De la Leova la Primorsk

2013-2018 8 noiembrie 2013 223
Ansamblul de muzică și dans ,,Pruteanca”

Președinta raionului Leova, împreună cu câțiva colegi de partid, a însoțit Ansamblul de muzică și dans ,,Pruteanca” din localitate la un festival din Bulgaria. Această călătorie, care a costat peste 20 de mii de lei din bani publici, i-a supărat pe unii consilieri raionali, afirmând că mijloacele publice nu trebuie cheltuite pentru interesele personale ale funcționarilor.Deplasările peste hotarele țării ale ansamblurilor artistice raionale sunt un bun prilej ca autoritățile publice locale să le însoțească. Nu numai autoritățile raionului Ungheni au călătorit vara acesta în Lituania împreună cu un ansamblu artistic, ci și autoritățile din raionul Leova au avut ocazia de a mai ieși din țară. În cazul respectiv, funcționarii din sudul țării au plecat în Bulgaria, împreună cu Ansamblul de muzică și dans „Pruteanca” din localitate. Aceștia au participat la Festivalul „Primorsko-2013”, eveniment desfășurat în perioada 23-30 iunie 2013.

Efrosinia Grețu, președinta raionului Leova,

În Bulgaria, cu alți colegi de partid

Valeriu Mercușev, fost consilier al raionului Leova, afirmă că, pe lângă cei 20 de artiști din ansamblu, a mai vizitat Bulgaria și Efrosinia Grețu, președinta Consiliului Raional (CR) Leova, împreună cu fiul său, Iurie, dar și Zinaida Boeșteanu, care este șefa Oficiului Poștal din Leova. Aceasta a fost însoțită de soțul său, Vasile Boeșteanu, care este de asemenea funcționar public. „Au mai fost și alți funcționari din localitate, dar și membri ai Partidului Democrat din raion”, afirmă Valeriu Mercușev.
Totodată, Ion Istrati, consilier raional ce face parte din Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), susține că a solicitat de la conducerea raionului lista persoanelor care s-au deplasat în Bulgaria, însă până acum nu a primit-o.

Moldova Curată a făcut rost de lista nominală a participanților la Festivalul Internațional „Primorsko-2013” din Bulgaria. În lista respectivă, pe lângă numele tinerilor care au participat la festival, este și al Efrosiniei Grețu, președinta raionului Leova, și al feciorului său Iurie; soții Zinaida și Vasile Boeșteanu, conducătoarea Societății pe Acțiuni ,,Poșta Moldovei” din Leova și, respectiv, șeful Biroului de perfectare a documentelor și evidenței populației. De asemenea, au mai fost în Bulgaria și soții Maria și Sava Maev, ea - preşedinta Organizaţiei Persoanelor în Etate ,,Tezaurul Naţiunii”, soțul - șofer în cadrul aparatului președintei raionului Leova. La festival a fost și cuplul Feodora și Dumitru Blaje, ultimul fiind secretarul executiv al Organizației Teritoriale (OT) Leova a Partidului Democrat din Moldova (PDM). De menționat că, potrivit site-ului oficial al PDM, președinta OT Leova a  acestei formațiuni este chiar Efrosinia Grețu, președinta raionului Leova.

Transportul – peste 20 de mii de lei

Dacă unii consilieri din cadrul Consiliului raional Leova spun că funcționarii publici au fost selectați să meargă în Bulgaria datorită apartenenței politice, președinta raionului Leova oferă explicații. „Nu s-a ținut cont din ce partid fac parte aceste persoane. Când am primit invitația din Bulgaria, Mihai Suruc, șeful Direcței Cultură din raion trebuia, pe lângă artiști, să completeze lista cu încă 20 de persoane. Inițial, această listă avea alte nume ca, până în final, mulți să refuze deplasarea. În așa fel, a trebuit să căutăm persoane pentru a suplini locurile disponibile din autocar”, afirmă Efrosinia Grețu. Președinta raionului Leova spune că deplasarea din Bulgaria a fost achitată din bani publici și a costat peste 20 de mii de lei. „Doar transportul a fost plătit de Direcția Cultură, Turism, Tineret și Sport Leova, însă cazarea și alimentația a fost plătită din buzunarul fiecărui participant. Ne-a costat circa 160 de euro de fiecare. Însă, puțină lume știe că tot din banii proprii am cumpărat mici daruri gazdelor. Așa e firea moldoveanului, trebuie să fie ospitalieri oriunde s-ar duce. Eu sunt mândră că noi am făcut imagine bună țării noastre în cadrul acelui Festival. Că, până la urmă, nu contează cine este în această listă, ci rezultatele cu care ne-am întors”, conchide președinta raionului Leova.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Bugetarii moldoveni cu vile în Borsec

