Conflictul de interese din Primăria Bârnova a fost soluționat: socrul și-a concediat ginerele

Rudele primarului din satul Bârnova, raionul Ocnița, au fost concediate de la Primărie, în urma unui control întreprins de Comisia Națională de Integritate (CNI), care, la rândul său, s-a autosesizat în baza unui articol publicat de portalul Moldova Curată în luna martie 2016. Potrivit articolului, primarul lucra împreună cu ginerele său, care era secretar al Consiliului local. În timpul examinării situației, CNI a mai descoperit un conflict de interese: pe lângă ginere, primarul își angajase și soția în calitate de șefă la Biblioteca publică din localitate. În timpul controlului, atât soția, cât și ginerele primarului au plecat din funcții.
Igor Iutiș a fost angajat la Primăria din Bârnova cu patru ani în urmă, când încă nu îi era ginere primarului Valeriu Scutelnic. Ulterior, când au devenit rude, nici secretarul consiliului local și nici primarul nu au declarat eventualul conflict de interese, deși legislația reglementează și gradele de rudenie obținute prin afinitate: ginere, noră, socru, soacră.
Ginerele evaluat de socru: i-a fost acordat calificativul „foarte bine”
La scurt timp de la apariția articolului pe Moldova Curată, CNI a inițiat un control și a stabilit că primarul din Bârnova a emis mai multe acte în favoarea ginerelui. Potrivit actului CNI, primarul a semnat acte precum: fișa de evaluare a funcționarului public pentru anul 2015, cu acordarea calificativului „foarte bine”; fișa de stabilire a obiectivelor de activitate și a indicatorilor de performanță; dispoziția cu privire la stabilirea treptelor de salarizare pentru funcționarii publici din Primăria Bârnova, prin care ginerelui i-a fost stabilit salariul de funcție în mărime de 3 520 lei.
Deși anterior Valeriu Scutelnic declara pentru Moldova Curată că secretarul consiliului local nu e secretarul primăriei şi, respectiv, nu este în subordinea primarului, în timpul controlului alesul local și-a concediat ginerele, astfel că la 8 iulie curent, Igor Iutiș a fost eliberat din funcție.
Un control și două conflicte de interese
Valeriu Scutelnic a obținut primul mandat de primar în anul 2011, candidând pe listele Partidului Comuniştilor (PCRM). Trei ani mai tâziu, la 30 septembrie 2014, el a angajat-o pe soția sa, Lilia Scutelnic, în funcția de șefă a Bibliotecii Publice Bârnova, pe o normă salarială, iar peste încă o zi, a angajat-o prin cumul și în calitate de femeie de serviciu la bibliotecă, cu jumătate de normă salarială.
La șase zile de la angajare, primarul i-a acordat soției spor salarial pentru condiții nefavorabile de muncă
La numai câteva zile lucrate de către Lilia Scutelnic, primarul a emis o dispoziție de acordare a sporurilor de compensare pentru munca prestată în condiții nefavorabile, în valoare de circa 200 de lei. În timpul verificării efectuate de CNI în lunile martie-aprilie 2016, soția primarului a demisionat din ambele funcții.
Abatere constatată și clasată
Printr-un singur act de constatare emis la 13 iulie curent, membrii CNI au stabilit că alesul local a admis un dublu conflict de interese. Astfel, pornind de la prevederile Legii cu privire la conflictul de interese, Valeriu Scutelnic a admis conflict de interese prin faptul că nu l-a și a semnat acte administrative și juridice în favoarea soției sale Lilia Scutelnic și ginerelui Igor Iutiș.
Totuși, CNI își menține practicile anterioare de a constata, apoi a clasa cazul, motivând că acest conflict a fost soluționat prin eliberarea din funcție.
Întrebat de ce CNI clasează un caz, atunci când un ales local încalcă intenționat legislația, Anatolie Donciu, pereședintele CNI a răspuns că decizia membrilor Comisiei este una colegială. Deși conflictele de interese din Bârnova au fost soluționate doar după ce cazul a ajuns în atenția presei, președintele CNI a argumentat că asemenea situații, în care subiecții declarării recunosc că au greșit și își concediază rudele, ar trebui apreciate.
Argumentul lui Anatolie Donciu este însă combătut de experta anticorupție, Mariana Kalughin, care afirmă că legislația prevede sancționarea funcționarului pentru nedeclararea conflictului de interese, însă CNI interpretează legea.
Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă în mod necesar poziția EED.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
CSM vrea să verifice averile judecătorilor
Consiliul Superior al Magistraturii vrea să obțină dreptul de a verifica averile judecătorilor, competență pe care o are în prezent doar Comisia Națională de Integritate (CNI). Juriștii din organizațiile neguvernamentale, dar și conducerea CNI se pronunță împotriva acestei inițiative, spunând că astfel s-ar dubla competențele celor două instituții. Președintele CSM, Victor Micu, care este unul dintre autorii inițiativei, argumentează că, dimpotrivă, acest lucru va permite o reacție mai rapidă și sancționarea disciplinară a judecătorilor care nu își declară corect averile.
Acțiunile anticorupție – realizate cu ”deficiențe”
Din cele nouă acțiuni anticorupție menționate în Foaia de parcurs privind agenda de reforme prioritare pentru implementarea Acordului de Asociere Republica Moldova – UE, autoritățile au reușit să realizeze cu succes doar două dintre ele. Este vorba de prelungirea de către Centrul Național Anticorupție (CNA) a termenului de implementare al Strategiei Naționale Anticorupție (SNA) pentru 2016, dar și elaborarea de către Ministerul Justiției a legislației privind incriminarea utilizării contrar destinației și delapidării fondurilor europene și internaționale. Aceste concluzii sunt incluse în ”Raportul de monitorizare a implementării Foii de parcurs privind agenda de reforme prioritare (martie-iunie 2016)” și au fost prezentate la 6 iulie curent de câteva organizații neguvernamentale.
VIDEOGRAFIC: Cât de transparente sunt instituțiile publ...
Moldova Curată vă arată cum au fost respectate principalele prevederi ale legilor Legii privind accesul la informaţie nr. 982/2000 şi ale Legii privind transparenţa în procesul decisional nr. 239/2008 de la promulgare până în prezent cu ajutorul unui videografic realizat în cadrul proiectului “Podul Bunei Guvernări”.
Un caz clasat de CNI ar putea fi reexaminat
Şefa Direcţiei Asistenţă Socială şi Protecţie a Familiei (DASPF) din cadrul Consiliului Raional Nisporeni îl are în subordine pe fiul său, care activează în calitate de asistent social. În timp ce experţii susţin că aici e vorba de un conflict de interese vădit, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a clasat anterior acest caz din lipsă de probe. Preşedintele CNI afirmă că această situaţie ar putea fi reexaminată, dacă au apărut detalii noi.
Declaraţiile de avere şi de interese pentru anul 2013 v...
Există riscul ca cele peste o sută de mii de declaraţii de avere şi de interese care au fost depuse în acest an la Comisia Naţională de Integritate (CNI) să fie accesibile publicului abia în luna septembrie, spune preşedintele CNI, Anatolie Donciu. Întârzierea ar fi o consecinţă a lipsei de bani destinaţi procesării declaraţiilor.
Aici așteptăm comentariul tău!