Primarul din Clocuşna: acelaşi iaz, alt conflict de interese

2013-2018 28 iunie 2016 440
Valentina şi Ruslan Goreacii

Contractul de arendă a iazului semnat dintre Valentina Goreacii, soţia primarului satului Clocuşna din raionul Ocniţa și Primărie riscă să îi fie anulat pentru a doua oară. Motivul: la organizarea licitaţiei şi la încheierea tranzacţiei, soţul său, Ruslan Goreacii, nu a declarat în termen conflictul de interese în care s-a aflat. Soţia primarului a mai încheiat un astfel de contract în anul 2014. Atunci tranzacţia a fost anulată după ce Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că primarul s-a aflat în conflict de interese şi nu a declarat acest lucru.La sfârşitul anului trecut, Moldova Curată a relatat că acum doi ani, soţia primarului a luat în arendă iazul din localitate la un preţ anual de 2900 de lei pe an (celălalt participant a propus 2600 de lei). Contractul a fost semnat de către primar, ca reprezentant al autorităţii contractante, şi soţia sa, în luna aprilie 2014. Documentul prevedea arendarea iazului pe o perioadă de un an. În aprilie 2015 a fost încheiat însă un acord adiţional, prin care s-a stabilit o perioadă de arendă de 29 de ani.

Pentru că tranzacţia a fost încheiată în familie, CNI a stabilit că alesul local a încălcat regimul juridic al conflictului de interese. În consecinţă, contractul de arendă a fost reziliat pe cale amiabilă.

Iazul satului a fost câştigat de soţia primarului

Acel iaz din sat nu putea rămâne fără un stăpân, aşa că în luna aprilie curent, Primăria a organizat o altă licitaţie cu strigare de dare în arendă a bazinului acvatic din extravilanul satului Clocuşna, cu suprafaţa de peste trei hectare, pe un termen de 29 ani. La concurs s-a înscris o singură persoană, şi de această dată fiind vorba de Valentina Goreacii, soţia primarului. Primarul nu a făcut parte din comisia de concurs. El a semnat o declaraţie în care a notat că se retrage pentru a lua o decizie în acest caz.

La sfârşitul lunii aprilie curent însă Ruslan Goreacii a expediat o scrisoare la CNI, prin care a informat despre eventualul conflict de interese în care se află. El a anunţat că Valentina Goreacii este câştigătoarea licitaţiei privind darea în arendă a unui lot de teren, cu o plată anuală de 2700 de lei. De asemenea, primarul a informat Comisia că l-a împuternicit pe viceprimarul Rodion Prepeliţa să semneze contractele de arendă, pentru evitarea conflictelor de interese.

Şi de această data contractul de arendă riscă să fie anulat, deoarece Comisia a decis că primarul din Clocuşna ar fi trebuit să–şi declare interesul personal în această tranzacţie în termen de trei zile de la apariţia conflictului de interese. ”Goreacii Ruslan avea obligaţia de a anunţa Comisia Naţională de Integritate imediat, dar nu mai târziu de trei zile, despre aflarea sa în situaţii de conflict de interese, şi anume despre ”interesul, său ori a persoanelor apropiate, legat de decizia pe care trebuie să o ia personal sau la luarea căreia trebuie să participe, ori la acţiunea pe care trebuie să o întreprindă în îndeplinirea atribuţiilor sale de serviciu”, se spune în actul Comisiei. CNI a constatat însă că alesul local din Clocuşna a depăşit cu două săptămâni termenul stabilit de lege.

Primarul a declarat pentru Moldova Curată că a întreprins toate măsurile pentru soluţionarea acestui conflict, însă deoarece a întârziat, abaterea nu i  se pare semnificativă. ”Da, este vorba de acelaşi iaz. Când soţia mi-a spus că vrea să participe la licitaţie, în acea zi am decis să mă retrag. Atunci când s-a desfăşurat concursul, la fel, am anunţat Comisia de licitaţie că sunt în conflict de interese şi am părăsit sala”, a precizat alesul local. Ruslan Goreacii spune însă că nu este sigur dacă va contesta actul CNI în instanţă.

