Conflictul de interese din Bleşteni rămâne nesancţionat

Arhiva 7 aprilie 2016 1041
Imagine simbol

Primarul comunei Bleşteni din raionul Edineţ, Liviu Belitei, care şi-a angajat sora în funcţia de director al Centrului comunitar pentru persoane în etate, va scăpa de sancţiunea pentru admiterea unui conflict de interese, deoarece Comisia Naţională de Integritate (CNI) a clasat cauza. Liviu Belitei a anunţat CNI cu o întârziere de un an despre faptul că sora sa conduce o instituţie subordonată Primăriei. Comisia a constatat existenţa conflictului de interese, dar a clasat cazul. Experta anticorupţie Mariana Kalughin spune că decizia este greşită şi că primarul ar fi trebuit sancţionat.



Liviu Belitei a declarat la CNI, la sfârşitul anului trecut, despre faptul că şi-a angajat sora, pe  Rodica Cotiujenschi, în calitate de manager al Centrului comunitar pentru persoane în etate. CNI a decis iniţierea procedurii de control, deoarece alesul local a depăşit cu circa un an termenul de declarare a unei astfel de abateri.

La finalul verificării, CNI a decis că alesul local a admis un conflict de interese, deoarece a semnat mai multe acte administrative în care era vizată sora sa. Primul act semnat a fost dispoziţia de angajare, în martie 2014, a Rodicăi Cotiujenschi cu jumătate de normă salarială.

Asistentă socială?

În luna ianuarie 2015, primarul a mai emis o dispoziţie, prin care i-a atribuit surorii sale jumătate de salariu în calitate de asistent social al Centrului, actul fiind semnat pe durată nedeterminată.

În afară de aceasta, CNI a mai descoperit, potrivit actului de constatare, că Liviu Beltei a semnat documente prin care a dispus „acordarea concediului ordinar pentru anul 2014 directoarei Centrului Comunitar pentru persoane în etate din Bleşteni, doamnei Rodica Cotiujenschi şi acordarea ajutorului material pentru 2014. Totodată i-a fost acordat concediul ordinar pentru anul 2015  şi ajutorul material pentru 2015”. Cu toate acestea, membrii CNI au decis clasarea cauzei.

Drept argument, au adus faptul că Liviu Belitei a soluţionat conflictul prin delegarea atribuţiilor de serviciu ale primarului faţă de Centrul Comunitar Liliei Siminciuc, secretar al Consiliului comunal Bleşteni.

În replică, experta anticorupţie Mariana Kalughin spune că în această situaţie CNI nu ar fi procedat corect, deoarece primarul a delegat acele atribuţii după aproape un an şi jumătate de la angajarea surorii sale.  „CNI trebuie să constate nedeclararea în termen. Nu este o practică corectă, adică el a emis mai multe acte în care este vizată sora sa, acordându-i ajutoare materiale şi dându-i posibilitatea şi să cumuleze funcţii şi apoi îşi deleagă atribuţiile.  Nu este corect aşa, pentru emiterea acestor acte administrative, primarul ar putea fi suspectat şi de abuz în serviciu”, precizează experta.

Mariana Kalughin mai menţionează că atribuţiile primarului pot fi preluate, în caz de necesitate, doar de viceprimar, dacă această funcţie există, dar nu de secretarul consiliului local, acestea fiind două funcţii cu atribuţii distincte în cadrul administraţiei publice locale.

Fraţii care se ajută

Moldova Curată a mai descoperit un caz în care fratele şi sora, în calitate de angajator şi angajată, activează împreună. Este vorba despre Ion Ţurcan, primarul comunei Cuizăuca, raionul Rezina, care continuă să lucreze cu sora sa în aceeaşi instituţie, ea fiind contabilă-şefă. Chiar dacă Comisia Naţională de Integritate  a stabilit că cei doi activează în conflict de interese, situaţia nu s-a schimbat. După emiterea actului CNI, Oficiul Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat (OTC) ar fi trebuit să-l acţioneze pe primar în judecată, în cazul în care nu soluţionează amiabil acest conflict.  

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

De ce Guvernul nu organizează un concurs transparent la...

În timp ce reprezentanţii mai multor organizaţii nonguvernamentale acuză Guvernul că nu vrea să organizeze un proces transparent de numire a judecătorilor Curţii Constituţionale, autorităţile se spală pe mâini şi spun că, pe viitor, la perfectarea legislaţiei, vor ţine cont de sugestiile şi criticile societăţii civile. În context, Victor Puşcaş, fost preşedinte al înaltei instanţe, ţine partea ONG-urilor şi afirmă că procedura prin care Executivul numeşte magistraţii la Curte „este nedemocratică şi chiar periculoasă pentru societate”.

22 octombrie 2014
1053
Arhiva

Primăriţa din Negreşti nu vrea ca să afle o ţară întrea...

Primăriţa comunei Negreşti din raionul Străşeni şi-a angajat fiica în funcţia de bibliotecar în cadrul bibliotecii din localitate, iar Comisia Naţională de Integritate (CNI) a iniţiat un control în legătură cu acest caz. Zinaida Panainte afirmă însă că fiica sa nu este funcţionar public şi nu e cazul unui control „ca să o ştie ţara întreagă”.

05 mai 2016
1087
Arhiva

Declarație de susținere a inițiativei Președintelui Rep...

Organizațiile societății civile susţin iniţiativa Președintelui Republicii Moldova, domnul Nicolae TIMOFTI, de a impune criterii de integritate candidatului la funcția de Prim-ministru și îi solicită, în calitate de garant al Constituției Republicii Moldova, să facă față oricăror presiuni și încercări de a aduce la guvernare persoane compromise şi de a submina legalitatea şi corectitudinea activității instituțiilor de stat.

11 ianuarie 2016
760
Arhiva

Cumnații de la primăria din Bocani

În satul Bocani din raionul Fălești cumnata primarului este contabilă-șefă la primărie. Alesul local spune că atunci când a venit în funcție s-a consultat cu un jurist și acesta i-ar fi spus că nu este o problemă ca o rudă să i se subordoneze. Experții anticorupție îl contrazic și afirmă că atât alesul local,  cât și cumnata sa încalcă regimul juridic al conflictului de interese.

15 decembrie 2015
1111
Arhiva

Demnitari din raionul Dubăsari se bat pentru Centrul „P...

Preşedintele raionului Dubăsari şi primarul satului Coşniţa sunt în proces de judecată, miza fiind Centrul de odihnă pentru copii şi tineret „Prietenia”, care este întreprindere municipală. Ei se acuză reciproc că ar avea interese personale legate de Centru. Între timp, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat şi un conflict de interese la această tabără.

11 septembrie 2014
1553
Arhiva

INTERVIU cu Procurorul General al României, Augustin La...

Conflictul de interese trebuie combătut ferm și sancționat penal, a declarat Procurorul General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a României, Augustin Lazăr, într-un interviu pentru Moldova Curată. El a vorbit despre gravitatea acestui tip de infracțiune și necesitatea ca autoritățile statului să acționeze cu fermitate pentru combaterea și prevenirea conflictului de interese.

30 august 2018
734