Deputați generoși cu partidele lor - au donat sume importante în campania electorală

2014-2018 4 ianuarie 2015 1132
Oleg Lipschii (stânga) alături de un alt socialist, Eduard Smirnov

Unii dintre noii deputați, care au intrat în Parlament de pe locurile 11 ale listelor electorale, au făcut donații generoase partidelor în campania electorală. Unii au dat și ce n-au avut, adică sumele donate sunt mai mari decât veniturile declarate. Există însă și deputați mai modești. Comunista Elena Bodnarenco, de exemplu, până acum primar al orașului Soroca, locuiește cu chirie, întrucât, așa cum a recunoscut pentru Moldova Curată, nu are o locuință proprie. Oleg Lipschii

A donat partidului jumătate din ce a câștigat în 2 ani

Oleg Lipschii este de meserie inginer-mecanic, are 54 de ani și vine în Parlament pentru prima dată. Până acum, potrivit informațiilor de la Comisia Electorală Centrală (CEC), el a fost director al Întreprinderii de transport ”MD-Trans” SRL. Acolo ar fi primit în doi ani un salariu de 220 de mii de lei, adică de aproximativ 9 mii de lei lunar. Alte 30 de mii de lei i-ar fi obținut din dividende. Lipschii mai deține un apartament și un garaj în Chișinău, dar și un autoturism Volkswagen Polo din 1998.

Lipschii a candidat pe lista PSRM la alegerile locale din anul 2011, pentru un mandat de consilier în Consiliul Municipal Chișinău, însă nu a fost ales.  În anii 2013 și 2014 el a participat activ la mitingurile organizate de Partidul Socialiștilor, iar la unul dintre ele a declarat: ”Europa vrea ca din țara asta să nu mai ramână nimic. Guvernarea ia credite de milioane, dar nu face nimic din acei bani, nu se vede nimic nu se construiește nici o uzină ca să se poată produce ceva, toate aceste credite vor îngropa poporul moldav”. 

La 13 noiembrie 2014 Oleg Lipschii a donat în fondul electoral al PSRM 90 mii 500 de lei, adica aproximativ jumătate din veniturile pe care le-a declarat în ultimii doi ani.

Victor Roșca

A donat partidului 1 milion de lei, pe care nu l-a trecut în declarația de avere

Victor Roșca (52 de ani) este fizician de meserie, dar a absolvit și o școală internațională de management la Moscova. În ultimii ani el este secretar general al Partidului Liberal din Moldova (PLDM), iar anterior a ocupat diferite funcții, între care șef al serviciului marketing la magazinul ”Lumea copiilor”,  asistent al managerului unui proiect al Băncii Mondiale desfășurat la Ministerul Educației, consilier al președintelui Parlamentului etc.

Victor Roșca este fratele Sandei Filat, prima soție a liderului PLDM, Vlad Filat. Roșca a participat cu această formațiune și la alegerile parlamentare din primăvara anului 2009, când la putere erau comuniștii.

În actualele alegeri, Roșca a donat partidului 1 milion de lei, indicând că ar fi acumulat acești bani din salarii. Asta chiar dacă în declarația de avere depusă la Comisia Electorală Centrală el nu indică niciun venit din salariu pentru ultimii doi ani, ci doar 12 mii de lei câștigați drept indemnizație de consilier în Consiliul Municipal Chișinău. Solicitat de reporterii Ziarului de Gardă să spună de unde avea milionul donat, Roșca a spus că a declarat acești bani  încă în anul 2012, la fisc. Ziarul mai scrie că anterior reprezentanții CEC au anunțat cã au solicitat Inspectoratului Fiscal să verifice declarația lui Victor Roșca cu privire la venituri și proprietãți.

În declarația depusă la CEC Victor Roșca arată că deține o casă în orașul Codru, de 180 m.p, un teren agricol la Grătiești de 3700 m.p. și trei autoturisme Volvo: V40, XCS0, S80.

Elena Bodnarenco

A decis să lase Primăria Soroca în favoarea mandatului de deputat

Elena Bodnarenco este primar al orașului Soroca din partea Partidului Comuniștilor din luna iulie 2011. În declarațiile de avere pentru ultimii doi ani, ea indică doar venitul din salariu și arată că nu are casă, nici terenuri și nici autoturism. Solicitată de Moldova Curată, ea a declarat că într-adevăr, nu are o locuință proprie și că stă cu chirie. Elena Bodnarenco ne-a mai spus că după alegerile din 30 noiembrie 2014 nu va rămâne primar la Soroca și că va alege să fie deputat.

În luna iunie 2013 Curtea de Conturi a constatat că, prin dispoziția primarului Elena Bodnarenco, au fost înstrăinate 3 apartamente de serviciu, la prețul de 1200 de lei fiecare, în timp ce prețul de piață este mult mai mare. Într-o notă adresată unui ziar care a publicat aceste constatări ale Curții de Conturi, Elena Bodnarenco a declarat că Primăria nu se ocupă de vânzarea apartamentelor și că cele trei locuințe au fost privatizate de oamenii care locuiesc acolo, în baza documentelor pe care aceștia le dețineau. Prețul ar fi fost calculat în conformitate cu Metodologia ce reiese din legea nr. 13-24-XII din 10.03.1993 cu privire la privatizarea fondului locativ.

