Membra CNI, Vera Lupu – este sau nu este fina lui Nicolae Juravschi?
Deputatul neafiliat Nicolae Juravschi a ajuns recent pentru a doua oară în atenția Comisiei Naționale de Integritate (CNI), însă membrii acesteia au decis să nu inițieze un control pe numele lui. Trei din cei 4 membri prezenți la ședință au votat pentru neinițierea controlului. Printre ei a fost și Vera Lupu, despre care un blogger a scris că ar fi fina lui Juravschi. Vera Lupu neagă acest fapt, spunând că nu a fost niciodată căsătorită. Deputatul, la rândul său, susține că o cunoaște pe membra CNI, dar că nu îi este naș.
La ședința CNI din 11 februarie membrii Comisiei au respins inițierea controlului pe numele lui Nicolae Juravschi, deși se constatase că deputatul figurează în acte și ca administrator la două firme, funcție incompatibilă cu cea de ales al poporului. În declarația sa de interese personale, Nicolae Juravschi indică faptul că este acționar la SA ”Satul Olimpic” (529 de acţiuni) și fondator la alte 3 întreprinderi: Clubul Sportiv de kaiak-canoe ”Olimp-Juravschi” SRL (100 % acţiuni) , ”Canu” SRL (50 %) și ”Treipart-Grup” SRL (30 %), însă nu indică și faptul că este și administrator la două dintre firme: SA ”Satul Olimpic” şi ”Treipart-Grup” SRL.
Juravschi: O cunosc foarte bine pe Vera Lupu
Solicitată de Moldova Curată, Vera Lupu a refuzat să facă declarații la telefon, dar totuși, a negat faptul că ar fi într-o relaţie de rudenie prin alianţă cu deputatul Nicolae Juravschi, menționând că nu a fost căsătorită niciodată. Ea și-a argumentat decizia de a nu iniția controlul pe numele lui Nicolae Juravschi prin faptul că un act de constatare referitor la firmele lui Nicolae Juravschi a mai fost adoptat de CNI în 2013, de aceea nu poate fi adoptată o decizie similară pe aceeaşi faptă. Ea a mai spus că firmele respective nu au înregistrat activitate și nici venituri.
La rândul său, deputatul Nicolae Juravschi ne-a spus că o cunoaște foarte bine pe Vera Lupu, menționând că nu este căsătorită, astfel că nu are cum să îi fie fină. ”Suntem cunoscuți, sigur că suntem, în Moldova toți se știu unul cu altul”, a spus Juravschi.
Între moral și legal
Chiar dacă ar fi fost în relații de naș-fină, Vera Lupu nu ar fi avut temei legal să se abțină de la votul referitor la Nicolae Juravschi, a explicat președintele CNI, Anatolie Donciu. Potrivit lui, legea nu permite abținerea de la vot decât în cazul în care este vorba despre o situație de conflict de interese. În acest caz nu există un asemenea conflict, pentru că noțiunile de ”naș” și ”fin” nu intră în categoria persoanelor apropiate, iar abținerea de la vot ar fi însemnat, în opinia președintelui CNI, încălcarea legii. ”Dacă e să ne referim la aspectul moral, cred că ar fi fost cazul să se abțină, dar dacă se abține de la vot, încalcă legea. Să respecți: legea sau moralitatea, ce ar trebui de făcut? Eu cred că trebuie respectată legea, pentru că dacă nu respecți legea, te pune la dubă, dar dacă nu respecți moralitatea, poți să te confrunți cu o atitudine negativă din partea societății”, a spus Anatolie Donciu.
Deputat și administrator de firme fără activitate economică
Deputatul Nicolae Juravschi a mai declarat pentru Moldova Curată că nici a știut că CNI a avut dosarul său pe ordinea de zi și s-a arătat nemulțumit de acest fapt, chiar dacă membrii au votat în favoarea sa. El a declarat că firmele sale nu au activitate și nici rulaj, că nu obțin „nici un leu din activitate”. Deputatul a mai spus că a făcut demersuri la Camera Înregistrării de Stat să nu mai figureze ca administrator la cele două firme.
