De la Leova la Primorsk

2013-2018 8 noiembrie 2013 1022
Ansamblul de muzică și dans ,,Pruteanca”

Președinta raionului Leova, împreună cu câțiva colegi de partid, a însoțit Ansamblul de muzică și dans ,,Pruteanca” din localitate la un festival din Bulgaria. Această călătorie, care a costat peste 20 de mii de lei din bani publici, i-a supărat pe unii consilieri raionali, afirmând că mijloacele publice nu trebuie cheltuite pentru interesele personale ale funcționarilor.Deplasările peste hotarele țării ale ansamblurilor artistice raionale sunt un bun prilej ca autoritățile publice locale să le însoțească. Nu numai autoritățile raionului Ungheni au călătorit vara acesta în Lituania împreună cu un ansamblu artistic, ci și autoritățile din raionul Leova au avut ocazia de a mai ieși din țară. În cazul respectiv, funcționarii din sudul țării au plecat în Bulgaria, împreună cu Ansamblul de muzică și dans „Pruteanca” din localitate. Aceștia au participat la Festivalul „Primorsko-2013”, eveniment desfășurat în perioada 23-30 iunie 2013.

Efrosinia Grețu, președinta raionului Leova,

În Bulgaria, cu alți colegi de partid

Valeriu Mercușev, fost consilier al raionului Leova, afirmă că, pe lângă cei 20 de artiști din ansamblu, a mai vizitat Bulgaria și Efrosinia Grețu, președinta Consiliului Raional (CR) Leova, împreună cu fiul său, Iurie, dar și Zinaida Boeșteanu, care este șefa Oficiului Poștal din Leova. Aceasta a fost însoțită de soțul său, Vasile Boeșteanu, care este de asemenea funcționar public. „Au mai fost și alți funcționari din localitate, dar și membri ai Partidului Democrat din raion”, afirmă Valeriu Mercușev.
Totodată, Ion Istrati, consilier raional ce face parte din Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), susține că a solicitat de la conducerea raionului lista persoanelor care s-au deplasat în Bulgaria, însă până acum nu a primit-o.

Moldova Curată a făcut rost de lista nominală a participanților la Festivalul Internațional „Primorsko-2013” din Bulgaria. În lista respectivă, pe lângă numele tinerilor care au participat la festival, este și al Efrosiniei Grețu, președinta raionului Leova, și al feciorului său Iurie; soții Zinaida și Vasile Boeșteanu, conducătoarea Societății pe Acțiuni ,,Poșta Moldovei” din Leova și, respectiv, șeful Biroului de perfectare a documentelor și evidenței populației. De asemenea, au mai fost în Bulgaria și soții Maria și Sava Maev, ea - preşedinta Organizaţiei Persoanelor în Etate ,,Tezaurul Naţiunii”, soțul - șofer în cadrul aparatului președintei raionului Leova. La festival a fost și cuplul Feodora și Dumitru Blaje, ultimul fiind secretarul executiv al Organizației Teritoriale (OT) Leova a Partidului Democrat din Moldova (PDM). De menționat că, potrivit site-ului oficial al PDM, președinta OT Leova a  acestei formațiuni este chiar Efrosinia Grețu, președinta raionului Leova.

Transportul – peste 20 de mii de lei

Dacă unii consilieri din cadrul Consiliului raional Leova spun că funcționarii publici au fost selectați să meargă în Bulgaria datorită apartenenței politice, președinta raionului Leova oferă explicații. „Nu s-a ținut cont din ce partid fac parte aceste persoane. Când am primit invitația din Bulgaria, Mihai Suruc, șeful Direcței Cultură din raion trebuia, pe lângă artiști, să completeze lista cu încă 20 de persoane. Inițial, această listă avea alte nume ca, până în final, mulți să refuze deplasarea. În așa fel, a trebuit să căutăm persoane pentru a suplini locurile disponibile din autocar”, afirmă Efrosinia Grețu. Președinta raionului Leova spune că deplasarea din Bulgaria a fost achitată din bani publici și a costat peste 20 de mii de lei. „Doar transportul a fost plătit de Direcția Cultură, Turism, Tineret și Sport Leova, însă cazarea și alimentația a fost plătită din buzunarul fiecărui participant. Ne-a costat circa 160 de euro de fiecare. Însă, puțină lume știe că tot din banii proprii am cumpărat mici daruri gazdelor. Așa e firea moldoveanului, trebuie să fie ospitalieri oriunde s-ar duce. Eu sunt mândră că noi am făcut imagine bună țării noastre în cadrul acelui Festival. Că, până la urmă, nu contează cine este în această listă, ci rezultatele cu care ne-am întors”, conchide președinta raionului Leova.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Şeful Direcţiei Educaţie Buiucani: milioane pe conturi...