Micuţa localitate Borsec din judeţul Harghita, România, este de ani buni locul preferat de vacanţă al unor demnitari moldoveni. În această vară, însuşi şeful statului, Nicolae Timofti, a petrecut aici o săptămână din concediu la o vilă renumită în zonă. Câtorva funcţionari de la noi le place atât de mult la Borsec, încât au ajuns să cumpere aici proprietăţi valoroase. La Borsec deţin în prezent vile academicienii Gheorghe Duca şi Stanislav Groppa, fostul judecător Ion Anton, fostul ministru, în prezent diplomat Vasile Bumacov, consilierul prezidenţial Ion Păduraru şi Ion Midrigan, medicul personal al preşedintelui Nicolae Timofti. Unii dintre ei nu au indicat aceste imobile în declaraţiile de avere.

21 septembrie 2016
247
2013-2018

Tranzacție descoperită la Primăria Chișinău: bani publi...

Trei apartamente pe care Primăria Chișinău le-a dat în anul 2013 la doi interpreți și unei judecătoare s-au dovedit a fi cu bucluc. Mai exact, cu probleme legate de respectarea legii. Astăzi această afacere face obiectul unui litigiu în judecată, fapt ce a developat o ilegalitate comisă prin complicitatea mai multor factori de decizie și subdiviziuni din Primăria Chișinău.

18 ianuarie 2018
201
2013-2018

Încă un primar a scăpat de sancţiune: CNI a constatat c...

Iurie Buga, primarul comunei Micleşti din raionul Criuleni, a admis un conflict de interese, deoarece o are în subordine pe soţia sa, care este contabilă. Chiar dacă au constatat că alesul local a încălcat regimul juridic al conflictului de interese, membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) au clasat cazul, motivând că primarul a soluţionat acest caz. În realitate, nu a fost aplicată niciuna dintre soluţiile prevăzute de lege pentru coflictul de interese.

20 mai 2016
298
2013-2018

Remunerări în familie: anul trecut, Gheorghe Duca a rid...

La finele lunii noiembrie curent, președintele Academiei de Științe din Moldova (AȘM), Gheorghe Duca, a anunțat că demisionează și că recurge la acest pas din cauza problemelor cu justiția, care i-ar fi afectat sănătatea. Din ultima declarație de avere și interese personale pentru anul 2017, depusă la Autoritatea Națională de Integritate (ANI), vedem că Gheorghe Duca a obținut un venit total de circa 765 mii de lei, adică în jur de circa 64 de mii de lei lunar. Aici sunt incluse veniturile din activitățile didactice și științifice realizate atât la nivel național, cât și internațional, dar și venitul obținut din pensie și indemnizații.

17 decembrie 2018
252
2013-2018

ADEVĂRUL: Cine este enigmaticul milionar moldovean, inv...

Una dintre companiile ruseşti din grupul care a preluat în concesiune Aeroportul Internaţional Chişinău este controlată de un multimilionar originar din Republica Moldova. El are afaceri în domeniul transportului feroviar şi nu este exclus să aibă planuri şi pentru Calea Ferată din Moldova.

15 octombrie 2013
257
2013-2018

Milioane de lei ”conservate” în sistemul de canalizare...

Timp de doi ani, Primăriei comunei Dănceni din raionul Ialoveni i-au fost alocate peste 6,6 milioane de lei din Fondul Ecologic Național (FEN) pentru construcția sistemului de epurare și canalizare. Milioanele zac însă în pământ, fiind instalate doar țevile. Autoritățile Publice Locale (APL) din Dănceni spun că sistemul va fi funcțional când se vor găsi resursele necesare pentru finalizare, adică încă 15 milioane de lei. Între timp, Primăria Dănceni, dar și firma care s-a angajat să construiască sistemul, ”SRL “Levprocons”, sunt în atenția procurorilor anticorupție, ambele fiind învinuite de organizarea unui concurs public fictiv.

23 aprilie 2018
329