Partenerii lui Ghimpu, cu afaceri la stat

Avere la vedere 2 mai 2013 967

O companie administrată de partenerii de afaceri ai liderului PL, Mihai Ghimpu, a câștigat în ultimii trei ani contracte de sute de milioane de lei din partea statului.Întâmplător sau nu, dar toate instituțiile de stat care au cumpărat combustibil de la firma ”Parstar Petrol” sunt conduse de membri ai Partidului Liberal.

Aceiași oameni, alte afaceri

Oficial, Mihai Ghimpu nu are nicio legătură cu această companie deschisă încă în 1997. Potrivit Camerei Înregistrării de Stat, fondatori și asociați ai firmei ”Parstar Petrol” din Cimișlia sunt oamenii de afaceri Veaceslav Ceban (41 % acțiuni), Iurie Aramă (41 % acțiuni) și Ion Putină (18 % acțiuni). Primii doi dețin însă câte un pachet de 33 % de acțiuni și în SRL ”Eurosim”, companie în care liderul Partidului Liberal are și el 34 % de acțiuni (vezi documentul ataşat). Mai mult, Veaceslav Ceban este și administrator al ambelor firme care au același gen de activitate – comerț cu ridicata al motorinei.

De altfel, ”Parstar Petrol” este furnizorul principal de combustibil pentru ”Eurosim”. Datele ANRE arată că în 2011 ”Parstar Petrol” a ajuns să fie al cincilea operator pe piața petrolieră, cu o cotă de 6% la importul de motorină și de 3,2% - la benzină.

Potrivit rapoartelor financiare, ambele companii au înregistrat venituri în creștere de când liderul PL Mihai Ghimpu a ajuns la guvernare.

Numai în anul 2011, ”Eurosim” a înregistrat venituri de peste 34 de milioane de lei. O nimica toată pe lângă veniturile obținute în același an de ”Parstar Petrol” – peste 457 de milioane de lei (!).

Clienții de la Ministerul Transporturilor

Cea mai mare parte din aceste câștiguri ale ”Parstar Petrol” au fost obținute din afacerile pe care le-a avut compania cu întreprinderi de stat.

Astfel, potrivit Agenției Achiziții Publice, numai în anul 2011, ”Parstar Petrol” a încheiat trei contracte de peste 25 de milioane de lei cu Administrația de Stat a Drumurilor, instituție subordonată Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, condus de vicepreședintele PL Anatolie Șalaru.

Tot în 2011, în doar primele trei luni ale anului, Î.S. ”Căile Ferate ale Moldovei”, subordonată aceluiași minister, a cumpărat de la ”Parstar Petrol” motorină în valoare de peste 135 de milioane de lei. Acest fapt a atras atenția Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției care a pornit o anchetă. Mai târziu, CCCEC a refuzat să ofere detalii presei despre acest caz. Nici Centrul Național Anticorupție nu vrea să spună care este soarta anchetei pe cazul achiziției de motorină făcută de ”Căile Ferate” de la firma partenerilor de afaceri ai lui Ghimpu.

Prejudiciu la Parcul urban de autobuze

Un alt client fidel al ”Parstar Petrol” este primăria mun. Chișinău, condusă de un alt vicepreședinte al PL, Dorin Chirtoacă, tot el nepot al lui Mihai Ghimpu.

Într-un raport de audit al Curții de Conturi efectuat în 2011 la Î.M. „Parcul urban de autobuze”, instituția atrage atenția asupra faptului că întreprinderea municipală a  cumpărat în perioada 2009-2010 motorină de la ”Parstar Petrol” în valoare de peste 60 de milioane de lei. Autorii auditului observă că motorina achiziționată de la această companie costa mai scump decât cea a altor agenți economici.

”Astfel, numai în anul 2010, Î.M. „Parcul urban de autobuze” a achiziționat motorină de la „Parstar Petrol” cu prețuri mai mari decât motorina livrată întreprinderii de către S.A. „Tirex-Petrol” de la 0,17 lei până la 0,42 lei, sau în medie cu 0,28 lei mai mult pentru un litru, ceea ce a generat cheltuieli suplimentare în sumă totală de 817,2 mii lei. O situație analogică a fost și în anul 2009”, se arată în raportul de audit al Curții.

Fără licitații

Straniu este că toate contractele semnate de ”Parstar Petrol” cu instituțiile de stat sunt contracte atribuite dintr-o singură sursă. Potrivit Legii privind achizițiile publice, achiziții dintr-o singură sursă se permit doar în cazuri excepționale, dacă nu s-a înregistrat nicio ofertă ca răspuns la o procedură deschisă sau negociată, atâta timp cât condițiile inițiale ale contractului nu sunt modificate în mod substanțial. De asemenea, se permite încheierea de contracte atribuite dintr-o singură sursă  în cazuri de maximă urgență sau când de lucrările și serviciile necesare dispune un singur operator economic.

