Gheorghe Curmei va conduce încă doi ani ASD, chiar dacă i-a expirat contractul de muncă. Ministerul Economiei nu a organizat un concurs

Arhiva 15 martie 2018 1732
Gheorghe Curmei a fost restabilit în funcția de șef al Administrației de Stat a Drumurilor, după ce fusese demis de către fostul ministru Iurie Chirinciuc

​Șeful Administrației de Stat a Drumurilor (ASD), Gheorghe Curmei, al cărui contract de muncă pe patru ani a expirat la 14 februarie 2018, a obținut un nou contract de doi ani în această funcție, fără ca Ministerul Economiei și Infrastructurii - căruia i se subordonează ASD - să organizeze un concurs. Gheorghe Curmei a fost anterior concediat de ministrul Transporturilor Iurie Chirinciuc, care a invocat „încălcări grave” în activitatea acestuia, descoperite de Inspecția Financiară și de un audit intern. Prin decizia CSJ însă a fost restabilit în funcție.Demis, apoi restabilit prin decizia CSJ

Gheorghe Curmei a devenit șef al ASD la 14 februarie 2014, iar în anul 2016, când a fost demis de către ministrul de atunci al Transporturilor, Iurie Chirinciuc, i-au fost reproșate o serie de fapte care ar fi dus la proasta administrare a treburilor întreprinderii. Aceste fapte ar fi fost descoperite în cadrul unui control financiar realizat de Inspecția Financiară (IF) a Ministerului Finanțelor pentru perioada 01 ianuarie 2013 – 01 octombrie 2015; a unui control de audit intern pentru perioada 01ianuarie 2014 – 01 noiembrie 2015 1i în cadrul inventarierii obiectivelor de prestare a serviciilor rutiere amplasate în zona drumurilor publice, efectuate de Comisia de inventariere din cadrul Ministerului, conform stării de fapt până la data de 01 noiembrie 2015. De asemenea, s-a invocat faptul că Administraţia de Stat a Drumurilor nu a administrat corespunzător contractele de reabilitare a drumurilor cu finanţare externă, ceea ce ar fi determinat întârzieri semnificative.

Gheorghe Curmei (al patrulea din dreaptea) împreună cu fostul ministru Iurie Chirinciuc la o întâlnire cu reprezentanții Băncii Mondiale, UE și BERD în luna februarie 2016, înainte de a fi demis

Gheorghe Curmei a atacat ordinul de demisie în instanță, ca pe unul emis ilegal. El a argumentat că, în urma controlului Inspecţiei Financiare, ASD și-a exprimat, în scris, dezacordul cu cele constatate și că Inspecția ar fi admis parțial aceste obiecții. Despre auditul intern care ar fi găsit nereguli în activitatea sa Gheorghe Curmei a spus în instanță că acesta a fost numit de către Ministerul Transporturilor cu grave „încălcări de competenţă”, invocând inclusiv faptul că ASD nu este întreprindere subordonată ministerului, ci doar fondată de acesta.

Administrare defectuoasă discutată în instanță 

Cu toate acestea, atât prima instanță, judecătoria Buiucani, cât și a doua - Curtea de Apel Chișinău - a respins pretențiile și nu l-a restabilit în funcție pe Gheorghe Curmei. În ședințele de judecată au fost discutate argumentele pe care s-a bazat ordinul de concediere. Astfel, completul Curții de Apel a notat că Gheorghe Curmei nu a negat faptul Inspecția Financiară, care a verificat activitatea AD pentru anii 2013-2015, a constatat abateri. Printre acestea - faptul că unui specialist principal, care avea o sancțiune disciplinară nestinsă (mustrare aspră) i-a fost „achitată ilegal o primă la salariu pentru luna aprilie 2015”. De asemenea, IF a constatat că unei întreprinderi care avea contract cu ASD pentru construcția drumurilor i-au fost transferate peste 4 milioane de lei contrar legii. Cităm din hotărârea Curții de Apel: „A două încălcarea disciplinei financiare, constatată de către Inspecția Financiară - transferul mijloacelor bănești în suma de 4 795 000 lei, ceea ce constituie 10% din suma contractului de antrepriză nr.11-18/512 din 21.08.2014 între SRL X și ASD când lucrările contractate au fost executate numai în suma de 900 000 lei, nucicum nu a fost justificată de către apelant atât în cadrul ședințelor de judecată în prima instanță, cât și în ședința Colegiului civil. Argumentul apelantului, precum că s-au întreprins măsuri eficiente pentru încasarea de la SRL X a sumei nejustificat transferate și datoria agentului economic s-a micșorat până la suma de 1 975 900 lei Colegiul civil le apreciează critic, deoarece nu se referă la fondul abaterii disciplinare comise de apelant, iar aceste măsuri au fost întreprinse numai după constatarea respectivă a Inspecției Financiare și în prezent litigiu între părți se află pe rol în Judecătoria Chișinău sect.Botanica”. 

