Comuna Ignăţei are un primar nou

2013-2018 2 aprilie 2015 1687
Teodosie Safaler

După şapte luni de la pronunţarea unei decizii definitive de către Curtea de Apel (CA) Chişinău prin care primarul comunei Ignăţei din raionul Rezina, Ion Balan, a fost revocat din funcţie, Consiliul local s-a conformat hotărârii instanţei. Din 27 martie, această localitate este condusă de primarul-interimar  Teodosie Safaler, şeful sectorului local de poliţie.Ion Balan, fostul primar din Ignăţei, demis printr-o hotărâre de judecată definitivă emisă în luna septembrie 2014, continua să exercite atribuţiile la Primărie, deoarece majoritatea consilierilor l-au numit în funcţia de primar-interimar. Oficiul Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat (OTC) a calificat decizia drept ilegală şi a propus Consiliului să o abroge şi să aleagă un alt primar-interimar.

De la Poliţie la Primărie

Astfel că la 27 martie curent, Consiliul local Ignăţei l-a numit primar-interimar pe Teodosie Safaler, şeful sectorului local de poliţie.

Noul primar spune că nu a fost la şedinţa din 27 de martie, deoarece este internat în spital. „Ştiu despre noua mea funcţie, dar acum sunt în concediu de boală. Luni voi merge la Inspectoratul de Poliţie din Rezina pentru a depune cerere de demisie, apoi voi trece pe la Primărie”, a declarat Teodosie Safaler pentru Moldova Curată.

Legea privind administraţia publică locală stabileşte că interimatul funcţiei de primar poate fi deţinut de către viceprimarul localităţii. În cazul în care funcţia de viceprimar este vacantă, Consiliul local împuterniceşte, în termen de cinci zile, o altă persoană să exercite temporar atribuţiile primarului.

Teodosie Safaler ne-a mai spus că în cazul în care până la alegerile locale îşi va exercita bine atribuţiile de primar-interimar, va candida la funcţia de primar.

Presa a stat cu ochiul pe primar

Ion Balan a fost revocat din funcţie după ce OTC Orhei l-a acţionat în judecată, invocând că fostul ales local a admis un conflict de interese, aprovizionând grădiniţa din sat cu pâine şi lapte de la întreprinderea familiei sale, „Ion Balan”. Şefa grădiniţei este Natalia Balan, soţia primarului. După ce Moldova Curată şi ziarul regional “Cuvântul” au scris despre acest caz, Comisia Naţională de Integritate a pornit controlul în baza articolelor publicate şi a constatat  că Ion Balan îşi exercita mandatul de primar al localităţii  având concomitent şi calitatea de fondator şi administrator al ÎI „Ion Balan”, SRL „Ignat-Prim” şi GŢ „Ion Balan”, lucru interzis de lege.

Experta Mariana Kalughin a declarat că şapte luni pentru executarea unei decizii definitive este o perioadă îndelungată, însă notează că presa a făcut bine că a urmărit acest caz până la soluţionare. „Cred că este o realizare, deoarece presa a stat cu ochiul pe acest caz până s-a făcut dreptate. Acum însă ar fi oportun ca OTC Orhei să iniţieze procedura legală de anulare a tuturor dispoziţiilor fostului primar, emise de acesta după pronunţarea definitivă a instanţei, moment în care Ion Balan nu mai avea dreptul să deţină funcţia de primar şi să emită acte administrative, documente ce sunt ilegale”, a mai spus Mariana Kalughin.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Contracte cu statul ”reciclate” de firma condusă de so...

Timp de un un an, firma ”Ecostat” SRL condusă de Alexei Buliga, soțul deputatei democrate Valentina Buliga, a câștigat șapte contracte de achiziții publice în valoare de un milion 425 de mii de lei. Firma s-a angajat să colecteze, să transporte și să neutralizeze deșeurile medicale din cinci spitale din țară.

23 ianuarie 2018
1258
2013-2018

Familia deputatului-sportiv, Nicolae Juravschi, cu veni...

Familia deputatului democrat Nicolae Juravschi a obţinut anul trecut un venit de peste un milion 715 de mii de lei: aproape jumătate din sumă fiind salariile şi indemnizaţiile ridicate de soţii Juravschi. Cealaltă jumătate, peste 890 de lei, a fost obţinută din chiria unui spaţiu comercial situat în centrul capitalei, dar şi din înstrăinarea unui garaj amplasat în sectorul Botanica.

29 iunie 2017
1169
2013-2018

Valoarea unor declarații de integritate ale miniștrilor...

Doi dintre cei 19 membri ai Guvernului Filip care au semnat declarații de integritate la învestire se află acum în arest, bănuiți de fapte de corupție. Totuși, în acele declarații pe propria răspundere ei au afirmat că nu au comis nimic ilegal, nu s-au aflat în conflicte de interese și nu vor accepta nici un fel de sugestii sau influențe în activitatea lor. Moldova Curată a analizat situația actuala a fiecărui semnatar ale acelor declarații (care au doar valoare morală, nicidecum juridică), la mai mult de un an de la depunere. 

09 mai 2017
1100
2013-2018

CNI criticată: a clasat un caz evident de conflict de i...

La începutul acestui an, şefa Direcţiei Finanţe a Consiliului Raional (CR) Cahul și-a angajat fiica în structura pe care o conducea, iar a doua zi s-a transferat într-o altă direcție. Comisia Naţională de Integritate (CNI) nu a văzut un conflict de interese în această situație, argumentând că mama a soluţionat conflictul, transferându-se în altă funcţie. Experţii anticorupție susţin însă că CNI a luat o decizie incorectă, întrucât este vădit interesul de a promova o rudă într-o funcție publică și, în plus, a fost încălcat și Codul Muncii.

22 august 2014
1090
2013-2018

Şeful Direcţiei Educaţie Buiucani: milioane pe conturi...

Șeful Direcției Educație a sectorului Buiucani din municipiul Chișinău, Ion Vrânceanu, are o serie de proprietăți trecute pe numele fiicelor sale, iar pe conturile sale bancare s-au aflat anul trecut milioane de lei. Fiicele sale, acum persoane majore, au fost împroprietărite încă de pe vremea când aveau 5 şi, respectiv, 10 ani. Iar la maturitate, adică la vârsta de 17 si 22 de ani, s-au mai ales cu câte un apartament cu 4 camere, ambele într-un bloc nou din Centrul Chișinăului. Acum, Ion Vrânceanu este una dintre cele trei persoane care au dosare penale deschise în baza unui articol nou din legislația moldovenească - ”îmbogățire ilicită”.  El este suspendat din funcție pe durata anchetei, însă se judecă pentru restabilire.

12 martie 2015
1135
2013-2018

De la Leova la Primorsk

Președinta raionului Leova, împreună cu câțiva colegi de partid, a însoțit Ansamblul de muzică și dans ,,Pruteanca” din localitate la un festival din Bulgaria. Această călătorie, care a costat peste 20 de mii de lei din bani publici, i-a supărat pe unii consilieri raionali, afirmând că mijloacele publice nu trebuie cheltuite pentru interesele personale ale funcționarilor.

08 noiembrie 2013
1152