Primarul din Clocuşna: acelaşi iaz, alt conflict de interese

2013-2018 28 iunie 2016 1429
Valentina şi Ruslan Goreacii

Contractul de arendă a iazului semnat dintre Valentina Goreacii, soţia primarului satului Clocuşna din raionul Ocniţa și Primărie riscă să îi fie anulat pentru a doua oară. Motivul: la organizarea licitaţiei şi la încheierea tranzacţiei, soţul său, Ruslan Goreacii, nu a declarat în termen conflictul de interese în care s-a aflat. Soţia primarului a mai încheiat un astfel de contract în anul 2014. Atunci tranzacţia a fost anulată după ce Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că primarul s-a aflat în conflict de interese şi nu a declarat acest lucru.



La sfârşitul anului trecut, Moldova Curată a relatat că acum doi ani, soţia primarului a luat în arendă iazul din localitate la un preţ anual de 2900 de lei pe an (celălalt participant a propus 2600 de lei). Contractul a fost semnat de către primar, ca reprezentant al autorităţii contractante, şi soţia sa, în luna aprilie 2014. Documentul prevedea arendarea iazului pe o perioadă de un an. În aprilie 2015 a fost încheiat însă un acord adiţional, prin care s-a stabilit o perioadă de arendă de 29 de ani.

Pentru că tranzacţia a fost încheiată în familie, CNI a stabilit că alesul local a încălcat regimul juridic al conflictului de interese. În consecinţă, contractul de arendă a fost reziliat pe cale amiabilă.

Iazul satului a fost câştigat de soţia primarului

Acel iaz din sat nu putea rămâne fără un stăpân, aşa că în luna aprilie curent, Primăria a organizat o altă licitaţie cu strigare de dare în arendă a bazinului acvatic din extravilanul satului Clocuşna, cu suprafaţa de peste trei hectare, pe un termen de 29 ani. La concurs s-a înscris o singură persoană, şi de această dată fiind vorba de Valentina Goreacii, soţia primarului. Primarul nu a făcut parte din comisia de concurs. El a semnat o declaraţie în care a notat că se retrage pentru a lua o decizie în acest caz.

La sfârşitul lunii aprilie curent însă Ruslan Goreacii a expediat o scrisoare la CNI, prin care a informat despre eventualul conflict de interese în care se află. El a anunţat că Valentina Goreacii este câştigătoarea licitaţiei privind darea în arendă a unui lot de teren, cu o plată anuală de 2700 de lei. De asemenea, primarul a informat Comisia că l-a împuternicit pe viceprimarul Rodion Prepeliţa să semneze contractele de arendă, pentru evitarea conflictelor de interese.

Şi de această data contractul de arendă riscă să fie anulat, deoarece Comisia a decis că primarul din Clocuşna ar fi trebuit să–şi declare interesul personal în această tranzacţie în termen de trei zile de la apariţia conflictului de interese. ”Goreacii Ruslan avea obligaţia de a anunţa Comisia Naţională de Integritate imediat, dar nu mai târziu de trei zile, despre aflarea sa în situaţii de conflict de interese, şi anume despre ”interesul, său ori a persoanelor apropiate, legat de decizia pe care trebuie să o ia personal sau la luarea căreia trebuie să participe, ori la acţiunea pe care trebuie să o întreprindă în îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu”, se spune în actul Comisiei. CNI a constatat însă că alesul local din Clocuşna a depăşit cu două săptămâni termenul stabilit de lege.

Primarul a declarat pentru Moldova Curată că a întreprins toate măsurile pentru soluţionarea acestui conflict, însă deoarece a întârziat, abaterea nu i  se pare semnificativă. ”Da, este vorba de acelaşi iaz. Când soţia mi-a spus că vrea să participe la licitaţie, în acea zi am decis să mă retrag. Atunci când s-a desfăşurat concursul, la fel, am anunţat Comisia de licitaţie că sunt în conflict de interese şi am părăsit sala”, a precizat alesul local. Ruslan Goreacii spune însă că nu este sigur dacă va contesta actul CNI în instanţă.

În cazul în care actul va rămâne în vigoare, primarul riscă o amendă de până la şase mii de lei. De asemenea, şi de această data contractul de arendă ar putea fi anulat. În cazul în care părţile nu-l reziliază pe cale amiabilă, CNI are dreptul să ceară în instanţă declararea nulităţii acestuia.