Șeful Direcției Educație a sectorului Buiucani din municipiul Chișinău, Ion Vrânceanu, are o serie de proprietăți trecute pe numele fiicelor sale, iar pe conturile sale bancare s-au aflat anul trecut milioane de lei. Fiicele sale, acum persoane majore, au fost împroprietărite încă de pe vremea când aveau 5 şi, respectiv, 10 ani. Iar la maturitate, adică la vârsta de 17 si 22 de ani, s-au mai ales cu câte un apartament cu 4 camere, ambele într-un bloc nou din Centrul Chișinăului. Acum, Ion Vrânceanu este una dintre cele trei persoane care au dosare penale deschise în baza unui articol nou din legislația moldovenească - ”îmbogățire ilicită”.  El este suspendat din funcție pe durata anchetei, însă se judecă pentru restabilire.

12 martie 2015
1011
2013-2018

Primăria rudelor la Bogzești

Primarul comunei Bogzești din raionul Telenești lucrează, atât la primărie, cât și în consiliu, cu rudele sale: soră, cumnat, fin, naș. Unii dintre ei lucrează, în același timp, și la firmele primarului. În anul 2016 Comisia Națională de Integritate a constatat situație de conflict de interese în privința primarului și surorii sale, Aurelia Sclifos, care este contabilă-șefă la Primărie. Cu toate acestea, primarul (reprezentant al PDM) nu a fost amendat și conflictul nu a fost soluționat. Cei doi continuă să lucreze împreună. Vasile Ozun a refuzat să ne comenteze această situație, iar sora și cumnatul său s-au supărat că abordăm subiectul, spunând că primarul face multe lucruri bune pentru sat. 

12 octombrie 2018
2642
2013-2018

Bani publici ”plimbați” pe patru roți

Cu drumuri stricate, fără sisteme de apeduct și canalizare moderne, fără iluminare stradală, dar cu mașini noi la primărie. Așa arată mai mult de 20 de localități din țară care și-au cumpărat în primele nouă luni ale anului curent adevărate bijuterii pe roți. Dacă unii primari s-au mulțumit cu mașini mai ieftine, alții - au investit sute de mii de lei, din bani publici, pentru confort. Aleșii locali spun că au făcut achizițiile doar pentru binele localității.

29 octombrie 2017
1119
2013-2018

Pro-ruși, dar cu cetățenie română. Deputații socialiști...

În campania electorală pentru parlamentarele din luna noiembrie 2014, dar și după alegeri, liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Igor Dodon, actualul șef al statului, a declarat de mai multe ori că deputații socialiști care dețin și cetățenia României vor renunța la aceasta. Până în prezent însă, șase deputați socialiști continuă să se bucure de calitatea de cetățean european, dar având o poziție anti-europeană. Aleșii poporului care dețin dublă cetățenie sunt: Alla Dolință, Corneliu Furculița, Anatolie Labuneț, Radu Mudreac, Ghenadi Mitriuc și Adrian Lebedinschi.

08 august 2017
988
2013-2018

Directorul milionar de la „Poşta Moldovei” are o afacer...

Serghei Nastas, directorul general al Întreprinderii de Stat „Poşta Moldovei” este un conducător „de milioane”. În anul 2014 el declara că pe conturile sale avea circa două milioane de lei şi peste 301 mii de euro. Moldova Curată a descoperit că funcţionarul are în capitala Spaniei o afacere în domeniul construcţiilor, care însă nu a fost trecută în declaraţia de avere.

04 aprilie 2016
1212
2013-2018

Secretul de la Moldsilva a fost deconspirat (partea a I...

Un contract de arendă a unui teren forestier încheiat în situație de conflict de interese nu poate fi anulat şi rămâne în vigoare până în prezent, întrucât Legea cu privire la Comisia Naţională de Integritate (CNI) nu este retroactivă. Este vorba despre un document semnat în anul 2011, în baza căruia soţia directorului adjunct al Agenţiei „Moldsilva”, Ion Platon, a primit drept de folosinţă asupra unei fâşii forestiere cu suprafaţa de 10 ari. Funcţionarul a făcut parte din Comisia de licitaţie, deşi acum neagă cu înverşunare acest lucru.

29 octombrie 2014
966