Primarul din Clocuşna: acelaşi iaz, alt conflict de interese

2013-2018 28 iunie 2016 2203
Valentina şi Ruslan Goreacii

Contractul de arendă a iazului semnat dintre Valentina Goreacii, soţia primarului satului Clocuşna din raionul Ocniţa și Primărie riscă să îi fie anulat pentru a doua oară. Motivul: la organizarea licitaţiei şi la încheierea tranzacţiei, soţul său, Ruslan Goreacii, nu a declarat în termen conflictul de interese în care s-a aflat. Soţia primarului a mai încheiat un astfel de contract în anul 2014. Atunci tranzacţia a fost anulată după ce Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că primarul s-a aflat în conflict de interese şi nu a declarat acest lucru.



La sfârşitul anului trecut, Moldova Curată a relatat că acum doi ani, soţia primarului a luat în arendă iazul din localitate la un preţ anual de 2900 de lei pe an (celălalt participant a propus 2600 de lei). Contractul a fost semnat de către primar, ca reprezentant al autorităţii contractante, şi soţia sa, în luna aprilie 2014. Documentul prevedea arendarea iazului pe o perioadă de un an. În aprilie 2015 a fost încheiat însă un acord adiţional, prin care s-a stabilit o perioadă de arendă de 29 de ani.

Pentru că tranzacţia a fost încheiată în familie, CNI a stabilit că alesul local a încălcat regimul juridic al conflictului de interese. În consecinţă, contractul de arendă a fost reziliat pe cale amiabilă.

Iazul satului a fost câştigat de soţia primarului

Acel iaz din sat nu putea rămâne fără un stăpân, aşa că în luna aprilie curent, Primăria a organizat o altă licitaţie cu strigare de dare în arendă a bazinului acvatic din extravilanul satului Clocuşna, cu suprafaţa de peste trei hectare, pe un termen de 29 ani. La concurs s-a înscris o singură persoană, şi de această dată fiind vorba de Valentina Goreacii, soţia primarului. Primarul nu a făcut parte din comisia de concurs. El a semnat o declaraţie în care a notat că se retrage pentru a lua o decizie în acest caz.

La sfârşitul lunii aprilie curent însă Ruslan Goreacii a expediat o scrisoare la CNI, prin care a informat despre eventualul conflict de interese în care se află. El a anunţat că Valentina Goreacii este câştigătoarea licitaţiei privind darea în arendă a unui lot de teren, cu o plată anuală de 2700 de lei. De asemenea, primarul a informat Comisia că l-a împuternicit pe viceprimarul Rodion Prepeliţa să semneze contractele de arendă, pentru evitarea conflictelor de interese.

Şi de această data contractul de arendă riscă să fie anulat, deoarece Comisia a decis că primarul din Clocuşna ar fi trebuit să–şi declare interesul personal în această tranzacţie în termen de trei zile de la apariţia conflictului de interese. ”Goreacii Ruslan avea obligaţia de a anunţa Comisia Naţională de Integritate imediat, dar nu mai târziu de trei zile, despre aflarea sa în situaţii de conflict de interese, şi anume despre ”interesul, său ori a persoanelor apropiate, legat de decizia pe care trebuie să o ia personal sau la luarea căreia trebuie să participe, ori la acţiunea pe care trebuie să o întreprindă în îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu”, se spune în actul Comisiei. CNI a constatat însă că alesul local din Clocuşna a depăşit cu două săptămâni termenul stabilit de lege.

Primarul a declarat pentru Moldova Curată că a întreprins toate măsurile pentru soluţionarea acestui conflict, însă deoarece a întârziat, abaterea nu i  se pare semnificativă. ”Da, este vorba de acelaşi iaz. Când soţia mi-a spus că vrea să participe la licitaţie, în acea zi am decis să mă retrag. Atunci când s-a desfăşurat concursul, la fel, am anunţat Comisia de licitaţie că sunt în conflict de interese şi am părăsit sala”, a precizat alesul local. Ruslan Goreacii spune însă că nu este sigur dacă va contesta actul CNI în instanţă.

În cazul în care actul va rămâne în vigoare, primarul riscă o amendă de până la şase mii de lei. De asemenea, şi de această data contractul de arendă ar putea fi anulat. În cazul în care părţile nu-l reziliază pe cale amiabilă, CNI are dreptul să ceară în instanţă declararea nulităţii acestuia.

