Aparent conflict de interese: de facto - noră, de jure - persoană străină

Arhiva 15 aprilie 2016 151

Situația de la Primăria Scorțeni, raionul Telenești, unde primara Tamara Verejan o are subordonată pe nora sa, a pus în dificultate Comisia Națională de Integritate. Contabila Primăriei, Veronica Lașcu, este soția fiului primarei, deci, în condițiile legii, nu ar fi trebuit să se afle în subordinea soacrei, întrucât intervine situație de conflict de interese. S-a aflat însă că deși locuiesc în aceeași casă, au făcut nuntă și cununie, nora și fiul primarei nu și-au înregistrat căsnicia la Oficiul Stării Civile. Respectiv, din punct de vedere juridic, primara și nora sa nu sunt persoane apropiate, adică nu fac parte din categoria de persoane care cad sub incidența Legii cu privire la conflictul de interese. Tamara Verejan a devenit primară după alegerile din luna iunie 2015. Ea spune că la scurt timp funcția de contabil a devenit vacantă, de aceea a anunțat organizarea concursului de angajare. Primara mai afirmă că două persoane au depus actele - actuala sa noră și o femeie care deja s-a pensionat. La 1 octombrie 2015 a fost angajată Veronica Lașcu. «Știam că ea era logodnica fiului meu. În octombrie s-au gândit să se căsătorească. Au făcut nuntă, s-au cununat la biserică. Atunci, la concurs, comisia a apreciat-o mai înalt pe ea. Are studii superioare făcute la zi, lucrează bine. Totul a fost făcut conform legii. În curând urmează să intre în concediu de maternitate și chiar mă gândesc de unde să iau contabil», ne-a spus Tamara Verejan. 

«Invit pe cine vrea și poate să se angajeze contabil la Primărie cu 2500 de lei salariu»

Ea afirmă că în sat nu există persoane calificate care să accepte să vină să lucreze cu un salariu de 2 500 de lei lunar, cât ridică nora sa. «Vreau să vă spun că cel care a scris petiția să vină să lucreze contabil la Primărie, că nu am contabil. Organizăm concurs, așa cum prevede legea, și angajăm. Cât despre un eventual control, nu am nimic împotrivă. Las’ să vină să controleze. Eu nu am comis nimic ilegal și nu am luat niciun ban de la nimeni», a adăugat primara.

Verificările efectuate de CNI au confirmat că fiul primarei și soția sa nu și-au înregistrat căsătoria oficial. Astfel, de jure, Veronica Lașcu nu îi este persoană apropiată Tamarei Verejan, de aceea se poate afla în subordinea acesteia. Legea cu privire la conflictul de interese prevede că nu se pot afla în relații de subordonare persoane apropiate, categorie în care intră: soţul (soţia), persoanele înrudite prin sânge sau adopţie (părinţi, copii, fraţi, surori, bunici, nepoţi, unchi, mătuşe) şi persoanele înrudite prin afinitate (cumnat, cumnată, socru, soacră, ginere, noră).

Acest caz a fost discutat de membrii Comisiei Naționale de Integritate la ședința de joi, 14 aprilie. Membrii Comisiei au decis să nu înceapă un control pe numele primarei, argumentând că  acesta este inoportun, având în vedere lipsa confirmării juridice că primara și contabila sunt persoane apropiate. Președintele CNI, Anatolie Donciu, ne-a spus că este pentru prima dată când în atenția Comisiei ajunge o astfel de situație. 

Expert: «Astfel de situații decredibilizează alesul local»

Experta Mariana Kalughin, vicepreședintă a Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției, spune că formal, conflict de interese nu există, însă astfel de situații decredibilizează alesul local. «Evident, în condiţiile actuale ale legii, cazul nu poate fi urmărit şi sancţionat, deoarece logodnica nu se încadrează în noţiunea de persoane apropiate, noţiune definită prin art. 2 din Legea nr. 16 din 15.02.2008 cu privire la conflictul de interese. Totuşi, la fel de evident este faptul că astfel de situaţii decredibilizează alesul local, compromiţând din start orice decizii luate de primar, care ar viza contabila-logodnică. Neînregistrarea căsătoriei, chiar dacă pare inventivă, este cea mai jalnică "soluţie" de soluţionare a unui potenţial conflict de interese. Ne putem doar imagina "valorile etice" ale unui primar atât de "şmecher". În atare condiţii, tot mai imperioasă devine adoptarea pachetului de legi ce ţine de reformarea CNI, care, între altele, conţine şi o listă extinsă a categoriilor de persoane apropiate şi care ar face certă sancţionarea cazurilor similare celui descris», ne-a declarat experta. 