Contractele care au fost încheiate cu ”Parstar Petrol” nu corespund acestor cazuri.

Sora cea săracă

Spre deosebire de compania-soră, ”Eurosim” are o activitate economică mai modestă. Firma care în 2012 a renunțat la licența de activitate deține în proprietate o benzinărie la ieșirea din capitală, dinspre Aeroport. În prezent, benzinăria este dată în arendă companiei ”Petrom”.

Acum un an, Mihai Ghimpu afirma în presă că a renunțat la acțiunile sale de la ”Eurosim”. Dar la sfârșitul anului trecut el a recunoscut însă că nu s-a retras din această afacere care în 2012 i-a adus un venit de peste 300 de mii de lei, iar în 2010 – de jumătate de milion de lei.

“Aberații, nu am vândut nimic, dar eu cu ce să trăiesc, cu salariu de deputat de șapte mii de lei? A fost dată stația în arendă, dar nu vândută. ”Petrom”-ul de mult nu mai este al lui Plahotniuc. Este firmă austriacă. Dacă era a lui Plahotniuc, nu dădeam în arendă. Dar o să reziliem contractul, deoarece aduce mai puțin venit. Am acțiuni legale datorită cărora trăiesc, îmi rezolv problemele familiale, problemele partidului”, declara Ghimpu pe 18 decembrie 2012.Mereu deranjat de întrebările care se referă la afacerile sale, Mihai Ghimpu nu a fost de găsit pentru a ne explica care, din punctul său de vedere, este explicația faptului că firma partenerilor săi de afaceri a reușit să obțină atâtea contracte cu instituțiile de stat conduse de colegii săi de partid.

Ilinca VremeaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Procurorul Elena Neaga, dată pe mâna Procuraturii Gener...

Fostul procuror adjunct al Procuraturii sectorului Buiucani, Elena Neaga, ar putea fi cercetată penal pentru fals în declarații. Comisia Națională de Integritate a stabilit astăzi că există mai multe neconcordanțe în declarația de avere a funcționarei care a postat pe rețelele de socializare mai multe poze cu locuința sa luxoasă.

29 mai 2014
1296
Avere la vedere

CNI a stabilit: „Plahotniuc și-a declarat toate proprie...

Vlad Plahotniuc are actele în regulă. La această concluzie au ajuns membrii Comisiei Naționale de Integritate (CNI) după ce timp de mai bine de două luni au verificat averea și veniturile fostului deputat democrat. Chiar dacă se lăuda anterior în presă că are televiziuni, hoteluri, bănci și chiar un avion, bunuri pe care nu și le-a trecut în declarația de avere, CNI a stabilit că politicianul nu a ascuns nimic atunci când și-a făcut declarația.

08 ianuarie 2014
913
Avere la vedere

Salarii ce se dublează de la un an la altul în instituț...

Venitul obținut de la locul de muncă de către un conducător al unei întreprinderi de stat s-a dublat în 2013 față de 2012, deși profitul întreprinderii a scăzut de două ori. Este vorba despre directoarea Întreprinderii de Stat Cadastru, Angela Matcov, care ridică lunar peste 20 de mii de lei.

25 noiembrie 2015
977
Avere la vedere

CNI verifică averile judecătorului Ion Muruianu

Comisia Națională de Integritate (CNI) verifică proprietățile fostului președinte al Curții Supreme de Justiției, Ion Muruianu.

29 iulie 2013
918
Avere la vedere

Averile a doi deputaţi, un ministru şi doi viceminiştri...

În şedinţa de astăzi, 26 septembrie 2013, Comisia Naţională de Integritate (CNI) va examina cazuri de eventuale încălcari la declararea veniturilor şi proprietăţii de către deputaţii: Stella Jantuan, Ivan Ionaş, ministrul şi viceministrul Mediului - Gheorghe Şalaru şi Lazăr Chirică, dar şi de viceministrul Educaţiei - Liliana Nicolaescu-Onofrei.

26 septembrie 2013
829
Avere la vedere

În SUA, mai puţini funcţionari depun declarații de aver...

Circa 27 de mii de funcționari din Statele Unite ale Americii depun declarațiile de avere, iar proprietățile a circa o mie dintre aceștia, nominalizați de președintele Barack Obama, sunt verificate de Oficiul de Etică Guvernamentală.

24 iunie 2013
876