Aparent conflict de interese: de facto - noră, de jure - persoană străină

Arhiva 15 aprilie 2016 941

Situația de la Primăria Scorțeni, raionul Telenești, unde primara Tamara Verejan o are subordonată pe nora sa, a pus în dificultate Comisia Națională de Integritate. Contabila Primăriei, Veronica Lașcu, este soția fiului primarei, deci, în condițiile legii, nu ar fi trebuit să se afle în subordinea soacrei, întrucât intervine situație de conflict de interese. S-a aflat însă că deși locuiesc în aceeași casă, au făcut nuntă și cununie, nora și fiul primarei nu și-au înregistrat căsnicia la Oficiul Stării Civile. Respectiv, din punct de vedere juridic, primara și nora sa nu sunt persoane apropiate, adică nu fac parte din categoria de persoane care cad sub incidența Legii cu privire la conflictul de interese. Tamara Verejan a devenit primară după alegerile din luna iunie 2015. Ea spune că la scurt timp funcția de contabil a devenit vacantă, de aceea a anunțat organizarea concursului de angajare. Primara mai afirmă că două persoane au depus actele - actuala sa noră și o femeie care deja s-a pensionat. La 1 octombrie 2015 a fost angajată Veronica Lașcu. «Știam că ea era logodnica fiului meu. În octombrie s-au gândit să se căsătorească. Au făcut nuntă, s-au cununat la biserică. Atunci, la concurs, comisia a apreciat-o mai înalt pe ea. Are studii superioare făcute la zi, lucrează bine. Totul a fost făcut conform legii. În curând urmează să intre în concediu de maternitate și chiar mă gândesc de unde să iau contabil», ne-a spus Tamara Verejan. 

«Invit pe cine vrea și poate să se angajeze contabil la Primărie cu 2500 de lei salariu»

Ea afirmă că în sat nu există persoane calificate care să accepte să vină să lucreze cu un salariu de 2 500 de lei lunar, cât ridică nora sa. «Vreau să vă spun că cel care a scris petiția să vină să lucreze contabil la Primărie, că nu am contabil. Organizăm concurs, așa cum prevede legea, și angajăm. Cât despre un eventual control, nu am nimic împotrivă. Las’ să vină să controleze. Eu nu am comis nimic ilegal și nu am luat niciun ban de la nimeni», a adăugat primara.

Verificările efectuate de CNI au confirmat că fiul primarei și soția sa nu și-au înregistrat căsătoria oficial. Astfel, de jure, Veronica Lașcu nu îi este persoană apropiată Tamarei Verejan, de aceea se poate afla în subordinea acesteia. Legea cu privire la conflictul de interese prevede că nu se pot afla în relații de subordonare persoane apropiate, categorie în care intră: soţul (soţia), persoanele înrudite prin sânge sau adopţie (părinţi, copii, fraţi, surori, bunici, nepoţi, unchi, mătuşe) şi persoanele înrudite prin afinitate (cumnat, cumnată, socru, soacră, ginere, noră).

Acest caz a fost discutat de membrii Comisiei Naționale de Integritate la ședința de joi, 14 aprilie. Membrii Comisiei au decis să nu înceapă un control pe numele primarei, argumentând că  acesta este inoportun, având în vedere lipsa confirmării juridice că primara și contabila sunt persoane apropiate. Președintele CNI, Anatolie Donciu, ne-a spus că este pentru prima dată când în atenția Comisiei ajunge o astfel de situație. 

Expert: «Astfel de situații decredibilizează alesul local»

Experta Mariana Kalughin, vicepreședintă a Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției, spune că formal, conflict de interese nu există, însă astfel de situații decredibilizează alesul local. «Evident, în condiţiile actuale ale legii, cazul nu poate fi urmărit şi sancţionat, deoarece logodnica nu se încadrează în noţiunea de persoane apropiate, noţiune definită prin art. 2 din Legea nr. 16 din 15.02.2008 cu privire la conflictul de interese. Totuşi, la fel de evident este faptul că astfel de situaţii decredibilizează alesul local, compromiţând din start orice decizii luate de primar, care ar viza contabila-logodnică. Neînregistrarea căsătoriei, chiar dacă pare inventivă, este cea mai jalnică "soluţie" de soluţionare a unui potenţial conflict de interese. Ne putem doar imagina "valorile etice" ale unui primar atât de "şmecher". În atare condiţii, tot mai imperioasă devine adoptarea pachetului de legi ce ţine de reformarea CNI, care, între altele, conţine şi o listă extinsă a categoriilor de persoane apropiate şi care ar face certă sancţionarea cazurilor similare celui descris», ne-a declarat experta. 

Tamara Verejan este primară la primul mandat și reprezintă Partidul Democrat din Moldova. 

Viorica Manole

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Cazul Policinschi, detalii din anchetă: contract de sut...

Procuratura Anticorupție (PA) a expediat în judecată dosarul penal pe numele președintelui raionului Dubăsari, Grigore Policinschi. PA a anunțat astăzi că demnitarul este învinuit de abuz în serviciu, iar prejudiciul adus statului s-ar ridica la 1,5 milioane de lei. Grigore Policinschi a declarat însă pentru Moldova Curată că aceste învinuiri ar fi „greșeli ale procurorilor” și așteaptă ca în instanță să-și demonstreze nevinovăția.

15 martie 2018
996
Arhiva

La Taraclia: tata - președinte, fiul - consilier raiona...

Chiril Tatarlî, președintele raionului Taraclia, vorbitor exclusiv de limbă rusă, a ajuns în fruntea raionului venind din domeniul privat. Totuși, nici el, nici familia sa nu deține vreo firmă. „Toată viața am activat în raionul Taraclia. La noi, acum, coaliția funcționează foarte bine, pentru că este o alianță pentru raion”, spune Tatarlî. În Consiliul Raional, pe listele PSRM, a ajuns și Alexandru Tatarlî, care este fiul președintelui raionului. Tatăl afirmă însă că acesta nu și-a dat votul pentru el, atunci când s-a votat candidatura sa la funcția de președinte, tocmai pentru a evita un eventual conflict de interese.

23 decembrie 2015
1826
Arhiva

Massimo Frigo, expert al Comisiei Internaționale a Juri...

Noua guvernare de la Chișinău ar trebui să se abțină de la un amplu proces de ”lustrație” în sistemul judecătoresc și ar trebui să facă reforme durabile în acest domeniu, a declarat consilierul juridic principal din cadrul Comisiei Internaționale a Juriștilor, Massimo Frigo, într-un interviu pentru Moldova Curată.

28 iunie 2019
964
Arhiva

Profil candidat: Vladimir Vitiuc

Integritatea în activitatea politică

21 ianuarie 2019
1713
Arhiva

Două premii într-o lună, de la primar pentru primar

Primarul orașului Sângera din municipiul Chișinău și-a fixat sieși, viceprimarului și altor angajați din primărie două premii într-o lună, chiar dacă legislația prevede că premiile conducătorilor pot fi acordate doar de către un organ deliberativ. Mihail Lari, devenit primar pentru prima dată, spune că și-a acordat premiile fără decizia Consiliului Local ”din neștiință”, iar Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat i-a cerut să anuleze cele două dispoziții. 

27 decembrie 2015
961
Arhiva

Profil electoral: Diacov Serghei, candidatul Partidului...

Integritatea în activitatea politică

14 octombrie 2019
1329