Tamara Verejan este primară la primul mandat și reprezintă Partidul Democrat din Moldova. 

Viorica Manole

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Procuratura Anticorupție a clasat dosarul penal pentru...

Dosarul penal deschis la 22 decembrie 2017 pe numele judecătoarei Judecătoriei Căușeni Maria Tertea (Țugui) a fost clasat la mai puțin de două luni de la pornire. La 9 februarie procurorul de caz a dispus „scoaterea integrală a persoanei de sub urmărire penală și clasarea procesului penal”. Maria Tertea fusese învinuită că a tăinuit din declarația de venituri și proprietăți pentru anul 2016 sume mari de bani pe care le datora unor creditori. Cauza penală a fost pornită în urma unui articol al portalului Crimemoldova.md, bazat pe declarațiile fostului soț al magistratei. 

16 februarie 2018
144
Arhiva

Un deputat din autonomia găgăuză intenţionează să modif...

Ivan Burgudji, deputat în Adunarea Populară a autonomiei găgăuze, iniţiază în regiune consultări publice cu scopul de a modifica câteva prevederi din Codul Electoral al autonomiei găgăuze. Deputatul vrea ca numărul de circumscripţii electorale să fie redus: de la 35, câte sunt în prezent, la cinci, dar să fie schimbată şi procedura de alegere a deputaţilor. Burgudji spune că amendamentele ar fi cerute de Curtea Supremă de Justiţie (CSJ), care obligă Adunarea Populară să ajusteze legislaţia electorală la articolul 38 din Constituţie. Argumentul este combătut de Curte.

05 iulie 2016
132
Arhiva

Procuror care locuiește în sediul Procuraturii

Noul procuror al raionului Șoldănești, Petru Botnaru, ales în funcție acum o lună, locuiește în sediul procuraturii, deoarece autoritățile locale încă nu i-au repartizat o locuință de serviciu. Botnaru nu se arată deranjat de această situație și spune că timpul va arăta ce va fi în continuare și unde va locui. Petru Botnaru a venit la Șoldănești de la Nisporeni, unde a condus procuratura teritorială timp de două mandate. „Aș fi candidat încă o dată, dar legea nu-mi permite să fac acest lucru pentru a treia oară”, a explicat Botnaru mutarea la Șoldănești. El a fost ales de Consiliul Superior al Procurorilor să ocupe această funcție după ce contracandidatul său, Vladimir Erhan, s-a retras din concurs pe ultima sută de metri, chiar dacă la evaluare acumulase cel mai mare punctaj.

30 iunie 2016
167
Arhiva

Profil candidat: Sergiu Groza

Integritate în activitatea politică

05 februarie 2019
287
Arhiva

CNI se confruntă cu o lipsă de experiență

După nouă luni de la crearea Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), instituţia care are rolul să verifice declaraţiile de avere şi de interese personale ale persoanelor cu funcţii de răspundere, nu are suficienţi angajaţi. Acest lucru îl specifică Adela Griciuc, şefa Direcţiei control conflicte de interese din cadrul CNI, într-un interviu acordat pentru portalul Moldova Curată.

11 iulie 2013
176
Arhiva

Ialoveni:"Colaborarea" dintre Primărie şi ginerele prim...

Primăria oraşului Ialoveni continuă să încheie cu ginerele primarului contracte de achiziţie a pâinii pentru grădiniţele din localitate, chiar dacă Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat conflict de interese la încheierea primului contract. Primarul Gheorghe Caracuian se judecă acum cu CNI.

19 martie 2015
144