Demnitari publici în haine preoțești

Alegeri locale 30 decembrie 2019 4236

Doi primari aleși în toamna anului 2019, care administrează localitățile Băxani din raionul Soroca și, respectiv, Gura Galbenei din raionul Cimișlia, sunt și preoți. În paralel cu funcția de primar, ei oficiază slujbe religioase, cununii, înmormântări etc. Deși legislația interzice persoanelor cu demnitate publică să aibă și alte ocupații remunerate decât cele didactice, științifice și de creație, cei doi primari continuă să activeze, fără să-și pună problema că situația ar putea fi o incompatibilitate de funcții. API și MoldovaCurata.md vor solicita Autorității Naționale de Integritate (ANI) să inițieze o procedură de control.



Primar și preot la al doilea mandat 

La 20 octombrie 2019, Ghenadie Pereteatcu a fost reales pentru al doilea mandat consecutiv, în calitate de primar al satului Băxani, raionul Soroca. Tot de atâta vreme, el oficializează slujbe la biserica din localitate. Solicitat de Moldova Curată, preotul  a spus că reușește să facă față ambelor poziții, deoarece în sat  sunt doi slujitori ai bisericii: un preot-paroh și un preot-cleric.

„Eu sunt preot ajutor, îl ajut pe preotul paroh. Sunt situații diferite. Când nu poate veni preotul paroh, atunci vine cineva de la mănăstire, iar când nici de la mănăstire nu vine cineva, atunci se întâmplă că mă duc eu. Lumea nu rămâne fără slujbă, dar nici fără primar la primărie. E un sat foarte mic și nu au fost cazuri când oamenii să caute primarul sau preotul și să nu-l găsească”, explică Ghenadie Pereteatcu.

Mașina primarului, plătită din banii primăriei

Pe lângă eventuala incompatibilitate de funcții în care s-ar putea afla, primarul ar putea fi suspectat și de încălcarea regimului juridic al conflictului de interese. În mandatul trecut, acesta și-a angajat soția-preoteasă în calitate de bibliotecară în sat. După o perioadă de timp, aceasta s-a concediat, dar funcția a rămas în familie - în locul ei, fără concurs public, fiind angajată fiica. Ghenadie Pereteatcu recunoaște că a făcut aceste angajări și spune că nu vede aici un conflict de interese, deoarece ar fi fost ”impus de împrejurări”, satul ducând lipsă de persoane calificate.

În ambele mandate, primarul de la Băxani a dat primăriei în arendă mașina sa personală, iar din buget este alocată  lunar primarului suma de o mie de lei, la care se adaugă 170 de litri de motorină.

”Slujirea de preot nu se anulează. Da, se întâmplă să merg la înmormântări când sunt la Primărie”

Și la Gura Galbenei, raionul Cimișlia, primarul este și preot. Constantin Munteanu a fost ales în octombrie 2019 pentru prima dată și spune că se descurcă bine și ca preot. Întrebat dacă nu vede la mijloc o incompatibilitate de funcții, el susține că doar poziția de ales local este funcție publică.

„Preotul nu e funcționar public. Din perspectiva timpului, noi suntem doi preoți. Este preot-paroh și eu, preot-cleric. Așa că nu sunt probleme. Nu m-am gândit la incompatibilitate. Eu periodic sunt în teritoriu”, a menționat Constantin Munteanu.

Acesta a confirmat că în timpul orelor de muncă, pleacă și la biserică pentru a oficializa slujbe. „Ba da, de ce nu? Câteodată e posibil să apară câte una. Slujirea de preot nu se anulează. Dacă nu este preot-paroh, merg eu la înmormântare”, a precizat Constantin Munteanu.

Inspectorii de integritate nu au examinat deocamdată cazurile primarilor-preoți

Potrivit lui Victor Moloșag, șeful Serviciului cooperare și relații cu publicul din cadrul ANI, în vizorul inspectorilor de integritate încă nu au fost astfel de cazuri, în care preotul satului să dețină și funcția de primar. Reprezentantul ANI precizează că nici în legislație nu este reglementată activitatea de preot ca ocupație remunerată.

Expertă: „Demnitarul nu este în drept să desfășoare orice altă activitate remunerată”

La rândul său, experta anticorupție Mariana Kalughin susține că persoanele care cumulează două poziții, de primar și de preot, ar trebui să renunțe la una.

