CNI: Directorul Școlii profesionale nr. 1 din Cahul i-a acordat cumnatei sale un număr mai mare de ore decât altor profesori

Interese la vedere 31 iulie 2015 359
Directorul Școlii profesionale nr. 1 din orașul Cahul, Oleg Miron

Directorul Școlii profesionale nr. 1 din Cahul, Oleg Miron, are în subordine două rude: pe soția sa, care este profesoară de etică și psihologie, și pe cumnata sa, care este director-adjunct și profesoară de limba română. La sesizarea Organizației Transparency International Moldova, Comisia Națională de Integritate (CNI) a verificat această situație și a constatat existența unui conflict de interese.Număr dublu de ore față de alți profesori

Comisia a stabilit că Oleg Miron, care deține funcția de director deja de 10 ani, a angajat-o pe cumnata sa în anul 2008, inițial în calitate de profesoară de limba română, apoi, în anul 2013, aceasta a devenit director-adjunct. Astfel, profesoara ar fi primit în anul de studii 2013-2014 un număr dublu de ore față de colegii de la catedră: 1 002 ore de limba română și alte 130 de ore din cursul ”mod de viață sănătos”, față de 560 de ore acordate altor profesori de limba română. CNI a considerat acest lucru o favorizare a rudei.

De asemenea, inspectorii CNI au constatat că la aceeași școală profesională muncește și soția lui Oleg Miron. Inițial, în anul 2010, ea a fost angajată ca profesoară de etică, apoi, în 2011 – ca profesoară de educație civică și psihologie.

În explicațiile depuse la Comisie, Oleg Miron a arătat că a angajat-o pe cumnata sa în calitate de director-adjunct după ce câștigătorul concursului de angajare (la care au participat 4 candidați), s-a răzgândit și și-a retras actele. Cât despre soție, a declarat că funcția nu fusese solicitată de altcineva.

”Mă voi apăra. Nu sunt jurist și nu știam toate nuanțele”

Ianina Spinei, expertă la Transparency International Moldova, spune că acest conflict de interese ar fi trebuit mai întâi declarat, apoi soluționat: ”Atunci când a angajat-o pe cumnata sa în funcția de director-adjunct, Oleg Miron ar fi trebuit să declare acest lucru la Ministerul Educației, apoi să soluționeze acest conflict de interese prin transferarea angajatei într-o altă funcție sau instituție”, a explicat experta.

Solicitat de Moldova Curată, Oleg Miron a refuzat să facă vreun comentariu, spunând că aceasta este ”problema sa personală”. A precizat doar că va contesta actul CNI. ”Voi contesta pentru că nu sunt jurist și nu știam despre toate lucrurile acestea. Mai mult nu vreau sa vorbesc. Este problema mea personală”, ne-a spus Oleg Miron.

CNI a decis să trimită actul de constatare pe numele lui Oleg Miron la Centrul Național Anticorupție pentru aplicarea unei amezi, dar și la Procuratura Generală, în vederea examinării cazului în conformitate cu articolul 312 Cod Contravențional (abuz de putere).

Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Interesele deschise și cele ascunse ale președintelui i...

Președintele interimar al Companiei ”Teleradio Găgăuzia”, Stepan Piron, ales în această funcție în luna septembrie anul trecut, se află de facto, în incompatibilitate de funcții. Legea cu privire la radio și televiziunea Gagăuziei prevede că președintele Companiei publice regionale nu poate fi conducător, fondator sau investitor al unei companii private în domeniul media. Stepan Piron însă a fost până nu demult proprietarul unei rețele de televiziuni prin cablu din regiune, care acum este trecută în acte pe numele fiului său. Acest fapt a generat un conflict la Companie și chiar o acțiune în judecată privind anularea concursului de alegere în funcție. Litigiul încă nu este consumat, astfel că Stepan Piron își exercită în prezent atribuțiile de președinte interimar. 

12 mai 2015
407
Interese la vedere

Fiul și soția – în subordinea directorului de la ”Pădur...

Directorul rezervației naturale ”Pădurea Domnească”, Valeriu Țarigradschi, ar putea fi cercetat de Centrul Național Anticorupție și Procuratura Generală pentru că îi are în subordine pe soția și fiul său și pentru utilizarea unui automobil de serviciu în interes personal. Soția sa, Sofia Țarigradschi, este pădurar, iar fiul său, Marian Țarigradschi, este șef al punctului turistic „Cantonul nr. 1”, sectorul Balatina. Cazul directorului de la Pădurea Domnească a fost examinat la CNI în 3 ședințe, până a fi luată această decizie, la ședința din 23 iunie. Membrii CNI au constatat o situație de conflict de interese.

30 iunie 2016
393
Interese la vedere

Cu 3 ani întârziere, ședințele de judecată sunt înregis...

Ședințele instanțelor de judecată din toată țara sunt, în sfârșit, înregistrate audio, așa cum prevăd mai multe legi, inclusiv Codurile de Procedură Penală și Civilă. Acest lucru trebuia făcut nu mai târziu de începutul anului 2011. Poate că nici astăzi indicatorul de 100% nu ar fi fost atins dacă nu ar fi fost aplicate sancțiuni disciplinare judecătorilor care nu s-au asigurat că ședințele pe care le conduc sunt înregistrate audio. Ultimele mustrări sau avertismente pentru neînregistrarea ședințelor au fost aplicate de Colegiul Disciplinar al Consiliului Superior  al Magistraturii (CSM) la sfârșitul lunii martie.

24 aprilie 2014
347
Interese la vedere

Cazul primarului orașului Ialoveni, discutat astăzi la...

La şedinţa de astăzi a Comisiei Naționale de Integritate (CNI) vor fi discutate cazurile a 4 persoane cu funcții publice despre care a scris Moldova Curată. Este vorba despre Gheorghe Caracuian, primar al orașului Ialoveni, Victor Bogatico, primar al orașului Râșcani, Valentina Garașciuc, şefa Serviciului Relaţii Funciare şi Cadastru (SRFC) din cadrul Consiliului Raional Râşcani, și Ștefan Urâtu, vicepreședinte al Comisiei Electorale Centrale (CEC). Ei sunt bănuiți de încălcarea regimului conflictului de interese, iar reprezentantul CEC – de încălcarea regimului juridic al declarării veniturilor și proprietății, pentru anul 2012, și celui al incompatibilităților și restricțiilor funcției deținute.

22 mai 2014
316