Circa un milion de lei din bani publici ar fi ajuns în familia unei primăriţe
Elevii de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” şi copiii de la Centrul „Speranţa” din orăşelul Iargara, raionul Leova, au fost alimentaţi cu produse achiziţionate din magazinul care aparţine soţului primăriţei. Preşedinta grupului de lucru care selectase câştigătorul era însăşi primăriţa localităţii.
În luna noiembrie 2013, Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) a sesizat Comisia Naţională de Integritate (CNI) să examineze situaţia de la Iargara, unde primăriţa orăşelului, fiind preşedinta grupului de lucru în procesul de achiziţii publice, a desemnat câştigătoare la mai multe licitaţii firma „Clivas-Com” SRL al cărei fondator şi administrator este Alexandru Ivanov, soţul acesteia. Drept urmare a acestei sesizări, CNI a început, în luna noiembrie, procedura de control. În decizia Comisiei Naţionale de Integritate de iniţiere a procedurii de control privind eventuala încălcare a regimului juridic al confictului de interese este menţionat faptul că primăria Iargara a încheiat cu firma „Clivas-Com” SRL 22 de contracte de achiziţii în sumă totală de circa 997 de mii de lei.
Claudia Ivanov, primăriţa din Iargara, recunoaşte faptul că firma condusă de soţul său a încheiat contracte de achiziţii cu primăria, însă susţine că nu este vorbă de 22 de contracte, ci de mai puţine, fără a specifica numărul acestora. „De la magazinul soţului erau procurate produse alimentare pentru şcoală şi pentru Centrul „Speranţa” de câţiva ani, însă nu sunt 22 de contracte”, zice primăriţa. Aceasta mai menţionează că, deşi ea a fost preşedinta grupului de lucru, nu a influenţat niciodată decizia finală a grupului de lucru privind desemnarea câştigătorului.
Achiziţii publice fără declaraţii de imparţialitate
Menţionăm că, potrivit Legii privind achiziţiile publice, membrul grupului de lucru are obligaţia de a semna, pe propria responsabilitate, o declaraţie de confidenţialitate şi imparţialitate prin care se angajează să respecte necondiţionat prevederile prezentei legi şi prin care confirmă, totodată, că: nu este soţ, rudă sau afin până la gradul al treilea cu unul dintre ofertanţi; în ultimii trei ani, potrivit înscrierilor din carnetul de muncă, nu a activat în baza contractului individual de muncă sau de colaborare cu unul dintre ofertanţi ori nu a făcut parte din consiliul de administraţie sau din orice alt organ de conducere sau de administraţie al acestora; nu deţine cote-părţi sau acţiuni în capitalul social subscris al ofertanţilor. În cazul în care unul dintre membrii grupului de lucru constată, înainte de şedinţa de deschidere a ofertelor, că se află în una sau în mai multe dintre situaţiile specificate, el va solicita imediat înlocuirea sa în componenţa grupului cu o altă persoană. Claudia Ivanov afirmă, însă, că ea nu a semnat o astfel de declaraţie de confidenţialitate şi imparţialitate.
Contractele de achiziţii ar putea fi anulate
Anatolie Donciu, preşedintele Comisiei Naţionale de Integritate, afirmă că, în cazul în care se constată că doamna Claudia Ivanov a încălcat regimul juridic al conflictului de interese atunci când a selectat câştigătoare firma condusă de soţul său, atunci este posibil ca toate contractele de achiziţii încheiate cu acest agent economic să fie anulate. „Este foarte important de reţinut că pot fi anulate doar contractele încheiate de la 1 martie 2012, de când a intrat în vigoare Legea cu privire la Comisia Naţională de Integritate”, menţionează preşedintele CNI. Amintim că, potrivit acestui act legislativ, membrii CNI sesizează instanţa de judecată în cazul în care constată că una dintre persoanele supuse dispoziţiilor legale privind conflictul de interese a emis/adoptat un act administrativ, a încheiat un act juridic, a luat o decizie sau a participat la luarea unei decizii cu încălcarea dispoziţiilor legale privind conflictul de interese, în vederea constatării nulităţii actului respectiv.
Unul din contractele care nu poate fi anulat este cel încheiat în luna august 2011, în baza căruia primăria Iargara a cumpărat de la firma „Clivas-Com” SRL produse alimentare în sumă de 185 mii de lei. Printr-un alt contract, încheiat în februarie 2013, primăria Iargara a cumpărat produse alimentare pentru liceul din localitate în sumă de 49 900 de lei de la acelaşi agent economic.
