Confirmat de CNI: achiziții contrare legii la Primăria satului Răcăria din raionul Râșcani

Arhiva 2 iulie 2016 775
Valentina Nadulișneac spune că firma la care ea este co-fondatoare a propus la licitații prețuri mai mici

Primara satului Răcăria, raionul Râșcani, Valentina Nadulișneac, ar putea fi amedată de către CNA pentru admiterea situației de conflict de interese de 6 ori, adică de fiecare dată când întreprindere agricolă în care ea deține cote-părți a câștigat licitații organizate de Primărie. Acest caz a ajuns în atenția Comisiei Naționale de Integritate (CNI) în urma publicării unui articol pe Moldova Curată. La ședința din 30 iunie CNI a stabilit că Valentina Nadulișneac ar fi trebuit să declare, în termen de 3 zile, așa cum prevede legea, interesul său personal legat de încheierea acestor tranzacții. 



În perioada 2013-2015 Primăria satului Răcăria a încheiat 6 contracte de achiziționare a produselor alimentare pentru grădinița din localitate cu SRL „Asinaris”, în care Valentina Nadulișneac deține o cotă-parte de 28%, iar soțul ei este manager. Primara nu a făcut parte din grupul de lucru pentru organizarea licitațiilor, însă a semnat contractele și dările de seamă, depuse la Agenția de Achiziții Publice. De asemenea, chiar dacă este o întreprindere agricolă, „Asinaris” a câștigat și un contract în baza căruia urma să repare un drum din localitate.  

Valoarea totală a contractelor încheiate de Primăria Răcăria și firma „Asinaris” este de 476 707,61 de lei, inclusiv TVA.

După ce a solicitat actele necesare și a analizat situația timp de 3 luni, CNI a decis că Valentina Nadulișneac a admis o situație de conflict de interese, chiar dacă nu a participat la selectarea câștigătorului licitației. În ședința din 30 iunie, s-a anunțat că primara nu a declarat și nu a soluționat în termenul stabilit situația de conflict și a semnat cele 6 contracte, iar prin acest fapt ar fi fost influențată necorespunzător „îndeplinirea obiectivă și imparțială a obligațiunilor și responsabilităților ce-i revin potrivit legii”.

Amendă, fără anularea contractelor?

Valentina Nadulișneac nu a răspuns la telefon pentru a ne spune dacă va contesta sau nu în instanță actul de constatare. Dacă documentul va rămâne în vigoare, CNI va cere Centrului Național Anticorupție să îi aplice primarei o amendă în baza art. 332 (2) - nedeclararea conflictului de interese. De asemenea, CNI poate cere în instanță anularea contractelor încheiate în situație de conflict de interese, așa cum prevede legislația. Anterior însă, președintele Comisiei, Anatolie Donciu, a declarat pentru Moldova Curată că, de multe ori, CNI în mod intenționat nu atacă în instanță aceste contracte. Potrivit lui, asta se întâmplă în cazurile în care un astfel de demers ar fi inutil pe motiv că recuperarea prejudiciului ar fi imposibilă: serviciile au fost prestate sau produsele - consumate. 

„Această firmă a propus prețuri mici”

Anterior, Valentina Nadulișneac a declarat pentru Moldova Curată că nu a favorizat firma „Asinaris” în cadrul licitațiilor. Dimpotrivă, a afirmat ea, acest ofertant propune cele mai mici prețuri.  «Nimeni nu vrea să participe la aceste licitații pentru că este vorba despre cantități mici. La această firmă prețurile sunt cam cu 30 % mai mici decât cele propuse de alții», a precizat primara.

Valentina Nadulișneac conduce satul Răcăria fiind la al treilea mandat. La alegerile din luna iunie 2014 ea a candidat pe lista Partidului Socialiștilor. 

Viorica Manole

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Pentru cine votăm la alegeri? Maia Sandu: tehnocratul c...

