Silvia Volosatâi, cercetată penal, a devenit vice-director la ”Apele Moldovei”

Interese la vedere 25 septembrie 2015 1029
Silvia Volosatai

Silvia Volosatâi, fosta șefă a Secției investiții capitale de la Ministerul Sănătății, este urmărită penal pentru fals în declarația de avere. Dosarul a fost deschis de procurori în luna februarie 2015, în urma unei solicitări a Comisiei Naționale de Integritate (CNI), care a constatat că Silvia Volosatâi nu a declarat mai multe bunuri. Comisia a verificat averile funcționarei în baza unui material apărut pe moldovacurata.md.Șeful interimar al Procuraturii Anticorupție, Adrian Popenco, a declarat pentru Moldova Curată că în prezent în cadrul urmăririi penale pornite conform art. 352' din Codul Penal ”au loc o serie de ridicări”. ”După acțiunile pe care le întreprindem acum, urmează să ajungem la o soluție: fie emitem ordonanță de încetare a urmăririi penale, fie, în urma analizei probelor concludente, expediem dosarul în instanța de judecată”, a spus Adrian Popenco.

Bugetari cu Mercedes E200

În actul emis la 18 decembrie în privința Silviei Volosatâi CNI a constatat o serie de diferențe între bunurile declarate și cele pe care funcționara și familia sa le posedă în realitate. De asemenea, inspectorii CNI au stabilit și o diferență vădită între veniturile obținute de familia Volosatâi pe durata anului 2013 și cheltuielile făcute. Astfel, potrivit actului, Silvia Volosatâi nu a indicat în declarația cu privire la venituri și proprietate 3 imobile și 8 terenuri agricole. O parte din imobile au fost gajate pentru un credit de 2 milioane de lei.

De asemenea, ea nu a declarat un autoturism Mercedes E200, fabricat în anul 2008. Potrivit actului CNI, acest autoturism a fost importat personal de către soțul funcționarei, Boris Volosatâi, care este director al Liceului ”Gheorghe Asachi” din Chisinau.

Au câștigat peste 200 de mii de lei din salariu, dar au făcut cheltuieli de două ori mai mari

Pa cardurile bancare ale Silviei Volosatâi au fost rulate în anul 2013 sume considerabile, raportate la veniturile sale din salariu. Pe unul dintre ele în 2013 au fost rulate aproape 396 de mii de lei, folosite la achitarea creditului contractat de soț. ”Originea banilor de pe doua conturi bancare este necunoscută și prezintă suspiciuni privind legalitatea provenienței acestora”, se spune în actul CNI. 

O altă constatare este că suma anuală de rambursare a creditului de 2 milioane de lei, acordat pe 78 de luni, constituie 307 692,30 lei, care depășește considerabil venitul anual al soților Volosatâi. ”Luând în considerare cheltuielile de utilizare a creditului, familia Volosatâi a achitat băncii în anul 2013 suma totală de 395 871,26 lei, depășind venitul anual total (240 290,88 lei) cu 155 580,38 lei”, se spune în actul CNI. În total inspectorii au calculat că există o diferență vădită de 142 305, 15 lei dintre venitul total declarat de soții Volosatâi pe anul 2013 - 240 290,88 lei și cheltuielile conform rulajelor bancare, care au fost, conform rulajelor bancare, de 502 741, 47 de lei.

Din șef de secție la Ministerul Sănătății, vice-director la ”Apele Moldovei”

Între timp, Silvia Volosatâi și-a schimbat serviciul. Din septembrie 2015 ea este vice-director al Agenției Apele Moldovei. Am căutat-o pentru un comentariu, însă la serviciu ni s-a spus că ea se află de o zi în concediu medical. Am făcut legătură cu ea pe facebook. ”Când se va finaliza investigația, atunci am să comentez, că am și eu ceva a spune. Pâna atunci la revedere”, ne-a scris Silvia Volosatâi în loc de comentariu.

