Deputatul Boris Golovin deține două funcții concomitent, motiv pentru care fosta sa fracțiune îi cere demisia

Arhiva 14 martie 2016 87
Deputatul Boris Golovin considerăcă nu se află în incompatibilitate de funcții

Revenirea în Parlament a deputatului Boris Golovin, care a lucrat, în luna ianuarie 2016, timp de 29 de zile în postul de director al Centrului Național de Medicină Urgentă Prespitalicească (CNMUP), a nemulțumit fosta sa fracțiune, a Partidului Comuniștilor, care acum îi cere demisia. Liderul partidului, Vladimir Voronin, a depus o sesizare la Comisia Națională de Integritate (CNI) în care îi solicită să se pronunțe dacă Golovin se află sau nu în incompatibilitate de funcții. La ședința de vineri, 11 martie, CNI a pornit un control. La fel, fracțiunea cere ca Parlamentul să declare demisia de drept a acestuia, făcând trimitere la Constituție și la Legea cu privire la statutul deputatului. Boris Golovin spune însă că și-a suspendat contractul de muncă la CNUMP, de aceea nu poate fi vorba despre incompatibilitate de funcții. «Am revenit în Parlament pentru că de aici voi putea rezolva mai ușor problemele din sistemul medicinii de urgență»

La 31 decembrie 2015 Boris Golovin a fost numit director al CNUMP și a încheiat un contract de angajare cu Ministerul Sănătății. Întrucât această funcție este incompatibilă cu cea de ales al poporului, în termen de 30 de zile, el urma să renunțe, potrivit legii, la unul dintre posturi. Boris Golovin a decis însă și le păstreze pe ambele. După 29 de zile el și-a suspendat contractul de muncă încheiat cu Ministerul Sănătății și astfel a revenit în Parlament. «M-am consultat cu juriștii înainte de a face acest pas, de aceea sunt foarte liniștit. Atunci când am activat la CNUMP nu am primit nicio remunerare, chiar dacă legislația permite să fiu salarizat din două părți. Eu am lucrat 29 de zile fără salarizare, am depus cerere de suspendare a contractului și am revenit în Parlament. Sunt foarte multe probleme. Eu credeam că sunt mai puține probleme în sistemul de urgență. De aici, din Parlament, voi putea să înlătur aceste probleme, de aceea am luat decizia să rămân», a spus pentru Moldova Curată Boris Golovin. Interimatul funcției de șef al Centrului este exercitat în prezent de către unul dintre vice-directori.

Fracțiunea cere depunerea mandatului de deputat

Consilierii fracțiunii Partidului Comuniștilor spun însă că aceasta nu este o rezolvare și că deputatul ar trebui să facă diferența dintre suspendare și demisie. «Sunt noțiuni absolut diferite. Una este demisia și consecințele demisiei și alta este suspendarea și consecințele ei. În al doilea caz persoana este suspendată din funcție, dar oricum rămâne în raport de muncă cu angajatorul, se suspendă doar obligațiile angajatului și obligațiile angajatorului, rămân însă alte obligațiuni. Curtea Constituțională a stabilit, prin hotărârea din 24 iunie 2015, că dacă persoana în aceste 30 de zile nu a reușit să rezolve incompatibilitatea, atunci se consideră demisie de drept din funcția de deputat. Deci după 30 de zile nu mai poți spune că «m-am răzgândit». De aceea fracțiunea cere Parlamentului să constate demisia de drept a dlui Golovin, fără ca el să mai depună cerere în acest sens», a declarat pentru Moldova Curată unul dintre consilierii din cadrul cabinetului fracțiunii PCRM din Parlament.

Fracțiunea a elaborat și un proiect de hotărâre care prevede lipsirea de mandat a lui Boris Golovin, însă documentul nu a fost pus deocamdată pe ordinea de zi a ședințelor plenare, fiind examinat în prezent în Comisia juridică. 

Acum, ambele părți așteaptă decizia plenului Parlamentului și decizia CNI. Deputatul Boris Golovin spune că nu știe deocamdată cum va proceda în cazul în care CNI va decide că se află în incompatibilitate de funcții. «Voi lua atunci o decizie. Eu sunt sigur că nu este stare de incompatibilitate, dar vedeți că există și momente politice și ele persistă», ne-a spus parlamentarul. 

Boris Golovin a devenit deputat pe lista Partidului Comuniștilor la alegerile din 30 noiembrie 2014, însă la 21 decembrie 2015 a părăsit fracțiunea comuniștilor, alături de alți 13 parlamentari. Anterior el a fost vice-ministru al Sănătății în Guvernul Greceanâi și președinte al fracțiunii comuniștilor din Consiliul Municipal Chișinău. De profesie este medic stomatolog.

Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Fiodor Covalji

Integritatea în activitatea politică

13 februarie 2019
118
Arhiva

Profil candidat: Chiril Moțpan

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
133
Arhiva

Candidat: Mihai Sclifos, PSRM

Integritatea în activitatea politică

08 octombrie 2019
191
Arhiva

Profil candidat: Vitalii Evtodiev

Integritate în activitatea politică

16 februarie 2019
117
Arhiva

Comandă politică la fosta CNI?

Unii membri ai fostei Comisii Naționale de Integritate afirmă că instituția ar fi instrumentat dosare la comandă politică, în special în perioada campaniei electorale. Ei mai susțin că cele 75 de dosare aflate în procedura CNI la momentul începerii procesului de reorganizare a instituției, adică la 1 august 2016, ar putea rămâne nefinalizate.

27 martie 2017
102
Arhiva

INTERVIU// Avocatul poporului: ”Corupția a ajuns la un...

”În 2015, când am fost numit în funcție, m-a mirat foarte mult aprecierea dată de Departamentul de Stat al SUA, pentru că raportul începea cu Moldova. M-a mirat fraza: ”Corupția în Republica Moldova este cea mai gravă încălcare a drepturilor omului”. Prin urmare, corupția a ajuns la un așa nivel încât afectează drepturile omului”, a declarat Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată. Ombudsmanul a accentuat că nu atât legislația, cât actorii din sistemul de justiție creează situații de corupție.

01 noiembrie 2018
104