Viceminiștri fără locuințe, verificați astăzi de Comisia Națională de Integritate

Avere la vedere 8 mai 2014 167

Declarațiile de avere pentru anul 2012 depuse de șapte viceminiștri și de câțiva angajați ai Departamentului Instituțiilor Penitenciare vor fi discutate astăzi, 8 mai, în carul ședinței Comisiei Naționale de Integritate (CNI). Membrii CNI au decis să examineze declarațiile viceminiștrilor după ce Moldova Curată a publicat un articol în care am arătat că oficialii nu au indicat nicio locuință în actele completate în anul 2013.Cei șapte viceminiştri, care, potrivit declarațiilor de avere pentru anul 2012, nu dețineau case sau apartamente, sunt: Veaceslav Ceban de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI), Iulian Groza de la Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE), Dumitru Godoroja de la Ministerul Economiei, Igor Şarov de la Ministerul Culturii, Svetlana Cotelea de la Ministerul Sănătăţii şi viceminiştrii Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (MTIC), Vitalie Tarlev şi Vitalie Ciolac. Aceștia au declarat anterior că închiriază locuințe sau stau în apartamentele părinților.

O altă situație care a ajuns în vizorul CNI în urma materialelor de pe Moldova Curată este cea de la Direcţia pentru Statistică din raionul Ocniţa. În materialul „Mama este şefa fiicei” relatam despre un eventual conflict de interese în cadrul Direcției. Această instituţie este condusă de Liudmila Patîca, iar fiica ei, Iana Patîca, a fost angajată în luna decembrie 2012 ca specialist principal în cadrul direcţiei.

Tot în cadrul ședinței de astăzi, CNI va decide inițierea controalelor pe numele a șapte angajați ai Departamentului Instituțiilor Penitenciare (DIP). Aceștia sunt: Petru Bârcă, Adrian Burduja, Ana Druță, Iurie Vacari, Liuba Jignea, Serghei Țurcanu, Veaceslav Zabolotnîi. Vor fi verificați, de asemenea, doi foști angajați ai DIP: Marin Lisî și Igor Druță. Toți sunt bănuiți că ar fi încălcat regimul juridic al declarării veniturilor și proprietății pentru anul 2012.

De încălcarea regimului incompatibilităților este bănuit primarul satului Pereni din raionul Rezina, Dumitru Marchitan, și Ion Vrabie, viceprimar al satului Hârbovăț, raionul Anenii Noi.

Tot astăzi CNI va face publice și rezultatele controalelor făcute în privința fostului şef de secţie în cadrul Direcţiei Misiuni Speciale a MAI, Iurie Catană, dar și a lui Ștefan Urâtu, vicepreședinte al Comisiei Electorale Centrale. Ei sunt bănuiți de încălcare a regimului juridic al declarării veniturilor și proprietății, pe perioada anului 2012.


Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Ion Ceban, zeci de mii de lei pe conturi și casă donată...

Consilierul prezidențial Ion Ceban a primit anul trecut drept donație de la părinții săi o locuință cu o suprafață de 230 de metri pătrați, care valorează peste 900 de mii de lei. Oficialul indică acest lucru în declarația de avere pentru anul trecut, făcută publică de Autoritatea Națională de Integritate. 

17 august 2017
223
Avere la vedere

Muruianu își construiește castel

Fostul președinte al Curții Supreme de Justiție, Ion Muruianu, nu rămâne în urma foștilor săi subalterni și își construiește un castel de toată frumusețea într-un cartier select din sectorul Buiucani al capitalei. În acte, casa aparține fiicei magistratului, vecinii însă afirmă că de construcție se ocupă judecătorul.

31 iulie 2013
235
Avere la vedere

Un funcţionar din raionul Râşcani a luat un camion în...

Fostul director al Societăţii pe Acţiuni „Drumuri Râşcani”, Petru Tomuz, pe când era conducătorul acestei instituţii publice, a închiriat de la soţia sa un camion, plătindu-i circa 190 de mii de lei din bugetul public. Deşi Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că a fost încălcat regimul juridic al conflictului de interese, fostul funcţionar nu va fi pedepsit, deoarece instituţiile de control interpretează legea în mod diferit.

25 martie 2014
163
Avere la vedere

Viceministru cu trei firme, dar fără venituri din activ...

Una dintre firmele în care viceministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, Vladimir Cebotari, deţine acţiuni, a avut în anul 2012 venituri din vânzări de aproape 9 milioane de lei, însă funcţionarul nu a indicat niciun venit din activitatea acesteia în declarația sa de avere.

03 septembrie 2014
168
Avere la vedere

Ministrul Sănătății și-a completat eronat declarația de...

Ministrul Sănătății Andrei Usatîi a „uitat” să indice în declarația de avere cinci terenuri agricole pe care le deține în extravilanul satului Copceac, raionul Ștefan Vodă. Acestea sunt scrise pe numele soției sale, Alexandra Usatîi.

11 noiembrie 2013
179
Avere la vedere

FUNCŢIONARI DE LUX

Chiar dacă salariile de funcţionari sunt mai mult decât modeste, mai mulţi foşti miniştri şi angajaţi ai Primăriei capitalei au reuşit să se pricopsească în ultimii ani cu case luxoase în unul dintre cele mai scumpe şi prestigioase cartiere locative ale capitalei.

10 mai 2013
172