Silvia Volosatâi a ajuns să fie verificată de CNI după ce Moldova Curată a scris că ea deține o firmă, ”Sinteza-OS”, ce înregistrează din vânzări venituri de milioane de lei, dar că acestea nu erau reflectate în declarațiile sale de avere. Atunci ea a declarat pentru Moldova Curată că veniturile au fost reinvestite și că în ultimii ani ei personal nu i-a revenit nimic din activitatea firmei.

Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Cu 3 ani întârziere, ședințele de judecată sunt înregis...

Ședințele instanțelor de judecată din toată țara sunt, în sfârșit, înregistrate audio, așa cum prevăd mai multe legi, inclusiv Codurile de Procedură Penală și Civilă. Acest lucru trebuia făcut nu mai târziu de începutul anului 2011. Poate că nici astăzi indicatorul de 100% nu ar fi fost atins dacă nu ar fi fost aplicate sancțiuni disciplinare judecătorilor care nu s-au asigurat că ședințele pe care le conduc sunt înregistrate audio. Ultimele mustrări sau avertismente pentru neînregistrarea ședințelor au fost aplicate de Colegiul Disciplinar al Consiliului Superior  al Magistraturii (CSM) la sfârșitul lunii martie.

24 aprilie 2014
905
Interese la vedere

De ce judecătorul Ciugureanu a ajuns subiect al unui pr...

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a refuzat, în ședința de marți, 9 septembrie, să-l lipsească de imunitatea de judecător pe magistratul Curții de Apel Chișinău Mihail Ciugureanu, în privința căruia Procuratura Generală a pornit un proces penal în luna august conform art. 307 din Codul Penal - adoptarea intenționată a unei hotărâri ilegale. Acum, procesul penal va fi oprit. CSM nu a găsit temei pentru ca Ciugureanu să fie lipsit de imunitate. Acesta este al doilea caz în mandatul actualului procuror general când CSM respinge solicitarea de a anula imunitatea unui judecător. Primul a fost al magistratului de la Judecătoria sectorului Centru, Ion Busuioc.  

09 septembrie 2014
1357
Interese la vedere

Ziarul Naţional: Președinții de raioane au dat de gustu...

MOFT // Criza economică nu a tăiat din „poftele” aleșilor locali care continuă să cumpere mașini de lux de la un singur agent economic

19 octombrie 2013
986
Interese la vedere

CNI a confirmat: președintele raionului Dubăsari s-a af...

Președintele raionului Dubăsari, Grigore Policinschi, ar putea fi amendat cu o sumă de până la 6 mii de lei pentru că a admis un conflict de interese atunci când și-a angajat fiica în funcție de consilier juridic la Consiliul Raional (CR) Dubăsari. Comisia Națională de Integritate (CNI) a constatat existența conflictului de interese după ce s-a autosesizat în baza unui articol publicat de Moldova Curată. 

15 februarie 2016
882
Interese la vedere

Trei din cei şase angajați în aparatul primăriei comune...

Este vorba de primar, inginerul cadastral şi secretarul consiliului local. Experţii afirmă că aici este vorba de încălcare a regimului restricțiilor în cadrul serviciului public, fapt care poate genera conflicte de interese în activitatea primăriei.

29 octombrie 2013
972
Interese la vedere

Administrația de Stat a Drumurilor confirmă că în insti...

În cadrul Administrației de Stat a Drumurilor (ASD), structură subordonată Ministerului Economiei și Infrastructurii, unii angajați lucrează alături de soți/soții, verișori, nepoți etc. A confirmat-o pentru Moldova Curată directorul general al ASD, Gheorghe Curmei, care, el însuși are o verișoară în funcția de șefă de serviciu. Chiar dacă, potrivit organigramei, verișoara i se subordonează, Gheorghe Curmei afirmă că nici el, nici angajații, nu se află în situație de conflict de interese. 

23 august 2018
1197