Silvia Volosatâi, cercetată penal, a devenit vice-director la ”Apele Moldovei”

Interese la vedere 25 septembrie 2015 661
Silvia Volosatai

Silvia Volosatâi, fosta șefă a Secției investiții capitale de la Ministerul Sănătății, este urmărită penal pentru fals în declarația de avere. Dosarul a fost deschis de procurori în luna februarie 2015, în urma unei solicitări a Comisiei Naționale de Integritate (CNI), care a constatat că Silvia Volosatâi nu a declarat mai multe bunuri. Comisia a verificat averile funcționarei în baza unui material apărut pe moldovacurata.md.Șeful interimar al Procuraturii Anticorupție, Adrian Popenco, a declarat pentru Moldova Curată că în prezent în cadrul urmăririi penale pornite conform art. 352' din Codul Penal ”au loc o serie de ridicări”. ”După acțiunile pe care le întreprindem acum, urmează să ajungem la o soluție: fie emitem ordonanță de încetare a urmăririi penale, fie, în urma analizei probelor concludente, expediem dosarul în instanța de judecată”, a spus Adrian Popenco.

Bugetari cu Mercedes E200

În actul emis la 18 decembrie în privința Silviei Volosatâi CNI a constatat o serie de diferențe între bunurile declarate și cele pe care funcționara și familia sa le posedă în realitate. De asemenea, inspectorii CNI au stabilit și o diferență vădită între veniturile obținute de familia Volosatâi pe durata anului 2013 și cheltuielile făcute. Astfel, potrivit actului, Silvia Volosatâi nu a indicat în declarația cu privire la venituri și proprietate 3 imobile și 8 terenuri agricole. O parte din imobile au fost gajate pentru un credit de 2 milioane de lei.

De asemenea, ea nu a declarat un autoturism Mercedes E200, fabricat în anul 2008. Potrivit actului CNI, acest autoturism a fost importat personal de către soțul funcționarei, Boris Volosatâi, care este director al Liceului ”Gheorghe Asachi” din Chisinau.

Au câștigat peste 200 de mii de lei din salariu, dar au făcut cheltuieli de două ori mai mari

Pa cardurile bancare ale Silviei Volosatâi au fost rulate în anul 2013 sume considerabile, raportate la veniturile sale din salariu. Pe unul dintre ele în 2013 au fost rulate aproape 396 de mii de lei, folosite la achitarea creditului contractat de soț. ”Originea banilor de pe doua conturi bancare este necunoscută și prezintă suspiciuni privind legalitatea provenienței acestora”, se spune în actul CNI. 

O altă constatare este că suma anuală de rambursare a creditului de 2 milioane de lei, acordat pe 78 de luni, constituie 307 692,30 lei, care depășește considerabil venitul anual al soților Volosatâi. ”Luând în considerare cheltuielile de utilizare a creditului, familia Volosatâi a achitat băncii în anul 2013 suma totală de 395 871,26 lei, depășind venitul anual total (240 290,88 lei) cu 155 580,38 lei”, se spune în actul CNI. În total inspectorii au calculat că există o diferență vădită de 142 305, 15 lei dintre venitul total declarat de soții Volosatâi pe anul 2013 - 240 290,88 lei și cheltuielile conform rulajelor bancare, care au fost, conform rulajelor bancare, de 502 741, 47 de lei.

Din șef de secție la Ministerul Sănătății, vice-director la ”Apele Moldovei”

Între timp, Silvia Volosatâi și-a schimbat serviciul. Din septembrie 2015 ea este vice-director al Agenției Apele Moldovei. Am căutat-o pentru un comentariu, însă la serviciu ni s-a spus că ea se află de o zi în concediu medical. Am făcut legătură cu ea pe facebook. ”Când se va finaliza investigația, atunci am să comentez, că am și eu ceva a spune. Pâna atunci la revedere”, ne-a scris Silvia Volosatâi în loc de comentariu.

Silvia Volosatâi a ajuns să fie verificată de CNI după ce Moldova Curată a scris că ea deține o firmă, ”Sinteza-OS”, ce înregistrează din vânzări venituri de milioane de lei, dar că acestea nu erau reflectate în declarațiile sale de avere. Atunci ea a declarat pentru Moldova Curată că veniturile au fost reinvestite și că în ultimii ani ei personal nu i-a revenit nimic din activitatea firmei.

Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Pentru cine votăm la alegeri? Mihai Ghimpu: lupta pentr...

Mihai Ghimpu este candidatul cu nr. 2 înregistrat de CEC. Lansarea acestuia în campania prezidențială pare doar la prima vedere lipsită de sens. Pentru ca a dispărut definitiv de la un timp din sondaje, ratingul său tinzând spre zero absolut.

26 septembrie 2016
618
Interese la vedere

Vatra familiei Bobeica

Timp de doi ani, primarul orăşelului Vatra, Ion Bobeica, a fost coleg de serviciu cu fiica sa, ea fiind angajată de acesta în calitate de specialist în cadrul contabilităţii. Alesul local motivează că şi-a angajat propria fiica din cauza lipsei de specialişti. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a iniţiat procedura de control pe acest caz, urmând să verifice dacă primarul a încălcat regimul juridic al conflictului de interese.

17 septembrie 2013
793
Interese la vedere

Mai mulţi primari din Ialoveni nu au depus declaraţiile...

Câţiva primari din raionul Ialoveni sunt nemulţumiţi de faptul că autorităţile publice raionale nu i-au informat că sunt obligaţi să-şi depună declaraţiile de interese personale pentru anul 2012 până la 31 martie curent. Pentru că nu au prezentat aceste declaraţii, aleşii locali au fost citaţi la Comisia Naţională de Integritate (CNI).

28 iunie 2013
1210
Interese la vedere

Primarul din Coşerniţa riscă o amendă pentru conflict d...

Primarul satului Coşerniţa din raionul Criuleni a încălcat regimul juridic al conflictului de interese angajându-şi soţia în funcţia de specialist pentru probleme funciare la primăria din sat. Constatarea aparţine Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) şi este argumentată prin faptul că alesul local şi-a menţinut soţia în această funcţie timp de şapte ani, fără a lua măsuri de soluţionare a conflictului de interese. La rândul său, primarul se consideră nevinovat şi spune că va contesta în judecată actul emis de CNI.

25 aprilie 2014
562