Riscă să-şi piardă funcţia
Dacă CNI va constata un conflict de interese, atunci primăriţa din Iargara riscă să-şi piardă funcţia şi poate fi decăzută din dreptul de a exercita funcţii publice, pe o perioadă de până la 3 ani. Interdicţia este dispusă ca sancţiune complementară prin hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
Menţionăm că doamna Ivanov a fost aleasă în funcţia de primar al oraşului Iargara din raionul Leova în anul 2011, candidând pe listele Partidului Comuniştilor din Republica Moldova.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Firma condusă de soțul deputatei Valentina Buliga conti...
Firma ”Ecostat” SRL, al cărei administrator a devenit acum doi ani Alexei Buliga, soțul deputatei democrate Valentina Buliga, continuă să obțină contracte de prestare a serviciilor la instituțiile medicale din țară. În doar două luni ale anului curent, firma a încheiat cinci contracte în valoare de circa un milion 200 de mii de lei, după alte 7 contracte de peste un milion de lei semnate în 2017. Firma a început să presteze servicii la spitale după ce administrator a devenit Alexei Buliga. Soția acestuia este președintă a Comisiei parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie. Anterior, deputata a spus că nu are vreo legătură cu licitațiile organizate de spitale și câștigate de „Ecostat” SRL.
Electorala 2019: Petru Burduja, figurant în dosarul ban...
Consilierul socialist în Consiliul Municipal Chișinău Petru Burduja urmează să candideze la alegerile parlamentare în circumscripția nr. 30, Ciocana. El administrează SRL ”Exclusiv Media”, compania fondată de deputatul socialist Corneliu Furculiță și care a primit 1,5 mln de euro drept împrumut de la o companie înregistrată în zona offshore din Bahamas. Petru Burduja este cel care, în calitate de administrator, a mers la bancă și a ridicat 20 de milioane de lei cash din acel împrumut, care ulterior au fost dați unor membri de partid. Toate acestea le-a descoperit proiectul RISE Moldova într-o investigație publicată în anul 2016. Acum, această tranzacție este investigată de Procuratura Anticorupție, chiar dacă cei care au realizat-o susțin că totul a fost făcut perfect legal.
Cazul primarului oraşului Ungheni: Judecătoria Râşcani...
Alexandru Ambros, primarul oraşului Ungheni, a câştigat în prima instanţă procesul cu Comisia Naţională de Integritate (CNI), care a constatat acum doi ani că edilul a încălcat regimul juridic al conflictului de interese când a cumpărat pentru Primărie rechizite de birou de la firma soţiei. CNI s-a autosesizat în baza unei investigaţii de pe Moldova Curată.
Drum reparat din bani publici până la poarta președinte...
Drumul care duce la casa președintei raionului Fălești, Iraida Bînzari, și alte două străzi alăturate din același cartier au fost reparate vara trecută din banii Consiliului Raional Fălești. În total au fost alocați peste 3 milioane de lei. Chiar dacă în zonă sunt și alte străzi pline de gropi, au fost reparate anume acelea care duc spre sau trec pe lângă casa președintei. Iraida Bânzari spune că pentru repararea și altor străzi nu au ajuns bani. Lucrările au fost executate de către firma unui consilier raional. Agentul economic a fost contractat în urma negocierilor directe.
Clădire din Nucleul Istoric al Chișinăului, ”hăcuită” d...
Un edificiu din centrul capitalei, înscris în Registrul Monumentelor Istorice de categorie locală, este demolat în prezent, cu permisiunea autorităților, iar în locul lui se va ridica un bloc pentru oficii. Este vorba despre clădirea în care și-a avut anterior sediul Consiliul Coordonator al Audiovizualului, situată la intersecția străzilor Mihai Eminescu și Alexei Șciusev. Deși legislația națională interzice ca edificiile cu statut de monument istoric să fie înstrăinate, prin derogare de la lege, clădirea a ajuns din proprietatea statului în proprietatea unor firme fondate de persoane cu afaceri în domeniul cărnii.
Acuzații noi în dosarul șefului Direcției Educație a se...
În dosarul deschis de procurori în anul 2014 pe numele lui Ion Vrânceanu, șeful Direcției Educație a sectorului Buiucani din Chișinău, apar noi probe care în prezent sunt examinate și analizate de magistratul Silvia Gârbu de la Judecătoria Buiucani. Astfel, pe lângă acuzațiile de îmbogățire ilicită și fals în decarația de avere, Ion Vrânceanu este învinuit și de depășirea atribuțiilor de serviciu. S-a descoperit că în anul 2014, timp de câteva luni, în două instituții de învățământ din sectorul Buiucani o școală auto a închiriat spații și chiar a predat ore de șoferie, doar în baza unor înțelegeri verbale, fără ca actele necesare să fie întocmite și fără achitarea unor plăți legale.
Aici așteptăm comentariul tău!