Circa un milion de lei din bani publici ar fi ajuns în familia unei primăriţe

2013-2018 2 ianuarie 2014 197
Claudia Ivanov

Elevii de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” şi copiii de la Centrul „Speranţa” din orăşelul Iargara, raionul Leova, au fost alimentaţi cu produse achiziţionate din magazinul care aparţine soţului primăriţei. Preşedinta grupului de lucru care selectase câştigătorul era însăşi primăriţa localităţii.
În luna noiembrie 2013, Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) a sesizat Comisia Naţională de Integritate (CNI) să examineze situaţia de la Iargara, unde primăriţa orăşelului, fiind preşedinta grupului de lucru în procesul de achiziţii publice, a desemnat câştigătoare la mai multe licitaţii firma „Clivas-Com” SRL al cărei fondator şi administrator este Alexandru Ivanov, soţul acesteia. Drept urmare a acestei sesizări, CNI a început, în luna noiembrie, procedura de control. În decizia Comisiei Naţionale de Integritate de iniţiere a procedurii de control privind eventuala încălcare a regimului juridic al confictului de interese este menţionat faptul că primăria Iargara a încheiat cu firma „Clivas-Com” SRL 22 de contracte de achiziţii în sumă totală de circa 997 de mii de lei.

Claudia Ivanov, primăriţa din Iargara, recunoaşte faptul că firma condusă de soţul său a încheiat contracte de achiziţii cu primăria, însă susţine că nu este vorbă de 22 de contracte, ci de mai puţine, fără a specifica numărul acestora. „De la magazinul soţului erau procurate produse alimentare pentru şcoală şi pentru Centrul „Speranţa” de câţiva ani, însă nu sunt 22 de contracte”, zice primăriţa. Aceasta mai menţionează că, deşi ea a fost preşedinta grupului de lucru, nu a influenţat niciodată decizia finală a grupului de lucru privind desemnarea câştigătorului.

Achiziţii publice fără declaraţii de imparţialitate

Menţionăm că, potrivit Legii privind achiziţiile publice, membrul grupului de lucru are obligaţia de a semna, pe propria responsabilitate, o declaraţie de confidenţialitate şi imparţialitate prin care se angajează să respecte necondiţionat prevederile prezentei legi şi prin care confirmă, totodată, că: nu este soţ, rudă sau afin până la gradul al treilea cu unul dintre ofertanţi; în ultimii trei ani, potrivit înscrierilor din carnetul de muncă, nu a activat în baza contractului individual de muncă sau de colaborare cu unul dintre ofertanţi ori nu a făcut parte din consiliul de administraţie sau din orice alt organ de conducere sau de administraţie al acestora; nu deţine cote-părţi sau acţiuni în capitalul social subscris al ofertanţilor. În cazul în care unul dintre membrii grupului de lucru constată, înainte de şedinţa de deschidere a ofertelor, că se află în una sau în mai multe dintre situaţiile specificate, el va solicita imediat înlocuirea sa în componenţa grupului cu o altă persoană. Claudia Ivanov afirmă, însă, că ea nu a semnat o astfel de declaraţie de confidenţialitate şi imparţialitate.

Contractele de achiziţii ar putea fi anulate

Anatolie Donciu, preşedintele Comisiei Naţionale de Integritate, afirmă că, în cazul în care se constată că doamna Claudia Ivanov a încălcat regimul juridic al conflictului de interese atunci când a selectat câştigătoare firma condusă de soţul său, atunci este posibil ca toate contractele de achiziţii încheiate cu acest agent economic să fie anulate. „Este foarte important de reţinut că pot fi anulate doar contractele încheiate de la 1 martie 2012, de când a intrat în vigoare Legea cu privire la Comisia Naţională de Integritate”, menţionează preşedintele CNI. Amintim că, potrivit acestui act legislativ, membrii CNI sesizează instanţa de judecată în cazul în care constată că una dintre persoanele supuse dispoziţiilor legale privind conflictul de interese a emis/adoptat un act administrativ, a încheiat un act juridic, a luat o decizie sau a participat la luarea unei decizii cu încălcarea dispoziţiilor legale privind conflictul de interese, în vederea constatării nulităţii actului respectiv.

Unul din contractele care nu poate fi anulat este cel încheiat în luna august 2011, în baza căruia primăria Iargara a cumpărat de la firma „Clivas-Com” SRL produse alimentare în sumă de 185 mii de lei. Printr-un alt contract, încheiat în februarie 2013, primăria Iargara a cumpărat produse alimentare pentru liceul din localitate în sumă de 49 900 de lei de la acelaşi agent economic.

