Câteva organizații culturale care au susținut votul uninominal beneficiază de bani publici oferiți de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării

2013-2018 30 septembrie 2018 1048
Colaj foto

În acest an, Ministerul Educației Culturii și Cercetării, condus de ministra democrată Monica Babuc, a alocat în jur de 4 milioane de lei pentru activitatea a zeci de fundații și asociații culturale, de două ori mai mult decât anul trecut. O bună parte dintre beneficiare sunt conduse de lideri ai Partidului Democrat (PDM) sau sunt fundații care anul trecut au susținut proiectul de lege de schimbare a sistemului uninominal. Chiar dacă unii conducători ai acestor organizații sunt lideri activi a PDM, conducerea MECC susține că îi este imposibil să identifice eventualii membri de partid din fiecare asociație.



Valoarea alocațiilor pentru organizațiile obștești s-a mărit în anul 2018

Dacă anul trecut a alocat din bugetul public suma de 2 milioane de lei pentru finanțarea a 52 de proiecte culturale, în acest an MECC a fost mai generos și a alocat circa 4 milioane de lei pentru 91 de proiecte ale asociațiilor obștești. Lista proiectelor culturale ale asociațiilor obștești cu finanțare parțială de la bugetul de stat în anul 2018 a fost publicată pe pagina web a Ministerului, iar în ea găsim unele organizații care au susținut votul uninominal, propus de PDM, prin semnarea unei scrisori adresate ambasadelor acreditate la Chișinău. Din punctul nostru de vedere, cel mai important lucru de precizat este faptul că cetățenii moldoveni își doresc schimbarea sistemului electoral prin introducerea votului uninominal – atât cetățenii care locuiesc pe teritoriul național, cât și numeroasa noastră diasporă (...). Considerăm deci și noi, în acord cu majoritatea cetățenilor moldoveni, că modificarea sistemului electoral pentru alegerea Parlamentului ar fi un pas bun, un pas înainte pentru îmbunătățirea relației dintre clasa politică și cetățeni”, scriau semnatarii scrisorii.

Printre ei se afla și interpretul de muzică populară Nicolae Glib, care în primăvara anului trecut promova sistemul uninominal. ”În Parlament dacă vin oameni de încredere și aceștia pot fi numai și numai pe care îi cunoști. De atâta, eu sunt pentru votul uninominal”, a declarat artistul într-un reportaj pentru Publika TV.

În anul 2016, Fundația sa a beneficiat de finanțare parțială de la bugetul de stat, în valoare de 20 000 de lei. În acest an suma s-a mărit - pentru organizarea Festivalului Naţional de Folclor ’’Nicolae Glib”, a fost planificată suma de 30 de mii de lei. Evenimentul s-a desfășurat la 3 iunie curent.

90 de mii de lei pentru ”consolidarea relațiilor dintre autoritățile publice locale și autoritățile publice centrale”

Cu o sumă mare – 90 de mii de lei s-a ales și Asociația Obștească ”Consiliul Național Consultativ al Șefilor Direcțiilor/Secțiilor Cultură și Oamenilor de Cultură”. Cu acești bani organizația și-a sumat angajamentul că ”va consolida relațiile dintre autoritățile publice locale și autoritățile publice centrale întru formarea și dezvoltarea competențelor profesionale necesare pentru o administrare/gestionare eficientă a instituțiilor de cultură”.

MECC a mai finanțat în acest an cu suma de o sută de mii de lei un alt proiect propus de această asociație - Festivalul-concurs Transfrontalier ”Răsune fanfare, fără hotare”, ediția a IV-a. Organizația este condusă de Vasile Moroșanu, actualul șef al Secției cultură din raionul Anenii Noi. Același conducător gestionează și Organizația „Perlele Moldovei” - care a obținut în acest an finanțarea altor două proiecte culturale în valoare totală de 50 de mii de lei. Anul trecut, acesta a declarat  că susține trecerea la sistemul uninominal. ”Poziţia mea rămâne fermă şi pozitivă faţă de votul uninominal. A ajuns timpul să punem în mişcare mintea moldovanului, nu să alegem lista, partidul”, declara acesta, de asemenea, pentru Publika TV.

