Costul reconstrucției lacului de acumulare „Valea Morilor”, majorat an de an din cauza tergiversării termenului de executare al lucrărilor

Investigații 22 mai 2024 282
Imagine simbol

Curățarea albiei râului Bâc este o promisiune „cu barbă”, făcută de către autorități în mai multe rânduri. Încă în 2014, fostul primar al mun. Chișinău, Dorin Chirtoacă, a început lucrările de curățare a albiei râului Bâc pe un segment care era afectat de inundații. An de an se fac ajustări la buget și realocări din bani publici, dar problema rămâne nerezolvată. Experții spun că tergiversările sunt înregistrate deoarece autoritățile nu gestionează eficient banii publici.



Lucrările de curățare a albiei râului Bâc, terminate în 5 ani, în loc de 22 de luni 

În luna mai 2023, Consiliul Municipal Chișinău a votat Proiectul de reabilitare a râului Bâc, în valoare de 240 de milioane de lei, dintre care 80 de milioane de lei proveneau dintr-un grant european. Atunci autoritățile anunțau că albia râului Bâc va fi curățată și reabilitată în cadrul unui proiect finanțat de către Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare. Primăria municipiului Chișinău informa atunci că împreună cu BERD au semnat un acord de împrumut și unul de grant în valoare totală de 12 milioane de euro. Banii erau alocați pentru implementarea proiectului de reabilitare a râului Bâc și protecție împotriva inundațiilor din capitală.

„Un proiect extraordinar pentru Chișinău. Este vorba despre soluții naturale pentru reabilitarea albiei râului Bâc și aceste soluții vin în primul rând să amenajeze, să curețe albia. Este un proiect mult așteptat de toți noi, cu studii, analize profunde a situații în teren, cu experți din țară și de peste hotare. Este un grant foarte important, în valoare de 50% din suma totală a creditului, care iarăși este la condiții foarte avantajoase pentru Republica Moldova și pentru municipiul Chișinău”, a declarat atunci primarul capitalei Ivan Ceban.

În iulie 2023, grupul de lucru pentru achiziții a decis micșorarea valorii contractului cu 5.483.441 de lei, pe motiv că o parte dintre lucrările de construcție au fost executate de către un alt operator economic în timpul efectuării lucrărilor de reconstrucție a străzii Albișoara.

Albia râului Bâc, „inundată” de promisiuni

Curățarea albiei râului Bâc este o promisiune „cu barbă”, făcută de către autorități în mai multe rânduri. Încă în 2014, fostul primar al mun. Chișinău, Dorin Chirtoacă, a început lucrările de curățare a albiei râului Bâc pe un segment care era afectat de inundații. Patru ani mai târziu, în 2018, autoritățile au încheiat un contract, în mărime de 34,1 milioane de lei, și un termen de execuție de 22 de luni cu Societatea pe Acțiuni „FERARU-S”, care timp de 22 de luni s-a angajat să execute lucrări de curățare a albiei râului Bâc pe segmentul aflat între str. Petru Rareş și podul din str. Cantonului. Doi ani mai târziu, lucrările nu doar că nu au fost terminate, dar s-a constatat că antreprenorul mai are nevoie de resurse financiare pentru a le finaliza. Astfel, în iulie 2020, a fost încheiat un acord de ajustare cu 1.370.030 de lei și prelungirea termenului de valabilitate a contractului până la 31.12.2023.

Pe 23 februarie 2022 a avut loc o nouă ajustare la inflație a valorii contractului cu 2.818.102 lei, iar pe 27 februarie 2023, o a treia ajustare, cu 3.379.280 de lei.  Într-un răspuns al Direcției Construcții Capitale, administratorul interimar al întreprinderii a precizat că lucrările au fost finalizate, în decembrie 2023, fiind semnate procesul-verbal cu privire la terminarea lucrărilor și procesul-verbal de recepție finală. Pentru executarea obiectivului a fost achitată suma de 35.341.684 de lei. 

Expert: „Dacă nu sunt sursele financiare destinate achiziției, în special pentru investiții capitale, contractul nu va fi înregistrat și finanțat, până la rectificarea bugetului”

Expertul independent în achiziții publice, Serghei Merjan, subliniază că, potrivit legii, contractele de achiziţii publice se încheie conform procedurilor de achiziţie publică, pentru întreaga sumă atribuită unei achiziţii pe an, în temeiul planului de achiziţie și în limita alocațiilor aprobate.

„O precondiție pentru planificarea contractului de achiziții este existenţa surselor financiare sau a dovezii alocării acestora. Contractele semnate de către instituțiile publice, finanțate din bugetul public național, se înregistrează la oficiile teritoriale ale Trezoreriei de Stat, și respectiv, dacă nu sunt sursele financiare destinate achiziției, în special pentru investiții capitale, contractul nu va fi înregistrat și finanțat, până la rectificarea bugetului”, explică expertul.

