Comuna Ignăţei are un primar nou

2013-2018 2 aprilie 2015 1335
Teodosie Safaler

După şapte luni de la pronunţarea unei decizii definitive de către Curtea de Apel (CA) Chişinău prin care primarul comunei Ignăţei din raionul Rezina, Ion Balan, a fost revocat din funcţie, Consiliul local s-a conformat hotărârii instanţei. Din 27 martie, această localitate este condusă de primarul-interimar  Teodosie Safaler, şeful sectorului local de poliţie.



Ion Balan, fostul primar din Ignăţei, demis printr-o hotărâre de judecată definitivă emisă în luna septembrie 2014, continua să exercite atribuţiile la Primărie, deoarece majoritatea consilierilor l-au numit în funcţia de primar-interimar. Oficiul Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat (OTC) a calificat decizia drept ilegală şi a propus Consiliului să o abroge şi să aleagă un alt primar-interimar.

De la Poliţie la Primărie

Astfel că la 27 martie curent, Consiliul local Ignăţei l-a numit primar-interimar pe Teodosie Safaler, şeful sectorului local de poliţie.

Noul primar spune că nu a fost la şedinţa din 27 de martie, deoarece este internat în spital. „Ştiu despre noua mea funcţie, dar acum sunt în concediu de boală. Luni voi merge la Inspectoratul de Poliţie din Rezina pentru a depune cerere de demisie, apoi voi trece pe la Primărie”, a declarat Teodosie Safaler pentru Moldova Curată.

Legea privind administraţia publică locală stabileşte că interimatul funcţiei de primar poate fi deţinut de către viceprimarul localităţii. În cazul în care funcţia de viceprimar este vacantă, Consiliul local împuterniceşte, în termen de cinci zile, o altă persoană să exercite temporar atribuţiile primarului.

Teodosie Safaler ne-a mai spus că în cazul în care până la alegerile locale îşi va exercita bine atribuţiile de primar-interimar, va candida la funcţia de primar.

Presa a stat cu ochiul pe primar

Ion Balan a fost revocat din funcţie după ce OTC Orhei l-a acţionat în judecată, invocând că fostul ales local a admis un conflict de interese, aprovizionând grădiniţa din sat cu pâine şi lapte de la întreprinderea familiei sale, „Ion Balan”. Şefa grădiniţei este Natalia Balan, soţia primarului. După ce Moldova Curată şi ziarul regional “Cuvântul” au scris despre acest caz, Comisia Naţională de Integritate a pornit controlul în baza articolelor publicate şi a constatat  că Ion Balan îşi exercita mandatul de primar al localităţii  având concomitent şi calitatea de fondator şi administrator al ÎI „Ion Balan”, SRL „Ignat-Prim” şi GŢ „Ion Balan”, lucru interzis de lege.

Experta Mariana Kalughin a declarat că şapte luni pentru executarea unei decizii definitive este o perioadă îndelungată, însă notează că presa a făcut bine că a urmărit acest caz până la soluţionare. „Cred că este o realizare, deoarece presa a stat cu ochiul pe acest caz până s-a făcut dreptate. Acum însă ar fi oportun ca OTC Orhei să iniţieze procedura legală de anulare a tuturor dispoziţiilor fostului primar, emise de acesta după pronunţarea definitivă a instanţei, moment în care Ion Balan nu mai avea dreptul să deţină funcţia de primar şi să emită acte administrative, documente ce sunt ilegale”, a mai spus Mariana Kalughin.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Electorala 2019: Petru Burduja, figurant în dosarul ban...

Consilierul socialist în Consiliul Municipal Chișinău Petru Burduja urmează să candideze la alegerile parlamentare în circumscripția nr. 30, Ciocana. El administrează SRL ”Exclusiv Media”, compania fondată de deputatul socialist Corneliu Furculiță și care a primit 1,5 mln de euro drept împrumut de la o companie înregistrată în zona offshore din Bahamas. Petru Burduja este cel care, în calitate de administrator, a mers la bancă și a ridicat 20 de milioane de lei cash din acel împrumut, care ulterior au fost dați unor membri de partid. Toate acestea le-a descoperit proiectul RISE Moldova într-o investigație publicată în anul 2016. Acum, această tranzacție este investigată de Procuratura Anticorupție, chiar dacă cei care au realizat-o susțin că totul a fost făcut perfect legal.

13 noiembrie 2018
1717
2013-2018

Încă un primar a scăpat de sancţiune: CNI a constatat c...

Iurie Buga, primarul comunei Micleşti din raionul Criuleni, a admis un conflict de interese, deoarece o are în subordine pe soţia sa, care este contabilă. Chiar dacă au constatat că alesul local a încălcat regimul juridic al conflictului de interese, membrii Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) au clasat cazul, motivând că primarul a soluţionat acest caz. În realitate, nu a fost aplicată niciuna dintre soluţiile prevăzute de lege pentru coflictul de interese.

20 mai 2016
1707
2013-2018

Arapu şi Bănăruc, tratați diferențiat de către Curtea d...

Doi demnitari care s-au dus la nunta șefului Serviciului Vamal cu mașina de serviciu, au obținut în instanță decizii diferite pentru același cap de acuzare - conflict de interese. În cazul secretarului general adjunct al Guvernului, Eduard Bănăruc, Curtea de Apel (CA) Chișinău a lăsat în vigoare decizia Comisiei Naționale de Integritate (CNA) prin care s-a constatat conflict de interese, iar în cazul ministrului Finanțelor, Anatol Arapu, CA a trimis dosarul la reexaminare. Ambii au același avocat. Chiar dacă există o hotărâre definitivă a instanței, Bănăruc ar putea cere reexaminarea cauzei sale după modelul dosarului lui Anatol Arapu.

31 iulie 2014
1009
2013-2018

Ziarul de Gardă: Firmele offshore şi afacerile de famil...

Firmele familiei Lazăr au oferit mai multe servcii contra plată instituţiilor de stat, inclusiv Ministerului Economiei, CCCEC-ului, Ministerului Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor. Recent, firma „Tatra-Bis” SRL, fondatoarea căreia este şi Tatiana Lazăr, soţia viceprim-ministrului Valeriu Lazăr, a fost desemnată câştigătoarea unui tender, oferind logistica necesară unui eveniment organizat de Ministerul Economiei şi de Agenţia pentru Eficienţă Energetică, cu suportul financiar al Uniunii Europene.

23 decembrie 2013
870
2013-2018

Firma soției șefului de la „Cadastru” a încasat milioan...

Firma soției șefului Agenției Relații Funciare și Cadastru, Anatolie Ghilaș, a cîștigat în anii 2012 și 2013 două licitații, în urma cărora a încheiat contracte de peste 183 de milioane de lei pentru reparația drumului Rezina-Orhei-Călărași. Potrivit auditului Curții de Conturi, firma a executat lucrări la prețuri majorate și încălcând termenele de executare. Contrar acestor nereguli, Administrația de Stat a Drumurilor (ASD) nu a aplicat nicio sancțiune companiei ce nu și-a onorat nici până în acest moment obligațiile contractuale.

06 iunie 2014
834
2013-2018

Soţia primarului din Ungheni, „abonată” la banii primă...

Firma soției primarului orașului Ungheni a făcut vânzări de sute de mii de lei în ultimii ani datorită contractelor de achiziții încheiate cu Primăria. Firma, din care Alexandru Ambros a ieșit când a obținut mandatul de primar, cedând soției partea sa din afacere, a livrat administrației locale achiziții de birou și alte mărfuri. 

14 august 2014
1599