarat un salariu de 58 552 de lei și venitul soțului din onorariul de avocat de 47 300 de lei. De asemenea, a indicat 7 terenuri extravilane și un BMW produs în 1983. Controlul efectuat de CNI a arătat însă că funcționara e mult mai avută decât se arată în declarație. Aceasta nu a indicat un apartament de 52 de metri pătrați, un teren, o sumă din venitul soțului și un autoturism Toyota Prius, fabricat în anul 2008. 

De asemenea, s-a constatat că în 2014 familia Găulică a intrat în posesia unui teren cu construcții pe el, într-un sat din raionul Florești, cu o suprafață de 705,4 m.p., care a costat 298 921 de lei. Costul acestui teren cu imobilele de pe el i-a făcut pe specialiștii CNI să bănuiască faptul că există o diferență vădită între veniturile oficiale ale angajatei Procuraturii și cheltuielile efectuate.

În explicațiile date la CNI, Victoria Găulică a spus că nu știa că deține o cotă din apartamentul părinților săi. În ce privește terenul și construcția de la Florești, ea a afirmat că acestea au fost de fapt cumpărate de socrul său, dar au fost trecute în acte ca proprietate a soțului, deoarece acesta s-a ocupat de acte și astfel a fost mai ușor să perfecteze tranzacția. 

Angajată a procuraturii, investigată de Procuratură?

Solicitat de Moldova Curată, avocatul Andrei Găulică a declarat că soția sa nu a comis erorile cu bună știință și că nu a avut intenția să tăinuiască ceva. El afirmă că acum așteaptă să obțină câteva acte suplimentare pentru a dovedi acest lucru. «Acel bun imobil de la Florești este de fapt un depozit vechi, cu un grad mare de uzură, pe care tatăl meu l-a cumpărat și l-a achitat în rate. Prețul lui real este cu mult mai mic. Să vă spun sincer, probabil la Cadastru s-a indicat un preț mai mare, pentru o impozitare mai mare». Cât despre Toyota nedeclarată, el a spus că autoturismul a fost înregistrat ca proprietate a familiei cu câteva zile înainte de a da darea de seamă privind impozitul pe venit, de aceea soția sa l-a scăpat din vedere la completarea declarației de avere. Andrei Găulică a spus că pe viitor el și soția sa vor acorda mai mare atenție declarării veniturilor. 

CNI a adoptat un act prin care a stabilit că Victoria Găulică a încălcat regimul juridic al declarării veniturilor și proprietăților și a decis să sesizeze Procuratura Generală pentru a vedea dacă subiectul declarării a introdus intenționat date eronate în declaația de avere. De asemenea, CNI va sesiza Centrul Național Anticorupție, cu solicitarea să investigheze diferența vădită dintre veniturile și achizițiile făcute de angajata Procuraturii.

Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Un consilier raional de la Basarabeasca a rămas fără ma...

Fostul consilier raional de la Basarabeasca, Ivan Secov s-a aflat în incompatibilitate de funcţii timp de doi ani, însă Comisia Electorală a Centrală (CEC) a observat acest lucru abia acum şi a decis să îi ridice mandatul. La rândul său, Secov, care este şi director interimar al Spitalului raional Basarabeasca, spune că nu a ştiut că nu poate ocupa aceste două poziţii în acelaşi timp.

16 septembrie 2014
833
Arhiva

Judecătoarea Nina Traciuc a examinat o cauză în care er...

Nina Traciuc, magistrat la Curtea de Apel Chişinău, a judecat o cauză în care era implicată firma de construcţii „Basconslux” SRL, cu care ea are încheiat un contract de investiţii. Judecătoarea este unul dintre beneficiarii unui proiect de investiții prin care judecătorii au obținut apartamente la un preţ redus în municipiul Chişinău. Experţii spun că în acest caz judecătoarea ar fi trebuit să declare raporturile juridice dintre ea şi firma respectivă, ca apoi un complet de magistrați să decidă dacă este motiv ca Nina Traciuc să fie recuzată.

28 martie 2016
1419
Arhiva

Dispersarea competenţelor de testare a integrităţii pro...

Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) a elaborat recent un proiect de lege pentru modificarea unui şir de acte legislative (Legea privind testarea integrităţii profesionale, Legea privind prevenirea şi combaterea corupţiei, Legea privind Codul de conduită a funcţionarului public, Legea cu privire la Centrul Naţional Anticorupţie etc.) cu scopul de a înlătura neconcordanţele dintre Legea nr. 325 din 23 decembrie 2013 privind testarea integrităţii profesionale cu alte legi. Adiţional, autorii au argumentat că acest proiect derivă şi din necesitatea implementării unor acţiuni din Strategia Naţională Anticorupţie.

24 iulie 2014
872
Arhiva

Profil candidat: Demian Caraseni

Integritatea în activitatea politică

01 februarie 2019
1589
Arhiva

Primarul din Bașacalia, suspectat de fals în declarații

Primarul satului Bașcalia din raionul Basarabeasca, Petru Tarlev, ar putea fi sancționat cu  o amendă de până la 12 mii de lei sau cu închisoare de până la un an, pentru admiterea falsului în declarații. Anul trecut, membrii fostei Comisii Naționale de Integritate (CNI) au stabilit că Petru Tarlev nu a indicat în declarația sa de interese personale calitatea de fondator și administrator al firmei ”Demitan” SRL. Curtea de Apel Chișinău (CA) a menținut decizia fostei CNI. Primarul însă a depus recurs la Curtea Supremă de Justiție (CSJ).

10 iulie 2017
898
Arhiva

Președintele raionului Orhei, cu CV, dar fără casă

Democratul Tudor Golub, care a preluat conducerea raionului Orhei în luna iulie 2015, are un CV impresionant, dar o declarație de avere aproape goală. El vine în această funcție de pe poziția de șef al Oficiului Teritorial al Cancelariei de Stat.

05 decembrie 2015
944