La ANI au fost depuse mii de declarații greșite. Iurie Ciocan a scris în declarația de avere că ar fi primit o indemnizație de 5 milioane de lei

2013-2018 6 aprilie 2018 83
Iurie Ciocan, directorul Centrului de Implementare a Reformelor.

Noul sistem de depunere a declarațiilor de avere și interese personale i-a zăpăcit pe unii funcționari, care au indicat date eronate. Este pentru prima dată când ei completează declarații electronice. Până acum o făceau pe suport de hârtie. Astfel că pe site-ul Autorității Naționale de Integritate (ANI) sunt peste patru mii de declarații eronate, cu date incomplete sau cu greșeli de ordin tehnic. Unul dintre cei care au greșit este fostul președinte al Comisiei Electorale Centrale (CEC), Iurie Ciocan.Iurie Ciocan, cu eroare de cinci milioane de lei

Actualul director al Centrului de Implementare a Reformelor, Iurie Ciocan, a indicat că în anul 2017 ar fi primit o îndemnizație de peste 5 milioane de lei de la Comisia Electorală Centrală. Solicitat de Moldova Curată, funcționarul a spus că a comis o eroare: ”Nu este vorba de 5 milioane, ci de 53 de mii. Eu de fapt am trimis și o declarație repetată la ANI, nu e vorba de milioane, că nu-i de unde... Am constatat greșeala, am sunat la ANI, ei mi-au spus că nu există procedura de corectare, dar în decurs de o lună este posibilitatea de a depune o altă declarație cu rectificările de rigoare. Și am mai depus o declarație, respectiv cu această corectură”, a explicat Iurie Ciocan.

În prezent pe site-ul ANI sunt peste patru mii de declarații cu erori.

Totodată, fostul președinte CEC a indicat în declarația de avere și interese personale pentru anul 2017 un venit anul de 782 732 de lei. Astfel, reiese că în calitate de director al Centrului de Implementare a Reformelor, Iurie Ciocan ar ridica lunar peste 60 de mii de lei. Și aici însă funcționarul a făcut precizări, spunând că, de fapt, salariul său de funcție este mult mai mic: ”Salariul meu este de 23 de mii de lei. Suma de 60 de mii de lei include și impozitele, din start trebuie scoasă o pătrime sau chiar 28 %. Și pe mine m-a bătut la ureche cifra de 60 de mii de lei lunar...”, a mai spus Ciocan.

Peste patru mii de declarații greșite la ANI

Potrivit datelor publicate de ANI, la 31 martie 2018 a fost data-limită de depunere a declarațiilor în format electronic. Astfel, în sistemul electronic ”E-Integritate” s-a înregistrat un total de 58 080 de declarații, dintre care 4 261 cu caracter repetitiv, adică eronate.

Potrivit articolului 7 al Legii privind declararea averii și intereselor personale, subiecții declarării sunt obligați să depună declarația în formă electronică prin intermediul serviciului electronic disponibil pe pagina web oficială a ANI, după care primesc recipisă electronică de confirmare a acceptării acesteia. Același act legislativ mai prevede că în situația în care „subiectul declarării constată că a introdus în declarație date incomplete sau eronate, acesta este obligat să rectifice declarația depusă. În acest caz, declarația inițială și declarațiile rectificate sunt păstrate separat prin intermediul serviciului electronic disponibil pe pagina web oficială a ANI.

Totuși, dacă ANI a pornit un control, iar declarația supusă verificării conține date eronate, atunci funcționarul nu mai poate face rectificări.

Rodica Malic

Eroarea comisă de Iurie Ciocan în declarația de avere și interese personale pentru anul 2017.


Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Trei candidați admiși la concursul pentru funcția de pr...

Consiliul de Integritate a examinat astăzi dosarele celor patru candidați la funcția de președinte și vice-președinte al Autorității Naționale de Integritate și i-a admis la concurs  pe trei dintre ei. Dosarul actualului președinte interimar al ANI, Anatolie Donciu, care candidează la un mandat deplin în această funcție, urmează să fie examinat la următoarea ședință, planificată pentru miercuri, 6 septembrie.

04 septembrie 2017
24
2013-2018

Numele candidaţilor care şi-au depus dosarele pentru fu...

Doar două persoane şi-au depus dosarele pentru a participa la concursul de selectare a preşedintelui şi vicepreşedintelui Autorităţii Naţionale de Integritate (ANI), chiar dacă astăzi este ultima zi de înregistrare în concurs. Reprezentanţii ANI nu divulgă însă numele candidaţilor.

03 mai 2017
31
2013-2018

Conducerea ANI e ca și aleasă

Autoritatea Națională de Integritate are vicepreședinte. Lilian Chișca a fost numit în această funcție prin decretul președintelui Igor Dodon, după ce a trecut probele de concurs și a fost propus de către Consiliul de Integritate (CI).

22 decembrie 2017
24
2013-2018

Foștii membri ai CNI, care au cerut salarii restante, a...

Magistrații de la Curtea de Apel Chișinău au respins cererea foștilor membri ai Comisiei Naționale de Integritate (CNI) Vera Lupu, Dumitru Prijmireanu și Leonid Morari, care au cerut ca Autoritatea Națională de Integritate (ANI) să le plătească salariile pentru perioada de după expirarea mandatelor și până când a fost aleasă noua conducere a instituției. Ei au motivat că în această perioadă au fost la serviciu. Magistrații au argumentat că foștii membri ai CNI nu au documente care ar dovedi că au muncit în acea perioadă.

16 noiembrie 2018
37
2013-2018

Încep procesele de judecată cu ANI: o fostă șefă de Dir...

Fosta șefă a Direcției Asistență Socială și Protecția Familiei din cadrul Consiliului Raional Glodeni, Svetlana Sandu, ar fi admis un conflict de interese timp de câțiva ani, fiind șefa fiicei sale. Asta au constatat inspectorii de integritate. Fosta funcționară susține că nu ea și-a angajat fiica, ci, dimpotrivă, ar fi încercat să evite un conflict de interese. Ca să dovedească acest lucru, a atacat în instanță actul emis de Autoritatea Națională de Integritate (ANI).

16 octombrie 2018
32
2013-2018

La un an și jumătate de la începutul reformei ANI, inst...

Lilian Chișcă, actualul şef al Direcţiei control venituri şi proprietăţi din cadrul Autorității Naționale de Integritate (ANI), a câștigat concursul pentru poziția de vicepreședinte al instituției. Săptămâna viitoare, acesta ar putea fi confirmat în funcție de către șeful statului. Vicepreședintele ANI a fost ales abia acum, chiar dacă legea de reformare a instituției a intrat în vigoare în luna august 2016.

07 decembrie 2017
23