Viceprimarul capitalei Nistor Grozavu, verificat pentru a doua oară de CNI, în legătură cu firma fiului său

Interese la vedere 20 octombrie 2015 336
Nistor Grozavu, viceprimarul municipiului Chişinău

După ce acum trei săptămâni a constatat că viceprimarul municipiului Chişinău, Nistor Grozavu, se află în conflict de interese, întrucât soţia sa este angajată într-o direcţie a Primăriei, la scurt timp Comisia Națională de Integritate (CNI) a fost pornit un nou control. De această dată, CNI va verifica dacă Nistor Grozavu s-a aflat în conflict de interese atunci când a luat o decizie în privinţa firmei fiului său. Viceprimarul respinge acuzaţiile şi spune că ar fi vorba despre o comandă politică.Nistor Grozavu, responsabil pentru dezvoltarea urbanistică a municipiului, şi soţia sa, Maria Grozavu, care este șefă de secție în cadrul Direcţiei generale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare a Consiliului Municipal Chișinău, vor fi verificaţi pentru a doua oară de CNI, fiind bănuiți de conflict de interese. Se presupune că ei au semnat o autorizaţie de construcţie pentru firma care aparţine fiului său, Victor Grozavu, SRL Vigro Proiect.

“Este vorba despre semnarea de către ei a unui certificat de urbanism şi a anexelor la acesta destinate unei construcţii proiectate de fiul lor”, a anunțat serviciul de presă al CNI. Sesizarea a fost depusă de către o persoană al cărei nume nu este divulgat.

„Nu mă uit cine este proiectantul”

Nistor Grozavu, la rândul său, spune că nu ar fi favorizat nicio firmă. Viceprimarul afirmă că dosarele pentru autorizarea construcţiilor trec prin mai multe etape, iar el nu face decât să le semneze la final.

Nu pot să favorizez nicio firmă pentru că dosarele sunt pregătite de către diferite servicii. Dacă proiectul este făcut, el este verificat de 2 verificatori independenţi. După asta se duce la arhitectul-şef, care trebuie să îl coordoneze. Apoi ajunge la direcţia autorizare şi disciplină în construcţii, care pregăteşte dosarul. Apoi contrasemnează arhitectul-şef, secretarul Consiliului şi eu, iar eu nu mă uit niciodată cine e proiectantul”, explică Nistor Grozavu.

Cât despre fiul său, acesta prestează servicii la fel ca și alți antreprenori, sugerează viceprimarul: ”Şi fiul meu, ce, trebuie să fie şomer, să nu lucreze? Nu i-am coordonat eu, nu i-am verificat eu proiectul, nu eu i-am dat proiectul să-l execute. Este o răzbunare. Au deschis peste 20 de dosare penale pe numele meu şi toate au căzut şi au inventat un alt tip de mizerie”, a declarat Nistor Grozavu.

Dacă s-a aflat sau nu în conflict de interese atunci când a semnat va stabilit CNI în urma controlului care acum este în desfășurare.

Firma fiului proiectează și pentru instituții de stat

Compania ”Vigro Proiect” SRL, care prestează servicii de proiectare şi urbanism, a fost înregistrată la 20 martie 2012 şi este deţinută în totalitate de către fiul viceprimarului, Victor Grozavu.  În 2012 firma a raportat venituri din vânzări de 393 de mii de lei, potrivit datelor Camerei Înregistrării de Stat.

Date de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, arată că în 2014 această companie a avut de realizat aproape 20 de proiecte în Chişinău. Între acestea şi unele pentru instituţii de stat: întreprinderile Moldatsa și Registru. Pentru prima a avut de construit o anexă la un imobil, iar pentru a doua de construit mai multe garduri şi de făcut lucrări de amenajare a teritoriului la oficiul sectorului Buiucani.

