Cazul primarului orașului Ialoveni, discutat astăzi la CNI, după publicarea unui articol pe Moldova Curată

Interese la vedere 22 mai 2014 302

La şedinţa de astăzi a Comisiei Naționale de Integritate (CNI) vor fi discutate cazurile a 4 persoane cu funcții publice despre care a scris Moldova Curată. Este vorba despre Gheorghe Caracuian, primar al orașului Ialoveni, Victor Bogatico, primar al orașului Râșcani, Valentina Garașciuc, şefa Serviciului Relaţii Funciare şi Cadastru (SRFC) din cadrul Consiliului Raional Râşcani, și Ștefan Urâtu, vicepreședinte al Comisiei Electorale Centrale (CEC). Ei sunt bănuiți de încălcarea regimului conflictului de interese, iar reprezentantul CEC – de încălcarea regimului juridic al declarării veniturilor și proprietății, pentru anul 2012, și celui al incompatibilităților și restricțiilor funcției deținute.Primăria Ialoveni a cumpărat timp de câțiva ani pâine pentru toate grădinițele din oraș de la o firmă administrată de ginerele primarului Gheorghe Caracuian. Firma ”Ialpanis” a fost aleasă ca să aprovizioneze cu pâine cele trei grădinițe, iar din grupul de lucru care a selectat acest câștigător a făcut parte cuscra primarului, care este contabilă-șefă la primărie. Astăzi CNI va emite un act de constatare în care va decide dacă Gheorghe Caracuian s-a condus de interesele personale și dacă acesta a încălcat prevederile legale referitoare la conflictul de interese.

Alte două eventuale conflicte de interese semnalate de Moldova Curată și discutate astăzi se referă tot la licitații publice. De data aceasta în vizorul CNI a ajuns primarul orașului Râșcani și  şefa Serviciului Relaţii Funciare şi Cadastru (SRFC) din cadrul Consiliului Raional Râşcani. Victor Bogatico și Valentina Garașciuc sunt bănuiți că, făcând parte dintr-o comisie de licitație, le-ar fi atribuit în arendă terenuri în mijlocul orașului nepotului primarului și fiicei șefei SRFC.

Tot în ședința de astăzi, CNI va examina rezultatele controalelor din oficiu privind eventualele încălcari ale regimului juridic al declarării veniturilor și proprietății și celui al incompatibilităților de către Ștefan Urîtu, vicepreședinte al Comisiei Electorale Centrale. Moldova Curată a publicat, anul trecut, articolul ”Vicepreședintele CEC își ascunde averile”, în care se spune că, de câțiva ani, demnitarul uită să-și declare casa a cărei titulară este soția sa.

Funcționari și procurori – cu averea cercetată

CNI se va pronunța și asupra posibilelor conflicte de interese în care s-ar fi aflat alți doi funcționari - Radu Roman, şef adjunct al Inspectoratului Fiscal Făleşti, și Tatiana Zagorschi, șefa Direcției economie a Consiliului raional Cahul.

Posibile încălcări ale legislației referitoare la declararea averilor pentru anul 2012 ar fi comis alte cinci persoane cu funcții de răspundere. Este vorba despre Mihai Cojocaru și Dumitru Stoica, şefi de secţie la Centrul Național Anticorupție, și procurorii Alexandru Raţă, din raionul Străşeni, Serghei Podrez, din raionul Anenii Noi și Corneliu Pleșca, din cadrul Procuraturii municipiului Chișinău.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Hâncești-Silva: procurări de articole de birotică de l...

Întreprinderea de Stat Hâncești-Silva a procurat, în anii 2013 și 2014, rechizite de birou de la firma contabilei-șefe, Olesea Cibotaru. Procurările, în valoare de 63,8 mii de lei și 72,9 mii de lei au fost făcute fără organizarea concursurilor de achiziții publice. Iar contabila-șefă era atunci nu doar fondatoare, dar și administratoare a acestei firme. Acest fapt a fost descoperit de Curtea de Conturi, care a realizat un audit la Agenția de Stat Moldsilva pentru anul 2014. 

21 aprilie 2016
310
Interese la vedere

Conflictul de interese admis de Gheorghe Duca a fost co...

Instanţa de apel a decis că preşedintele Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM), Gheorghe Duca, a încălcat regimul juridic al conflictului de interese atunci când a transmis în gestiunea Universităţii Academiei, condusă de soţia sa, peste 100 de hectare de teren, un bloc administrativ şi o cafenea. Decizia instanţei de apel vine după ce, cu doi ani în urmă, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a stabilit că oficialul nu şi-a declarat interesele personale în acest caz, dar nici nu a soluţionat conflictul de interese în termen de trei zile, aşa cum prevedea legea. Atunci, Gheorghe Duca a atacat în judecată actul CNI, însă a pierdut cauza.

29 februarie 2016
328
Interese la vedere

Primarul din Cneazevca riscă să fie revocat din funcție

Duminică, 11 mai, în comuna Cneazevca din raionul Leova va avea loc un referendum de revocare din funcție a primarului localității. Plebiscitul a fost iniţiat de către câțiva cetăţeni care susţin că primarul Larisa Tomşa este incapabilă să gestioneze treburile comunei și că aceasta se conduce doar de interesele personale.

07 mai 2014
418
Interese la vedere

DIRECTOAREA DEMISĂ DE LA LICEUL ”CERVANTES”: NU AU NICI...

Directorul Liceului ”Miguel de Cervantes” din capitală, Ana Ivlev, demisă acum două săptămâni, pentru că ar fi permis copiatul la bacalaureat, susține că nu a dat nimănui foi cu testele rezolvate ca să copieze, iar ceea ce se vede pe imaginile de pe camerele de supraveghere ar fi foi albe pe care elevii le-au solicitat suplimentar. Ea afirmă că este absolut nevinovată și că ar fi intrat în conflict cu Ministerul Educației (ME) după ce a încercat să ajute un elev cu dizabilități să susțină bacalaureatul acasă.

24 octombrie 2014
654