Primarul nu dorește să mă angajeze, dar nici să mă informeze despre motivul refuzului. Cum să procedez?

Arhiva 16 februarie 2018 1199

Întrebare: Pe parcursul anului 2017 am depus la Primăria Ignăței, raionul Rezina, trei cereri de angajare: în calitate de secretară a consiliului local, de specialist în domeniul fiscal și de contabilă cu un adaos de 0,25 din salariul de bază. Deși aceste funcții sunt vacante, Primarul nu a considerat de cuviință să dea curs acestor solicitări, dar nici să mă informeze despre motivul refuzului. În perioada septembrie-noiembrie 2017 am expediat în adresa primăriei o petiție în care am cerut răspuns oficial la solicitările anterioare, dar și o solicitare de a lua cunoștință cu actele de revizie efectuate în cadrul Primăriei de către Ministerul Finanțelor și Procuratura Anticorupție. Deși a trecut mai mult de o lună, nu am primit răspuns. Cum pot fi calificate acțiunile primăriei din punct de vedere legal și ce ar trebui să întreprind pentru a-mi apăra drepturile? Este în drept primarul să refuze angajarea unor specialiști, dacă există locuri vacante?



Juristul API răspunde: Primăria Ignăței este obligată să răspundă la petiția expediată de dvs. în maximum 30 de zile lucrătoare, termen prevăzut de Legea cu privire la petiţionare, nr. 190 din 19 iulie 1994, articolul 8. În ceea ce privește a doua solicitare, de a lua cunoștință cu actele de revizie efectuate în cadrul primăriei de către Ministerul Finanțelor și Procuratura Anticorupție, termenul de furnizare a informaţiei şi a documentelor corespunzătoare este de maximum 15 zile lucrătoare, prevăzut de Legea cu privire la accesul la informaţie, nr. 982 din 11 mai 2000, articolul 15.

Reieșind din cele menționate de dvs., acţiunile primarului contravin legislației în vigoare şi pot fi contestate pe cale judiciară, în termen de 30 de zile, pentru constatarea încălcării dreptului la petiționare şi a accesului la informație de interes public. Totodată, dacă considerați că v-a fost încălcat dreptul la angajarea în câmpul muncii, sunteți în drept să depuneți o cerere de chemare în judecată împotriva autorității respective, în temeiul prevederilor din Codul muncii al Republicii Moldova (articolele nr. 348, 351, 354 şi 355).

Notă: Cu sprijinul acordat de juristul API, autoarea acestei sesizări a depus zilele trecute o cerere de chemare în judecată pentru refuzul Primăriei Ignăței de a oferi informații în baza Legii cu privire la petiționare și a Legii cu privire la accesul la informație. În timpul apropiat, ea urmează să decidă dacă va mai depune o cerere în baza prevederilor Codului Muncii.



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Profil candidat: Liviu Vovc

Integritate în activitatea politică

20 ianuarie 2019
1161
Arhiva

Preşedintele judecătoriei Nisporeni: casă de la cumnată...

Petru Triboi, preşedintele judecătoriei Nisporeni are parte de rude generoase, atât timp cât acesta indică în declaraţia de avere pentru anul 2015 că apartamenul în care trăieşte el cu familia sa îi este dat în folosinţă de către cumnata sa, iar maşinile pe care le foloseşte îi sunt date în comodat de către socrul cumnatului său.

28 iulie 2016
877
Arhiva

Republica Moldova – mai jos în topul Indicelui Percepți...

Republica Moldova a coborât în clasmentul realizat de Transparency International, Indicele Percepţiei Corupţiei pentru anul 2016. Țara noastră a înregistrat un scor al IPC de 30 puncte şi s-a plasat pe locul 123 din 176 de ţări incluse în clasament. În 2015, scorul indicelui a fost de 33 puncte, Republica Moldova situându-se pe locul 103 din 168 ţări. Indicele se calculează la o scară de la 0 până la 100, unde „0” semnifică corupţie totală, iar „100” – lipsă totală de corupţie.

25 ianuarie 2017
1066
Arhiva

Ambasadorul UE la Chișinău: În Republica Moldova există...

Pentru combaterea reală a corupției este necesară voință politică, a declarat Ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, în cadrul unui interviu pentru Moldova Curată.  El a subliniat că pe lângă corupția mică, în Republica Moldova există fenomene de corupție „extraordinar de mare, trafic de influență și folosirea pozițiilor în organele de stat sau în administrație”.

24 februarie 2018
966
Arhiva

Preşedinta raionului Făleşti, aleasă cu vot de aur

Raionul Făleşti este condus de democrata Iraida Bânzari. Alegerea ei în fruntea raionului i-a supărat pe consilierii socialişti şi pe cei din partidul lui Renato Usatîi, deoarece o consilieră din partidul lui Igor Dodon a plecat la democraţi, acesta fiind votul de aur.

24 noiembrie 2015
1283
Arhiva

Profil candidat: Iraida Bînzari

Integritatea în activitate politică

21 ianuarie 2019
1450