Proiect de Regulament la ANI. Membrii Consiliului de Integritate vor putea vota prin poșta electronică

2013-2018 27 septembrie 2018 52
Consiliul de Integritate și conducere ANI în ședință

Membrii Consiliului de Integritate al Autorității Naționale de Integritate vor putea să voteze de la distanță, prin mail. Acest lucru este stabilit în proiectul de Regulament cu privire la organizarea şi funcţionarea Consiliului de Integritate.Documentul este discutat deja de două luni de către membrii CI, împreună cu membrii societății civile și nu a ajuns să fie definitivat deocamdată.

Mariana Kalughin, expertă ADEPT

”Situații care nu suportă amânare”

Oleg Efrim, reprezentant din partea Guvernului în cadrul Consiliului de Integritate

Proiectul de regulament prevede că ”în situații care nu suportă amânare, cu titlu de excepție, justificată și specificată expres în hotărârea Consiliului”, votul poate fi exprimat prin poșta electronică. Acest lucru va fi posibil dacă cel puțin 3 membri ai Consiliului optează pentru această opțiune, se mai arată în proiect. Membrii Consiliului vor informa despre adresa de e-mail de la care se acceptă votul. La adoptarea hotărârii prin e-mail se prezumă că sunt prezenți membrii Consiliului care și-au anunțat anterior intenția de a participa la vot.  Procedura de vot prin e-mail trebuie să conțină doar o singură chestiune și pentru fiecare chestiune se inițiază o comunicare prin e-mail separată de vot.

Președintele şedinţei Consiliului va expedia e-mailul tuturor membrilor Consiliului, cu includerea proiectului hotărârii și specificând perioada de votare, prin care va solicita exercitarea votului. El de asemenea trebuie să explice motivele care nu suferă amânare și termenul în care membrii Consiliului urmează să se pronunțe dacă sunt de acord cu procedura de vot prin e-mail, acesta de regulă fiind de până la 3 zile.  În cazul adoptării hotărârii prin e-mail, opțiunea de vot este confirmată prin e-mail-ul expediat, în termenul stabilit, secretariatului Consiliului sau președintelui Consiliului care redirecționează comunicarea în atenția secretariatului.  Lipsa e-mail-ului în termenii prevăzuți reprezintă neparticiparea la vot a membrului Consiliului, mai prevede proiectul de Regulament de funcționare a CI.

Expertă: Votul prin e-mail nu va fi transparent

În opinia Marianei Kalughin, expertă ADEPT, votul prin mail contravine principiului transparenței din Legea cu privire la ANI, care prevede că ședințele Consiliului de Integritate sunt publice, precum și votul este public. Ea a subliniat în cadrul ultimei ședințe a CI, din 24 septembrie, unde s-a dezbătut proiectul de Regulament, că un vot exprimat prin mail nu asigură transparența și că în acest fel, nu va fi sigur că cel care votează prin mail este chiar persoana care are acest drept. Experta și-a exprimat îngrijorarea că pot apărea situații când poate vota cineva în locul unuia dintre membrii CI.

”Nu întotdeauna poți să ai convingerea că tocmai persoana vizată a votat. Noi propunem să fie exclus și să nu se eschivaleze cu un vot exprimat deschis în cadrul unei ședințe publice”, a spus Mariana Kalughin.

De asemenea, experta ADEPT crede că în acest fel va fi mai greu de dovedit, în cazul existenței unor îndoieli în privința votului, modul cum a votat prin poșta electronică membrul CI care a ales această posibilitate. Ea presupune că reprezentanții societății civile vor fi nevoiți să depună cerere pentru a solicita extras de pe adresa de mail, pentru a putea vedea votul, astfel că procedura va deveni mult mai complicată.

Membru CI: Procedura este clar prevăzută în Regulament

Pe de altă parte, unul dintre membrii CI, Oleg Efrim, reprezentant desemnat de Guvern, crede că procedura este, dimpotrivă, foarte bine descrisă în proiectul de regulament și că nu ar exista riscuri în această privință. El a subliniat că membrul CI care va intenționa să voteze prin mail va confirma de la ce adresă își va exprima votul și va confirma că el este cel care a expediat mesajul. Oleg Efrim a mai explicat că această procedură va fi utilizată doar cu titlu de excepție.