Anterior, CNI a constatat conflict de interese în cazul viceprimarului

În luna septembrie, CNI a examinat rezultatele unui alt control pornit pe numele lui Nistor Grozavu și al soției sale, pentru că au semnat împreună acelaşi document. Dosarul pe numele Mariei Grozavu a fost clasat, pentru că nu s-a stabilit interesul personal, iar în privința soțului CNI a găsit situație de conflict de interese. Comisia a decis că Nistor Grozavu a încălcat legislația pentru că nu a declarat situația de conflict de interese exprimată prin conflictul dintre exercitarea atribuțiilor funcționale și interesul personal, rezultat din relațiile cu persoana apropiată (soția) și manifestată prin semnarea Certificatului de urbanism și a Autorizației de construire pentru o întreprindere municipală. ”Acestea au fost elaborate în baza unor planuri coordonate de către șefa secției autorizări construcții individuale, Maria Grozavu, care este soția lui Nistor Grozavu”, se arată într-un comunicat al CNI. Potrivit Comisiei, este vorba despre un certificat de urbanism semnat de către Nistor Grozavu, iar o anexa la acest certificat a fost coordonată de soţia sa.

Nistor Grozavu respinge aceste acuzaţii, declarând că soţia sa nu îi este în subordonare directă şi nu poate fi vorba despre un conflict de interese.

Eu lucrez cu şeful direcţiei generale, cu arhitectul-şef. Când am venit la primărie în 2008, soţia mea demult lucra acolo. Când am fost votat, am avut şi întrebarea respectivă şi până acum nu a fost conflict de interse, acum a apărut conflict de interese”, a declarat Nistor Grozavu pentru Moldova Curată. El este hotărât să atace în instanţă actul CNI. Dacă va rămâne în vigoare, actul de constatare va fi trimis Centrului Național Anticorupție, care ar urma să îi aplice viceprimarului o amendă de la 2000 până la 6000 de lei, pentru nedeclararea conflictului de interese.

Natalia EnachePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

DIRECTOAREA DEMISĂ DE LA LICEUL ”CERVANTES”: NU AU NICI...

Directorul Liceului ”Miguel de Cervantes” din capitală, Ana Ivlev, demisă acum două săptămâni, pentru că ar fi permis copiatul la bacalaureat, susține că nu a dat nimănui foi cu testele rezolvate ca să copieze, iar ceea ce se vede pe imaginile de pe camerele de supraveghere ar fi foi albe pe care elevii le-au solicitat suplimentar. Ea afirmă că este absolut nevinovată și că ar fi intrat în conflict cu Ministerul Educației (ME) după ce a încercat să ajute un elev cu dizabilități să susțină bacalaureatul acasă.

24 octombrie 2014
675
Interese la vedere

Şef la Fisc: în situaţie de incompatibilitate, cu aface...

Şeful Inspectoratului Fiscal de la Cahul, Gheorghe Lavric, a fost găsit incompatibil de Comisia Naţională de Integritate pentru că a deţinut şi funcţia de consilier raional din 2011 până în 2015, iar după alegerile locale de anul trecut, este consilier orăşenesc. Funcţionarul, care este acţionar la două întreprinderi, nu este de acord cu decizia CNI şi a declarat că o va ataca în instanţă.

26 ianuarie 2016
361
Interese la vedere

Posibil conflict de interese la Primăria Măgdăcești

Primăria comunei Măgdăceşti din raionul Criuleni, a cumpărat cu 1,6 milioane de lei clădirea fostei şcoli din sat de la soțul primăriței. Edificiul se afla de mai mulți ani în paragină, dar a fost achiziționat pentru a construi acolo încă o grădiniță pentru copiii din localitate. 

22 august 2018
410
Interese la vedere

Conflict de interese la Ungheni, descoperit de Curtea d...

Întreprinderea Municipală „Apă-Canal” Ungheni a cumpărat, în ultimii doi ani, sulfat de aluminiu - o substanță folosită la tratarea apei pentru a o face potabilă - de la o firmă apropiată directorului furnizorului de apă. Acest fapt a fost descoperit de către Curtea de Conturi (CC) în cadrul unui control efectuat anul trecut. Inspectorii au bănuit existența unui conflict de interese și au sesizat Autoritatea Națională de Integritate (ANI). Situația însă ar putea fi examinată abia după ce ANI va avea inspectori de integritate. Petru Scutaru spune că între timp a reziliat contractul cu firma respectivă. 

26 februarie 2018
606