De la Leova la Primorsk

2013-2018 8 noiembrie 2013 522
Ansamblul de muzică și dans ,,Pruteanca”

Președinta raionului Leova, împreună cu câțiva colegi de partid, a însoțit Ansamblul de muzică și dans ,,Pruteanca” din localitate la un festival din Bulgaria. Această călătorie, care a costat peste 20 de mii de lei din bani publici, i-a supărat pe unii consilieri raionali, afirmând că mijloacele publice nu trebuie cheltuite pentru interesele personale ale funcționarilor.Deplasările peste hotarele țării ale ansamblurilor artistice raionale sunt un bun prilej ca autoritățile publice locale să le însoțească. Nu numai autoritățile raionului Ungheni au călătorit vara acesta în Lituania împreună cu un ansamblu artistic, ci și autoritățile din raionul Leova au avut ocazia de a mai ieși din țară. În cazul respectiv, funcționarii din sudul țării au plecat în Bulgaria, împreună cu Ansamblul de muzică și dans „Pruteanca” din localitate. Aceștia au participat la Festivalul „Primorsko-2013”, eveniment desfășurat în perioada 23-30 iunie 2013.

Efrosinia Grețu, președinta raionului Leova,

În Bulgaria, cu alți colegi de partid

Valeriu Mercușev, fost consilier al raionului Leova, afirmă că, pe lângă cei 20 de artiști din ansamblu, a mai vizitat Bulgaria și Efrosinia Grețu, președinta Consiliului Raional (CR) Leova, împreună cu fiul său, Iurie, dar și Zinaida Boeșteanu, care este șefa Oficiului Poștal din Leova. Aceasta a fost însoțită de soțul său, Vasile Boeșteanu, care este de asemenea funcționar public. „Au mai fost și alți funcționari din localitate, dar și membri ai Partidului Democrat din raion”, afirmă Valeriu Mercușev.
Totodată, Ion Istrati, consilier raional ce face parte din Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), susține că a solicitat de la conducerea raionului lista persoanelor care s-au deplasat în Bulgaria, însă până acum nu a primit-o.

Moldova Curată a făcut rost de lista nominală a participanților la Festivalul Internațional „Primorsko-2013” din Bulgaria. În lista respectivă, pe lângă numele tinerilor care au participat la festival, este și al Efrosiniei Grețu, președinta raionului Leova, și al feciorului său Iurie; soții Zinaida și Vasile Boeșteanu, conducătoarea Societății pe Acțiuni ,,Poșta Moldovei” din Leova și, respectiv, șeful Biroului de perfectare a documentelor și evidenței populației. De asemenea, au mai fost în Bulgaria și soții Maria și Sava Maev, ea - preşedinta Organizaţiei Persoanelor în Etate ,,Tezaurul Naţiunii”, soțul - șofer în cadrul aparatului președintei raionului Leova. La festival a fost și cuplul Feodora și Dumitru Blaje, ultimul fiind secretarul executiv al Organizației Teritoriale (OT) Leova a Partidului Democrat din Moldova (PDM). De menționat că, potrivit site-ului oficial al PDM, președinta OT Leova a  acestei formațiuni este chiar Efrosinia Grețu, președinta raionului Leova.

Transportul – peste 20 de mii de lei

Dacă unii consilieri din cadrul Consiliului raional Leova spun că funcționarii publici au fost selectați să meargă în Bulgaria datorită apartenenței politice, președinta raionului Leova oferă explicații. „Nu s-a ținut cont din ce partid fac parte aceste persoane. Când am primit invitația din Bulgaria, Mihai Suruc, șeful Direcței Cultură din raion trebuia, pe lângă artiști, să completeze lista cu încă 20 de persoane. Inițial, această listă avea alte nume ca, până în final, mulți să refuze deplasarea. În așa fel, a trebuit să căutăm persoane pentru a suplini locurile disponibile din autocar”, afirmă Efrosinia Grețu. Președinta raionului Leova spune că deplasarea din Bulgaria a fost achitată din bani publici și a costat peste 20 de mii de lei. „Doar transportul a fost plătit de Direcția Cultură, Turism, Tineret și Sport Leova, însă cazarea și alimentația a fost plătită din buzunarul fiecărui participant. Ne-a costat circa 160 de euro de fiecare. Însă, puțină lume știe că tot din banii proprii am cumpărat mici daruri gazdelor. Așa e firea moldoveanului, trebuie să fie ospitalieri oriunde s-ar duce. Eu sunt mândră că noi am făcut imagine bună țării noastre în cadrul acelui Festival. Că, până la urmă, nu contează cine este în această listă, ci rezultatele cu care ne-am întors”, conchide președinta raionului Leova.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Contracte de milioane pentru firma fratelui șefului Age...

Firma fratelui șefului Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor (ANSC), Viorel Moșneaga, a câștigat, de când acesta a fost numit în funcție, două licitații publice, semnând cu statul contracte de șase milioane de lei. Asta în condițiile în care agenții economici care au participat la tenderele respective nu au putut să conteste rezultatele licitațiilor, dat fiind că ANSC a devenit funcțională abia în septembrie 2017. Întâmplător sau nu, contractele au fost semnate după ce Viorel Moșneaga a fost numit director la Agenția responsabilă de soluționarea contestațiilor în achiziții publice.

12 octombrie 2017
438
2013-2018

Dosarul autobuzelor școlare s-ar putea solda cu nimic

La un an și jumătate de la deschiderea unei anchete penale în privința achiziționării frauduloase de către Ministerul Educației a aproape 100 de autobuze școlare, nu există nicio persoană pusă sub învinuire și nici nu a fost audiat vreun fost conducator din minister care s-a ocupat de tranzacții. Acum, Centrul Național Anticorupție (CNA), care efectuează acțiuni de anchetă, spune că până în prezent au fost audiați doar reprezentanții firmei care a livrat autobuzele.

13 iunie 2014
459
2013-2018

Secretul de la Moldsilva a fost deconspirat (partea a I...

Un contract de arendă a unui teren forestier încheiat în situație de conflict de interese nu poate fi anulat şi rămâne în vigoare până în prezent, întrucât Legea cu privire la Comisia Naţională de Integritate (CNI) nu este retroactivă. Este vorba despre un document semnat în anul 2011, în baza căruia soţia directorului adjunct al Agenţiei „Moldsilva”, Ion Platon, a primit drept de folosinţă asupra unei fâşii forestiere cu suprafaţa de 10 ari. Funcţionarul a făcut parte din Comisia de licitaţie, deşi acum neagă cu înverşunare acest lucru.

29 octombrie 2014
478
2013-2018

Electorala 2019: candidatul socialiștilor pentru circum...

Deputatul socialist Oleg Lipskii, care este și  vicepreședinte al Uniunii Transportatorilor și Drumarilor din Moldova, dar și asociat în cel puțin două companii de transport, este autorul mai multor inițiative legislative calificate drept problematice de către Centrul Național Anticorupție. În rapoartele de expertiză ale acestor proiecte, CNA a stabilit că a fost identificat un risc sporit de coruptibilitate, de activitate în detrimentul interesului de stat sau de atingere drepturilor fundamentale ale omului, consacrate de Constituție.

12 noiembrie 2018
585