Silvia Volosatâi, cercetată penal, a devenit vice-director la ”Apele Moldovei”

Interese la vedere 25 septembrie 2015 1239
Silvia Volosatai

Silvia Volosatâi, fosta șefă a Secției investiții capitale de la Ministerul Sănătății, este urmărită penal pentru fals în declarația de avere. Dosarul a fost deschis de procurori în luna februarie 2015, în urma unei solicitări a Comisiei Naționale de Integritate (CNI), care a constatat că Silvia Volosatâi nu a declarat mai multe bunuri. Comisia a verificat averile funcționarei în baza unui material apărut pe moldovacurata.md.



Șeful interimar al Procuraturii Anticorupție, Adrian Popenco, a declarat pentru Moldova Curată că în prezent în cadrul urmăririi penale pornite conform art. 352' din Codul Penal ”au loc o serie de ridicări”. ”După acțiunile pe care le întreprindem acum, urmează să ajungem la o soluție: fie emitem ordonanță de încetare a urmăririi penale, fie, în urma analizei probelor concludente, expediem dosarul în instanța de judecată”, a spus Adrian Popenco.

Bugetari cu Mercedes E200

În actul emis la 18 decembrie în privința Silviei Volosatâi CNI a constatat o serie de diferențe între bunurile declarate și cele pe care funcționara și familia sa le posedă în realitate. De asemenea, inspectorii CNI au stabilit și o diferență vădită între veniturile obținute de familia Volosatâi pe durata anului 2013 și cheltuielile făcute. Astfel, potrivit actului, Silvia Volosatâi nu a indicat în declarația cu privire la venituri și proprietate 3 imobile și 8 terenuri agricole. O parte din imobile au fost gajate pentru un credit de 2 milioane de lei.

De asemenea, ea nu a declarat un autoturism Mercedes E200, fabricat în anul 2008. Potrivit actului CNI, acest autoturism a fost importat personal de către soțul funcționarei, Boris Volosatâi, care este director al Liceului ”Gheorghe Asachi” din Chisinau.

Au câștigat peste 200 de mii de lei din salariu, dar au făcut cheltuieli de două ori mai mari

Pa cardurile bancare ale Silviei Volosatâi au fost rulate în anul 2013 sume considerabile, raportate la veniturile sale din salariu. Pe unul dintre ele în 2013 au fost rulate aproape 396 de mii de lei, folosite la achitarea creditului contractat de soț. ”Originea banilor de pe doua conturi bancare este necunoscută și prezintă suspiciuni privind legalitatea provenienței acestora”, se spune în actul CNI. 

O altă constatare este că suma anuală de rambursare a creditului de 2 milioane de lei, acordat pe 78 de luni, constituie 307 692,30 lei, care depășește considerabil venitul anual al soților Volosatâi. ”Luând în considerare cheltuielile de utilizare a creditului, familia Volosatâi a achitat băncii în anul 2013 suma totală de 395 871,26 lei, depășind venitul anual total (240 290,88 lei) cu 155 580,38 lei”, se spune în actul CNI. În total inspectorii au calculat că există o diferență vădită de 142 305, 15 lei dintre venitul total declarat de soții Volosatâi pe anul 2013 - 240 290,88 lei și cheltuielile conform rulajelor bancare, care au fost, conform rulajelor bancare, de 502 741, 47 de lei.

Din șef de secție la Ministerul Sănătății, vice-director la ”Apele Moldovei”

Între timp, Silvia Volosatâi și-a schimbat serviciul. Din septembrie 2015 ea este vice-director al Agenției Apele Moldovei. Am căutat-o pentru un comentariu, însă la serviciu ni s-a spus că ea se află de o zi în concediu medical. Am făcut legătură cu ea pe facebook. ”Când se va finaliza investigația, atunci am să comentez, că am și eu ceva a spune. Pâna atunci la revedere”, ne-a scris Silvia Volosatâi în loc de comentariu.

Silvia Volosatâi a ajuns să fie verificată de CNI după ce Moldova Curată a scris că ea deține o firmă, ”Sinteza-OS”, ce înregistrează din vânzări venituri de milioane de lei, dar că acestea nu erau reflectate în declarațiile sale de avere. Atunci ea a declarat pentru Moldova Curată că veniturile au fost reinvestite și că în ultimii ani ei personal nu i-a revenit nimic din activitatea firmei.

Viorica Manole



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

CNI a confirmat: președintele raionului Dubăsari s-a af...

Președintele raionului Dubăsari, Grigore Policinschi, ar putea fi amendat cu o sumă de până la 6 mii de lei pentru că a admis un conflict de interese atunci când și-a angajat fiica în funcție de consilier juridic la Consiliul Raional (CR) Dubăsari. Comisia Națională de Integritate (CNI) a constatat existența conflictului de interese după ce s-a autosesizat în baza unui articol publicat de Moldova Curată. 

15 februarie 2016
1095
Interese la vedere

Conflict de interese la Ungheni, descoperit de Curtea d...

Întreprinderea Municipală „Apă-Canal” Ungheni a cumpărat, în ultimii doi ani, sulfat de aluminiu - o substanță folosită la tratarea apei pentru a o face potabilă - de la o firmă apropiată directorului furnizorului de apă. Acest fapt a fost descoperit de către Curtea de Conturi (CC) în cadrul unui control efectuat anul trecut. Inspectorii au bănuit existența unui conflict de interese și au sesizat Autoritatea Națională de Integritate (ANI). Situația însă ar putea fi examinată abia după ce ANI va avea inspectori de integritate. Petru Scutaru spune că între timp a reziliat contractul cu firma respectivă. 

26 februarie 2018
1404
Interese la vedere

Administrația de Stat a Drumurilor confirmă că în insti...

În cadrul Administrației de Stat a Drumurilor (ASD), structură subordonată Ministerului Economiei și Infrastructurii, unii angajați lucrează alături de soți/soții, verișori, nepoți etc. A confirmat-o pentru Moldova Curată directorul general al ASD, Gheorghe Curmei, care, el însuși are o verișoară în funcția de șefă de serviciu. Chiar dacă, potrivit organigramei, verișoara i se subordonează, Gheorghe Curmei afirmă că nici el, nici angajații, nu se află în situație de conflict de interese. 

23 august 2018
1446
Interese la vedere

Primărița din Negrești, în dublu conflict de interese:...

Un control pornit de Comisia Națională de Integritate (CNI) în privința primăriței comunei Negrești din raionul Strășeni a scos la iveală o dublă încălcare de lege. Inițial, inspectorii CNI aveau informații despre faptul că primărița și-a angajat fiica la biblioteca din sat. La verificare însă s-a dovedit că aceasta a găsit o funcție și pentru soț.

22 mai 2016
1341
Interese la vedere

Trei din cei şase angajați în aparatul primăriei comune...

Este vorba de primar, inginerul cadastral şi secretarul consiliului local. Experţii afirmă că aici este vorba de încălcare a regimului restricțiilor în cadrul serviciului public, fapt care poate genera conflicte de interese în activitatea primăriei.

29 octombrie 2013
1193
Interese la vedere

Şi-a demis fiica pentru a soluţiona conflictul de inter...

Şefa Direcţiei pentru Statistică (DS) din raionul Ocniţa şi-a concediat fiica din funcţia de specialist principal în cadrul acestei instituţii, în urma unui articol publicat de Moldova Curată, care a generat efectuarea unui control de către Comisia Naţională de Integritate (CNI). Membrii Comisiei au emis un act de constatare în care se spune că şefa DS din raionul Ocniţa a încălcat regimul conflictului de interese atunci când şi-a angajat fiica.

14 mai 2014
1086