Viceminiștri fără locuințe, verificați astăzi de Comisia Națională de Integritate

Avere la vedere 8 mai 2014 1055

Declarațiile de avere pentru anul 2012 depuse de șapte viceminiștri și de câțiva angajați ai Departamentului Instituțiilor Penitenciare vor fi discutate astăzi, 8 mai, în carul ședinței Comisiei Naționale de Integritate (CNI). Membrii CNI au decis să examineze declarațiile viceminiștrilor după ce Moldova Curată a publicat un articol în care am arătat că oficialii nu au indicat nicio locuință în actele completate în anul 2013.Cei șapte viceminiştri, care, potrivit declarațiilor de avere pentru anul 2012, nu dețineau case sau apartamente, sunt: Veaceslav Ceban de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Iulian Groza de la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE), Dumitru Godoroja de la Ministerul Economiei, Igor Şarov de la Ministerul Culturii, Svetlana Cotelea de la Ministerul Sănătăţii şi viceminiştrii Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (MTIC), Vitalie Tarlev şi Vitalie Ciolac. Aceștia au declarat anterior că închiriază locuințe sau stau în apartamentele părinților.

O altă situație care a ajuns în vizorul CNI în urma materialelor de pe Moldova Curată este cea de la Direcţia pentru Statistică din raionul Ocniţa. În materialul „Mama este şefa fiicei” relatam despre un eventual conflict de interese în cadrul Direcției. Această instituţie este condusă de Liudmila Patîca, iar fiica ei, Iana Patîca, a fost angajată în luna decembrie 2012 ca specialist principal în cadrul direcţiei.

Tot în cadrul ședinței de astăzi, CNI va decide inițierea controalelor pe numele a șapte angajați ai Departamentului Instituțiilor Penitenciare (DIP). Aceștia sunt: Petru Bârcă, Adrian Burduja, Ana Druță, Iurie Vacari, Liuba Jignea, Serghei Țurcanu, Veaceslav Zabolotnîi. Vor fi verificați, de asemenea, doi foști angajați ai DIP: Marin Lisî și Igor Druță. Toți sunt bănuiți că ar fi încălcat regimul juridic al declarării veniturilor și proprietății pentru anul 2012.

De încălcarea regimului incompatibilităților este bănuit primarul satului Pereni din raionul Rezina, Dumitru Marchitan, și Ion Vrabie, viceprimar al satului Hârbovăț, raionul Anenii Noi.

Tot astăzi CNI va face publice și rezultatele controalelor făcute în privința fostului şef de secţie în cadrul Direcţiei Misiuni Speciale a MAI, Iurie Catană, dar și a lui Ștefan Urâtu, vicepreședinte al Comisiei Electorale Centrale. Ei sunt bănuiți de încălcare a regimului juridic al declarării veniturilor și proprietății, pe perioada anului 2012.


Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Averea judecătorului Micu este examinată de procurori

Todor Micu, judecător al Curţii de Apel din Chişinău, nu şi-a declarat toate averile pentru anul 2012. Aceasta este concluzia Comisiei Naţionale de Integritate (CNI), care a verificat bunurile deţinute de magistrat. Actul de constatare emis de CNI este examinat în prezent de Procuratura Generală, iar pentru fals în declaraţii judecătorul riscă răspundere penală.

05 noiembrie 2013
1216
Avere la vedere

Fiul lui Valeriu Lazăr s-a apucat de afaceri

Fiul ministrului în exerciţiu al Economiei, Valeriu Lazăr, s-a apucat de agricultură. Potrivit declarației de avere a demnitarului pentru anul  2012, Mircea Lazăr (fiul lui Valeriu Lazăr) este acționarul unei companii agricole din s. Minjir, r. Hâncești, localitatea de baștină a tatălui său. Menționăm că în declarația de avere pentru anul 2011, Lazăr nu a indicat nimic despre această firmă.

29 aprilie 2013
1029
Avere la vedere

Doi președinți de raion cu câte 3 apartamente fiecare

Președintele raionului Cantemir, Andrei Ciobanu, și cel al raionului Soroca, Mihai Mîțu, dețin câte trei apartamente, dar și alte bunuri imobile pe care susțin că le-au achiziționat din veniturile legale obținute fie din afaceri, fie din funcții publice deținute anterior.

28 august 2015
1058
Avere la vedere

Rectorul de la Medicină, moșier la Drochia, cu ajutorul...

Rectorul Universității de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testimițanu”, academicianul Ion Ababii, deține 86 de terenuri agricole cu o suprafață totală de peste 100 de hectare în satul său natal, Ochiul Alb, Drochia, cumpărate începând cu anul 2008. Acolo, potrivit primarului satului, rectorul are și o gospodărie agricolă, ce îi poartă numele. Loturile au fost cumpărate în suprafețe mici, majoritatea de până la un hectar, și au fost consolidate. 

11 mai 2015
991
Avere la vedere

Un ofițer de investigații are HUMMER, dar nu l-a trecut...

Tudor Tulbure, ofiţer superior de investigaţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Râşcani, municipiul Chişinău, este dat pe mâna procurorilor, deoarece nu ar fi indicat în declaraţia de avere pentru anul 2012 un autoturism de teren. Poliţistul susţine însă că l-a trecut în declarația depusă în anul 2010, când l-a cumpărat.

31 martie 2014
975
Avere la vedere

În SUA, mai puţini funcţionari depun declarații de aver...

Circa 27 de mii de funcționari din Statele Unite ale Americii depun declarațiile de avere, iar proprietățile a circa o mie dintre aceștia, nominalizați de președintele Barack Obama, sunt verificate de Oficiul de Etică Guvernamentală.

24 iunie 2013
915