Viceminiștri fără locuințe, verificați astăzi de Comisia Națională de Integritate
Declarațiile de avere pentru anul 2012 depuse de șapte viceminiștri și de câțiva angajați ai Departamentului Instituțiilor Penitenciare vor fi discutate astăzi, 8 mai, în carul ședinței Comisiei Naționale de Integritate (CNI). Membrii CNI au decis să examineze declarațiile viceminiștrilor după ce Moldova Curată a publicat un articol în care am arătat că oficialii nu au indicat nicio locuință în actele completate în anul 2013.
Cei șapte viceminiştri, care, potrivit declarațiilor de avere pentru anul 2012, nu dețineau case sau apartamente, sunt: Veaceslav Ceban de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Iulian Groza de la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE), Dumitru Godoroja de la Ministerul Economiei, Igor Şarov de la Ministerul Culturii, Svetlana Cotelea de la Ministerul Sănătăţii şi viceminiştrii Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (MTIC), Vitalie Tarlev şi Vitalie Ciolac. Aceștia au declarat anterior că închiriază locuințe sau stau în apartamentele părinților.
O altă situație care a ajuns în vizorul CNI în urma materialelor de pe Moldova Curată este cea de la Direcţia pentru Statistică din raionul Ocniţa. În materialul „Mama este şefa fiicei” relatam despre un eventual conflict de interese în cadrul Direcției. Această instituţie este condusă de Liudmila Patîca, iar fiica ei, Iana Patîca, a fost angajată în luna decembrie 2012 ca specialist principal în cadrul direcţiei.
Tot în cadrul ședinței de astăzi, CNI va decide inițierea controalelor pe numele a șapte angajați ai Departamentului Instituțiilor Penitenciare (DIP). Aceștia sunt: Petru Bârcă, Adrian Burduja, Ana Druță, Iurie Vacari, Liuba Jignea, Serghei Țurcanu, Veaceslav Zabolotnîi. Vor fi verificați, de asemenea, doi foști angajați ai DIP: Marin Lisî și Igor Druță. Toți sunt bănuiți că ar fi încălcat regimul juridic al declarării veniturilor și proprietății pentru anul 2012.
De încălcarea regimului incompatibilităților este bănuit primarul satului Pereni din raionul Rezina, Dumitru Marchitan, și Ion Vrabie, viceprimar al satului Hârbovăț, raionul Anenii Noi.
Tot astăzi CNI va face publice și rezultatele controalelor făcute în privința fostului şef de secţie în cadrul Direcţiei Misiuni Speciale a MAI, Iurie Catană, dar și a lui Ștefan Urâtu, vicepreședinte al Comisiei Electorale Centrale. Ei sunt bănuiți de încălcare a regimului juridic al declarării veniturilor și proprietății, pe perioada anului 2012.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Alianţa Anticorupţie solicită CNI să ia măsuri vizavi d...
După apariţia în presă a mai multor informaţii despre faptul că liderul liberalilor Mihai Ghimpu nu şi-a trecut în declaraţia de avere pentru anul 2012 un apartament achiziţionat la finele anului 2011 în plin centrul capitalei, membrii Alianţei Anticorupţie solicită Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) să verifice acest lucru şi să ia o decizie.
Andrian Candu locuiește, de anul trecut, în apartamentu...
Președintele Parlamentului, Andrian Candu, a trecut cu traiul într-un apartament spațios ce aparține nașului său, Vladimir Plahotniuc, care este și președinte al Partidului Democrat. Candu indică acest lucru în declarația de avere pentru anul 2016. Locuința are o suprafață de peste 200 de metri pătrați și se află în centrul Chișinăului, în același bloc în care locuiește și familia Plahotniuc.
SECRET: Trei membri CSM, cu averea
Recent, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) numiţi din rândul profesorilor de drept titulari şi-au depus declaraţiile de avere la CSM, doar că aceste acte nu sunt publice. Experţii declară că toţi membrii CSM, indiferent dacă sunt aleşi din rândul judecătorilor sau din cel al profesorilor de drept, sunt obligaţi să-şi declare veniturile şi interesele şi să le facă publice.
Valeriu Saharneanu a pierdut procesul împotriva CNI, da...
Fostul deputat liberal-reformator, Valeriu Saharneanu, care a pierdut definitiv procesul cu CNI, nu va fi totuși sancționat pentru nedeclararea mai multor venituri și proprietăți. Asta pentru că Procuratura Generală a refuzat să deschidă un dosar penal pe acest caz. Hotărârea prin care Curtea Supremă a dat câștig de cauză definitiv Comisiei Naționale de Integritate (CNI) în acțiunea civilă intentată de Valeriu Saharneanu a intrat în vigoare la 19 august.
Viceministru cu trei firme, dar fără venituri din activ...
Una dintre firmele în care viceministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Vladimir Cebotari, deţine acţiuni, a avut în anul 2012 venituri din vânzări de aproape 9 milioane de lei, însă funcţionarul nu a indicat niciun venit din activitatea acesteia în declarația sa de avere.
Ministrul Sănătății și-a completat eronat declarația de...
Ministrul Sănătății Andrei Usatîi a „uitat” să indice în declarația de avere cinci terenuri agricole pe care le deține în extravilanul satului Copceac, raionul Ștefan Vodă. Acestea sunt scrise pe numele soției sale, Alexandra Usatîi.
Aici așteptăm comentariul tău!