Primari cu interese şi averi ascunse

Arhiva 27 aprilie 2016 59
Imagine simbol

După alegerile locale din vara anului 2015, mai mulţi primari din ţară nu şi-au declarat interesele personale la Comisia Naţională de Integritate(CNI). Printre ei sunt aleşi locali aflați la primul mandat, dar şi dintre cei care ar fi trebuit să aibă deja obișnuița depunerii acestor declarații.Primarul satului Trifeşti din raionul Rezina, Mihai Budurin, nu a depus niciuna dintre cele două declaraţii atunci când a venit în funcţie. Alesul local spune că nu ştia că aceste documente trebuiau completate atunci când a venit la primărie. „Eu am depus declaraţia când am candidat, dar şi în luna martie curent. Sunt la primul mandat”, a declarat Mihai Budurin.

Cu mama la primărie

Întâmplător sau nu, de mai mult de jumătate de an, mama sa, Viorica Budurin, îi este în subordine primarului din Trifești, ea activând în funcţia de perceptor fiscal.

Alesul local a declarat anterior pentru ziarul regional „Cuvântul”  că a venit în funcţie ca să fie primar, nu ca să-și concedieze mama. Comisia Naţională de Integritate(CNI) s-a autosesizat în baza articolului, iar recent a constatat că primarul din Trifeşti a încălcat regimul juridic al conflictului de interese, deoarece nu a declarat despre faptul că activează în aceeaşi instituţie cu mama sa. „Ce să fac, voi plăti amenda și mă voi conforma deciziei CNI. Cred că mama va pleca din funcție”, a declarat alesul local pentru Moldova Curată.

Alinierea în PDM

Mihai Budurin a candidat independent și este la primul mandat. La scurt timp după scrutin, el a anunțat că aderă la Partidul Democrat din Moldova (PDM), spunând că a luat această decizie pentru ca localitatea sa să aibă şansa de a se dezvolta. „Din momentul aderării la PDM a primarului, satul Trifeşti se aliniază celor mai dezvoltate localităţi, din punct de vedere al investiţiilor şi proiectelor de dezvoltare», a precizat Mihai Budurin într-un mesaj pe Facebook.

Alt primar fără declaraţii

Spre deosebire de colegul său din Trifeşti, primarul comunei Brânzenii Noi din raionul Teleneşti, Veaceslav Tcaciuc, se află la conducerea localităţii pentru al doilea mandat. El a candidat pe listele Partidului Liberal, câştigând scrutinul din al doilea tur, cu peste 60 la sută din voturi.

Deşi este la al cincilea an în calitate de primar și are experiența depunerii a câte două declarații în fiecare an, una de avere şi alta de interese personale, după ce a fost reales înfuncţia publică, Veaceslav Tcaciuc nu a depus din nou declaraţii la CNI pentru ultimul an. Primarul susține că nu vede sens să depună declaraţia în luna martie, iar apoi peste câteva luni, să facă același lucru. „Nu înţeleg de ce să repeţi acelaşi lucru. Cred că e o greşeală. De la mine ce se cere? Ce se putea schimba într-un an? Eu nici casa nu am măcar…”, afirmă primarul.

La rândul său, Adela Griciuc, şefa Direcţiei control interese personale din cadrul CNI, spune că declaraţiile depuse în luna martie 2015 şi cele care trebuie completate după alegerile locale din vara trecută nu sunt aceleaşi. „După alegerea în funcţia de primar, subiecţii declarării trebuiau să indice în declaraţiile de avere, dar şi în cele de interese personale, venitul obţinut pentru anul 2014, însă proprietăţile (bunurile imobile, mobile şi activele financiare) să fie indicate până la momentul completării documentului”, explică funcţionara din cadrul CNI.