25 de mii de lei pentru ”Plai Natal”

De asemenea, de bani a beneficiat și Asociațiea ”Plai înfloritor”, condusă de Elena Ter. Potrivit portalului Report.md, „la alegerile parlamentare din anul 2014, Elena Ter, alături de alți lideri ai comunităţilor etnice din Republica Moldova, şi-a exprimat sprijinul pentru Partidul Democrat în campania electorală”. Asociația beneficiază în acest an de 25 000 de lei din bugetul public pentru organizarea Festivalului ”Plai Natal”.

În lista de la Minister se regăsește și Asociația Muzical-Corală Chișinău – cu suma de 200 de mii de lei pentru organizarea a două concerte, dar și Liga Tineretului din Raionul Leova „Speranța”, care a susținut și ea votul uninominal. În acest an, potrivit documentului MECC, organizația de la Leova a primit 45 mii de lei.

Organizațiile membrilor de partid, cu bani de la buget

Societatea Modernizată prin Aspectele Reformelor Teritoriale (SMART), o organizație neguvernamentală fondată și condusă de Lilian Carmanu, președintele raionului Ialoveni, care este și vicepreședinte al organizației teritoriale Ialoveni a Partidului Democrat din Moldova. SMART a beneficiat de suma de 60 de mii de lei. Recent, Lilian Carmanu declara pentru Moldova Curată că banii au fost destinați organizării Festivalului cultural ”La gura teascului”. Evenimentul s-a desfășurat cu fast la 15 septembrie curent în orașul Ialoveni, unde a fost prezentă și ministra Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc.

O altă organizație beneficiară de bani publici a fost A.O. ”Familii Migrante”, condusă de membra PDM, Olga Coptu. Timp de aproape doi ani, aceasta a deținut funcția de șefă a Biroului Relații cu Diaspora, poziție din care și-a dat demisia în vara anului curent.

MECC a acordat acestei organizații suma de 35 de mii de lei pentru organizarea evenimentului cultural ”Leliţa Franţa joacă sârba moldovenească”. De fapt, acesta este un ”turneu rural” organizat de către un grup de muzicieni din Franţa şi Republica Moldova în satele moldovenești. Evenimentul s-a desfășurat în această vară.

MECC: ”Ar fi iresponsabilă și abuzivă încercarea Ministerului de a identifica eventualii membri de partide politice din respectivele organizații”

Portalul Moldova Curată a solicitat MECC să explice cum au fost selectate în acest an organizațiile care au beneficiat de bani publici pentru desfășurarea unor proiecte culturale. Printr-un răspuns expediat portalului Moldova Curată, MECC a dat asigurări că selecția acestor organizații a fost corectă. ”Principiile de selectare a organizațiilor câștigătoare (libera concurență, transparența, diversitatea, neretroactivitatea) se regăsesc în punctul 6 din capitolul I al Regulamentului cu privire la modul de finanțare din bugetul de stat a proiectelor culturale desfășurate de asociațiile obștești... În plus, fiecare din cei 7 membri ai comisiei de experți care evaluează proiectele culturale semnează o declarație de imparțialitate. Totodată, menționăm că rata înaltă de selectare (91 de proiecte culturale selectate pentru finanțare din 110 proiecte depuse) demonstrează că majoritatea absolută a aplicanților respectă prevederile Regulamentului, iar calitatea proiectelor este la un nivel ridicat, puținele proiecte respinse fiind practic toate incomplete sau depuse cu întârziere”, este răspunsul Ministerului.

Deși aceste organizații sunt conduse de membri de partid activi, Ministerul spune că nu poate verifica apartenența politică a beneficiarilor. ”Faptul că ipotetic pot exista proiecte câștigătoare depuse de persoane care sunt concomitent membri ai asociațiilor obștești, dar și membri de partide politice, nu constituie o încălcare a Regulamentului. Fiecare proiect cultural câștigător este finanțat doar după analiza intensă din minister a rapoartelor narative și financiare aferente, și Regulamentul menționat anterior nu permite finanțarea unor activități care nu au legătură nemijlocită cu proiectele în cauză sau cu asociația obștească care l-a depus. Nu în ultimul rând, cele aproximativ 100 de asociații obștești care au depus proiecte culturale în anul 2017 au câteva mii de membri și ar fi iresponsabilă și abuzivă încercarea Ministerului de a identifica eventualii membri de partide politice din respectivele organizații”, se mai spune în răspunsul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.

Olga Coptu a candidat la alegerile locale din anul 2015 pentru funcția de primar al orașului Cimișlia, înregistrând-se pe lista democraților.