Maia Sandu este candidatul „Partidului Acțiune și Solidaritate” (PAS) înregistrat de CEC cu nr. 7 în cursa prezidențială. Este economist de profesie. În 1994–1998, 2005–2006 activează în cadrul Ministerul Economiei, în 1998–2005 — economist, Oficiul Băncii Mondiale în Moldova, din 2007 — coordonator de program, Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, în 2010–2012 — consilier al directorului executiv, Banca Mondială, Washington DC, SUA. În 2012–2015 — ministru al Educaţiei în guvernele Filat 2 şi Leancă. 2014–2015 — membră a PLDM. Din 2016 — preşedinte al PAS[1].

14 octombrie 2016
913
Arhiva

Datoriile de sute de mii ale judecătorilor, între riscu...

Circa 170 de judecători de la instanțele de fond şi de apel din Republica Moldova au indicat în declaraţiile lor de avere şi interese personale pentru anul 2016 împrumuturi de zeci sau sute de mii de lei, zeci de mii de euro sau lire sterline de la bănci şi rude. Împrumuturile au fost luate chiar dacă în ultimii ani salariile magistraţilor au crescut considerabil, comparativ cu cele ale altor bugetari, bunăoară medici sau profesori. Cel puţin opt dintre aceştia, cu datorii de sute de mii de lei, se angajează, spre deosebire de ceilalţi, să întoarcă banii în câțiva ani. Dacă e să raportăm la veniturile familiilor unora dintre ei, rambursarea datoriilor i-ar putea lăsa fără economiile adunate din salarii, pensii sau alte venituri legale. Au contractat credite și magistrați care dețin locuințe şi mașini scumpe. Constatările au fost făcute după ce am analizat cele 418 declaraţii de avere ale judecătorilor pentru anul trecut. Unii experţi subliniază că dependența magistraţilor de anumiți creditori trebuie privită ca factor de risc pentru sistem. Ei admit că unele din aceste împrumuturi de la persoane fizice pot fi privite ca forme quasi-legale de justificare a unor venituri ce ar fi fost obținute ilegal. Şi în cazul împrumuturilor de la persoane fizice, dar şi în cazul creditelor de la bănci, situaţia ar trebui monitorizată de Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) ca să nu existe riscul ca unii creditori să influențeze examinarea unor dosare şi luarea unor decizii în favoarea lor. 

02 octombrie 2017
1378
Arhiva

Președintele raionului Ialoveni: cu locuință cumpărată...

24 noiembrie 2015
694
Arhiva

От села Чишмикиой на место депутата НСГ баллотируются о...

Все кандидаты от избирательного округа № 16 с. Чишмикиой – мужчины. Предприниматель Леонид Киося выдвигается от «Нашей Партии», а Партия Социалистов поддерживает Михаила Бербера. Третий конкурент, Виталий Карагиорги, выступает как независимый кандидат, хотя на последних предыдущих выборах в Народное Собрание Гагаузии (НСГ) в 2012 г. представлял либерал-демократов.

25 octombrie 2016
2109
Arhiva

Încă un viceministru suspectat de incompatibilitate de...

Comisia Naţională de Integritate (CNI) verifică declaraţia de avere pentru anul 2012 a lui Sergiu Sainciuc, viceministrul Muncii, Protecției Sociale și Familiei. Demnitarul a ajuns în atenţia CNI, deoarece a cumulat, în anul 2012, funcţia de membru în Consiliul de Administraţie (CA) la două instituţii de stat,  în situaţia respectivă fiind majoritatea viceminiştrilor din actualul Guvern.

04 februarie 2014
1499
Arhiva

Galina Bostan: Când se va adopta noua lege cu privire l...

Președintele Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției, Galina Bostan, a acordat un interviu portalului Moldova Curată, în care a vorbit despre activitatea Comisiei anticorupție, formată recent la inițiativa președintelui Parlamentului, al cărei co-președinte este, dar și despre mersul reformelor în sectorul justiției.

27 noiembrie 2015
897