CSJ: Restabilit în funcție cu achitarea salariului lunar de peste 23 de mii de lei

Și dacă în primele două instanțe Gheorghe Curmei a pierdut procesul, Curtea Supremă de Justiție a schimbat total situația. La 27 octombrie 2017, CSJ (Mariana Pitic, Oleg Sternioală, Nicolae Craiu, Tatiana Vieru și Galina Stratulat) l-a restabilit în funcție și a obligat Ministerul Transporturilor să îi plătească salariul restant, pe durata lipsei de la serviciu, în total  298 107 lei. La aceasta sumă se adaugă plata unui prejudiciu moral stabilit de CSJ, 25 000 de lei și cheltuielil epentru asistența juridică - 9 000 de lei. 

„Hotărîrea în partea restabilirii în serviciu şi încasarea unui salariu mediu lunar în mărime de 23 751.67 (douăzeci şi trei mii şapte sute cinzeci şi unu) lei 67 bani, urmează a fi executată imediat”, se mai spune în hotărârea CSJ. 

Ministerul Economiei și Infrastructurii i-a prelungit contractul de muncă, fără să explice de ce nu a organizat un concurs

Astfel, Gheorghe Curmei a revenit, la sfârșitul anului 2017, la serviciu, iar recent Ministerul Economiei i-a prelungit contractul de muncă. În răspunsul oferit de MEI la o solicitare a portalului Moldova Curată se spune: „Luând în considerare prevederile Hotărârii Guvernului nr. 911 din 25 iulie 2016, prin care a fost aprobată Strategia privind reforma administrației publice pentru anii 2016-2020, și prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1351 din 15 decembrie 2016, prin care a fost aprobat Planul de acțiuni pe anii 2016-2018 pentru implementarea acestei strategii, Î. S. „Administrația de Stat a Drumurilor” urmează să fie reformată în Instituție Publică (agenție). Reieșind din cele expuse și din termenii stabiliți în documentele normative menționate a fost luată decizia de a prelungi durata de valabilitate a a contractului de administrare cu administratorul Î. S. „Administrația de Stat a Drumurilor”, dl Gheorghe Curmei, pe o perioadă de doi ani sau până la organizarea întreprinderii, pentru care în data de 12.02.2018 a fost semnat un acord adițional la contract, care prevede prelungirea acestuia pe un termen de doi ani, fără a modifica alte prevederi”. Acest răspuns, semnat de ministrul Chiril Gaburici, a fost pregătit de Radu Rogovei, șeful Direcției Infrastructura de Transport a ME, a cărui soție este angajată la ASD. 

Gheorghe Curmei neagă că ar fi fost consilierul personal al premierului Pavel Filip 

Solicitat de Moldova Curată, Gheorghe Curmei spune că, după expirarea contractului său de muncă nu a fost organizat un concurs pentru această funcție deoarece „Ministerul a hotărât să prelungească contractul meu pentru perioada cât am fost demis ilegal din funcție, 2 ani”. El insistă că a fost demis ilegal de către fostul Ministrul Iurie Chirinciuc și afirmă că nu a fost angajat nicăieri după demisie, chiar dacă anterior reporterii de la Ziarul Național l-au contactat și au vorbit cu el la un telefon guvernamental, citându-l cu declarația că lucra „consilier penrsonal” al premierului Pavel Filip, însă încă nu fusese angajat oficial. „Nu am activat absolut nicăieri, nici consilier și nici venituri nu am înregistrat. Se poate verifica și după cartea de muncă”, a spus Gheorghe Curmei. 

Șeful ASD spune că de când a venit în funcție a avut întrevederi cu reprezentanții partenerilor de dezvoltare care co-finanțează proiecte de reparație a drumurilor și care ar fi îngrijorați de tărăgănarea lucrărilor și de amdinistrarea defectuoasă care ar fi avut loc cât el a fost în demisie. Gheorghe Curmei afirmă că a reziliat deja 4 contracte de reparație a drumurilor și unul de servicii și că are planuri să instituie sisteme informatice de monitorizare, prin care „populația să poată monitoriza de pe calculator și telefon, pe fiecare contract de construcție și reparație a drumurilor, care e rata de progres”. 

„Nu sunt conflicte de interese în ASD”

Întrebat dacă în interiorul ASD există într-adevăr cazuri în care lucrează cupluri sau rude, adică persoane în conflict de interese, așa cum a scris recent Jurnal de Chișinău, Gheorghe Curmei a răspuns: „Ele nu sunt conflicte de interese, pentru că toate s-au format în timp. Sunt 3 cazuri din astea, din câte știu, urmează și al patrulea, s-au cunoscut, s-au plăcut în timp ce lucrau la ASD și urmează să se căsătorească. Legea definește foarte bine ce înseamnă conflicte de interese, iar la moment nu avem agajați care s-ar afla în conflict de interese, mai mult ca atât, directorii și vicedirectorii sunt obligați prin lege de a da declarații cu privire la interesele personale, iar un caz aparte este un vicedirector unde lucrează și fiica lui, el an de an a declarat că fiica lui lucrează în funcția asta, nu e nimic nou, informația se știe”. 

