Conflictul de interese din Bleşteni rămâne nesancţionat

Arhiva 7 aprilie 2016 346
Imagine simbol

Primarul comunei Bleşteni din raionul Edineţ, Liviu Belitei, care şi-a angajat sora în funcţia de director al Centrului comunitar pentru persoane în etate, va scăpa de sancţiunea pentru admiterea unui conflict de interese, deoarece Comisia Naţională de Integritate (CNI) a clasat cauza. Liviu Belitei a anunţat CNI cu o întârziere de un an despre faptul că sora sa conduce o instituţie subordonată Primăriei. Comisia a constatat existenţa conflictului de interese, dar a clasat cazul. Experta anticorupţie Mariana Kalughin spune că decizia este greşită şi că primarul ar fi trebuit sancţionat.Liviu Belitei a declarat la CNI, la sfârşitul anului trecut, despre faptul că şi-a angajat sora, pe  Rodica Cotiujenschi, în calitate de manager al Centrului comunitar pentru persoane în etate. CNI a decis iniţierea procedurii de control, deoarece alesul local a depăşit cu circa un an termenul de declarare a unei astfel de abateri.

La finalul verificării, CNI a decis că alesul local a admis un conflict de interese, deoarece a semnat mai multe acte administrative în care era vizată sora sa. Primul act semnat a fost dispoziţia de angajare, în martie 2014, a Rodicăi Cotiujenschi cu jumătate de normă salarială.

Asistentă socială?

În luna ianuarie 2015, primarul a mai emis o dispoziţie, prin care i-a atribuit surorii sale jumătate de salariu în calitate de asistent social al Centrului, actul fiind semnat pe durată nedeterminată.

În afară de aceasta, CNI a mai descoperit, potrivit actului de constatare, că Liviu Beltei a semnat documente prin care a dispus „acordarea concediului ordinar pentru anul 2014 directoarei Centrului Comunitar pentru persoane în etate din Bleşteni, doamnei Rodica Cotiujenschi şi acordarea ajutorului material pentru 2014. Totodată i-a fost acordat concediul ordinar pentru anul 2015  şi ajutorul material pentru 2015”. Cu toate acestea, membrii CNI au decis clasarea cauzei.

Drept argument, au adus faptul că Liviu Belitei a soluţionat conflictul prin delegarea atribuţiilor de serviciu ale primarului faţă de Centrul Comunitar Liliei Siminciuc, secretar al Consiliului comunal Bleşteni.

În replică, experta anticorupţie Mariana Kalughin spune că în această situaţie CNI nu ar fi procedat corect, deoarece primarul a delegat acele atribuţii după aproape un an şi jumătate de la angajarea surorii sale.  „CNI trebuie să constate nedeclararea în termen. Nu este o practică corectă, adică el a emis mai multe acte în care este vizată sora sa, acordându-i ajutoare materiale şi dându-i posibilitatea şi să cumuleze funcţii şi apoi îşi deleagă atribuţiile.  Nu este corect aşa, pentru emiterea acestor acte administrative, primarul ar putea fi suspectat şi de abuz în serviciu”, precizează experta.

Mariana Kalughin mai menţionează că atribuţiile primarului pot fi preluate, în caz de necesitate, doar de viceprimar, dacă această funcţie există, dar nu de secretarul consiliului local, acestea fiind două funcţii cu atribuţii distincte în cadrul administraţiei publice locale.

Fraţii care se ajută

Moldova Curată a mai descoperit un caz în care fratele şi sora, în calitate de angajator şi angajată, activează împreună. Este vorba despre Ion Ţurcan, primarul comunei Cuizăuca, raionul Rezina, care continuă să lucreze cu sora sa în aceeaşi instituţie, ea fiind contabilă-şefă. Chiar dacă Comisia Naţională de Integritate  a stabilit că cei doi activează în conflict de interese, situaţia nu s-a schimbat. După emiterea actului CNI, Oficiul Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat (OTC) ar fi trebuit să-l acţioneze pe primar în judecată, în cazul în care nu soluţionează amiabil acest conflict.  

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Primar în conflict de interese și cu dosar penal

Primarul comunei Dumbrăvița, raionul Sângerei, Iurie Porcescu, în privința căruia Comisia Națională de Integritate (CNI) a constatat, în ședința de joi, 28 aprilie, existența situației de conflict de interese, s-a ales între timp și cu un dosar penal pentru abuz în serviciu. Primarul a încheiat contracte de prestări servicii cu firma fiului său. Consiliul Raional Sângerei a depus o sesizare la Procuratura raionului, solicitând o investigație, după ce gimnaziul din sat, care a primit căldură de la firma fului primarului, s-ar fi pomenit cu facturi prea mari la încălzire.

25 aprilie 2016
361
Arhiva

INTERVIU: ”INTEGRITATEA ÎN SERVICIUL PUBLIC ESTE UNA DE...

Integritatea în serviciul public rămâne o valoare declarată, și nu una asigurată, este de părere Mariana Kalughin, expertă în domeniul anticorupție și integritate din cadrul Centrului de Analiză și Prevenire a Corupției. Ea a subliniat într-un interviu acordat portalului Moldova Curată că nu există impedimente obiective care ar putea să justifice de ce lucrurile merg atât de lent în ceea ce privește reforma Autorității Naționale de Integritate.

30 aprilie 2017
289
Arhiva

Niciun minister nu a sesizat CNA cu privire la cazuri d...

Corupţia a constituit o preocupare permanentă pe plan intern, fapt care a impus autorităţile publice şi diverse grupuri sociale active să promoveze procese şi mecanisme de prevenire şi de combatere a fenomenului. Acestea au pornit de la declaraţii generale formulate în discursuri şi în alte intervenţii publice ale oficialilor de cel mai înalt rang şi au continuat prin campanii de educare civică şi de propagare a intoleranţei faţă de acest fenomen.

05 martie 2014
297
Arhiva

ANI ar putea fi lipsită de dreptul a verifica averile f...

Autoritatea Națională de Integritate nu îi va putea verifica și nici sancționa pe funcționarii care vor profita de eventuala lege a ”liberalizării capitalului”, chiar dacă au tăinuit până acum bunuri și averi. Proiectele de lege promovate de un grup de deputați ai Partidului Democrat, între care și președintele Parlamentului, Andrian Candu, prevăd modificarea legislației referitoare la ANI, care a intrat recent în vigoare, la 1 august 2016, și care nu a reușit să fie aplicată pe deplin.

14 decembrie 2016
285