Conflictul de interese din Bleşteni rămâne nesancţionat

Primarul comunei Bleşteni din raionul Edineţ, Liviu Belitei, care şi-a angajat sora în funcţia de director al Centrului comunitar pentru persoane în etate, va scăpa de sancţiunea pentru admiterea unui conflict de interese, deoarece Comisia Naţională de Integritate (CNI) a clasat cauza. Liviu Belitei a anunţat CNI cu o întârziere de un an despre faptul că sora sa conduce o instituţie subordonată Primăriei. Comisia a constatat existenţa conflictului de interese, dar a clasat cazul. Experta anticorupţie Mariana Kalughin spune că decizia este greşită şi că primarul ar fi trebuit sancţionat.
Liviu Belitei a declarat la CNI, la sfârşitul anului trecut, despre faptul că şi-a angajat sora, pe Rodica Cotiujenschi, în calitate de manager al Centrului comunitar pentru persoane în etate. CNI a decis iniţierea procedurii de control, deoarece alesul local a depăşit cu circa un an termenul de declarare a unei astfel de abateri.
La finalul verificării, CNI a decis că alesul local a admis un conflict de interese, deoarece a semnat mai multe acte administrative în care era vizată sora sa. Primul act semnat a fost dispoziţia de angajare, în martie 2014, a Rodicăi Cotiujenschi cu jumătate de normă salarială.
Asistentă socială?
În luna ianuarie 2015, primarul a mai emis o dispoziţie, prin care i-a atribuit surorii sale jumătate de salariu în calitate de asistent social al Centrului, actul fiind semnat pe durată nedeterminată.
În afară de aceasta, CNI a mai descoperit, potrivit actului de constatare, că Liviu Beltei a semnat documente prin care a dispus „acordarea concediului ordinar pentru anul 2014 directoarei Centrului Comunitar pentru persoane în etate din Bleşteni, doamnei Rodica Cotiujenschi şi acordarea ajutorului material pentru 2014. Totodată i-a fost acordat concediul ordinar pentru anul 2015 şi ajutorul material pentru 2015”. Cu toate acestea, membrii CNI au decis clasarea cauzei.
Drept argument, au adus faptul că Liviu Belitei a soluţionat conflictul prin delegarea atribuţiilor de serviciu ale primarului faţă de Centrul Comunitar Liliei Siminciuc, secretar al Consiliului comunal Bleşteni.
În replică, experta anticorupţie Mariana Kalughin spune că în această situaţie CNI nu ar fi procedat corect, deoarece primarul a delegat acele atribuţii după aproape un an şi jumătate de la angajarea surorii sale. „CNI trebuie să constate nedeclararea în termen. Nu este o practică corectă, adică el a emis mai multe acte în care este vizată sora sa, acordându-i ajutoare materiale şi dându-i posibilitatea şi să cumuleze funcţii şi apoi îşi deleagă atribuţiile. Nu este corect aşa, pentru emiterea acestor acte administrative, primarul ar putea fi suspectat şi de abuz în serviciu”, precizează experta.
Mariana Kalughin mai menţionează că atribuţiile primarului pot fi preluate, în caz de necesitate, doar de viceprimar, dacă această funcţie există, dar nu de secretarul consiliului local, acestea fiind două funcţii cu atribuţii distincte în cadrul administraţiei publice locale.
Fraţii care se ajută
Moldova Curată a mai descoperit un caz în care fratele şi sora, în calitate de angajator şi angajată, activează împreună. Este vorba despre Ion Ţurcan, primarul comunei Cuizăuca, raionul Rezina, care continuă să lucreze cu sora sa în aceeaşi instituţie, ea fiind contabilă-şefă. Chiar dacă Comisia Naţională de Integritate a stabilit că cei doi activează în conflict de interese, situaţia nu s-a schimbat. După emiterea actului CNI, Oficiul Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat (OTC) ar fi trebuit să-l acţioneze pe primar în judecată, în cazul în care nu soluţionează amiabil acest conflict.
Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
CNI nu a publicat pe site declaraţiile de avere ale dem...
Deşi Comisia Naţională de Integritate (CNI) trebuie să publice pe pagina sa web declaraţiile de avere şi cele de interese personale ale demnitarilor şi funcţionarilor publici, la ora actuală pe site-ul Comisiei sunt plasate doar două declaraţii. Este vorba de cele ale preşedintelui acestei instituţii, Anatolie Donciu. Victor Strătilă, vicepreşedintele CNI, menţionează că publicarea acestor declaraţii întârzie, deoarece abia la sfârşitul lunii aprilie curent a fost ales agentul economic care se va ocupa de scanarea şi publicarea celor câteva zeci de mii de declaraţii ale funcţionarilor.
Primarul din Ciripcău şi-a angajat fratele şi cumnata l...
Primarul comunei Ciripcău din raionul Floreşti şi-a angajat cumnata (soţia fratelui) în funcţia de directoare a grădiniţei din localitate. Pe fratele său însă îl angajase mai înainte în calitate de paznic al instituţiei preşcolare. Mihail Donos spune că nu ţine cont de buchea legii atunci când vine vorba să apere interesele tinerei generaţii.
Apartamente la preț redus pentru mama și rudele magistr...
Președintele Judecătoriei sectorului Râșcani din municipiul Chișinău, Oleg Melniciuc, și-a procurat un spațiu comercial de 82 m. p. într-un bloc de locuințe din sectorul Botanica al capitalei, construit special pentru magistrați și angajații Judecătoriei pe care o conduce. Asta în condițiile în care anterior susținea că este nevoie de construcția acestui bloc pentru a asigura judecătorii și pe copiii acestora cu locuințe. În aceeași clădire s-au ales cu apartamente mama magistratului, câteva dintre rudele sale, dar și președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Victor Micu. Blocul se află pe strada Hristo Botev 6 și urmează să fie dat în folosință la începutul anului 2017.
Înțelegeri de milioane la primăria municipiului Chișină...
Consiliul Municipal Chișinău (CMC) urmează să examineze, astăzi, mai multe proiecte scandaloase care au fost ținute în secret până în ultimul moment. Acestea se referă la privatizarea a zeci de hectare de pământ din capitală și la darea în arendă la prețuri simbolice a mai multor spații în centrul orașului, printre care și monumente arhitecturale de importanță națională. Beneficiarii acestor proiecte sunt consilieri municipali comuniști, liberali și neafiliați, dar și mai mulți membri ai Partidului Liberal.
Radu Blaj a scăpat de pedeapsa pentru conflict de inter...
Radu Blaj, şeful adjunct al Direcţiei generale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare din cadrul Primăriei Chişinău, a pierdut definitiv procesul de judecată cu CNI, actualmente Autoritatea Naţională de Integritate. Deşi Curtea Supremă de Justiţie a decis că a încălcat regimul juridic al conflictului de interese, funcţionarul nu a fost sancţionat. Radu Blaj a avizat mai multe acte referitoare la construcţia câtorva zeci de imobile proiectate de întreprinderea „ART-CONSULTGRUP”, ai cărei fondatori sunt soţia sa şi fratele său.
Aici așteptăm comentariul tău!