Riscă să-şi piardă funcţia

Dacă CNI va constata un conflict de interese, atunci primăriţa din Iargara riscă să-şi piardă funcţia şi poate fi decăzută din dreptul de a exercita funcţii publice, pe o perioadă de până la 3 ani. Interdicţia este dispusă ca sancţiune complementară prin hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.

Menţionăm că doamna Ivanov a fost aleasă în funcţia de primar al oraşului Iargara din raionul Leova în anul 2011, candidând pe listele Partidului Comuniştilor din Republica Moldova.


Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

După ce s-a reformat, ANI ignoră cererile de acces la i...

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) refuză să le ofere jurnaliștilor informații de interes public, argumentând că solicitările acestora nu sunt scrise pe foaie cu antet și nu conțin semnătura conducătorului instituției de presă. Asta chiar dacă legislația nu prevede astfel de rigori pentru cererile de acces la informațiile de interes public. Jurnaliștii, dar și unii juriști, consideră că acestea sunt pretexte de care s-ar folosi ilegal noua conducerea a ANI. În opinia lor, aceste practici periclitează activitatea reporterilor de investigație, în special înainte de alegerile parlamentare din februarie 2019.

21 octombrie 2018
242
2013-2018

ELECTORALA 2019. Socialistul Petru Corduneanu refuză să...

Deputatul Petru Corduneanu (55 de ani), despre care Partidul Socialiștilor a anunțat recent că va candida la parlamentare  pe circumscripția uninominală Hâncești, refuză să răspundă la întrebări legate de averile sale și banii pe care i-a donat partidului în ultimele campanii electorale. El nu a răspuns la întrebările expediate prin mail, iar la telefon a declarat reporterului Moldova Curată că va vedea mai întâi dacă statutul său de deputat îi permite să răspundă la acele întrebări. Ulterior, timp de câteva zile, nu a mai răspuns la apeluri.

05 noiembrie 2018
271
2013-2018

Cazul primarului oraşului Ungheni: Judecătoria Râşcani...

Alexandru Ambros, primarul oraşului Ungheni, a câştigat în prima instanţă procesul cu Comisia Naţională de Integritate (CNI), care a constatat acum doi ani că edilul a încălcat regimul juridic al conflictului de interese când a cumpărat pentru Primărie rechizite de birou de la firma soţiei. CNI s-a autosesizat în baza unei investigaţii de pe Moldova Curată.

07 mai 2016
194
2013-2018

Viceminiştri cu remunerări triple

În anul 2012, opt actuali viceminiştri au primit onorarii grase, deoarece au reprezentat statul în societăţi şi întreprinderi. Suma acestor remunărări depăşeşte un milion de lei. La începutul acestui an, au intrat în vigoare câteva modificări legislative, potrivit cărora în consiliile de administraţie (CA) ale instituţiilor de stat vor avea dreptul să fie incluşi nu numai funcţionari publici, cum era prevăzut anterior, dar şi demnitari. Experţii susţin că aceste amendamente au fost votate pentru a promova anumite interese.

31 ianuarie 2014
211
2013-2018

Directorul general al Î.S. „Poşta Moldovei” este obliga...

Directorul Întreprinderii de Stat „Poşta Moldovei”, Serghei Nastas, despre care Moldova Curată a scris că are în Spania o afacere pe care nu a indicat-o în declaraţia de avere, susţine că nu este obligat să-şi declare cotele-părţi deţinute în firma din afara ţării. Ce-i drept, reacţia a venit din partea „Poştei Moldovei”, nu a directorului personal. Această afirmaţie este însă contrazisă de jurişti.

18 aprilie 2016
209
2013-2018

Clădire din Nucleul Istoric al Chișinăului, ”hăcuită” d...

Un edificiu din centrul capitalei, înscris în Registrul Monumentelor Istorice de categorie locală, este demolat în prezent, cu permisiunea autorităților, iar în locul lui se va ridica un bloc pentru oficii. Este vorba despre clădirea în care și-a avut anterior sediul Consiliul Coordonator al Audiovizualului, situată la intersecția străzilor Mihai Eminescu și Alexei Șciusev. Deși legislația națională interzice ca edificiile cu statut de monument istoric să fie înstrăinate, prin derogare de la lege, clădirea a ajuns din proprietatea statului în proprietatea unor firme fondate de persoane cu afaceri în domeniul cărnii.

31 octombrie 2017
446