Câteva organizații culturale care au susținut votul uninominal beneficiază de bani publici oferiți de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării

În acest an, Ministerul Educației Culturii și Cercetării, condus de ministra democrată Monica Babuc, a alocat în jur de 4 milioane de lei pentru activitatea a zeci de fundații și asociații culturale, de două ori mai mult decât anul trecut. O bună parte dintre beneficiare sunt conduse de lideri ai Partidului Democrat (PDM) sau sunt fundații care anul trecut au susținut proiectul de lege de schimbare a sistemului uninominal. Chiar dacă unii conducători ai acestor organizații sunt lideri activi a PDM, conducerea MECC susține că îi este imposibil să identifice eventualii membri de partid din fiecare asociație.
Valoarea alocațiilor pentru organizațiile obștești s-a mărit în anul 2018
Dacă anul trecut a alocat din bugetul public suma de 2 milioane de lei pentru finanțarea a 52 de proiecte culturale, în acest an MECC a fost mai generos și a alocat circa 4 milioane de lei pentru 91 de proiecte ale asociațiilor obștești. Lista proiectelor culturale ale asociațiilor obștești cu finanțare parțială de la bugetul de stat în anul 2018 a fost publicată pe pagina web a Ministerului, iar în ea găsim unele organizații care au susținut votul uninominal, propus de PDM, prin semnarea unei scrisori adresate ambasadelor acreditate la Chișinău. ”Din punctul nostru de vedere, cel mai important lucru de precizat este faptul că cetățenii moldoveni își doresc schimbarea sistemului electoral prin introducerea votului uninominal – atât cetățenii care locuiesc pe teritoriul național, cât și numeroasa noastră diasporă (...). Considerăm deci și noi, în acord cu majoritatea cetățenilor moldoveni, că modificarea sistemului electoral pentru alegerea Parlamentului ar fi un pas bun, un pas înainte pentru îmbunătățirea relației dintre clasa politică și cetățeni”, scriau semnatarii scrisorii.
Printre ei se afla și interpretul de muzică populară Nicolae Glib, care în primăvara anului trecut promova sistemul uninominal. ”În Parlament dacă vin oameni de încredere și aceștia pot fi numai și numai pe care îi cunoști. De atâta, eu sunt pentru votul uninominal”, a declarat artistul într-un reportaj pentru Publika TV.
În anul 2016, Fundația sa a beneficiat de finanțare parțială de la bugetul de stat, în valoare de 20 000 de lei. În acest an suma s-a mărit - pentru organizarea Festivalului Naţional de Folclor ’’Nicolae Glib”, a fost planificată suma de 30 de mii de lei. Evenimentul s-a desfășurat la 3 iunie curent.
90 de mii de lei pentru ”consolidarea relațiilor dintre autoritățile publice locale și autoritățile publice centrale”
Cu o sumă mare – 90 de mii de lei s-a ales și Asociația Obștească ”Consiliul Național Consultativ al Șefilor Direcțiilor/Secțiilor Cultură și Oamenilor de Cultură”. Cu acești bani organizația și-a sumat angajamentul că ”va consolida relațiile dintre autoritățile publice locale și autoritățile publice centrale întru formarea și dezvoltarea competențelor profesionale necesare pentru o administrare/gestionare eficientă a instituțiilor de cultură”.
MECC a mai finanțat în acest an cu suma de o sută de mii de lei un alt proiect propus de această asociație - Festivalul-concurs Transfrontalier ”Răsune fanfare, fără hotare”, ediția a IV-a. Organizația este condusă de Vasile Moroșanu, actualul șef al Secției cultură din raionul Anenii Noi. Același conducător gestionează și Organizația „Perlele Moldovei” - care a obținut în acest an finanțarea altor două proiecte culturale în valoare totală de 50 de mii de lei. Anul trecut, acesta a declarat că susține trecerea la sistemul uninominal. ”Poziţia mea rămâne fermă şi pozitivă faţă de votul uninominal. A ajuns timpul să punem în mişcare mintea moldovanului, nu să alegem lista, partidul”, declara acesta, de asemenea, pentru Publika TV.