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Fonduri regeşti pentru firma „casei”

Într-un raport recent al Curţii de Conturi a Republicii Moldova (CCRM) este menţionat faptul că primarul comunei Regina Maria din raionul Soroca a desemnat drept câştigător, în cadrul unui concurs de achiziţie, firma care este condusă de soţia acestuia. Pe contul firmei a fost transferată suma de peste un milion de lei, bani ce erau necesari pentru renovarea a trei instituţii din localitate. După un control efectuat de CCRM s-a stabilit că, deşi a fost plătită toată suma necesară pentru efectuarea lucrărilor, agentul economic ar fi utilizat o parte din bani în alte scopuri. Primarul Oleg Nastas neagă că ar fi fost în conflict de interese în acest caz, afirmând că lucrările au fost tergiversate din motive întemeiate.

18 iulie 2013
1847
2013-2018

ELECTORALA 2019. Socialistul Petru Corduneanu refuză să...

Deputatul Petru Corduneanu (55 de ani), despre care Partidul Socialiștilor a anunțat recent că va candida la parlamentare  pe circumscripția uninominală Hâncești, refuză să răspundă la întrebări legate de averile sale și banii pe care i-a donat partidului în ultimele campanii electorale. El nu a răspuns la întrebările expediate prin mail, iar la telefon a declarat reporterului Moldova Curată că va vedea mai întâi dacă statutul său de deputat îi permite să răspundă la acele întrebări. Ulterior, timp de câteva zile, nu a mai răspuns la apeluri.

05 noiembrie 2018
1482
2013-2018

Electorala 2019: candidatul socialiștilor pentru circum...

Deputatul socialist Oleg Lipskii, care este și  vicepreședinte al Uniunii Transportatorilor și Drumarilor din Moldova, dar și asociat în cel puțin două companii de transport, este autorul mai multor inițiative legislative calificate drept problematice de către Centrul Național Anticorupție. În rapoartele de expertiză ale acestor proiecte, CNA a stabilit că a fost identificat un risc sporit de coruptibilitate, de activitate în detrimentul interesului de stat sau de atingere drepturilor fundamentale ale omului, consacrate de Constituție.

12 noiembrie 2018
857
2013-2018

Căldură ”familială” la Î.M „Rețele Termice”

Un grup de opt consilieri ai Consiliului orășenesc Călărași au expediat în luna martie curent la Procuratura Călărași și la Procuratura Anticorupție o scrisoare în care reclamau abuzuri. Potrivit consilierilor, directorul Întreprinderii Municipale „Rețele Termice” din Călărași, instituție ce a fost fondată de către Consiliul orășenesc, și-a angajat la această întreprindere soția, fiul și fiica, iar aceștia ar fi remunerați cu salarii ce variază între șase și nouă mii de lei pe lună. Directorul neagă acuzațiile și spune că ar fi vorba de ”o răfuială politică”.

29 aprilie 2013
814
2013-2018

Drum reparat din bani publici până la poarta președinte...

Drumul care duce la casa președintei raionului Fălești, Iraida Bînzari, și alte două străzi alăturate din același cartier au fost reparate vara trecută din banii Consiliului Raional Fălești.  În total au fost alocați peste 3 milioane de lei. Chiar dacă în zonă sunt și alte străzi pline de gropi, au fost reparate anume acelea care duc spre sau trec pe lângă casa președintei. Iraida Bânzari spune că pentru repararea și altor străzi nu au ajuns bani. Lucrările au fost executate de către firma unui consilier raional. Agentul economic a fost contractat în urma negocierilor directe.

30 ianuarie 2018
879
2013-2018

Magistratul Sergiu Arnăut are pe conturi sume care depă...

Judecătorul Curții de Apel Chișinău Sergiu Arnăut, ajuns în trecut în atenția CNI și a procurorilor anticorupție pentru nedeclararea casei în care locuiește, a declarat pentru anul trecut, 2016, sume de bani care depășesc veniturile sale legale. Arnăut ridică atât salariu, cât și pensie, însă nici cumulate, aceste venituri nu ajung la mărimea sumei de pe conturile sale. Solicitat să explice proveniența banilor, judecătorul a evitat răspunsul, însă ne-a sugerat să nu „interpretăm eronat”.

11 iulie 2017
771