În iunie 2014, Elena Bodnarenco a anunțat pe pagina sa de facebook că a reușit să obțină o întrevedere cu premierul Leancă pentru a discuta problemele orașului pe care îl conduce abia după ce a amenințat că va recurge la greva foamei. Potrivit portalului nit.md, afiliat Partidului Comuniștilor, Elena Bodnarenco a spus că anterior a solicitat de 7 ori o întrevedere cu premierii Filat și Leancă, însă fără succes.

Vasile Botnari

Ministrul fără casă

Ministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor în Guvernul Iurie Leancă, Vasile Botnari (39 de ani) a absolvit Facultatea de Business și Administrarea Afacerilor la Academia de Studii Economice. Din 2010 până în 2013 a fost deputat pe lista Partidului Democrat (PDM), iar anterior a fost director general al Companiei de Stat ”Air Moldova” și a deținut diferite funcții legate de transportul aerian.

La începutul anului 2014 Comisia Națională de Integritate (CNI) a pornit un control pe numele lui Vasile Botnari, care  nu a indicat nicio locuință în declarația de avere. Prin actul emis la 19 iunie 2014, CNI a clasat procedura de control, întrucât nu a găsit nicio neregulă.

În luna mai 2014 Curtea de Conturi a făcut publice rezultatele unui audit la Ministerul Transporturilor și la Administrația de Stat a Drumurilor și a constatat o serie nereguli, o parte dintre care ar fi fost comise pe durata mandatului lui Vasile Botnari. Atunci, Serviciul de presă al Ministerului a declarat presei că va fi creată o comisie internă care va investiga cine este vinovat de neregulile admise.


Iurie Chirinciuc

Unul dintre cei mai bogați liberali și ”nebun după fotbal”

Omul de afaceri Iurie Chirinciuc (53 de ani) este unul dintre cei mai bogați oameni de la liberali, însă, chiar dacă pare ciudat, nu găsim numele lui pe lista celor care au dat bani pentru finanțarea partidului în campania electorală. Fost patron al Clubului de Fotbal FC Costuleni, Chirinciuc are mai multe afaceri în Republica Moldova și în România și deține imobile și terenuri în județul Iași.

În luna noiembrie 2014, fiind în campanie electorală, Chirinciuc a declarat că se retrage din funcția de președinte al FC Costuleni pentru că va deveni deputat și nu va vea timp să se ocupe de echipă, dar a anunțat și despre faptul că nu va mai investi în club, care, potrivit lui, ar fi neprofitabil. Într-un interviu pentru moldfootball.com, el a spus: ”Am finanțat atâția ani Costuleni pentru că sunt nebun după fotbal, dar astfel de persoane sînt puține”. Iurie Chirinciuc a precizat că nu va mai finanța echipa pe care a fondat-o acum 6 ani, dar va continua sa ajute echipele de copii de la Ungheni care se antrenează la baza Costuleni.  

Chirinciuc este, potrivit informației de la Comisia Electorală Centrală, economist de meserie. El locuiește la Chișinău într-o casă de 255 de metri pătrați, are un Lexus GX470 fabricat în anul 2005 și deține o serie de terenuri agricole și pentru construcții în județul Iași. Tot acolo, mai exact, în orașul Iași, deține și un apartament de 76 de metri pătrați.

Cât despre firmele în care deține cote de participare, acestea sunt cel puțin 4 la număr. La cel puțin două dintre ele el este și administrator. Chirinciuc mai indică faptul că a avut un venit în ultimii doi ani de peste 439 de mii de lei de la locul de muncă de bază și dintr-o activitate prin cumul și alți 73 080 de lei românești (aproximativ 292 de mii de lei MD) din activitatea firmei ”Moldacom Grup” SRL din România.

Viorica Manole

Victor RoşcaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2014-2018

Nr. 3 pe listele partidelor parlamentare: funcţia de de...

Eduard Smirnov, Liliana Palihovici, Artur Reşetnicov, Igor Corman şi Anatolie Şalaru sunt persoanele care au intrat în viitorul Parlament fiind pe locul trei în listele electorale ale partidelor lor. Dintre ei, doar Eduard Smirnov este nou în Legislativ, ceilalţi au mai mâncat pâine de deputat. Unii au reuşit, în timpul mandatului, să-şi cumpere sau să-şi construiască imobile impunătoare.

15 decembrie 2014
1194
2014-2018

Nr. 17 în listele partidelor parlamentare: novici şi ve...