„Cazurile ar trebui să fie în vizorul inspectorilor de integritate ANI. Potrivit Legii cu privire la statutul persoanelor cu funcții de demnitate publică, funcția de primar este funcție de demnitate publică. Astfel, demnitarul nu este în drept să desfășoare orice altă activitate remunerată, cu excepția activităților didactice şi științifice. Legea privind administrația publică locală, care urmează să fie pusă în aplicare, este și mai restrictivă în acest sens. În condițiile legislației în vigoare, situațiile de incompatibilitate urmează să înceteze în decursul unei luni din momentul apariției. Dacă demnitarii nu au întreprins acțiuni în vederea eliminării incompatibilității, iar starea de incompatibilitate este constatată prin acte de constatare rămase definitiv, mandatul acestora încetează înainte de termen”, conchide experta.

Incompatibilitate de funcții în România

Spre deosebire de Republica Moldova, inspectorii de integritate din România au analizat o situație de incompatibilitate similară. Potrivit unui comunicat al Agenției Naționale de Integritate din România, în anul 2015, inspectorii de integritate au stabilit că un fost primar din comuna Criciova, judeţul Timiş, a încălcat regimul juridic al incompatibilității, întrucât a deținut, simultan, funcțiile de administrator al unei firme, de preot paroh în cadrul Parohiei Criciova și reprezentant al Consiliului Local Criciova în cadrul Adunării acționarilor a unei societăți comerciale. Inspectorii de integritate au examinat această situația de incompatibilitate după ce persoana în cauză își încheiase mandatul de primar.

Lilia Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Rîșcani

Candidat: Victor Bogatico, Partidul Nostru

Victor Bogatico (42 de ani), actualul primar al orașului Râșcani, candidează pentru un nou mandat din partea Partidului Nostru, formațiune cu care a câștigat alegerile locale în 2015. Anterior, Bogatico a fost primarul orașului Râșcani din partea Partidului Comuniștilor din R. Moldova (PCRM), fiind și candidat la funcția de deputat pe listele PCRM la alegerile parlamentare din 2009 și 2010. În luna aprilie 2015, Victor Bogatico a susţinut o conferinţă de presă în care a anunţat că nu se mai regăseşte în PCRM, pe motiv că, după alegerile din 30 noiembrie 2014, „partidul s-a transformat într-o formaţiune satelit a lui Plahotniuc şi Filat”.

09 octombrie 2019
1692
Rezina

Candidat: Valentin Rotari, PSRM

Valentin Rotari, 56 de ani, este profesor de istorie, ştiinţe sociale şi drept și candidează la funcția de pimar al orașului Rezina. A participat la Războiul din Afganistan, a lucrat la Şcoala profesională din Rezina, la postul vamal Rezina, iar în ultimii ani este lucrează la firma soției sale, specializată în brocheraj vamal. Este membru al organizației teritoriale a PSRM Rezina, care l-a și propus drept candidat la funcția de primar.

14 octombrie 2019
1864
Dubăsari

Profil electoral: Mihail Bondari, candidatul Blocului A...

Mihail Bondari este candidatul Blocului ACUM pentru funcția de primar al comunei Coșnița, raionul Dubăsari. Bondari are 30 de ani și este absolvent al Universității Agrare din Chișinău. Candidatul se află la prima experiență politică și nu a deținut funcții publice.

19 octombrie 2019
1188
Șoldănești

Profil electoral: Ion Cuculescu, candidatul PDM la prim...

Primarul orașului Șoldănești, Ion Cuculescu, va lupta la 20 octombrie pentru un nou mandat de edil al localității, din partea Partidului Democrat. Cuculescu este cercetat penal într-un dosar deschis pentru abuz de putere, iar în prezent cauza se află la rejudecare la Curtea de Apel Chișinău.

27 octombrie 2019
1179
Chișinău

Profil electoral: Alexei Boșneaga, candidatul PLDM pent...

Alexei Boșneaga este candidatul Partidului Liberal Democrat pentru funcția de primar al localității Condrița, suburbie a Capitalei. Alexei Boșneaga se află la cârma localității din 2011, după ce a câștigat consecutiv două mandate, candidând din partea Partidului Liberal.

14 octombrie 2019
1612
Cimișlia

Profil candidat: Mihai Olărescu

Mihail Olărescu este fostul președinte al raionului Cimișlia (2015 – 2017) și candidează la funcția de primar al orașului Cimișlia din partea Partidului Democrat din Moldova (PDM).

30 noiembrie 2019
2907