În cazul în care actul va rămâne în vigoare, primarul riscă o amendă de până la şase mii de lei. De asemenea, şi de această data contractul de arendă ar putea fi anulat. În cazul în care părţile nu-l reziliază pe cale amiabilă, CNI are dreptul să ceară în instanţă declararea nulităţii acestuia.

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

CNI criticată: a clasat un caz evident de conflict de i...

La începutul acestui an, şefa Direcţiei Finanţe a Consiliului Raional (CR) Cahul și-a angajat fiica în structura pe care o conducea, iar a doua zi s-a transferat într-o altă direcție. Comisia Naţională de Integritate (CNI) nu a văzut un conflict de interese în această situație, argumentând că mama a soluţionat conflictul, transferându-se în altă funcţie. Experţii anticorupție susţin însă că CNI a luat o decizie incorectă, întrucât este vădit interesul de a promova o rudă într-o funcție publică și, în plus, a fost încălcat și Codul Muncii.

22 august 2014
228
2013-2018

Dosarul autobuzelor școlare s-ar putea solda cu nimic

La un an și jumătate de la deschiderea unei anchete penale în privința achiziționării frauduloase de către Ministerul Educației a aproape 100 de autobuze școlare, nu există nicio persoană pusă sub învinuire și nici nu a fost audiat vreun fost conducator din minister care s-a ocupat de tranzacții. Acum, Centrul Național Anticorupție (CNA), care efectuează acțiuni de anchetă, spune că până în prezent au fost audiați doar reprezentanții firmei care a livrat autobuzele.

13 iunie 2014
214
2013-2018

După „deconspirarea secretului de la „Moldsilva” au fos...

Un contract de arendă a fost reziliat şi doi funcţionari publici de la Agenţia „Moldsilva” au fost concediaţi. Acest lucru s-a întâmplat după publicarea investigaţiei „Secretul de la Moldsilva”, în luna martie 2014, în care au fost aduse probe ce arătau că unii angajaţi şi rudele lor au arendat fâşii forestiere, încălcând legislaţia. După mediatizarea acestor cazuri de către Moldova Curată, din suprafaţa totală de peste cinci hectare de teren forestier arendat de funcţionarii de la „Moldsiva”, patru hectare au fost redate în folosinţa statului.

05 martie 2015
214
2013-2018

Cazul primarului oraşului Ungheni: Judecătoria Râşcani...

Alexandru Ambros, primarul oraşului Ungheni, a câştigat în prima instanţă procesul cu Comisia Naţională de Integritate (CNI), care a constatat acum doi ani că edilul a încălcat regimul juridic al conflictului de interese când a cumpărat pentru Primărie rechizite de birou de la firma soţiei. CNI s-a autosesizat în baza unei investigaţii de pe Moldova Curată.

07 mai 2016
215
2013-2018

Firma unui funcţionar AIPA a primit fonduri de la stat...

Eugeniu Cernogal, funcţionar public din cadrul Agenţiei de Intervenţie şi Plăţi pentru Agricultură (AIPA) şi-a fondat o firmă şi a beneficiat de subvenţii de la stat în valoare de circa 2 milioane 750 de mii de lei. Colegii săi de direcţie au fost în teritoriu ca să verifice veridicitatea informaţiei prezentate la AIPA. Acum funcţionarul este subiectul unui control iniţiat de Comisia Naţională de Integritate (CNI), fiind suspectat de încălcarea regimului juridic al conflictului de interese.

20 februarie 2015
225
2013-2018

Achiziţii publice din curtea primarului

Primăria comunei Oneşti din raionul Hânceşti continuă să cumpăre produse alimentare pentru grădiniţa din localitate de la magazinul fiului primarului, chiar dacă acest conflict de interese a ajuns în presă, iar acum este examinat de Comisia Naţională de Integritate (CNI). Alesul local spune că nu încalcă legea. El ar putea fi şi cercetat penal din motiv că produsele sunt cumpărate la un preţ ridicat.

14 mai 2015
236