25 de mii de lei pentru ”Plai Natal”
De asemenea, de bani a beneficiat și Asociațiea ”Plai înfloritor”, condusă de Elena Ter. Potrivit portalului Report.md, „la alegerile parlamentare din anul 2014, Elena Ter, alături de alți lideri ai comunităţilor etnice din Republica Moldova, şi-a exprimat sprijinul pentru Partidul Democrat în campania electorală”. Asociația beneficiază în acest an de 25 000 de lei din bugetul public pentru organizarea Festivalului ”Plai Natal”.
În lista de la Minister se regăsește și Asociația Muzical-Corală Chișinău – cu suma de 200 de mii de lei pentru organizarea a două concerte, dar și Liga Tineretului din Raionul Leova „Speranța”, care a susținut și ea votul uninominal. În acest an, potrivit documentului MECC, organizația de la Leova a primit 45 mii de lei.
Organizațiile membrilor de partid, cu bani de la buget
Societatea Modernizată prin Aspectele Reformelor Teritoriale (SMART), o organizație neguvernamentală fondată și condusă de Lilian Carmanu, președintele raionului Ialoveni, care este și vicepreședinte al organizației teritoriale Ialoveni a Partidului Democrat din Moldova. SMART a beneficiat de suma de 60 de mii de lei. Recent, Lilian Carmanu declara pentru Moldova Curată că banii au fost destinați organizării Festivalului cultural ”La gura teascului”. Evenimentul s-a desfășurat cu fast la 15 septembrie curent în orașul Ialoveni, unde a fost prezentă și ministra Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc.
O altă organizație beneficiară de bani publici a fost A.O. ”Familii Migrante”, condusă de membra PDM, Olga Coptu. Timp de aproape doi ani, aceasta a deținut funcția de șefă a Biroului Relații cu Diaspora, poziție din care și-a dat demisia în vara anului curent.
MECC a acordat acestei organizații suma de 35 de mii de lei pentru organizarea evenimentului cultural ”Leliţa Franţa joacă sârba moldovenească”. De fapt, acesta este un ”turneu rural” organizat de către un grup de muzicieni din Franţa şi Republica Moldova în satele moldovenești. Evenimentul s-a desfășurat în această vară.
MECC: ”Ar fi iresponsabilă și abuzivă încercarea Ministerului de a identifica eventualii membri de partide politice din respectivele organizații”
Portalul Moldova Curată a solicitat MECC să explice cum au fost selectate în acest an organizațiile care au beneficiat de bani publici pentru desfășurarea unor proiecte culturale. Printr-un răspuns expediat portalului Moldova Curată, MECC a dat asigurări că selecția acestor organizații a fost corectă. ”Principiile de selectare a organizațiilor câștigătoare (libera concurență, transparența, diversitatea, neretroactivitatea) se regăsesc în punctul 6 din capitolul I al Regulamentului cu privire la modul de finanțare din bugetul de stat a proiectelor culturale desfășurate de asociațiile obștești... În plus, fiecare din cei 7 membri ai comisiei de experți care evaluează proiectele culturale semnează o declarație de imparțialitate. Totodată, menționăm că rata înaltă de selectare (91 de proiecte culturale selectate pentru finanțare din 110 proiecte depuse) demonstrează că majoritatea absolută a aplicanților respectă prevederile Regulamentului, iar calitatea proiectelor este la un nivel ridicat, puținele proiecte respinse fiind practic toate incomplete sau depuse cu întârziere”, este răspunsul Ministerului.
Deși aceste organizații sunt conduse de membri de partid activi, Ministerul spune că nu poate verifica apartenența politică a beneficiarilor. ”Faptul că ipotetic pot exista proiecte câștigătoare depuse de persoane care sunt concomitent membri ai asociațiilor obștești, dar și membri de partide politice, nu constituie o încălcare a Regulamentului. Fiecare proiect cultural câștigător este finanțat doar după analiza intensă din minister a rapoartelor narative și financiare aferente, și Regulamentul menționat anterior nu permite finanțarea unor activități care nu au legătură nemijlocită cu proiectele în cauză sau cu asociația obștească care l-a depus. Nu în ultimul rând, cele aproximativ 100 de asociații obștești care au depus proiecte culturale în anul 2017 au câteva mii de membri și ar fi iresponsabilă și abuzivă încercarea Ministerului de a identifica eventualii membri de partide politice din respectivele organizații”, se mai spune în răspunsul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării.
Olga Coptu a candidat la alegerile locale din anul 2015 pentru funcția de primar al orașului Cimișlia, înregistrând-se pe lista democraților.
