La ANI au fost depuse mii de declarații greșite. Iurie Ciocan a scris în declarația de avere că ar fi primit o indemnizație de 5 milioane de lei

2013-2018 6 aprilie 2018 747
Iurie Ciocan, directorul Centrului de Implementare a Reformelor.

Noul sistem de depunere a declarațiilor de avere și interese personale i-a zăpăcit pe unii funcționari, care au indicat date eronate. Este pentru prima dată când ei completează declarații electronice. Până acum o făceau pe suport de hârtie. Astfel că pe site-ul Autorității Naționale de Integritate (ANI) sunt peste patru mii de declarații eronate, cu date incomplete sau cu greșeli de ordin tehnic. Unul dintre cei care au greșit este fostul președinte al Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan.Iurie Ciocan, cu eroare de cinci milioane de lei

Actualul director al Centrului de Implementare a Reformelor, Iurie Ciocan, a indicat că în anul 2017 ar fi primit o îndemnizație de peste 5 milioane de lei de la Comisia Electorală Centrală. Solicitat de Moldova Curată, funcționarul a spus că a comis o eroare: ”Nu este vorba de 5 milioane, ci de 53 de mii. Eu de fapt am trimis și o declarație repetată la ANI, nu e vorba de milioane, că nu-i de unde... Am constatat greșeala, am sunat la ANI, ei mi-au spus că nu există procedura de corectare, dar în decurs de o lună este posibilitatea de a depune o altă declarație cu rectificările de rigoare. Și am mai depus o declarație, respectiv cu această corectură”, a explicat Iurie Ciocan.

În prezent pe site-ul ANI sunt peste patru mii de declarații cu erori.

Totodată, fostul președinte CEC a indicat în declarația de avere și interese personale pentru anul 2017 un venit anul de 782 732 de lei. Astfel, reiese că în calitate de director al Centrului de Implementare a Reformelor, Iurie Ciocan ar ridica lunar peste 60 de mii de lei. Și aici însă funcționarul a făcut precizări, spunând că, de fapt, salariul său de funcție este mult mai mic: ”Salariul meu este de 23 de mii de lei. Suma de 60 de mii de lei include și impozitele, din start trebuie scoasă o pătrime sau chiar 28 %. Și pe mine m-a bătut la ureche cifra de 60 de mii de lei lunar...”, a mai spus Ciocan.

Peste patru mii de declarații greșite la ANI

Potrivit datelor publicate de ANI, la 31 martie 2018 a fost data-limită de depunere a declarațiilor în format electronic. Astfel, în sistemul electronic ”E-Integritate” s-a înregistrat un total de 58 080 de declarații, dintre care 4 261 cu caracter repetitiv, adică eronate.

Potrivit articolului 7 al Legii privind declararea averii și intereselor personale, subiecții declarării sunt obligați să depună declarația în formă electronică prin intermediul serviciului electronic disponibil pe pagina web oficială a ANI, după care primesc recipisă electronică de confirmare a acceptării acesteia. Același act legislativ mai prevede că în situația în care „subiectul declarării constată că a introdus în declarație date incomplete sau eronate, acesta este obligat să rectifice declarația depusă. În acest caz, declarația inițială și declarațiile rectificate sunt păstrate separat prin intermediul serviciului electronic disponibil pe pagina web oficială a ANI.

Totuși, dacă ANI a pornit un control, iar declarația supusă verificării conține date eronate, atunci funcționarul nu mai poate face rectificări.

Rodica Malic

Eroarea comisă de Iurie Ciocan în declarația de avere și interese personale pentru anul 2017.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Certificatele de integritate: Instrument de prevenire a...

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) va avea noi atribuții pe lângă cea de bază, adică de verificare a averilor și intereselor demnitarilor. ANI va trebui să elibereze certificate de integritate pentru candidații la funcțiile publice eligibile, dar și atunci când conducătorii entităților publice vor solicita, motivat, astfel de certificate. Parlamentul a adoptat în prima lectură mai multe amendamente care prevăd acest lucru.

25 martie 2018
297
2013-2018

CNI la final de mandat: la pescuit fără undiță și în lo...

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a promulgat legile cu privire la reformarea sectorului de integritate, iar la 30 iulie acestea au fost publicate în Monitorul Oficial. Astfel, la 1 august intră în vigoare Legea cu privire la Autoritatea Naţională de Integritate, Legea privind declararea averii și a intereselor personale și Legea pentru modificarea și completarea unor acte legislative, prin care au fost armonizate alte norme referitoare la sectorul de integritate.

01 august 2016
358
2013-2018

CNI „calcă pe aceeaşi greblă”: aplică practici neunifor...

Membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) continuă să aplice practici neuniforme pentru situaţii de același fel. Astfel, la 5 noiembrie aceştia au decis să nu iniţieze un control pe numele Liliei Bolocan, fosta directoare a Agenției Naționale pentru Proprietate Intelectuală (AGEPI), despre care Moldova Curată a relatat că ar fi admis un conflict de interese. Bolocan şi-a angajat două surori şi un cumnat în instituţia pe care a condus-o timp de şase ani. CNI îşi motivează decizia prin faptul că fosta funcţionară nu mai este la AGEPI. Asta chiar dacă au fost situaţii în care Comisia a constatat conflict de interese şi după ce subiectul declarării nu mai era în funcţie publică.

09 noiembrie 2015
302
2013-2018

Document ANI: Serghei Ostaf, membru al Consiliului de I...

Serghei Ostaf, directorul executiv al Centrului de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO), reprezentantul Legislativului în CI, a depus declarația de avere și interese personale la trei luni de la desemnare, deși legea prevede un termen de o lună pentru subiecții declarării. Experții în domeniul anticorupție sunt de părere că a fost încălcată legea. Serghei Ostaf insistă însă că el nu are statut de funcționar public și nici de persoană de demnitate publică, de aceea legislația îl obligă să depună declarația până la sfârșitul lunii martie.

22 noiembrie 2017
371