Administrația de Stat a Drumurilor este cea mai mare întreprindere de stat după valoarea capitalului, care era la începutul acestui an de peste 7 miliarde de lei, potrivit portalului de știri economice Mold-street. ASD a fost fondată de Ministerul Transporturilor. După reforma Guvernului, din 2017, aceasta a trecut în subordinea Ministerului Economiei și Infrastructurii. Gheorghe Curmei a fost numit în funcție la 14 februarie 2014 de către ministrul de atunci al Transporturilor, Vasile Botnari, reprezentant al Partidului Democrat. El a fost demis la 21 martie 2016 de către ministrul liberal, Iurie Chirinciuc, care, între timp a fost demis și găsit vinovat pentru abuz de putere și trafic de influență. În prezent Partidul Liberal nu mai face parte din guvernare, toate instituțiile de stat fiind conduse de către reprezentanți ai Partidului Democrat sau de către persoane delegate de acesta.

Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Președintele CSJ despre mașinile sale și corupția din s...

Președintele Curții Supreme de Justiție (CSJ), Mihai Poalelungi, a fost invitatul live-chatului de astăzi de pe portalul Moldova Curată și a răspuns la întrebările cititorilor noștri.  

06 septembrie 2013
824
Arhiva

De frica testului de integritate profesională, funcțion...

Procesul de testare a integrităţii profesionale, demarat la 14 august, i-a făcut pe funcționaii care urmează să treacă prin acest filtru să solicite instruiri pentru situațiile în care li se propune mită. Astfel, potrivit Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), judecătorii, vameşii, poliţiştii, medicii au fost printre primii care au cerut să fie învăţaţi cum să procedeze. De exemplu, în primele două săptămâni, au fost înregistrate cazuri în care funcționarii au returnat banii fără să denunțe tentativa de mituire.  

30 august 2014
789
Arhiva

Procurorul Vasile Gherasimenco, salvat şi de judecători...

Magistraţii Judecătoriei Buiucani au dat dreptate procurorilor Anticorupţie care, sesizaţi de Comisia Naţională de Integritate (CNI) în aprilie 2014, au refuzat să pornească un dosar penal în cazul colegului lor de la Procuratura municipiului Chişinău, Vasile Gherasimenco. Omul legii a fost în vizorul Comisiei pentru că ar fi încercat să ascundă mai multe bunuri, inclusiv o casă cu două niveluri. „Corb la corb nu scoate ochii”, a comentat Victor Strătilă, vicepreşedintele CNI.

11 noiembrie 2014
1520
Arhiva

ANI ar putea fi lipsită de dreptul a verifica averile f...

Autoritatea Națională de Integritate nu îi va putea verifica și nici sancționa pe funcționarii care vor profita de eventuala lege a ”liberalizării capitalului”, chiar dacă au tăinuit până acum bunuri și averi. Proiectele de lege promovate de un grup de deputați ai Partidului Democrat, între care și președintele Parlamentului, Andrian Candu, prevăd modificarea legislației referitoare la ANI, care a intrat recent în vigoare, la 1 august 2016, și care nu a reușit să fie aplicată pe deplin.

14 decembrie 2016
779
Arhiva

Șefa Trezoreriei de la Cantemir și-a depus mandatul de...

Încă un funcționar public și-a depus mandatul de consilier local, după ce a fost verificat de Comisia Națională de Integritate (CNI). Este vorba despre Tatiana Verdeș, fost șef-adjunct al Inspectoratului Fiscal Teritorial Cantemir, care deține în prezent funcția de șefă la Direcția Trezoreria Teritorială din Cantemir. Funcționara era până în prezent și consilier raional din partea Partidului Liberal Democrat, însă și-a depus mandatul după ce CNI a inițiat un control pe numele ei pentru incompatibilitate de funcții. Anterior, alți câțiva consilieri din diferite raioane au renunțat la mandate în favoarea funcțiilor publice în urma deciziilor CNI.

29 iunie 2016
785
Arhiva

Primul dosar penal al lui Grigore Policinschi, încetat....

După 5 ani de examinare în instanțele de judecată, dosarul penal pe numele președintelui raionului Dubăsari Grigore Policinschi, deschis pentru neglijență în serviciu, a fost încetat din cauza expirării termenului de prescripție. Decizia a fost luată în luna aprilie de Curtea de Apel Chișinău, iar o lună mai târziu Policinschi, care a făcut parte ani de-a rândul din Partidul Comuniștilor, a devenit președinte al Organizației Teritoriale Dubăsari a Partidului Democrat.

13 iunie 2019
977