Un şef de direcție de la Ministerul Dezvoltării Regionale are proprietăţi de peste 4 milioane de lei datorită moștenirilor și donațiilor

Avere la vedere 28 aprilie 2015 524
Casa primită de Valerian Bânzaru de la părinții săi pensionari

Șeful Direcției dezvoltare regională a Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Valerian Bânzaru (59 de ani), locuiește într-un imobil luxos, cu bucătărie de vară și cu garaj, din cartierul Telecentru al Chișinăului. Deși locuia acolo de ani buni, funcționarul a devenit proprietar abia în anul 2013, când mama sa i-a donat jumătate de casă, cealaltă jumătate, care în acte aparținuse tatălui său, a devenit proprietatea lui Valerian Bânzaru în 2012, prin moștenire. Locuința a fost înregistrată la Cadastru în anul 2006, are două nivele și valorează, potrivit estimării făcute acum 10 ani, peste un milion de lei. Construcția accesorie, terenul și garajul valorează alte 750 de mii de lei. 

Valerian Bânzaru

L-am întrebat pe Valerian Bânzaru de unde au avut părinții săi, pensionari, bani să construiască o asemenea casă. ”Păi ea nu s-a construit într-o zi. A fost înregistrată în 2005, dar construcția a început mult mai demult”, a răspuns funcționarul.  În realitate, actele de la Cadastru arată că părinții lui Valerian Bânzaru, care aveau atunci 76 și 72 de ani, au cumpărat terenul și casa (despre care nu se știe la ce etapă de construcție se afla) în anul 2005 de la o persoană fizică.  Un an mai târziu, în 2006, în curtea casei, potrivit acelorași acte, au apărut două imobile noi - construcţia accesorie ce serveşte drept bucătărie de vară şi garajul. Atunci Valerian Bânzaru era șef al Direcției construcții capitale a Ministerului Finanțelor. 

Întrebat de ce a trecut casa mai întâi pe numele părinților, funcționarul a răspuns că nu a urmărit să facă vreo schemă de ascundere a veniturilor. El susține că părinții săi locuiau și la Călărași, și la Chișinău. 

În afară de imobilul luxos din capitală, mama sa i-a mai donat, în 2012, o casă, de  160 m.p., potrivit declarației de avere. ”Este casa bătrânească dintr-un sat din raionul Călărași  în care locuiește mama astăzi. Ea nu avea niciun act pe acea casă, am perfectat documentele necesare la Cadastru la Călărași și apoi mi-a donat-o tot mie”, a explicat Valerian Bânzaru. 

A moștenit casa în care locuiește și 2 terenuri pentru construcții  

Tot prin moștenire, în anii 2012 și 2013, funcționarul a intrat în posesia a două terenuri pentru construcții, care valorează 1,47 milioane de lei și, respectiv, 775,372 mii de lei. Pe lângă cele două case, Valerian Bânzaru mai deține un apartament de 65 m.p. în Chișinău, pe care spune că l-a primit de la stat, și un ”garaj-boxă”, dobândit în 2008. Garajul valorează, potrivit declarației de avere, jumătate de milion de lei. 

Valerian Bânzaru a devenit șef al Direcției dezvoltare regională a Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor la 4 mai 2012. Până atunci a fost șef al Direcției Construcții Capitale a Ministerului Finanțelor. Veniturile sale din salarii și din calitatea de administrator al unor intreprinderi de stat au constituit în anul 2012 -  128 de mii d elei, iar în 2013 - 185 de mii de lei. Soția sa, despre care funcționarul scrie că este angajată la Universitatea de Studii Europene, a câștigat în ultimii doi ani câte 22 și 25 de mii de lei, adică în jur de 2 mii de lei lunar. 
 

Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Sistemul de publicare a declarațiilor de avere, mereu c...

După ce Comisia Națională de Integritate (CNI) a întârziat să publice pe pagina sa web declarațiile de avere și de interese ale demnitarilor și funcționarilor în termenele stabilite, nici acum cei interesați nu pot accesa documentele menționate.

28 iunie 2013
702
Avere la vedere

Declarații-rebut pe site-ul CNI

Chiar dacă nimeni nu a calculat procentul exact de rebut din cele peste 100 de mii declarații de venituri și interese publicate pe site-ul Comisiei Naționale de Integritate (CNI) pentru anul 2012, o bună parte din aceste documente nu pot fi folosite în cadrul unor investigaţii. Multe dintre ele nu conţin niciun indiciu despre persoană, datele sunt blurate incorect sau pur si simplu nu se înţelege nimic din scrisul semnatarului. CNI speră că istoria nu se va repeta şi în acest an.

11 iunie 2014
572
Avere la vedere

Primul potențial candidat la funcția de președinte: dou...

Primul potențial candidat la funcția de șef al statului, deputatul Valeriu Ghilețchi, deține două case la sol în Chișinău, cote-părți în două societăți profitabile și o mașină pe care ar fi cumpărat-o cu 5 mii de lei.  Deputatul spune că a cumpărat mașina „la preț restant” de la organizația „Partenerii”, la care anterior a fost director, prestând o activitate neremunerată. 

14 august 2016
693
Avere la vedere

Fosta șefă de secție la Ministerul Sănătății, Silvia Vo...

Fosta șefă a Secției Investiții și Administrarea Proprietății Publice din cadrul Ministerului Sănătății, Silvia Volosatâi, a fost declarată vinovată de comiterea falsului în declarația de avere, însă judecătorii au încetat procesul penal din cauză că infracțiunea s-a prescris. Fosta funcționară a încercat să-și dovedească nevinovăția atât la Curtea de Apel, cât și la Curtea Supremă de Justiție. Instanța supremă a emis o hotărâre irevocabilă acum o săptămână, prin care a lăsat în vigoare sentința care o declară pe Volosatâi vinovată de comiterea cu intenție, a falsului în declarații.

16 iulie 2017
632