CNI va decide joi dacă va verifica averea președintelui Academiei de Științe

Avere la vedere 23 aprilie 2014 1072

Comisia Națională de Integritate (CNI) s-a autosesizat în urma unor materiale difuzate de Jurnal TV și urmează să decidă joi, 24 aprilie, dacă va iniția un control în privința președintelui Academiei de Științe, Gheorghe Duca. Potrivit unui articol publicat pe jurnal.md, demnitarul nu și-ar fi trecut toate averile în declarația de venituri și proprietăți pentru anul 2012.”La capitolul venituri, Gheorghe Duca a indicat că a câștigat în 2012, împreună cu soţia, din salarii, pensii şi indemnizaţii 781 de mii de lei. La categoria „Venitul obținut din înstrăinarea bunurilor mobile şi imobile” academicianul nu declară nimic, deşi datele de la Cadastru arată că pe 29 iunie 2012 a vândut o casă cu trei niveluri situată pe strada Valea Dicescu din sectorul Centru al capitalei”, se spune în articolul publicat de jurnal.md.

Astfel CNI s-a autosesizat, iar la ședința de mâine membrii urmează să voteze inițierea unui control în urma căruia se va stabili dacă Gheorghe Duca a încălcat sau nu regimul juridic de declarare a veniturilor și proprietăților.

Solicitat de Moldova Curată, Gheorghe Duca a spus că nu are nimic împotriva unui control. ”Nu am ascuns nimic. Nu este pentru prima dată când sunt verificat. Toate proprietățile și veniturile le-am declarat în conformitate cu legea. Da, am vândut, am cumpărat, dar am declarat totul. Acuzațiile au apărut în timpul campaniei pentru alegerea președintelui Academiei de Științe și au urmărit denigrarea mea. Sunt insinuări și minciuni”, a spus Gheorghe Duca.

La 17 aprilie Gheorghe Duca a fost reales în funcția de președinte al Academiei de Științe, pentru un al treilea mandat, cu voturile a 100 din cei 151 de membri ai Academiei. Contracandidatul său a fost Leonid Culiuc.

                                                         Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Fostul vicepreședinte al raionului Basarabeasca nu a de...

Vasile Guzun, care a deținut funcția de vicepreședinte al raionului Basarabeasca în perioada 2012-2014,  nu a trecut în declarația de avere pentru anul 2013 toate veniturile familiei sale. Soția sa, Maria Guzun, este proprietară a unei firme de producție și comerț, SRL ”Cristal Alex”, înregistrată în 1997. Firma este specializată în comerțul cu amănuntul în magazine, în vânzarea produselor alimentare, a băuturilor și țigărilor.

16 iulie 2015
1061
Avere la vedere

Misterul pământurilor președintei Judecătoriei Briceni

Președintele Judecătoriei raionului Briceni, Viorica Caduc, este, cel puțin pe hârtie, cel mai împroprietărit magistrat din țară. În declarația sa de avere figurează 82 de terenuri, majoritatea agricole, procurate în special în ultimii ani.

14 noiembrie 2014
1147
Avere la vedere

Publicarea declarațiilor anuale de venituri și interese...

La fel ca anul trecut, declarațiile anuale de avere şi interese ale funcţionarilor publici vor fi publicate pe site-ul Comisiei Naționale de Integritate (CNI) cu o întârziere de câteva luni. Acestea ar putea apărea abia spre sfârșitul lunii august, în timp ce ar fi trebuit să fie accesibile deja în luna mai. CNI dă vina pe alocarea târzie a banilor. Pentru comparație, în România, declarațiile de venituri și interese sunt publicate la câteva zile de la depunere. 

22 iulie 2015
980
Avere la vedere

CNI verifică averile judecătorului Ion Muruianu

Comisia Națională de Integritate (CNI) verifică proprietățile fostului președinte al Curții Supreme de Justiției, Ion Muruianu.

29 iulie 2013
973
Avere la vedere

Viceminiștri fără locuințe, verificați astăzi de Comis...

Declarațiile de avere pentru anul 2012 depuse de șapte viceminiștri și de câțiva angajați ai Departamentului Instituțiilor Penitenciare vor fi discutate astăzi, 8 mai, în carul ședinței Comisiei Naționale de Integritate (CNI). Membrii CNI au decis să examineze declarațiile viceminiștrilor după ce Moldova Curată a publicat un articol în care am arătat că oficialii nu au indicat nicio locuință în actele completate în anul 2013.

08 mai 2014
1055
Avere la vedere

Magistrat cu Mercedes pe datorie

Anatolie Ţurcanu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a împrumutat 200 de mii de lei ca să-şi cumpere un Mercedes. Magistratul susţine că a luat banii de la sora sa care locuieşte de mai mulţi ani în Israel.

17 martie 2015
1137