Expertă CRJM: „Persoana care vine în funcţie publică trebuie să cunoască legea”

Nadejda Hriptievschi, juristă la Centrul de Resurse Juridice din Moldova, afirmă că declaraţiile aleşilor locali precum că nu au ştiut despre faptul că trebuie să completeze declaraţii de avere şi interese la început de mandat pot fi calificate ca aberaţii. „Atunci când a candidat, persoana trebuia să ştie care sunt atribuţiile şi obligaţiile sale atunci când va veni într-o funcţie publică. Aşa se întâmplă când unii dintre ei lucrează în aceeaşi instituţie cu rudele lor şi apoi când sunt depistaţi de CNI, motivează că nu au ştiut că este o ilegalitate”, menţionează experta CRJM.

Potrivit CNI, peste 30 la sută din aleşii locali nu şi-au depus declaraţiile de avere şi interese personale, după ce au venit în funcţie după alegerile locale din vara trecută. Potrivit legislaţiei, subiecţii declarării sunt obligaţi să-şi depună declaraţiile în termen de 20 de zile de la data numirii sau alegerii. În situaţia în care aceştia au depăşit acest termen, membrii CNI declanşează din oficiu procedura de control.

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.

Lilia Zaharia


Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Deputatul Grigore Repeșciuc a acumulat zeci de mii de l...

Deputatul democrat Grigore Repeșciuc, acum degrevat deoarece candidează la un nou mandat de primar al orașului Căușeni, s-a pomenit acționat in judecată de către Intreprinderea municipală de gestionare a fondului locativ nr. 15 din Chișinău, pentru neplata datoriilor la utilități. Datoria a ajuns la peste 40 de mii de lei, ne-a spus jurista Intrepinderii, iar prima ședință de judecată in acest litigiu ar urma să aibă loc pe 30 octombrie 2019. De cealaltă parte, Grigore Repeșciuc spune că a aflat de la noi despre aceste datorii.

14 octombrie 2019
99
Arhiva

(Doc) Ce au invocat procurorii la clasarea dosarului pe...

Aureliu Colenco, Valeriu Harmaniuc, Eugeniu Clim și Ala Nogai, foşti magistraţi la judecătoriile economice, au scăpat de pedeapsă după ce procurorii Anticorupţie au emis o ordonanţă privind încetarea şi clasarea urmăririi penale. Ei au ajuns în vizorul oamenilor legii după ce, în 2009, ar fi pronunţat decizii şi încheieri contrare legii. În document, procurorii au invocat faptul că membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) s-au opus demersului de a-i cerceta penal pe cei patru.

18 februarie 2015
70
Arhiva

Profil candidat: Alexandru Jolnaci

Integritatea în activitatea politică

20 februarie 2019
85
Arhiva

La ANI au ajuns primele declaraţii de avere depuse după...

Până în prezent la Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) au fost înregistrate circa şase mii de declaraţii de avere şi interese personale pentru anul 2016. Conducerea ANI a declarat pentru Moldova Curată că în acest an se aşteaptă a fi înregistrate circa 70 de mii de declaraţii de avere şi interese.

21 martie 2017
67
Arhiva

Procuror care locuiește în sediul Procuraturii

Noul procuror al raionului Șoldănești, Petru Botnaru, ales în funcție acum o lună, locuiește în sediul procuraturii, deoarece autoritățile locale încă nu i-au repartizat o locuință de serviciu. Botnaru nu se arată deranjat de această situație și spune că timpul va arăta ce va fi în continuare și unde va locui. Petru Botnaru a venit la Șoldănești de la Nisporeni, unde a condus procuratura teritorială timp de două mandate. „Aș fi candidat încă o dată, dar legea nu-mi permite să fac acest lucru pentru a treia oară”, a explicat Botnaru mutarea la Șoldănești. El a fost ales de Consiliul Superior al Procurorilor să ocupe această funcție după ce contracandidatul său, Vladimir Erhan, s-a retras din concurs pe ultima sută de metri, chiar dacă la evaluare acumulase cel mai mare punctaj.

30 iunie 2016
67
Arhiva

Profil candidat: Ghenadie Ladaniuc

Integritatea în activitatea politică

03 februarie 2019
81