Conflictul de interese din Primăria Bârnova a fost soluționat: socrul și-a concediat ginerele

Arhiva 17 iulie 2016 65
Primarul Valeriu Scutelnic și foștii angajați: soția - Lilia Scutelnic și ginere - Igor Iutiș

Rudele primarului din satul Bârnova, raionul Ocnița, au fost concediate de la Primărie, în urma unui control întreprins de Comisia Națională de Integritate (CNI), care, la rândul său, s-a autosesizat în baza unui articol publicat de portalul Moldova Curată în luna martie 2016. Potrivit articolului, primarul lucra împreună cu ginerele său, care era secretar al Consiliului local. În timpul examinării situației, CNI a mai descoperit un conflict de interese: pe lângă ginere, primarul își angajase și soția în calitate de șefă la Biblioteca publică din localitate. În timpul controlului, atât soția, cât și ginerele primarului au plecat din funcții. Igor Iutiș a fost angajat la Primăria din Bârnova cu patru ani în urmă, când încă nu îi era ginere primarului Valeriu Scutelnic. Ulterior, când au devenit rude, nici secretarul consiliului local și nici primarul nu au declarat eventualul conflict de interese, deși legislația reglementează și gradele de rudenie obținute prin afinitate: ginere, noră, socru, soacră.

Ginerele evaluat de socru: i-a fost acordat calificativul „foarte bine”

La scurt timp de la apariția articolului pe Moldova Curată, CNI a inițiat un control și a stabilit că primarul din Bârnova a emis mai multe acte în favoarea ginerelui. Potrivit actului CNI, primarul a semnat acte precum: fișa de evaluare a funcționarului public pentru anul 2015, cu acordarea calificativului „foarte bine”; fișa de stabilire a obiectivelor de activitate și a indicatorilor de performanță; dispoziția cu privire la stabilirea treptelor de salarizare pentru funcționarii publici din Primăria Bârnova, prin care ginerelui i-a fost stabilit salariul de funcție în mărime de 3 520 lei.

Deși anterior Valeriu Scutelnic declara pentru Moldova Curată că secretarul consiliului local nu e secretarul primăriei şi, respectiv, nu este în subordinea primarului, în timpul controlului alesul local și-a concediat ginerele, astfel că la 8 iulie curent, Igor Iutiș a fost eliberat din funcție.

Un control și două conflicte de interese

Valeriu Scutelnic a obținut primul mandat de primar în anul 2011, candidând pe listele Partidului Comuniştilor (PCRM). Trei ani mai tâziu, la 30 septembrie 2014, el a angajat-o pe soția sa,  Lilia Scutelnic, în funcția de șefă a Bibliotecii Publice Bârnova, pe o normă salarială, iar peste încă o zi, a angajat-o prin cumul și în calitate de femeie de serviciu la bibliotecă, cu jumătate de normă salarială.

La șase zile de la angajare, primarul i-a acordat soției spor salarial  pentru condiții nefavorabile de muncă

La numai câteva zile lucrate de către Lilia Scutelnic, primarul a emis o dispoziție de acordare a sporurilor de  compensare pentru munca prestată în condiții nefavorabile, în valoare de circa 200 de lei. În timpul verificării efectuate de CNI în lunile martie-aprilie 2016, soția primarului a demisionat din ambele funcții.

Abatere constatată și clasată

Printr-un singur act de constatare emis la 13 iulie curent, membrii CNI au stabilit că alesul local a admis un dublu conflict de interese. Astfel, pornind de la prevederile Legii cu privire la conflictul de interese, Valeriu Scutelnic a admis conflict de interese prin faptul că nu l-a și a semnat acte administrative și juridice în favoarea soției sale Lilia Scutelnic și ginerelui Igor Iutiș.

Totuși, CNI își menține practicile anterioare de a constata, apoi a clasa cazul, motivând că acest conflict a fost soluționat prin eliberarea din funcție.

Întrebat de ce CNI clasează un caz, atunci când un ales local încalcă intenționat legislația, Anatolie Donciu, pereședintele CNI a răspuns că decizia membrilor Comisiei este una colegială. Deși conflictele de interese din Bârnova au fost soluționate doar după ce cazul a ajuns în atenția presei, președintele CNI a argumentat că asemenea situații, în care subiecții declarării recunosc că au greșit și își concediază rudele, ar trebui apreciate.

Argumentul lui Anatolie Donciu este însă combătut de experta anticorupție, Mariana Kalughin, care afirmă că legislația prevede sancționarea funcționarului pentru nedeclararea conflictului de interese, însă CNI interpretează legea.

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția EED.

Lilia Zaharia


Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Deputatul Grigore Repeșciuc a acumulat zeci de mii de l...

Deputatul democrat Grigore Repeșciuc, acum degrevat deoarece candidează la un nou mandat de primar al orașului Căușeni, s-a pomenit acționat in judecată de către Intreprinderea municipală de gestionare a fondului locativ nr. 15 din Chișinău, pentru neplata datoriilor la utilități. Datoria a ajuns la peste 40 de mii de lei, ne-a spus jurista Intrepinderii, iar prima ședință de judecată in acest litigiu ar urma să aibă loc pe 30 octombrie 2019. De cealaltă parte, Grigore Repeșciuc spune că a aflat de la noi despre aceste datorii.

14 octombrie 2019
98
Despre ANI

Tatiana pașcovschi confirmă că se retrage din consiliul...

Jurnalista Tatiana Pașcovschi, membră a Consiliului de Integritate al ANI din partea societății civile, a confirmat pentru Moldova Curată că se retrage din CI. Ea anunță că ar fi informat despre asta Ministerul Justiției, autoritatea care a format comisia ce a ales reprezentantul societății civile în CI și care, acum, ar trebui să aleagă un nou reprezentant.

11 iunie 2019
102
Arhiva

ATENŢIE! Webinar la tema accesului la informaţia de int...

Alianţa pentru o Românie Curată (www.romaniacurata.ro) şi Iniţiativa Civică pentru Integritate în Serviciul Public din Republica Moldova (www.moldovacurata.md) vă invită să vă înscrieţi la  cel de-al doilea webinar la tema accesului la informaţia de interes public care va avea loc la 22 IULIE 2015, ORA 11.00.

20 iulie 2015
69
Arhiva

Profil candidat: Valeriu Caisîn

Integritatea în activitatea politică

24 ianuarie 2019
72
Arhiva

La vârsta de 29 de ani, președintele raionului Drochia,...

Raionul Drochia are un nou președinte, după ce, la 7 iunie, Vasile Grădinaru și-a prezentat demisia. În locul său la șefia raionului a fost numit Ion Dascăl, fost consilier raional din partea Partidului Democrat din Moldova (PDM). Noul președinte a venit la conducerea raionului sărac, întrucât nu a indicat în declarația de avere și interese personale pentru anul 2017 nici un venit, proprietăți sau bunuri. Demnitarul susține că lucrează împreună cu tatăl său, de aceea nu a indicat nimic în declarația de avere.

07 iunie 2018
58
Arhiva

Consiliul Superior al Procurorilor are o nouă conducere

Angela Motuzoc, adjunctă a procurorului-şef al Procuraturii municipiului Chişinău, a fost aleasă în funcția de președintă a Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Ea a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii Libere Internaţionale din Moldova, şi-a început cariera în Procuratură în anul 2000, deţinând pe parcurs mai multe funcţii în procuratura municipiului Chişinău.

10 ianuarie 2018
64