Primarul nu dorește să mă angajeze, dar nici să mă informeze despre motivul refuzului. Cum să procedez?

Arhiva 16 februarie 2018 980

Întrebare: Pe parcursul anului 2017 am depus la Primăria Ignăței, raionul Rezina, trei cereri de angajare: în calitate de secretară a consiliului local, de specialist în domeniul fiscal și de contabilă cu un adaos de 0,25 din salariul de bază. Deși aceste funcții sunt vacante, Primarul nu a considerat de cuviință să dea curs acestor solicitări, dar nici să mă informeze despre motivul refuzului. În perioada septembrie-noiembrie 2017 am expediat în adresa primăriei o petiție în care am cerut răspuns oficial la solicitările anterioare, dar și o solicitare de a lua cunoștință cu actele de revizie efectuate în cadrul Primăriei de către Ministerul Finanțelor și Procuratura Anticorupție. Deși a trecut mai mult de o lună, nu am primit răspuns. Cum pot fi calificate acțiunile primăriei din punct de vedere legal și ce ar trebui să întreprind pentru a-mi apăra drepturile? Este în drept primarul să refuze angajarea unor specialiști, dacă există locuri vacante?



Juristul API răspunde: Primăria Ignăței este obligată să răspundă la petiția expediată de dvs. în maximum 30 de zile lucrătoare, termen prevăzut de Legea cu privire la petiţionare, nr. 190 din 19 iulie 1994, articolul 8. În ceea ce privește a doua solicitare, de a lua cunoștință cu actele de revizie efectuate în cadrul primăriei de către Ministerul Finanțelor și Procuratura Anticorupție, termenul de furnizare a informaţiei şi a documentelor corespunzătoare este de maximum 15 zile lucrătoare, prevăzut de Legea cu privire la accesul la informaţie, nr. 982 din 11 mai 2000, articolul 15.

Reieșind din cele menționate de dvs., acţiunile primarului contravin legislației în vigoare şi pot fi contestate pe cale judiciară, în termen de 30 de zile, pentru constatarea încălcării dreptului la petiționare şi a accesului la informație de interes public. Totodată, dacă considerați că v-a fost încălcat dreptul la angajarea în câmpul muncii, sunteți în drept să depuneți o cerere de chemare în judecată împotriva autorității respective, în temeiul prevederilor din Codul muncii al Republicii Moldova (articolele nr. 348, 351, 354 şi 355).

Notă: Cu sprijinul acordat de juristul API, autoarea acestei sesizări a depus zilele trecute o cerere de chemare în judecată pentru refuzul Primăriei Ignăței de a oferi informații în baza Legii cu privire la petiționare și a Legii cu privire la accesul la informație. În timpul apropiat, ea urmează să decidă dacă va mai depune o cerere în baza prevederilor Codului Muncii.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

CNI interpretează legea: în două cazuri similare adoptă...

Comisia Naţională de Integritate (CNI) continuă practica de a aplica standarde duble. Astfel, pentru două incompatibilităţi de funcţii, prima admisă de şeful Inspectoratului Fiscal de Stat Edineţ şi a doua de şeful-adjunct al IFS Ştefan Vodă, membrii comisiei au emis două decizii diferite, deşi situaţiile sunt similare. Ambii funcţionari sunt concomitent şi consilieri locali.

06 iunie 2016
1109
Arhiva

Profil candidat: Grigore Cobzac

Integritate în activitatea politică

09 februarie 2019
1091
Arhiva

(VIDEO) Ministrul Justiției: Presa nu mai este o sursă...

Presa nu mai este o sursă de informare veridică, de aceea Autoritatea Națională de Integritate (ANI) nu se va mai putea sesiza din materialele din mass-media, a declarat ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată. El a argumentat în acest mod excluderea mijloacelor de informare în masă din legea referitoare la ANI, ca surse din care inspectorii de integritate se vor putea sesiza pentru a face controale.

12 august 2016
679
Arhiva

Profil candidat: Roman Boțan

Integritate în activitatea politică

12 februarie 2019
942
Arhiva

Un deputat din autonomia găgăuză intenţionează să modif...

Ivan Burgudji, deputat în Adunarea Populară a autonomiei găgăuze, iniţiază în regiune consultări publice cu scopul de a modifica câteva prevederi din Codul Electoral al autonomiei găgăuze. Deputatul vrea ca numărul de circumscripţii electorale să fie redus: de la 35, câte sunt în prezent, la cinci, dar să fie schimbată şi procedura de alegere a deputaţilor. Burgudji spune că amendamentele ar fi cerute de Curtea Supremă de Justiţie (CSJ), care obligă Adunarea Populară să ajusteze legislaţia electorală la articolul 38 din Constituţie. Argumentul este combătut de Curte.

05 iulie 2016
691
Arhiva

Canal Regional:"Pentru un Parlament Curat 2019". Emisiu...

12 martie 2019
852