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Dosarul licitațiilor trucate la DETS Buiucani: în timp...

Firma „Lovis Angro”, al cărui administrator este inculpat în unul dintre dosarele licitațiilor trucate în grădinițele din Chișinău, pare să aibă cel mai rodnic an la capitolul contracte cu statul. Faptul că administratorul Lilian Sofrone este judecat în prezent pentru complicitate la o schemă de fraudare a licitațiilor la Direcția Educației Buiucani nu servește drept temei pentru includerea companiei în lista de interdicții a Agenției Achiziții Publice. De asemenea, în mod paradoxal, acest fapt nu îi pune în gardă pe șefii instituțiilor de stat care organizează licitații și aleg drept câștigătoare anume această firmă. O altă companie care figurează în acest dosar, „Crinic Grup”, la fel nu este inclusă în lista de interdicții, dar nici nu are în ultimul timp licitații câștigate la stat.

22 octombrie 2017
1168
2013-2018

Funcționarul de la Primăria Chișinău care nu a indicat...

Fostul șef al Direcției Asistență Socială a Primăriei Chișinău, Valeriu Negru, urmărit penal pentru faptul că nu a indicat în declarația de venituri și proprietăți un bloc de locuit, a fost achitat acum câteva zile de către Curtea de Apel Chișinău. Sentința vine după ce prima instanță l-a recunoscut vinovat, însă a încetat procesul penal din cauza expirării termenului de prescripție. Procuratura Anticorupție intenționează să conteste hotărârea Curții de Apel la Curtea Supremă. 

08 martie 2018
1005
2013-2018

Tranzacție bazată pe acte false la Solonceni, Rezina, c...

Primăria satului Solonceni, raionul Rezina, este obligată să restituie unei firme aproape un milion de lei, pe care aceasta îl plătise Primăriei cu titlu de compensație pentru scoaterea din circuitul agricol a unui teren. Firma, la care jumătate din acțiuni le deține o altă firmă, ce aparține familiei directorului Agenției de Stat Cadastru, Anatolie Ghilaș, intenționa să deschidă pe acel teren o cariera de prundiș și nisip. Acum, când CNA a constatat că afacerea s-a bazat pe acte false, agentul economic s-a răzgândit și cere Primăriei banii înapoi. 

08 iunie 2017
1317
2013-2018

Primăria Chişinău „autorizează” interesele arhitectului...

În anii 2013 şi 2014, Radu Blaj, şeful adjunct al Direcţiei generale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare a Primăriei Chişinău, a contrasemnat şi avizat 65 de acte pentru construcţia unor imobile proiectate de întreprinderea „ART-CONSULTGRUP”, în care soţia sa şi fratele său deţin cote-părţi. La sfârşitul lunii decembrie 2014, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că funcţionarul a încălcat regimul juridic al conflictului de interese. Experţi anticorupţie susţin însă că Radu Blaj ar putea fi suspectat şi de abuz de putere, fiindcă a semnat mai multe documente, ştiind că se află în conflict de interese, iar primăria ar trebui să dea explicaţii pe marginea acestui caz. 

16 ianuarie 2015
1316
2013-2018

Secretul de la Moldsilva a fost deconspirat (partea a I...

Un contract de arendă a unui teren forestier încheiat în situație de conflict de interese nu poate fi anulat şi rămâne în vigoare până în prezent, întrucât Legea cu privire la Comisia Naţională de Integritate (CNI) nu este retroactivă. Este vorba despre un document semnat în anul 2011, în baza căruia soţia directorului adjunct al Agenţiei „Moldsilva”, Ion Platon, a primit drept de folosinţă asupra unei fâşii forestiere cu suprafaţa de 10 ari. Funcţionarul a făcut parte din Comisia de licitaţie, deşi acum neagă cu înverşunare acest lucru.

29 octombrie 2014
1148
2013-2018

Firma unui funcţionar AIPA a primit fonduri de la stat...

Eugeniu Cernogal, funcţionar public din cadrul Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA) şi-a fondat o firmă şi a beneficiat de subvenţii de la stat în valoare de circa 2 milioane 750 de mii de lei. Colegii săi de direcţie au fost în teritoriu ca să verifice veridicitatea informaţiei prezentate la AIPA. Acum funcţionarul este subiectul unui control iniţiat de Comisia Naţională de Integritate (CNI), fiind suspectat de încălcarea regimului juridic al conflictului de interese.

20 februarie 2015
1217