Lilia Zaharia
Această investigație apare în cadrul proiectului „Consolidarea principiului integrității persoanelor cu funcții publice și monitorizarea jurnalistică a activității ANI”, implementat de Asociația Presei Independente (API), cu susținerea financiară a Fundaţiei Soros-Moldova/Programul Buna Guvernare. Responsabilitatea pentru continutul articolului îi revine API si nu reflecta neaparat poziția Fundației.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Posibil conflict de interese la Căușeni: primăria orașu...
Primăria orașului Căușeni a încheiat în ultimii doi ani cu firmele administrate de soția primarului și de socrul acestuia contracte în valoare de aproape un milion de lei. Una dintre firme distrează copiii orașului, oferindu-le acces la tobogane, iar alta – prestează servicii pentru asigurarea iluminatului stradal. Achizițiile s-au făcut prin concursuri publice. Primarul susține că actele au fost avizate de Agenția Achiziții Publice și că astfel, tranzacțiile au fost calificate legale, însă a refuzat să ne ofere copiile dărilor de seamă ale concursurilor publice.
Firma condusă de soțul deputatei Valentina Buliga conti...
Firma ”Ecostat” SRL, al cărei administrator a devenit acum doi ani Alexei Buliga, soțul deputatei democrate Valentina Buliga, continuă să obțină contracte de prestare a serviciilor la instituțiile medicale din țară. În doar două luni ale anului curent, firma a încheiat cinci contracte în valoare de circa un milion 200 de mii de lei, după alte 7 contracte de peste un milion de lei semnate în 2017. Firma a început să presteze servicii la spitale după ce administrator a devenit Alexei Buliga. Soția acestuia este președintă a Comisiei parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie. Anterior, deputata a spus că nu are vreo legătură cu licitațiile organizate de spitale și câștigate de „Ecostat” SRL.
Primăria Chişinău „autorizează” interesele arhitectului...
În anii 2013 şi 2014, Radu Blaj, şeful adjunct al Direcţiei generale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare a Primăriei Chişinău, a contrasemnat şi avizat 65 de acte pentru construcţia unor imobile proiectate de întreprinderea „ART-CONSULTGRUP”, în care soţia sa şi fratele său deţin cote-părţi. La sfârşitul lunii decembrie 2014, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că funcţionarul a încălcat regimul juridic al conflictului de interese. Experţi anticorupţie susţin însă că Radu Blaj ar putea fi suspectat şi de abuz de putere, fiindcă a semnat mai multe documente, ştiind că se află în conflict de interese, iar primăria ar trebui să dea explicaţii pe marginea acestui caz.
Autorităţile din raionul Cantemir nu pot împărţi banii...
Peste 60 de copii din satul Porumbeşti, raionul Cantemir, nu merg la grădiniţă, deoarece instituţia preşcolară nu are suficiente locuri. O nouă grădiniţă ar fi putut fi construită încă în anul 2009, dacă autorităţile raionale şi cele locale nu se certau. Divergenţele dintre autorităţi continuă şi astăzi, deoarece conducerea raionului şi cea a satului nu pot împărţi banii alocaţi din bugetul public naţional pentru construcţia grădiniţei.
Magistratul Sergiu Arnăut are pe conturi sume care depă...
Judecătorul Curții de Apel Chișinău Sergiu Arnăut, ajuns în trecut în atenția CNI și a procurorilor anticorupție pentru nedeclararea casei în care locuiește, a declarat pentru anul trecut, 2016, sume de bani care depășesc veniturile sale legale. Arnăut ridică atât salariu, cât și pensie, însă nici cumulate, aceste venituri nu ajung la mărimea sumei de pe conturile sale. Solicitat să explice proveniența banilor, judecătorul a evitat răspunsul, însă ne-a sugerat să nu „interpretăm eronat”.
Grădinița și gimnaziul din Petrunea sunt aprovizionate...
Firma fondată de Iurie Nastas, primarul satului Petrunea din raionul Glodeni, aprovizionează cu pâine de mai mulţi ani grădiniţa din localitate, dar şi alte instituţii publice din raion. În cinci ani, firma primarului a câştigat 18 contracte de achiziţii publice, cu valoarea totală de peste un milion 200 de mii de lei. Alesul local spune că atât timp cât pâinea este ieftină şi calitativă, nu se poate lua în considerare un eventual conflict de interese.
Aici așteptăm comentariul tău!