Conflictul de interese din Bleşteni rămâne nesancţionat

Arhiva 7 aprilie 2016 1144
Imagine simbol

Primarul comunei Bleşteni din raionul Edineţ, Liviu Belitei, care şi-a angajat sora în funcţia de director al Centrului comunitar pentru persoane în etate, va scăpa de sancţiunea pentru admiterea unui conflict de interese, deoarece Comisia Naţională de Integritate (CNI) a clasat cauza. Liviu Belitei a anunţat CNI cu o întârziere de un an despre faptul că sora sa conduce o instituţie subordonată Primăriei. Comisia a constatat existenţa conflictului de interese, dar a clasat cazul. Experta anticorupţie Mariana Kalughin spune că decizia este greşită şi că primarul ar fi trebuit sancţionat.Liviu Belitei a declarat la CNI, la sfârşitul anului trecut, despre faptul că şi-a angajat sora, pe  Rodica Cotiujenschi, în calitate de manager al Centrului comunitar pentru persoane în etate. CNI a decis iniţierea procedurii de control, deoarece alesul local a depăşit cu circa un an termenul de declarare a unei astfel de abateri.

La finalul verificării, CNI a decis că alesul local a admis un conflict de interese, deoarece a semnat mai multe acte administrative în care era vizată sora sa. Primul act semnat a fost dispoziţia de angajare, în martie 2014, a Rodicăi Cotiujenschi cu jumătate de normă salarială.

Asistentă socială?

În luna ianuarie 2015, primarul a mai emis o dispoziţie, prin care i-a atribuit surorii sale jumătate de salariu în calitate de asistent social al Centrului, actul fiind semnat pe durată nedeterminată.

În afară de aceasta, CNI a mai descoperit, potrivit actului de constatare, că Liviu Beltei a semnat documente prin care a dispus „acordarea concediului ordinar pentru anul 2014 directoarei Centrului Comunitar pentru persoane în etate din Bleşteni, doamnei Rodica Cotiujenschi şi acordarea ajutorului material pentru 2014. Totodată i-a fost acordat concediul ordinar pentru anul 2015  şi ajutorul material pentru 2015”. Cu toate acestea, membrii CNI au decis clasarea cauzei.

Drept argument, au adus faptul că Liviu Belitei a soluţionat conflictul prin delegarea atribuţiilor de serviciu ale primarului faţă de Centrul Comunitar Liliei Siminciuc, secretar al Consiliului comunal Bleşteni.

În replică, experta anticorupţie Mariana Kalughin spune că în această situaţie CNI nu ar fi procedat corect, deoarece primarul a delegat acele atribuţii după aproape un an şi jumătate de la angajarea surorii sale.  „CNI trebuie să constate nedeclararea în termen. Nu este o practică corectă, adică el a emis mai multe acte în care este vizată sora sa, acordându-i ajutoare materiale şi dându-i posibilitatea şi să cumuleze funcţii şi apoi îşi deleagă atribuţiile.  Nu este corect aşa, pentru emiterea acestor acte administrative, primarul ar putea fi suspectat şi de abuz în serviciu”, precizează experta.

Mariana Kalughin mai menţionează că atribuţiile primarului pot fi preluate, în caz de necesitate, doar de viceprimar, dacă această funcţie există, dar nu de secretarul consiliului local, acestea fiind două funcţii cu atribuţii distincte în cadrul administraţiei publice locale.

Fraţii care se ajută

Moldova Curată a mai descoperit un caz în care fratele şi sora, în calitate de angajator şi angajată, activează împreună. Este vorba despre Ion Ţurcan, primarul comunei Cuizăuca, raionul Rezina, care continuă să lucreze cu sora sa în aceeaşi instituţie, ea fiind contabilă-şefă. Chiar dacă Comisia Naţională de Integritate  a stabilit că cei doi activează în conflict de interese, situaţia nu s-a schimbat. După emiterea actului CNI, Oficiul Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat (OTC) ar fi trebuit să-l acţioneze pe primar în judecată, în cazul în care nu soluţionează amiabil acest conflict.  

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Locuitorii din Zagarancea, felicitaţi în fiecare zi de...

Primarul comunei Zagarancea din raionul Ungheni a găsit o metodă neobişnuită de a fi mai aproape de cetăţenii din localitate. În ziua când aceştia îşi sărbătoresc ziua de naştere, alesul local îi felicită telefonic dis-de-dimineaţă, explicând că astfel este mai aproape de cetăţean. Unii locuitori ai comunei sunt încântaţi de gestul alesului local, alţii însă afirmă că acest lucru ar fi un truc preelectoral.

04 iulie 2013
1193
Arhiva

Profil candidat:Lilian Carp

Integritatea în activitatea politică

03 februarie 2019
1178
Arhiva

ANI nu se va mai autosesiza din materialele de presă re...

Autoritatea Naţională de Integritate  (ANI), structură care se va forma în locul actualei Comisii Naţionale de Integritate, nu se va mai putea autosesiza din materialele de presă în privinţa persoanelor cu funcţii publice. Cel puţin asta reiese din pachetul de legi intrat în vigoare la 1 august. Până acum, CNI era obligată să iniţieze controale în baza petiţiilor primite, dar şi în baza materialelor publicate în presă. Din noua lege însă este exclus termenul „mass-media”, fiind introdusă expresia „informaţii publice”. Unii experţi sunt de părere că această formulare va permite interpretarea legii şi, respectiv, eschivarea de la iniţierea unor controale. Astfel, va rămâne la discreţia inspectorilor de integritate să stabilească caracterul public al informaţiei.

03 august 2016
837
Arhiva

Aurelia Grigoriu vede o legătură între declarațiile sal...

Avocatul parlamentar Aurelia Grigoriu se teme în continuare pentru viața sa și a membrilor familiei sale. Ombudsmanul susține că amenințările în adresa sa nu au contenit și că mai nou este persecutată și de autoritățile publice locale, transmite unimedia.info. 

02 august 2013
938
Arhiva

Viceministrul Agriculturii Eduard Grama a studiat 7 an...

Noul viceministru al Agriculturii, Eduard Grama, și-a făcut studiile universitare timp de 7 ani, la secția frecvență redusă, la Facultatea de Drept a Institutului Nistrean de Economie și Drept de la Bălți, care este o instituție de învățământ privată. Funcționarul spune că studiile ”au fost mai mult o glumă”. El a devenit student la vârsta de 30 de ani. A lucrat mai mulți ani în domeniul vinificației, în diferite companii de vinuri, fără să aibă studii, dar spune că acest lucru nu l-a împiedicat deloc în carieră. ”Nu aveam timp pentru studii, eu am muncit”, ne-a spus Eduard Grama.

03 septembrie 2015
1037
Arhiva

Mister plătit din bani publici: Secretariatul Parlament...

Secretariatul Parlamentului Republicii Moldova a cheltuit anul trecut circa 158 de mii de lei ca să-i înveţe limba engleză pe funcţionarii instituţiei. Deşi cursurile au fost achitate din bani publici, Secretariatul a refuzat să ne furnizeze numele celor instruiţi, menţionând că va face acest lucru doar după ce aceştia îşi vor da acordul.

31 ianuarie 2017
733