ATENŢIE! Webinar la tema accesului la informaţia de interes public

Alianţa pentru o Românie Curată (www.romaniacurata.ro) şi Iniţiativa Civică pentru Integritate în Serviciul Public din Republica Moldova (www.moldovacurata.md) vă invită să vă înscrieţi la cel de-al doilea webinar la tema accesului la informaţia de interes public care va avea loc la 22 IULIE 2015, ORA 11.00.
Cu toţii ne lovim de diferite pretexte pe care le folosesc unele personaje atunci când doresc să ascundă adevărul. La acest webinar oferim soluţii pentru aceste situaţii.
Cei interesaţi vor discuta cu doi avocaţi: unul din partea Societăţii Academice din România (promotorul proiectului România Curată, Bucureşti) şi altul din partea Asociaţiei Presei Independente (Moldova Curată, Chişinău). Experţii vor analiza motivele invocate de instituţii atunci când nu răspund la întrebări şi metode prin care poate fi învins refuzul de respectare a legilor privind liberul acces la informaţiile de interes public. Veţi putea spune care sunt întrebările transmise de dumneavoastră potrivit Legii, la care nu vi s-a răspuns şi de ce (care a fost motivaţia pe care aţi primit-o)? Aţi primit răspuns în termenul legal sau nu? etc.
Cei doi avocaţi vor analiza în direct exemplele oferite de dumneavoastră, dar şi pe cele rezultate din experienţa organizaţiilor pe care le reprezintă, atât din România cât şi din Republica Moldova (care au astfel ocazia să facă şi schimb de experienţă), şi vă vor spune concret cum puteţi proceda în continuare pentru a primi răspunsul solicitat.
Webinarul este al doilea din seria de 10 astfel de sesiuni de pregătire ce au loc începând cu luna iunie 2015, cu o periodicitate lunară.
Va invitam să completaţi formularul ce vă asigură posibilitatea de a pune întrebări în avans pentru acest webinar: http://goo.gl/forms/ZfpK2dq921
Despre webinarii
• Participarea la webinar este gratuită. Se pot înscrie atât cetăţeni, cât şi reprezentanţi ai organizaţiilor interesate să se instruiască în aplicarea legilor privind accesul la informaţie şi transparenţa în procesul decizional din România şi Republica Moldova.
• Pentru participare este nevoie de un calculator conectat la Internet, dotat cu boxe sau difuzoare funcţionale. Nu este nevoie de cameră web şi microfon.
• Fiecare webinar durează cel mult 1,5 ore. Pe parcursul webinarului, participanţii pot cere clarificări la întrebările transmise ori pot formula alte întrebări în scris, prin modulul de comentarii accesibil secţiunii de livestream pe platforma romaniacurata.ro. Fiecare avocat va răspunde la întrebări, referindu-se la legislaţia ţării respective.
• Fiecare webinar poate găzdui oricâţi participanţi doresc să se instruiască. Din partea organizaţiilor, se pot înscrie oricâţi participanţi doresc.
• Webinarul va putea fi urmărit la adresa:
http://www.romaniacurata.ro/category/pdg/webinar/
Activitatea se desfăşoară în cadrul proiectului "Podul bunei guvernări", realizat de Societatea Academică din România, în parteneriat cu Asociaţia Presei Independente (API) din Republica Moldova şi Academia de Advocacy (România).
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Conducerea raionului Ungheni, acuzată că promovează în...
În urma alegerilor din vara anului curent, în fruntea raionului Ungheni a fost numită șefa Organizației teritoriale a Partidului Democrat (PDM), Ludmila Guzun. Economist de profesie, anterior aceasta a ocupat funcția de vicepreședinte de raion și de viceprimar de Ungheni. A fost membră a Alianței Moldova Noastră (AMN) până la destrămarea partidului. Ulterior a făcut parte din PLDM, iar din 2012, când i s-a propus funcția de șef al SA ”Moldtelecom” Ungheni, a aderat la democrați. A plecat din funcția de viceprimar și a activat la întreprinderea ”Moldtelecom” până la alegerea sa în funcția de președinte de raion. Recent numele său a apărut într-un scandal în care este acuzată că promovează în funcţii-cheie persoane reieşind din apartenenţa politică a acestora.
Șefa Trezoreriei de la Cantemir și-a depus mandatul de...
Încă un funcționar public și-a depus mandatul de consilier local, după ce a fost verificat de Comisia Națională de Integritate (CNI). Este vorba despre Tatiana Verdeș, fost șef-adjunct al Inspectoratului Fiscal Teritorial Cantemir, care deține în prezent funcția de șefă la Direcția Trezoreria Teritorială din Cantemir. Funcționara era până în prezent și consilier raional din partea Partidului Liberal Democrat, însă și-a depus mandatul după ce CNI a inițiat un control pe numele ei pentru incompatibilitate de funcții. Anterior, alți câțiva consilieri din diferite raioane au renunțat la mandate în favoarea funcțiilor publice în urma deciziilor CNI.
Aici așteptăm comentariul tău!