”Ăștia de la Camera Înregistrării de Stat îmi spun că sunt vreo cinci demersuri să dea informație ce firme sunt înregistrate pe numele meu. Le-am spus: Da-ți-le pe toate, poate s-or sătura și vor găsi pe cel mai mare infractor în țara asta! Aici nu este temei deloc și nu știu de ce fac ei treaba asta. Și procurorului i-am spus: dacă îl vedeți pe Juravschi infractorul cel mai mare, deschideți dosar și faceți până la urmă, dacă nu – nu mai faceți chestia asta. În țara asta negativism este mult, dar eu totuși am făcut ceva pentru tineret, sunt campion olimpic”, s-a revoltat deputatul.
Solicitat să explice cum de a ajuns să afle de la CÎS cine și de ce solicită informația despre el, Juravschi a spus că nu e cazul să scriem în ziare despre asta: ”Eu vă spuneam că din toate instanțele, toți băieții care mă sună îmi spun: Ce-i cu dânșii, ei nu văd că aici nu este temei?”
Averea lui Juravschi
Nicolae Juravschi deține câteva zeci de terenuri agricole şi câteva intravilane, un apartament şi o casă cu suprafaţa de peste 260 de m. p., precum şi un garaj. Mai deţine împreună cu soţia 2 automobile, un Citroen C3 şi un BMW X5 pe care îl utilizează în bază de mandat.
Pentru 2014 declară un venit de peste 155 de mii de lei din salariul de deputat, peste 63 de mii – indemnizaţii de la Parlament, peste 32 de mii de lei – pensie de la Ministerul de Interne, 6000 de lei – indemnizaţie pentru „Ordinul Republicii” şi peste 148 de mii de lei – indemnizaţie viageră, achitată de Ministerul Tineretului şi Sportului. Este președinte al mai multor organizaţii sportive, precum Comitetul Naţional Olimpic şi Sportiv al RM, Fundaţia Olimpică, Asociaţia Naţională a Atleţilor Olimpici, de unde nu declară niciun beneficiu financiar.
Nu a declarat terenuri și automobile
Când a fost verificat de CNI, în decembrie 2013, s-a descoperit că Nicolae Juravschi nu declarase toate terenurile agricole pe care le deţine. Deputatul a spus că el le-a indicat ca pe un singur teren, arătând suprafaţa totală a loturilor. De asemenea, Juravschi a uitat atunci să declare două automobile: BMW X5 şi Clever, active financiare de peste 1000 de lei, dar şi faptul că deţine acţiuni în cadrul firmelor menţionate mai sus. CNI a suspendat controlul veniturilor şi proprietăţilor şi a trimis dosarul la Procuratura Generală. Două luni mai târziu, dosarul deschis pe numele lui pentru fals în declaraţii a fost clasat.
Nicolae Juravschi a fost ales deputat pe lista PLDM la alegerile parlamentare din 2014, apoi s-a alăturat grupului Leancă, iar în ianuarie 2016 şi-a dat votul pentru învestirea Guvernului Filip, alături de noua majoritate parlamentară dominată de Partidul Democrat.
Natalia Enache
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Secretariatul Parlamentului refuză în mod repetat să p...
Motivul invocat şi de această dată de către angajaţii Legislativului e că informaţia solicitată conţine date cu caracter personal şi că oferirea acesteia ar însemna „imixtiune în viaţa privată”. Experţii în finanţe publice, dar şi unii jurnalişti condamnă această atitudine a funcţionarilor şi spun că prin asemenea răspunsuri este sfidată legea.
Reparaţia Judecătoriei Orhei, soldată cu dosar penal
O companie care a reparat sediul Judecătoriei Orhei a ajuns în vizorul procurorilor după ce a cerut pentru renovare un milion de lei, iar angajaţii Inspecţiei Financiare, subordonată Ministerului Finanţelor, au constatat mai multe abateri de la normele legale. Bunăoară, controlorii au stabilit că circa 425.000 de lei au fost trecuţi neîntemeiat la capitolul cheltuieli. Oamenii legii au pornit urmărirea penală în baza articolului 190, aliniat 5, din Codul Penal – escrocheria, în baza raportului inspectorilor. Deşi procurorii ne-au asigurat că administraţia judecătoriei nu poartă vreo vină, documentul arată că şi şefii instanţei au comis încălcări.
Aici așteptăm comentariul tău!