Comuna Ignăţei are un primar nou

După şapte luni de la pronunţarea unei decizii definitive de către Curtea de Apel (CA) Chişinău prin care primarul comunei Ignăţei din raionul Rezina, Ion Balan, a fost revocat din funcţie, Consiliul local s-a conformat hotărârii instanţei. Din 27 martie, această localitate este condusă de primarul-interimar Teodosie Safaler, şeful sectorului local de poliţie.
Ion Balan, fostul primar din Ignăţei, demis printr-o hotărâre de judecată definitivă emisă în luna septembrie 2014, continua să exercite atribuţiile la Primărie, deoarece majoritatea consilierilor l-au numit în funcţia de primar-interimar. Oficiul Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat (OTC) a calificat decizia drept ilegală şi a propus Consiliului să o abroge şi să aleagă un alt primar-interimar.
De la Poliţie la Primărie
Astfel că la 27 martie curent, Consiliul local Ignăţei l-a numit primar-interimar pe Teodosie Safaler, şeful sectorului local de poliţie.
Noul primar spune că nu a fost la şedinţa din 27 de martie, deoarece este internat în spital. „Ştiu despre noua mea funcţie, dar acum sunt în concediu de boală. Luni voi merge la Inspectoratul de Poliţie din Rezina pentru a depune cerere de demisie, apoi voi trece pe la Primărie”, a declarat Teodosie Safaler pentru Moldova Curată.
Legea privind administraţia publică locală stabileşte că interimatul funcţiei de primar poate fi deţinut de către viceprimarul localităţii. În cazul în care funcţia de viceprimar este vacantă, Consiliul local împuterniceşte, în termen de cinci zile, o altă persoană să exercite temporar atribuţiile primarului.
Teodosie Safaler ne-a mai spus că în cazul în care până la alegerile locale îşi va exercita bine atribuţiile de primar-interimar, va candida la funcţia de primar.
Presa a stat cu ochiul pe primar
Ion Balan a fost revocat din funcţie după ce OTC Orhei l-a acţionat în judecată, invocând că fostul ales local a admis un conflict de interese, aprovizionând grădiniţa din sat cu pâine şi lapte de la întreprinderea familiei sale, „Ion Balan”. Şefa grădiniţei este Natalia Balan, soţia primarului. După ce Moldova Curată şi ziarul regional “Cuvântul” au scris despre acest caz, Comisia Naţională de Integritate a pornit controlul în baza articolelor publicate şi a constatat că Ion Balan îşi exercita mandatul de primar al localităţii având concomitent şi calitatea de fondator şi administrator al ÎI „Ion Balan”, SRL „Ignat-Prim” şi GŢ „Ion Balan”, lucru interzis de lege.
Experta Mariana Kalughin a declarat că şapte luni pentru executarea unei decizii definitive este o perioadă îndelungată, însă notează că presa a făcut bine că a urmărit acest caz până la soluţionare. „Cred că este o realizare, deoarece presa a stat cu ochiul pe acest caz până s-a făcut dreptate. Acum însă ar fi oportun ca OTC Orhei să iniţieze procedura legală de anulare a tuturor dispoziţiilor fostului primar, emise de acesta după pronunţarea definitivă a instanţei, moment în care Ion Balan nu mai avea dreptul să deţină funcţia de primar şi să emită acte administrative, documente ce sunt ilegale”, a mai spus Mariana Kalughin.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Căldură ”familială” la Î.M „Rețele Termice”
Un grup de opt consilieri ai Consiliului orășenesc Călărași au expediat în luna martie curent la Procuratura Călărași și la Procuratura Anticorupție o scrisoare în care reclamau abuzuri. Potrivit consilierilor, directorul Întreprinderii Municipale „Rețele Termice” din Călărași, instituție ce a fost fondată de către Consiliul orășenesc, și-a angajat la această întreprindere soția, fiul și fiica, iar aceștia ar fi remunerați cu salarii ce variază între șase și nouă mii de lei pe lună. Directorul neagă acuzațiile și spune că ar fi vorba de ”o răfuială politică”.
Contracte cu statul ”reciclate” de firma condusă de so...
Timp de un un an, firma ”Ecostat” SRL condusă de Alexei Buliga, soțul deputatei democrate Valentina Buliga, a câștigat șapte contracte de achiziții publice în valoare de un milion 425 de mii de lei. Firma s-a angajat să colecteze, să transporte și să neutralizeze deșeurile medicale din cinci spitale din țară.
Primăria Chişinău „autorizează” interesele arhitectului...
În anii 2013 şi 2014, Radu Blaj, şeful adjunct al Direcţiei generale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare a Primăriei Chişinău, a contrasemnat şi avizat 65 de acte pentru construcţia unor imobile proiectate de întreprinderea „ART-CONSULTGRUP”, în care soţia sa şi fratele său deţin cote-părţi. La sfârşitul lunii decembrie 2014, Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că funcţionarul a încălcat regimul juridic al conflictului de interese. Experţi anticorupţie susţin însă că Radu Blaj ar putea fi suspectat şi de abuz de putere, fiindcă a semnat mai multe documente, ştiind că se află în conflict de interese, iar primăria ar trebui să dea explicaţii pe marginea acestui caz.
Ziarul de Gardă: Firmele offshore şi afacerile de famil...
Firmele familiei Lazăr au oferit mai multe servcii contra plată instituţiilor de stat, inclusiv Ministerului Economiei, CCCEC-ului, Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor. Recent, firma „Tatra-Bis” SRL, fondatoarea căreia este şi Tatiana Lazăr, soţia viceprim-ministrului Valeriu Lazăr, a fost desemnată câştigătoarea unui tender, oferind logistica necesară unui eveniment organizat de Ministerul Economiei şi de Agenţia pentru Eficienţă Energetică, cu suportul financiar al Uniunii Europene.
Salarii duble pentru viceminiştri
Fostele viceministre de la Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor (MTIC), Dona Scola şi Mihaela Iacob, erau remunerate, pe când erau în funcţie, şi de la locul de muncă de bază, dar şi ca membre ale consiliilor de administraţie ale instituţiilor fondate de acest minister. Specialiştii afirmă că, în cazul respectiv, este vorba de incompatibilitate de funcţii.
Primăria rudelor la Bogzești
Primarul comunei Bogzești din raionul Telenești lucrează, atât la primărie, cât și în consiliu, cu rudele sale: soră, cumnat, fin, naș. Unii dintre ei lucrează, în același timp, și la firmele primarului. În anul 2016 Comisia Națională de Integritate a constatat situație de conflict de interese în privința primarului și surorii sale, Aurelia Sclifos, care este contabilă-șefă la Primărie. Cu toate acestea, primarul (reprezentant al PDM) nu a fost amendat și conflictul nu a fost soluționat. Cei doi continuă să lucreze împreună. Vasile Ozun a refuzat să ne comenteze această situație, iar sora și cumnatul său s-au supărat că abordăm subiectul, spunând că primarul face multe lucruri bune pentru sat.
Aici așteptăm comentariul tău!