Vladimimr Golovatiuc (PSRM), Ştefan Creangă (PLDM), Anatolie Gorilă (PCRM) şi Valentina Stratan (PD) sunt deputaţii care ocupă poziţia 17 în listele partidelor care au acces în Parlament. Spre deosebire de Anatolie Gorilă şi Valentina Stratan, Vladimir Golovatiuc şi Ştefan Creangă sunt la primul mandat. Novice este şi Grigore Novac (locul 23 în lista PSRM). Spre deosebire de cei cu experienţă, în campania electorală, noii parlamentari au fost generoşi cu partidele lor. Bunăoară, liberal-democratul Creangă a dat formaţiunii 100 000 de lei, iar socialistul Novac – 85 000 de lei. 

14 ianuarie 2015
1166
2014-2018

Nr.12 pe listele partidelor din Parlament: traseişti şi...

Lidia Lupu (PSRM), Grigore Cobzac (PLDM), Victor Mândru (PCRM), Sergiu Sârbu (PD) şi Iurie Dârda (PL) ocupă poziţia a 12-a în listele formaţiunilor care au acces în Legislativ. Unii dintre ei au reuşit să dezvolte afaceri prospere. Grigore Cobzac şi Iurie Dârda, de exemplu, au business în domeniul construcţiilor, câştigând mai multe licitaţii publice. Şi Victor Mândru a pornit o afacere în perioada mandatului de deputat. Firma din industria lemnului a lui Sergiu Sârbu, fost comunist care a trecut la democraţi în 2012, a dat însă faliment. Doar Lidia Lupu nu a declarat niciodată că ar deţine acţiuni la vreo întreprindere. În schimb, a ocupat mai multe funcţii importante în perioada guvernării PCRM, iar după ce comuniştii au trecut în opoziţie, ea a migrat în tabăra socialiştilor.  

05 ianuarie 2015
1228
2014-2018

Deputaţi vechi, doar cu salariu. Deputaţi noi – cu SRL-...

 O fostă judecătoare, un medic veterinar şi stomatolog, un profesor şi inginer mecanic – acesta e spectrul profesiilor noilor deputaţi de pe locul 15 care vor intra în noul legislativ. Fără experienţă în politică sunt doar noii deputaţi socialişti, Radu Mudreac şi Anatalie Labuneţ, despre care s-a scris că deţin cetăţenie română. Doar deputatul liberal-democrat Tudor Deliu şi democrata Raisa Apolschii au mai activat în Legislativ şi, potrivit declaraţiilor de avere, au trăit doar cu banii din salariul de deputat şi din indemnizaţii. Un nou deputat este şi comunistul Boris Golovin, căruia însă nu îi este străină puterea. El a fost vice-ministru al Sănătăţii în timpul guvernului Greceanîi, de unde s-a şi ales cu un dosar instrumentat de Centrul Naţional Anticorupţie. Totodată, cei mai generoşi în donaţii către partide se dovedesc a fi socialiştii. Doi dintre deputaţii PSRM pe care îi analizăm mai jos au donat împreună partidului peste 250.000 de lei din salarii ce nu depăşesc 2000 de lei lunar.

09 ianuarie 2015
1454
2014-2018

Nr.2 pe listele formaţiunilor care au acces în Parlamen...

Igor Dodon (PSRM), Iurie Leancă (PLDM), Maria Postoico (PCRM,) Vladimir Plahotniuc (PD) şi Dorin Chirtoacă (PL) sunt pe a doua poziţie în listele partidelor care au acces în Parlament. Până acum, toţi au ocupat funcţii importante în stat. Fiecare a ţinut primele pagini ale celor mai importante publicaţii din ţară - pentru afacerile pe care le desfăşoară, pentru deciziile dubioase pe care le-au luat, pentru că au utilizat resursele statului în scopuri personale sau, pur şi simplu, pentru că nu şi-au trecut toată averea în declaraţiile de venit. Vladimir Plahotniuc este, de departe, cel mai bogat din cei cinci, deşi s-a scris de mai multe ori că nu şi-a declarat toată averea. Nici ceilalţi n-o duc, însă, rău. Toţi au fie case frumoase, fie apartamente spaţioase.

14 decembrie 2014
1043
2014-2018

Noii miniștri: unii cu locuință spațioasă, alții cu jum...

Alte două persoane din noul Guvern care au obținut funcția de ministru pentru prima dată sunt Serghei Afanasenco și Vasile Bâtcă. Ultimul are o experiență bogată de muncă în serviciile publice, ocupând de-a lungul anilor o funcție de conducere în poliția din Nisporeni, iar din 2011 a condus întreg raionul. Bâtcă are și o avere frumoasă: o casă spațioasă, un apartament în Chișinău și câteva loturi de teren. Afanasenco, la rândul său, a ocupat și el o funcție de conducere, doar că într-o  asociație pentru susținere a persoanelor cu dizabilități. Și averea sa e mai mică. Ministrul deține doar jumătate dintr-un apartament în Chișinău. Averea sa poate fi comparată cu cea a ministrei Culturii, care la capitolul imobile indică în declarația de avere doar un apartament de 37 m.p. 

02 martie 2015
1157