CNI: Directorul Școlii profesionale nr. 1 din Cahul i-a acordat cumnatei sale un număr mai mare de ore decât altor profesori

Interese la vedere 31 iulie 2015 565
Directorul Școlii profesionale nr. 1 din orașul Cahul, Oleg Miron

Directorul Școlii profesionale nr. 1 din Cahul, Oleg Miron, are în subordine două rude: pe soția sa, care este profesoară de etică și psihologie, și pe cumnata sa, care este director-adjunct și profesoară de limba română. La sesizarea Organizației Transparency International Moldova, Comisia Națională de Integritate (CNI) a verificat această situație și a constatat existența unui conflict de interese.Număr dublu de ore față de alți profesori

Comisia a stabilit că Oleg Miron, care deține funcția de director deja de 10 ani, a angajat-o pe cumnata sa în anul 2008, inițial în calitate de profesoară de limba română, apoi, în anul 2013, aceasta a devenit director-adjunct. Astfel, profesoara ar fi primit în anul de studii 2013-2014 un număr dublu de ore față de colegii de la catedră: 1 002 ore de limba română și alte 130 de ore din cursul ”mod de viață sănătos”, față de 560 de ore acordate altor profesori de limba română. CNI a considerat acest lucru o favorizare a rudei.

De asemenea, inspectorii CNI au constatat că la aceeași școală profesională muncește și soția lui Oleg Miron. Inițial, în anul 2010, ea a fost angajată ca profesoară de etică, apoi, în 2011 – ca profesoară de educație civică și psihologie.

În explicațiile depuse la Comisie, Oleg Miron a arătat că a angajat-o pe cumnata sa în calitate de director-adjunct după ce câștigătorul concursului de angajare (la care au participat 4 candidați), s-a răzgândit și și-a retras actele. Cât despre soție, a declarat că funcția nu fusese solicitată de altcineva.

”Mă voi apăra. Nu sunt jurist și nu știam toate nuanțele”

Ianina Spinei, expertă la Transparency International Moldova, spune că acest conflict de interese ar fi trebuit mai întâi declarat, apoi soluționat: ”Atunci când a angajat-o pe cumnata sa în funcția de director-adjunct, Oleg Miron ar fi trebuit să declare acest lucru la Ministerul Educației, apoi să soluționeze acest conflict de interese prin transferarea angajatei într-o altă funcție sau instituție”, a explicat experta.

Solicitat de Moldova Curată, Oleg Miron a refuzat să facă vreun comentariu, spunând că aceasta este ”problema sa personală”. A precizat doar că va contesta actul CNI. ”Voi contesta pentru că nu sunt jurist și nu știam despre toate lucrurile acestea. Mai mult nu vreau sa vorbesc. Este problema mea personală”, ne-a spus Oleg Miron.

CNI a decis să trimită actul de constatare pe numele lui Oleg Miron la Centrul Național Anticorupție pentru aplicarea unei amezi, dar și la Procuratura Generală, în vederea examinării cazului în conformitate cu articolul 312 Cod Contravențional (abuz de putere).

Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Primărița din Negrești, în dublu conflict de interese:...

Un control pornit de Comisia Națională de Integritate (CNI) în privința primăriței comunei Negrești din raionul Strășeni a scos la iveală o dublă încălcare de lege. Inițial, inspectorii CNI aveau informații despre faptul că primărița și-a angajat fiica la biblioteca din sat. La verificare însă s-a dovedit că aceasta a găsit o funcție și pentru soț.

22 mai 2016
628
Interese la vedere

Cazul primarului orașului Ialoveni, discutat astăzi la...

La şedinţa de astăzi a Comisiei Naționale de Integritate (CNI) vor fi discutate cazurile a 4 persoane cu funcții publice despre care a scris Moldova Curată. Este vorba despre Gheorghe Caracuian, primar al orașului Ialoveni, Victor Bogatico, primar al orașului Râșcani, Valentina Garașciuc, şefa Serviciului Relaţii Funciare şi Cadastru (SRFC) din cadrul Consiliului Raional Râşcani, și Ștefan Urâtu, vicepreședinte al Comisiei Electorale Centrale (CEC). Ei sunt bănuiți de încălcarea regimului conflictului de interese, iar reprezentantul CEC – de încălcarea regimului juridic al declarării veniturilor și proprietății, pentru anul 2012, și celui al incompatibilităților și restricțiilor funcției deținute.

22 mai 2014
512
Interese la vedere

Folosirea maşinilor din Ungheni întreţinute din bani pu...

În această săptămână autoturismele Primăriei oraşului Ungheni sunt vedete pe o reţea de socializare. Maşina de serviciu a primarului a fost văzută în faţa unui hipermaket din oraşul Iaşi, iar microbuzul Primăriei a fost văzut într-un sat din raionul Ungheni, la volan fiind fiul contabilei. Responsabilii de la Primărie spun că ambele vehicule se deplasau în interes de serviciu.

17 aprilie 2015
732
Interese la vedere

Interese „cu strigare” în oraşul Râşcani

Nepotul primarului de Râşcani şi fiica şefei Serviciului Relaţii Funciare şi Cadastru (SRFC) din cadrul Consiliului Raional Râşcani au fost desemnaţi câştigătorii unei licitaţii cu strigare, la care s-au dat în arendă două terenuri de pământ din localitate, primarul şi conducătoarea SRFC Râşcani făcând parte din Comisia de licitaţie. Acum alesul local şi funcţionara sunt bănuiţi că ar fi încălcat regimul juridic al conflictului de interese, iar Comisia Naţională de Integritate (CNI) a iniţiat un control pe numele acestora.

18 martie 2014
760