Dumitru Prijmireanu, membru CNI

2013-2018 29 aprilie 2013 1541

Dumitru Prijmireanu se numără printre fondatorii Partidului Comuniştilor în anul 1993, deşi la ultimele alegeri parlamentare numele său nu a fost inclusă în lista electorală a PCRM. Totuşi, la CNI a fost desemnat drept candidat din partea PCRM.



Potrivit Legii cu privire la Comisia Națională de Integritate, art. 11, membru al CNI poate devein orice cetățean al R. Moldova care la momentul numirii nu face parte din niciun partid politic. Cu toate acestea, potrivit site-ului PCRM, Prijmireanu continuă și astăzi să fie membru al Comitetului Central al Partidului (www.pcrm.md/md/comitetul.php).

După ce a ocupat mai mulţi ani funcţia de preşedinte al Comisiei parlamentare de politică externă, ex-preşedintele Vladimir Voronin l-a decorat în 2006 cu Ordinul “Gloria Muncii”.

Ultimul post de muncă al lui Prijmireanu, până la numirea acestuia în funcţia de membru CNI, a fost cel de director adjunct al Departamentului de cooperare economică al Comitetului executiv al CSI din oraşul Moscova, Federația Rusă.

Experiență de control a declarațiilor de venit

În anul 2006, Dumitru Prijmireanu a fost numit în calitate de membru al Comisiei Centrale de Control al declarațiilor privind venitul și proprietățile demnitarilor publici.

În perioada în care Prijmireanu a activat în Comisie, aceasta a fost supusă criticilor presei pentru tăinuirea informației despre veniturile și proprietățile demnitarilor publici, dar și pentru faptul că sute de demnitari și funcționari publici nu şi-au actualizat Declaraţia cu privire la venituri şi proprietate.

Ținem să precizăm că în pofida investigațiilor apărute în acea perioadă în presă despre proprietățile nedeclarate ale unor demnitari, Comisia sus-menționată nu a luat atitudine. Niciun demnitar sau funcționar nu a fost sancționat pentru depunerea de declarații false sau incomplete.

Numele lui Dumitru Prijmireanu apare și în câteva scandaluri politice de proporții care s-au produs în R. Moldova. Astfel, actualul membru al CNI apare în lista deputaţilor care au votat pentru înstrăinarea în folosul Ucrainei a 7,77 kilometri din traseul automobilistic care străbate satul Palanca, precum şi a 18 hectare de teren adiacent traseului.

Tot Prijmireanu s-a aflat și printre deputații care în anul 2001 s-au deplasat la Moscova pentru a conveni cu  autoritățile de la Kremlin asupra statutului limbii ruse pe teritoriul R. Moldova. Membrii delegației optau atunci pentru legalizarea bilingvismului.

Inițiativa a suportat, însă, eșec din cauza protestelor ample desfășurate în acea perioadă de opoziția parlamentară pepecedistă.

Declaraţie de avere

Dumitru Prijmireanu a declarat, pentru 2011, venituri în valoare de un milion 280 mii ruble ruseşti, echivalentul a aproximativ 500 de mii de lei. Soţia lui Prijmireanu a adus în bugetul familiei 11 mii 340 de lei (pensie), dar şi 1722 de lei din depuneri la instituţii financiare.

Familia Prijmireanu deţine un teren la Cahul, cu suprafața de 0,06 ha și valoare cadastrală de 661 75 de lei, o cotă-parte de 0,3 dintr-un apartament de 73,4 m.p. în Chişinău (estimat la 407 521 de lei) şi un autoturism Hyundai, produs în 2006.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Va verifica sau nu ANI proprietățile lui Vlad Plahotniu...

Autoritatea Națională de Integritate ar putea fi în imposibilitatea de a verifica dacă liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, deține sau nu cele patru vile de lux, despre care a dezvălui RISE Moldova în cadrul unei investigații.

19 septembrie 2018
1265
2013-2018

Anatolie Donciu despre excluderea sa din concursul pent...

În ședința din 13 septembrie curent a Consiliului de Integritate (CI) al Autorității Naționale de Integritate (ANI) membri CI au respins candidatura lui Anatolie Donciu la funcția de vicepreședinte al ANI. Pentru această poziție a rămas doar candidatura lui Lilian Chișcă, de aceea concursul pentru poziția secundă în conducerea CI a fost prelungit cu zece zile.

13 septembrie 2017
1174
2013-2018

Foștii membri ai CNI, care au cerut salarii restante, a...

Magistrații de la Curtea de Apel Chișinău au respins cererea foștilor membri ai Comisiei Naționale de Integritate (CNI) Vera Lupu, Dumitru Prijmireanu și Leonid Morari, care au cerut ca Autoritatea Națională de Integritate (ANI) să le plătească salariile pentru perioada de după expirarea mandatelor și până când a fost aleasă noua conducere a instituției. Ei au motivat că în această perioadă au fost la serviciu. Magistrații au argumentat că foștii membri ai CNI nu au documente care ar dovedi că au muncit în acea perioadă.

16 noiembrie 2018
1116
2013-2018

ANI ascunde informațiile de interes public. A refuzat s...

Abia devenită funcțională după reformare, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) îngrădește accesul la informațiile de interes public. Portalul MoldovaCurata.md a solicitat numele și prenumele subiecților declarării veniturilor și intereselor personale care au cerut în instanță anularea actelor de constatare adoptate de fosta Comisie Națională de Integritate (CNI). În răspunsul oficial, președinta Rodica Antoci ne-a scris că informația solicitată ar conține date cu caracter personal. Unii experți critică decizia ANI și sunt de părere că instituția se transformă într-un paravan al corupților.

27 iunie 2018
1346
2013-2018

Încă un pas spre președinția ANI. Teodor Cârnaț – din n...

Cei doi candidați la funcția de președinte al Autorității Naționale de Integritate, Teodor Cârnaț și Victor Strătilă, au susținut astăzi proba de interviu în fața membrilor Consiliului de Integritate. Cele mai multe puncte au fost acumulate, ca și la proba scrisă, de către Teodor Cârnaț, care este în prezent membru al Consiliului Superior al Magistraturii.

26 septembrie 2017
1277
2013-2018

Anatolie Donciu, preşedintele CNI

Odată cu numirea lui Anatolie Donciu de către Parlament, la 25 octombrie 2012, în funcţia de preşedinte al Comisiei Naţionale de Integritate, fapt contestat vehement de rerezentanţi ai societăţii civile, jurnaliştii au descoperit că acesta ar fi tăinuit o parte din averea familiei sale. Asta în condiţiile în care CNI trebuie, în conformitate cu legislaţia, să verifice veridicitatea declaraţiilor de avere şi de interese ale persoanelor cu funcţii importante în stat.

29 aprilie 2013
1147