Un şef de direcție de la Ministerul Dezvoltării Regionale are proprietăţi de peste 4 milioane de lei datorită moștenirilor și donațiilor

Avere la vedere 28 aprilie 2015 355
Casa primită de Valerian Bânzaru de la părinții săi pensionari

Șeful Direcției dezvoltare regională a Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Valerian Bânzaru (59 de ani), locuiește într-un imobil luxos, cu bucătărie de vară și cu garaj, din cartierul Telecentru al Chișinăului. Deși locuia acolo de ani buni, funcționarul a devenit proprietar abia în anul 2013, când mama sa i-a donat jumătate de casă, cealaltă jumătate, care în acte aparținuse tatălui său, a devenit proprietatea lui Valerian Bânzaru în 2012, prin moștenire. Locuința a fost înregistrată la Cadastru în anul 2006, are două nivele și valorează, potrivit estimării făcute acum 10 ani, peste un milion de lei. Construcția accesorie, terenul și garajul valorează alte 750 de mii de lei. 

Valerian Bânzaru

L-am întrebat pe Valerian Bânzaru de unde au avut părinții săi, pensionari, bani să construiască o asemenea casă. ”Păi ea nu s-a construit într-o zi. A fost înregistrată în 2005, dar construcția a început mult mai demult”, a răspuns funcționarul.  În realitate, actele de la Cadastru arată că părinții lui Valerian Bânzaru, care aveau atunci 76 și 72 de ani, au cumpărat terenul și casa (despre care nu se știe la ce etapă de construcție se afla) în anul 2005 de la o persoană fizică.  Un an mai târziu, în 2006, în curtea casei, potrivit acelorași acte, au apărut două imobile noi - construcţia accesorie ce serveşte drept bucătărie de vară şi garajul. Atunci Valerian Bânzaru era șef al Direcției construcții capitale a Ministerului Finanțelor. 

Întrebat de ce a trecut casa mai întâi pe numele părinților, funcționarul a răspuns că nu a urmărit să facă vreo schemă de ascundere a veniturilor. El susține că părinții săi locuiau și la Călărași, și la Chișinău. 

În afară de imobilul luxos din capitală, mama sa i-a mai donat, în 2012, o casă, de  160 m.p., potrivit declarației de avere. ”Este casa bătrânească dintr-un sat din raionul Călărași  în care locuiește mama astăzi. Ea nu avea niciun act pe acea casă, am perfectat documentele necesare la Cadastru la Călărași și apoi mi-a donat-o tot mie”, a explicat Valerian Bânzaru. 

A moștenit casa în care locuiește și 2 terenuri pentru construcții  

Tot prin moștenire, în anii 2012 și 2013, funcționarul a intrat în posesia a două terenuri pentru construcții, care valorează 1,47 milioane de lei și, respectiv, 775,372 mii de lei. Pe lângă cele două case, Valerian Bânzaru mai deține un apartament de 65 m.p. în Chișinău, pe care spune că l-a primit de la stat, și un ”garaj-boxă”, dobândit în 2008. Garajul valorează, potrivit declarației de avere, jumătate de milion de lei. 

Valerian Bânzaru a devenit șef al Direcției dezvoltare regională a Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor la 4 mai 2012. Până atunci a fost șef al Direcției Construcții Capitale a Ministerului Finanțelor. Veniturile sale din salarii și din calitatea de administrator al unor intreprinderi de stat au constituit în anul 2012 -  128 de mii d elei, iar în 2013 - 185 de mii de lei. Soția sa, despre care funcționarul scrie că este angajată la Universitatea de Studii Europene, a câștigat în ultimii doi ani câte 22 și 25 de mii de lei, adică în jur de 2 mii de lei lunar. 
 

Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

CNI luptă cu Procuratura Anticorupţie. Miza - un procur...

Procurorul adjunct al municipiului Chişinău, Vasile Gherasimenco, cel care a fost în vizorul Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) pentru că ar fi încercat să ascundă mai multe bunuri, inclusiv o casă cu două niveluri, susţine că acuzaţiile care i se aduc sunt nişte aberaţii şi că-şi va apăra drepturile până în pânzele albe. Omul legii ne-a făcut această declaraţie după ce responsabilii de la CNI au anunţat că au atacat în instanţă refuzul procurorilor de a porni un dosar penal. Şeful său, procurorul municipiului Chişinău, Ion Diacov, afirmă însă că locul lui Vasile Gherasimenco nu este în Procuratură, pentru că a comis un şir de încălcări.  

07 august 2014
443
Avere la vedere

Deputatul Petrenco, dat pe mâna Procuraturii Anticorupţ...

Grigore Petrenco nu a indicat în declaraţia de avere pentru anul 2012 toate bunurile pe care le deţine, iar în declaraţia de interese personale nu a menţionat faptul că este vicepreşedintele unei organizaţii internaţionale. Aceasta este concluzia membrilor Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) care au emis, la mijlocul lunii curente, un act de constatare pe numele deputatului. Petrenco însă nu este de acord cu decizia CNI şi afirmă că va contesta în instanţă actul emis de membrii acestei Comisii.

24 decembrie 2013
310
Avere la vedere

Doi președinți de raion cu câte 3 apartamente fiecare

Președintele raionului Cantemir, Andrei Ciobanu, și cel al raionului Soroca, Mihai Mîțu, dețin câte trei apartamente, dar și alte bunuri imobile pe care susțin că le-au achiziționat din veniturile legale obținute fie din afaceri, fie din funcții publice deținute anterior.

28 august 2015
371
Avere la vedere

CSJ dă undă verde fostului șef al Direcției Educație Bu...

Fostul șef al Direcției Educație, Tineret și Sport a sectorului Buiucani, mun. Chișinău, Ion Vrânceanu, găsit vinovat de Curtea de Apel Chișinău de fals în declarația de avere și condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, pretinde la restabilirea în funcție după ce Curtea Supremă a încetat procesul penal în privința lui. CSJ ar fi descoperit erori procesuale comise la etapa de începere a urmăririi penale. După pronunțarea hotărârii CSJ, Ion Vrânceanu a depus o cerere la Judecătoria Chișinău prin care solicită restabilirea în funcția care astăzi este deja ocupată de o altă persoană.

05 aprilie 2018
420