ATENŢIE! Webinar la tema accesului la informaţia de interes public

Arhiva 20 iulie 2015 883

Alianţa pentru o Românie Curată (www.romaniacurata.ro) şi Iniţiativa Civică pentru Integritate în Serviciul Public din Republica Moldova (www.moldovacurata.md) vă invită să vă înscrieţi la  cel de-al doilea webinar la tema accesului la informaţia de interes public care va avea loc la 22 IULIE 2015, ORA 11.00.



Cu toţii ne lovim de diferite pretexte pe care le folosesc unele personaje atunci când doresc să ascundă adevărul. La acest webinar oferim soluţii pentru aceste situaţii.

Cei interesaţi vor discuta cu doi avocaţi: unul din partea Societăţii Academice din România (promotorul proiectului România Curată, Bucureşti) şi altul din partea Asociaţiei Presei Independente (Moldova Curată, Chişinău). Experţii vor analiza motivele invocate de instituţii atunci când nu răspund la întrebări şi metode prin care poate fi învins refuzul de respectare a legilor privind liberul acces la informaţiile de interes public. Veţi putea spune care sunt întrebările transmise de dumneavoastră potrivit Legii, la care nu vi s-a răspuns şi de ce (care a fost motivaţia pe care aţi primit-o)? Aţi primit răspuns în termenul legal sau nu? etc.

Cei doi avocaţi vor analiza în direct exemplele oferite de dumneavoastră, dar şi pe cele rezultate din experienţa organizaţiilor pe care le reprezintă, atât din România cât şi din Republica Moldova (care au astfel ocazia să facă şi schimb de experienţă), şi vă vor spune concret cum puteţi proceda în continuare pentru a primi răspunsul solicitat.

Webinarul este al doilea din seria de 10 astfel de sesiuni de pregătire ce au loc începând cu luna iunie 2015, cu o periodicitate lunară.

Va invitam să completaţi formularul ce vă asigură posibilitatea de a pune întrebări în avans pentru acest webinar: http://goo.gl/forms/ZfpK2dq921

Despre webinarii

• Participarea la webinar este gratuită. Se pot înscrie atât cetăţeni, cât şi reprezentanţi ai organizaţiilor interesate să se instruiască în aplicarea legilor privind accesul la informaţie şi transparenţa în procesul decizional din România şi Republica Moldova.

• Pentru participare este nevoie de un calculator conectat la Internet, dotat cu boxe sau difuzoare funcţionale. Nu este nevoie de cameră web şi microfon.

• Fiecare webinar durează cel mult 1,5 ore. Pe parcursul webinarului, participanţii pot cere clarificări la întrebările transmise ori pot formula alte întrebări în scris, prin modulul de comentarii accesibil secţiunii de livestream pe platforma romaniacurata.ro. Fiecare avocat va răspunde la întrebări, referindu-se la legislaţia ţării respective.

• Fiecare webinar poate găzdui oricâţi participanţi doresc să se instruiască. Din partea organizaţiilor, se pot înscrie oricâţi participanţi doresc.

• Webinarul va putea fi urmărit la adresa:

http://www.romaniacurata.ro/category/pdg/webinar/

Activitatea se desfăşoară în cadrul proiectului "Podul bunei guvernări", realizat de Societatea Academică din România, în parteneriat cu Asociaţia Presei Independente (API) din Republica Moldova şi Academia de Advocacy (România).



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

CNI a depistat conflict de interese în cazul a cinci pe...

Primarul comunei Ghidighici, municipiul Chişinău, ex-procurorul general, ministru Sănătăţii, directorul general al S.A. „Termocom”, primarul comunei Ignăţei, raionul Rezina, ex-directorul Agenţiei „Moldsilva” – sunt persoanele în activitatea cărora Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat conflict de interese. În cazul în care actele de constatare ale CNI nu vor fi contestate în instanţa de judecată, acești foști și actuali demnitari vor fi sancţionați pentru nedeclararea conflictului de interese.

03 iunie 2013
833
Arhiva

Moldova Curată solicită membrilor Consiliului Superior...

După publicarea, la 29 noiembrie 2016, pe portalul anticorupție.md, a unei investigații din care a devenit clar că președintele Judecătoriei Râșcani, Oleg Melniciuc, i-a făcut o favoare președintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Victor Micu, acordându-i apartament la preț redus într-un bloc destinat judecătorilor, portalul Moldova Curată a depus o sesizare la CSM. Am solicitat ca membrii Consiliului Superior al Magistraturii să discute, în ședință deschisă, eventualul conflict de interese în care se află Victor Micu în raport cu Oleg Melniciuc. Una dintre situațiile în care acest conflict a putut apărea a fost la 29 noiembrie 2016, când Oleg Melniciuc a fost ales de către membrii CSM în funcția de vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău, care este creată în urma optimizării hărții judecătorești. Victor Micu nu s-a abținut de la examinarea acestei candidaturi, așa cum a făcut membrul CSM Mihai Poalelungi, care este nașul de cununie al lui Melniciuc. 

05 ianuarie 2017
1144
Arhiva

APEL PUBLIC CĂTRE CONSILIUL SUPERIOR AL MAGISTRATURII

Inițiativa de schimbare a modului de publicare a hotărârilor judecătorești afectează grav transparența sistemului judecătoresc și limitează accesul la informații de interes public

09 octombrie 2017
852
Arhiva

Situaţie de incompatibilitate „excepţională” la Hânceşt...

Şeful Direcţiei Situaţiei Excepţionale (DSE) din Hânceşti este fondatorul unei întreprinderi de comercializare a produselor farmaceutice veterinare. Concomitent cu funcţia pe care o deţine, acesta este şi consilier local în comuna Bobeica, acelaşi raion. Experţii susţin că, în cazul respectiv, este încălcat regimul incompatibilităţii, deoarece un funcţionar public nu poate deţine în acelaşi timp două funcţii: una executivă şi alta electivă.

30 ianuarie 2014
1314
Arhiva

Profil candidat: Alexandru Jolnaci

Integritatea în activitatea politică

20 februarie 2019
1210
Arhiva

Un democrat s-a retras dintr-o afacere de milioane pent...

Iurie Urzică, noul președinte al raionului Râșcani, a condus în ultimii 22 de ani fabrica "Avicola" din regiune, care a rămas acum pe seama soției și fiului său mai mare. Întreprinderea, în anii 2011-2013 a participat, cu succes, la mai multe licitații din raion, obținând din vânzări aproximativ 1,5 milioane de lei. În 2015, afirmă Urzică, la inițiativa sa, firma familiei nu mai participă la licitațiile din raionul Râșcani, pentru a evita eventualele acuzații și conflicte de interese.

21 decembrie 2015
1421