De la Leova la Primorsk

2013-2018 8 noiembrie 2013 1077
Ansamblul de muzică și dans ,,Pruteanca”

Președinta raionului Leova, împreună cu câțiva colegi de partid, a însoțit Ansamblul de muzică și dans ,,Pruteanca” din localitate la un festival din Bulgaria. Această călătorie, care a costat peste 20 de mii de lei din bani publici, i-a supărat pe unii consilieri raionali, afirmând că mijloacele publice nu trebuie cheltuite pentru interesele personale ale funcționarilor.



Deplasările peste hotarele țării ale ansamblurilor artistice raionale sunt un bun prilej ca autoritățile publice locale să le însoțească. Nu numai autoritățile raionului Ungheni au călătorit vara acesta în Lituania împreună cu un ansamblu artistic, ci și autoritățile din raionul Leova au avut ocazia de a mai ieși din țară. În cazul respectiv, funcționarii din sudul țării au plecat în Bulgaria, împreună cu Ansamblul de muzică și dans „Pruteanca” din localitate. Aceștia au participat la Festivalul „Primorsko-2013”, eveniment desfășurat în perioada 23-30 iunie 2013.

Efrosinia Grețu, președinta raionului Leova,

În Bulgaria, cu alți colegi de partid

Valeriu Mercușev, fost consilier al raionului Leova, afirmă că, pe lângă cei 20 de artiști din ansamblu, a mai vizitat Bulgaria și Efrosinia Grețu, președinta Consiliului Raional (CR) Leova, împreună cu fiul său, Iurie, dar și Zinaida Boeșteanu, care este șefa Oficiului Poștal din Leova. Aceasta a fost însoțită de soțul său, Vasile Boeșteanu, care este de asemenea funcționar public. „Au mai fost și alți funcționari din localitate, dar și membri ai Partidului Democrat din raion”, afirmă Valeriu Mercușev.
Totodată, Ion Istrati, consilier raional ce face parte din Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM), susține că a solicitat de la conducerea raionului lista persoanelor care s-au deplasat în Bulgaria, însă până acum nu a primit-o.

Moldova Curată a făcut rost de lista nominală a participanților la Festivalul Internațional „Primorsko-2013” din Bulgaria. În lista respectivă, pe lângă numele tinerilor care au participat la festival, este și al Efrosiniei Grețu, președinta raionului Leova, și al feciorului său Iurie; soții Zinaida și Vasile Boeșteanu, conducătoarea Societății pe Acțiuni ,,Poșta Moldovei” din Leova și, respectiv, șeful Biroului de perfectare a documentelor și evidenței populației. De asemenea, au mai fost în Bulgaria și soții Maria și Sava Maev, ea - preşedinta Organizaţiei Persoanelor în Etate ,,Tezaurul Naţiunii”, soțul - șofer în cadrul aparatului președintei raionului Leova. La festival a fost și cuplul Feodora și Dumitru Blaje, ultimul fiind secretarul executiv al Organizației Teritoriale (OT) Leova a Partidului Democrat din Moldova (PDM). De menționat că, potrivit site-ului oficial al PDM, președinta OT Leova a  acestei formațiuni este chiar Efrosinia Grețu, președinta raionului Leova.

Transportul – peste 20 de mii de lei

Dacă unii consilieri din cadrul Consiliului raional Leova spun că funcționarii publici au fost selectați să meargă în Bulgaria datorită apartenenței politice, președinta raionului Leova oferă explicații. „Nu s-a ținut cont din ce partid fac parte aceste persoane. Când am primit invitația din Bulgaria, Mihai Suruc, șeful Direcței Cultură din raion trebuia, pe lângă artiști, să completeze lista cu încă 20 de persoane. Inițial, această listă avea alte nume ca, până în final, mulți să refuze deplasarea. În așa fel, a trebuit să căutăm persoane pentru a suplini locurile disponibile din autocar”, afirmă Efrosinia Grețu. Președinta raionului Leova spune că deplasarea din Bulgaria a fost achitată din bani publici și a costat peste 20 de mii de lei. „Doar transportul a fost plătit de Direcția Cultură, Turism, Tineret și Sport Leova, însă cazarea și alimentația a fost plătită din buzunarul fiecărui participant. Ne-a costat circa 160 de euro de fiecare. Însă, puțină lume știe că tot din banii proprii am cumpărat mici daruri gazdelor. Așa e firea moldoveanului, trebuie să fie ospitalieri oriunde s-ar duce. Eu sunt mândră că noi am făcut imagine bună țării noastre în cadrul acelui Festival. Că, până la urmă, nu contează cine este în această listă, ci rezultatele cu care ne-am întors”, conchide președinta raionului Leova.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Familia deputatului-sportiv, Nicolae Juravschi, cu veni...