Lilia Zaharia

Această investigație apare în cadrul proiectului „Consolidarea principiului integrității persoanelor cu funcții publice și monitorizarea jurnalistică a activității ANI”, implementat    de   Asociația Presei Independente (API),  cu   susținerea   financiară   a   Fundaţiei Soros-Moldova/Programul Buna Guvernare. Responsabilitatea pentru continutul articolului îi revine API si nu reflecta neaparat poziția Fundației.

SMART a fost înregistrată când Lilian Carmanu deținea funcție de primar al comunei Mileștii Mici.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Electorala 2019: candidatul socialiștilor pentru circum...

Deputatul socialist Oleg Lipskii, care este și  vicepreședinte al Uniunii Transportatorilor și Drumarilor din Moldova, dar și asociat în cel puțin două companii de transport, este autorul mai multor inițiative legislative calificate drept problematice de către Centrul Național Anticorupție. În rapoartele de expertiză ale acestor proiecte, CNA a stabilit că a fost identificat un risc sporit de coruptibilitate, de activitate în detrimentul interesului de stat sau de atingere drepturilor fundamentale ale omului, consacrate de Constituție.

12 noiembrie 2018
1047
2013-2018

Ziarul de Gardă: Imperiul şi conexiunile lui Gofman, ce...

Mihail Gofman, şeful adjunct al Serviciului Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (SPCB), este unul dintre cei mai bogaţi angajaţi de la CNA. Oficial, a declarat o avere de 3,8 milioane de lei, însă în realitate averea sa ar fi de 10 ori mai mare. ZdG a identificat tranzacţiile dubioase pe care le-a făcut acesta la începutul anului 2013.

07 martie 2014
1147
2013-2018

Cumnata președintei raionului Rezina are vilă în munții...

Alexandra Graur, cumnata președintei raionului Rezina Eleonora Graur, și-a achiziționat în anul 2016 o pensiune în județul Suceava din România, destinație vestită în acea regiune montană. Alexandra este funcționar public la Agenția de Servicii Publice din Republica Moldova. Astfel, cu salariul de bugetar a reușit să-și cumpere pensiunea din inima munților, dar și să doneze bani în campania electorală a Partidului Democrat din Moldova (PDM), formațiune a cărei vicepreședintă este Eleonora Graur. Chiar dacă în orașul Rezina se vehiculează că vila-pensiune ar aparține, de fapt, familiei președintei raionului, Eleonora Graur a negat că ar avea vreo legătură cu această afacere.

17 aprilie 2018
1415
2013-2018

Circa un milion de lei din bani publici ar fi ajuns în...

Elevii de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” şi copiii de la Centrul „Speranţa” din orăşelul Iargara, raionul Leova, au fost alimentaţi cu produse achiziţionate din magazinul care aparţine soţului primăriţei. Preşedinta grupului de lucru care selectase câştigătorul era însăşi primăriţa localităţii.

02 ianuarie 2014
1109
2013-2018

Electorala 2019: Petru Burduja, figurant în dosarul ban...

Consilierul socialist în Consiliul Municipal Chișinău Petru Burduja urmează să candideze la alegerile parlamentare în circumscripția nr. 30, Ciocana. El administrează SRL ”Exclusiv Media”, compania fondată de deputatul socialist Corneliu Furculiță și care a primit 1,5 mln de euro drept împrumut de la o companie înregistrată în zona offshore din Bahamas. Petru Burduja este cel care, în calitate de administrator, a mers la bancă și a ridicat 20 de milioane de lei cash din acel împrumut, care ulterior au fost dați unor membri de partid. Toate acestea le-a descoperit proiectul RISE Moldova într-o investigație publicată în anul 2016. Acum, această tranzacție este investigată de Procuratura Anticorupție, chiar dacă cei care au realizat-o susțin că totul a fost făcut perfect legal.

13 noiembrie 2018
1889
2013-2018

Familia deputatului-sportiv, Nicolae Juravschi, cu veni...

Familia deputatului democrat Nicolae Juravschi a obţinut anul trecut un venit de peste un milion 715 de mii de lei: aproape jumătate din sumă fiind salariile şi indemnizaţiile ridicate de soţii Juravschi. Cealaltă jumătate, peste 890 de lei, a fost obţinută din chiria unui spaţiu comercial situat în centrul capitalei, dar şi din înstrăinarea unui garaj amplasat în sectorul Botanica.

29 iunie 2017
1085