”Nu poți s-o folosești în fiecare zi, trebuie să explici de ce optezi pentru asta. Eu greu îmi imaginez acum situația în care am putea aplica această procedură, dar putem face un exercițiu. Iată, noi ne-am adunat cinci oameni în ședință și suntem deliberativi. Dar problema este atât de importantă, încât ar fi bine să se pronunțe și ceilalți doi membri care nu sunt în ședință. De ce nu am putea face asta?”, a întrebat Oleg Efrim.

”Un element de guvernare electronică”

Și reprezentantul Congresului Autorităților Locale în cadrul CI, Viorel Rusu, a susținut menținerea posibilității de vot prin mail în Regulamentul privind funcționarea Consiliului, menționând că este un element de guvernare electronică. ”Deoarece e vorba de un organ colegial, pot apărea situații excepționale. Asta nu înseamnă că noi vom transforma ședințele ordinare ale CI în ședințe prin mail”, a adăugat Viorel Rusu.

Proiectul Regulamentului cu privire la organizarea şi funcţionarea Consiliului de Integritate a început să fie discutat de CI, înainte de a fi aprobat, încă la 23 iulie 2018. Documentul este dezbătut alături de experți ai organizațiilor non-guvernamentale ADEPT și CRJM și de cei din cadrul ANI, în cadrul unei ședințe prelungite de-a lungul a mai mult de două luni.

Natalia Enache

Viorel Rusu, membru al Consiliului de integritate din partea CALM


Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Victoria Iftodi, între două funcții: judecător la Curte...

09 mai 2017
28
2013-2018

ANI nu verifică, deocamdată, eventualele incompatibilit...

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) nu poate verifica deocamdată dacă fostul primar interimar Silvia Radu a gestionat, concomitent cu treburile primăriei Capitalei, și două întreprinderi ale sale înregistrate în Marea Britanie. Motivul - încă nu a angajat inspectorii de integritate. Despre asta se spune într-un răspuns al ANI dat Organizației Transparency International Moldova (TI), care a depus o sesizare. Ulterior, luni, 11 iunie, autoritatea a anunțat că a angajat primii 4 inspectori de integritate, care au trecut concursul.

11 iunie 2018
42
2013-2018

Trei candidați admiși la concursul pentru funcția de pr...

Consiliul de Integritate a examinat astăzi dosarele celor patru candidați la funcția de președinte și vice-președinte al Autorității Naționale de Integritate și i-a admis la concurs  pe trei dintre ei. Dosarul actualului președinte interimar al ANI, Anatolie Donciu, care candidează la un mandat deplin în această funcție, urmează să fie examinat la următoarea ședință, planificată pentru miercuri, 6 septembrie.

04 septembrie 2017
25
2013-2018

Mariana Kalughin: Testul la poligraf pentru funcția de...

Rezultatele testului cu detectorul comportamentului simulat (poligraf) nu pot fi singurul temei pentru eliminarea din concurs a unor candidați, a comentat experta Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției, Mariana Kalughin, rezultatul concursului pentru funcția de președinte al Autorității Naționale de Integritate (ANI), anunțat astăzi. Consiliul de Integritate (CI) i-a eliminat din concurs pe cei doi candidați, Teodor Cârnaț și Victor Strătilă, din cauză că aceștia au picat testul la poligraf.

09 octombrie 2017
19
2013-2018

ANI ascunde informațiile de interes public. A refuzat s...

Abia devenită funcțională după reformare, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) îngrădește accesul la informațiile de interes public. Portalul MoldovaCurata.md a solicitat numele și prenumele subiecților declarării veniturilor și intereselor personale care au cerut în instanță anularea actelor de constatare adoptate de fosta Comisie Națională de Integritate (CNI). În răspunsul oficial, președinta Rodica Antoci ne-a scris că informația solicitată ar conține date cu caracter personal. Unii experți critică decizia ANI și sunt de părere că instituția se transformă într-un paravan al corupților.

27 iunie 2018
62
2013-2018

Foștii membri ai CNI, care au cerut salarii restante, a...

Magistrații de la Curtea de Apel Chișinău au respins cererea foștilor membri ai Comisiei Naționale de Integritate (CNI) Vera Lupu, Dumitru Prijmireanu și Leonid Morari, care au cerut ca Autoritatea Națională de Integritate (ANI) să le plătească salariile pentru perioada de după expirarea mandatelor și până când a fost aleasă noua conducere a instituției. Ei au motivat că în această perioadă au fost la serviciu. Magistrații au argumentat că foștii membri ai CNI nu au documente care ar dovedi că au muncit în acea perioadă.

16 noiembrie 2018
38