Silvia Volosatâi, cercetată penal, a devenit vice-director la ”Apele Moldovei”

Interese la vedere 25 septembrie 2015 444
Silvia Volosatai

Silvia Volosatâi, fosta șefă a Secției investiții capitale de la Ministerul Sănătății, este urmărită penal pentru fals în declarația de avere. Dosarul a fost deschis de procurori în luna februarie 2015, în urma unei solicitări a Comisiei Naționale de Integritate (CNI), care a constatat că Silvia Volosatâi nu a declarat mai multe bunuri. Comisia a verificat averile funcționarei în baza unui material apărut pe moldovacurata.md.Șeful interimar al Procuraturii Anticorupție, Adrian Popenco, a declarat pentru Moldova Curată că în prezent în cadrul urmăririi penale pornite conform art. 352' din Codul Penal ”au loc o serie de ridicări”. ”După acțiunile pe care le întreprindem acum, urmează să ajungem la o soluție: fie emitem ordonanță de încetare a urmăririi penale, fie, în urma analizei probelor concludente, expediem dosarul în instanța de judecată”, a spus Adrian Popenco.

Bugetari cu Mercedes E200

În actul emis la 18 decembrie în privința Silviei Volosatâi CNI a constatat o serie de diferențe între bunurile declarate și cele pe care funcționara și familia sa le posedă în realitate. De asemenea, inspectorii CNI au stabilit și o diferență vădită între veniturile obținute de familia Volosatâi pe durata anului 2013 și cheltuielile făcute. Astfel, potrivit actului, Silvia Volosatâi nu a indicat în declarația cu privire la venituri și proprietate 3 imobile și 8 terenuri agricole. O parte din imobile au fost gajate pentru un credit de 2 milioane de lei.

De asemenea, ea nu a declarat un autoturism Mercedes E200, fabricat în anul 2008. Potrivit actului CNI, acest autoturism a fost importat personal de către soțul funcționarei, Boris Volosatâi, care este director al Liceului ”Gheorghe Asachi” din Chisinau.

Au câștigat peste 200 de mii de lei din salariu, dar au făcut cheltuieli de două ori mai mari

Pa cardurile bancare ale Silviei Volosatâi au fost rulate în anul 2013 sume considerabile, raportate la veniturile sale din salariu. Pe unul dintre ele în 2013 au fost rulate aproape 396 de mii de lei, folosite la achitarea creditului contractat de soț. ”Originea banilor de pe doua conturi bancare este necunoscută și prezintă suspiciuni privind legalitatea provenienței acestora”, se spune în actul CNI. 

O altă constatare este că suma anuală de rambursare a creditului de 2 milioane de lei, acordat pe 78 de luni, constituie 307 692,30 lei, care depășește considerabil venitul anual al soților Volosatâi. ”Luând în considerare cheltuielile de utilizare a creditului, familia Volosatâi a achitat băncii în anul 2013 suma totală de 395 871,26 lei, depășind venitul anual total (240 290,88 lei) cu 155 580,38 lei”, se spune în actul CNI. În total inspectorii au calculat că există o diferență vădită de 142 305, 15 lei dintre venitul total declarat de soții Volosatâi pe anul 2013 - 240 290,88 lei și cheltuielile conform rulajelor bancare, care au fost, conform rulajelor bancare, de 502 741, 47 de lei.

Din șef de secție la Ministerul Sănătății, vice-director la ”Apele Moldovei”

Între timp, Silvia Volosatâi și-a schimbat serviciul. Din septembrie 2015 ea este vice-director al Agenției Apele Moldovei. Am căutat-o pentru un comentariu, însă la serviciu ni s-a spus că ea se află de o zi în concediu medical. Am făcut legătură cu ea pe facebook. ”Când se va finaliza investigația, atunci am să comentez, că am și eu ceva a spune. Pâna atunci la revedere”, ne-a scris Silvia Volosatâi în loc de comentariu.

Silvia Volosatâi a ajuns să fie verificată de CNI după ce Moldova Curată a scris că ea deține o firmă, ”Sinteza-OS”, ce înregistrează din vânzări venituri de milioane de lei, dar că acestea nu erau reflectate în declarațiile sale de avere. Atunci ea a declarat pentru Moldova Curată că veniturile au fost reinvestite și că în ultimii ani ei personal nu i-a revenit nimic din activitatea firmei.

Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Interese la vedere

Funcţiile de asistent social şi de secretar al consiliu...

Svetlana Ivanova, secretarul consiliului local din comuna Grădiniţa, raionul Căuşeni, care deţine prin cumul şi funcţia de asistent social în localitate, a încălcat regimul juridic al incompatibilităţii. Verdictul a fost dat de membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI). Acum, funcţionarul public riscă să fie concediat de la locul de muncă de bază. Acesta afirmă că va contesta actul emis de CNI.

25 februarie 2014
370
Interese la vedere

Medicamente cu „interese” de milioane

Scandal la Ministerul Sănătății. Ministrul Andrei Usatâi și şeful Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină (CNAM), Mircea Buga, sunt cercetați pentru conflict de interese de către Comisia Națională de Integritate. Oficialii sunt bănuiți că ar fi favorizat includerea în lista medicamentelor compensate de stat a mai multor doctorii produse de o firmă reprezentată în R. Moldova de soția viceministrului Sănătății, Octavian Grama, dar și de o firmă la care viceministrul a lucrat până a fi numit la minister.

22 iulie 2013
446
Interese la vedere

JURNAL de CHISINAU: Găinăriile de la Bursuc

Timp de un deceniu au primit salarii pentru funcţia de directori ai Casei de cultură fără ca satul să aibă o casă de cultură. Acest lucru s-a întâmplat în satul Bursuc, raionul Nisporeni. Postul a fost ocupat timp de mai mulţi ani de soţia fostului primar, care lucra şi directoare de grădiniţă. Odată cu instalarea în funcţie a noului primar, în 2011, practica a fost perpetuată, directoare a aşa-numitei instituţii culturale a fost numită o angajată a primăriei care, până atunci, ocupase funcţia de asistent social.

10 ianuarie 2014
436
Interese la vedere

„Abonament" la banii primariei constatat de cni

Comisia Națională de Integritate (CNI) a confirmat: primarul orașului Ungheni, Alexandru Ambros, a încălcat regimul juridic al conflictului de interese când a cumpărat pentru Primărie rechizite de birou de la firma soției sale. CNI s-a autosesizat în baza unei investigații de pe Moldova Curată. În acest caz, contractele încheiate riscă să fie anulate.

10 decembrie 2014
337