Potrivit lui, lipsa continuității în implementarea unor proiecte investiționale mari ar putea fi legată de schimbări de priorități, inclusiv din cauza noilor factori de decizie,  adoptarea unor noi strategii/politici, de pandemie, de criza economică etc.. „Problema proiectelor de infrastructură nefinalizate a fost abordată de nenumărate ori de către instituțiile de control și asemenea achiziții (obiecte de infrastructură inițiate și ulterior abandonate) reprezintă pierderi de bani publici și trebuie asumate de către factorii de decizie din cadrul instituțiilor respective”, menționează Serghei Merjan.

Cu privire la ajustarea la inflație, expertul menționează că este important ca autoritatea contractantă să depună diligența necesară la planificarea și efectuarea achiziției și să prevadă în contract o formulă adecvată de ajustare, precum și s-o aplice regulamentar.

„Contractele de achiziții publice de lucrări reprezintă un mediu favorabil pentru fraudă și corupție, iar lipsa controalelor adecvate, transparenței, capacităților necesare ale autorității contractante și un management ineficient al procesului de achiziții, începând cu identificarea necesităților, facilitează manifestarea riscurilor”, consideră Serghei Merjan.

Acesta concluzionează că la ajustarea bugetelor trebuie să țină cont de riscurile asociate cu fiecare achiziție, iar după ajustarea acestora, este important să se monitorizeze și să se raporteze performanța achizițiilor în raport cu bugetul stabilit. Acest lucru permite corecții în timp util și îmbunătățirea proceselor viitoare de achiziție.

Mariana Colun

Această investigație este un produs al proiectului „Achiziţiile publice din Primăria municipiul  Chişinău sub lupa transparenței”, desfășurat de  către Transparency International-Moldova), în calitate de beneficiar de sub-grant al proiectului  „Consolidarea integrității în achizițiile publice”. Proiectul este implementat de către Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul", în colaborare cu Parteneriatul pentru Transparență (SUA). Proiectul urmărește susținerea reformelor în domeniul achizițiilor publice în Moldova, care vor spori transparența și corectitudinea achizițiilor publice prin abilitarea cetățenilor de a responsabiliza instituțiile relevante. Opiniile exprimate în cadrul proiectului și responsabilitatea pentru conținutul acestui produs aparțin autorilor proiectului și nu reflectă neapărat opinia   IDIS „Viitorul" și a donatorului.

  



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Investigații

Suspiciuni de părtinire la concursul de achiziție a unu...

14 iunie 2024
3132
2024

Achiziții (ne)transparente la întreprinderile municipal...

O bună parte din întreprinderile municipale fondate de Primăria Municipiului Chișinău nu contractează bunuri, lucrări și servicii prin intermediul Registrului electronic de Stat al Achizițiilor Publice MTender și nu publică contractele de achiziție încheiate. Asta chiar dacă legislația le obligă să o facă. Managerii unor întreprinderi spun fie că nu au știut că trebuie să facă concursuri de achiziții prin sistemul electronic, fie că le vor face de acum încolo. Lipsa transparenței în activitatea întreprinderilor municipale, care gestionează patrimoniul public, generează riscuri de corupție, spun experții.

29 februarie 2024
894
2024

Iluminare cu năbădăi la Cozești

Autoritățile Publice Locale (APL) din comuna Grigorăuca, raionul Sîngerei, sunt suspectate că au compromis un concurs pentru achiziționarea lucrărilor de instalare a sistemului de iluminat stradal prin descalificarea a două oferte, fără să ofere justificări agenților economici. În consecință, Agenția Națională de Soluționare a Contestațiilor (ANSC) a anulat procedura de achiziție și a obligat primăria să reevalueze ofertele. Primăria însă a ales același agent economic. Proiectul face parte din Programul Național „Satul European Express”.

14 martie 2024
2974
2024

Elevii care studiază viticultura la Stăuceni urmau să p...

13 august 2024
3130
2024

Contracte adiționale la limita legalității în Primăria...

Pentru reparația clădirii Centrului de Sănătate Publică, Primăria Colonița din mun. Chișinău a selectat, în anul 2022, un agent economic care a oferit cel mai mic preț, însă ulterior a încheiat un acord adițional de peste un milion de lei. Un consilier local susține că aceasta este de fapt o schemă prin care o companie ofertează în mod intenționat un preț mic, ca să câștige concursul, apoi încheie acorduri adiționale.

29 ianuarie 2024
2050
2024

Lucrările de renovare a Conacului de la Măcăreuca devin...

Reabilitarea monumentului istoric Conacul ,,Russo” din satul Măcăreuca, raionul Drochia, care urma să se încheie în anul 2023, s-a împotmolit din cauza unei planificări defectuoase a lucrărilor. Până acum au fost organizate două concursuri de achiziții publice, termenul de executare fiind și el amânat de două ori.

02 septembrie 2024
425