Familia deputatului democrat Nicolae Juravschi a obţinut anul trecut un venit de peste un milion 715 de mii de lei: aproape jumătate din sumă fiind salariile şi indemnizaţiile ridicate de soţii Juravschi. Cealaltă jumătate, peste 890 de lei, a fost obţinută din chiria unui spaţiu comercial situat în centrul capitalei, dar şi din înstrăinarea unui garaj amplasat în sectorul Botanica.

29 iunie 2017
1084
2013-2018

Bugetarii moldoveni cu vile în Borsec

Micuţa localitate Borsec din judeţul Harghita, România, este de ani buni locul preferat de vacanţă al unor demnitari moldoveni. În această vară, însuşi şeful statului, Nicolae Timofti, a petrecut aici o săptămână din concediu la o vilă renumită în zonă. Câtorva funcţionari de la noi le place atât de mult la Borsec, încât au ajuns să cumpere aici proprietăţi valoroase. La Borsec deţin în prezent vile academicienii Gheorghe Duca şi Stanislav Groppa, fostul judecător Ion Anton, fostul ministru, în prezent diplomat Vasile Bumacov, consilierul prezidenţial Ion Păduraru şi Ion Midrigan, medicul personal al preşedintelui Nicolae Timofti. Unii dintre ei nu au indicat aceste imobile în declaraţiile de avere.

21 septembrie 2016
1413
2013-2018

Directorul general al Î.S. „Poşta Moldovei” este obliga...

Directorul Întreprinderii de Stat „Poşta Moldovei”, Serghei Nastas, despre care Moldova Curată a scris că are în Spania o afacere pe care nu a indicat-o în declaraţia de avere, susţine că nu este obligat să-şi declare cotele-părţi deţinute în firma din afara ţării. Ce-i drept, reacţia a venit din partea „Poştei Moldovei”, nu a directorului personal. Această afirmaţie este însă contrazisă de jurişti.

18 aprilie 2016
1143
2013-2018

Constantin Becciev nu a depus niciodată vreo declaraţie...

Directorul Societăţii pe Acţiuni „Apă-Canal Chişinău”, Constantin Becciev, nu a depus la Comisia Naţională de Integritate (CNI) declaraţia de avere pentru anul 2012, invocând faptul că nu este „subiect al declarării”. Prin urmare, acesta nu a declarat că este prorietarul unei case impunătoare situată într-o suburbie a municipiului Chişinău şi nu a făcut public faptul că face parte din organele de conducere, supraveghere şi control ale unei bănci comerciale din R. Moldova.

26 septembrie 2013
1327
2013-2018

Grădinița și gimnaziul din Petrunea sunt aprovizionate...

Firma fondată de Iurie Nastas, primarul satului Petrunea din raionul Glodeni, aprovizionează cu pâine de mai mulţi ani grădiniţa din localitate, dar şi alte instituţii publice din raion. În cinci ani, firma primarului a câştigat 18 contracte de achiziţii publice, cu valoarea totală de peste un milion 200 de mii de lei. Alesul local spune că atât timp cât pâinea este ieftină şi calitativă, nu se poate lua în considerare un eventual conflict de interese.

05 iunie 2017
1702
2013-2018

Conflicte de interese, protectionism și afaceri camufl...

Familia primarului PDM de la Bogzești, Telenești, Vasile Ozun, deține trei firme de construcții care câștigă constant contracte de zeci de milioane de lei la concursurile de achiziții publice.  O firmă este trecută în acte pe numele său, una - pe al fiului și a treia - pe numele fostei soții. Recent Consiliul Concurenței le-a amenadat pe toate trei cu sute de mii de lei pentru înțelegeri de cartel. Amenzile însă nu au schimbat nimic. Cel puțin două firme continuă să participe împreună la concursurile publice de achiziții. O relație deosebită cele trei întreprinderi o au cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, unde memoria instituțională e scurtă. În anul 2016 una dintre firme a fost obligată de judecată să restituie banii pe care Ministerul îi plătise pentru proiectarea sediului Teatrului „Eugene Ionesco”, deoarece lucrările nu fuseseră executate. Acesta este temei de introducere a firmei în lista neagră a achizițiilor publice. Ministerul însă a uitat. În luna mai 2018 i-a încredințat două contracte de 32 de milioane de lei pentru reconstrucția unei instituții de învățământ. O altă firmă, cea a fiului, este singura care câștigă licitațiile pentru lucrări de construcție la Primăria Bogzești. Legea spune că o astfel de relație reprezintă conflict de interese. 

17 septembrie 2018
1265