Deputați generoși cu partidele lor - au donat sume importante în campania electorală

Unii dintre noii deputați, care au intrat în Parlament de pe locurile 11 ale listelor electorale, au făcut donații generoase partidelor în campania electorală. Unii au dat și ce n-au avut, adică sumele donate sunt mai mari decât veniturile declarate. Există însă și deputați mai modești. Comunista Elena Bodnarenco, de exemplu, până acum primar al orașului Soroca, locuiește cu chirie, întrucât, așa cum a recunoscut pentru Moldova Curată, nu are o locuință proprie.
Oleg Lipschii
A donat partidului jumătate din ce a câștigat în 2 ani
Oleg Lipschii este de meserie inginer-mecanic, are 54 de ani și vine în Parlament pentru prima dată. Până acum, potrivit informațiilor de la Comisia Electorală Centrală (CEC), el a fost director al Întreprinderii de transport ”MD-Trans” SRL. Acolo ar fi primit în doi ani un salariu de 220 de mii de lei, adică de aproximativ 9 mii de lei lunar. Alte 30 de mii de lei i-ar fi obținut din dividende. Lipschii mai deține un apartament și un garaj în Chișinău, dar și un autoturism Volkswagen Polo din 1998.
Lipschii a candidat pe lista PSRM la alegerile locale din anul 2011, pentru un mandat de consilier în Consiliul Municipal Chișinău, însă nu a fost ales. În anii 2013 și 2014 el a participat activ la mitingurile organizate de Partidul Socialiștilor, iar la unul dintre ele a declarat: ”Europa vrea ca din țara asta să nu mai ramână nimic. Guvernarea ia credite de milioane, dar nu face nimic din acei bani, nu se vede nimic nu se construiește nici o uzină ca să se poată produce ceva, toate aceste credite vor îngropa poporul moldav”.
La 13 noiembrie 2014 Oleg Lipschii a donat în fondul electoral al PSRM 90 mii 500 de lei, adica aproximativ jumătate din veniturile pe care le-a declarat în ultimii doi ani.
Victor Roșca
A donat partidului 1 milion de lei, pe care nu l-a trecut în declarația de avere
Victor Roșca (52 de ani) este fizician de meserie, dar a absolvit și o școală internațională de management la Moscova. În ultimii ani el este secretar general al Partidului Liberal din Moldova (PLDM), iar anterior a ocupat diferite funcții, între care șef al serviciului marketing la magazinul ”Lumea copiilor”, asistent al managerului unui proiect al Băncii Mondiale desfășurat la Ministerul Educației, consilier al președintelui Parlamentului etc.
Victor Roșca este fratele Sandei Filat, prima soție a liderului PLDM, Vlad Filat. Roșca a participat cu această formațiune și la alegerile parlamentare din primăvara anului 2009, când la putere erau comuniștii.
În actualele alegeri, Roșca a donat partidului 1 milion de lei, indicând că ar fi acumulat acești bani din salarii. Asta chiar dacă în declarația de avere depusă la Comisia Electorală Centrală el nu indică niciun venit din salariu pentru ultimii doi ani, ci doar 12 mii de lei câștigați drept indemnizație de consilier în Consiliul Municipal Chișinău. Solicitat de reporterii Ziarului de Gardă să spună de unde avea milionul donat, Roșca a spus că a declarat acești bani încă în anul 2012, la fisc. Ziarul mai scrie că anterior reprezentanții CEC au anunțat cã au solicitat Inspectoratului Fiscal să verifice declarația lui Victor Roșca cu privire la venituri și proprietãți.
În declarația depusă la CEC Victor Roșca arată că deține o casă în orașul Codru, de 180 m.p, un teren agricol la Grătiești de 3700 m.p. și trei autoturisme Volvo: V40, XCS0, S80.
Elena Bodnarenco
A decis să lase Primăria Soroca în favoarea mandatului de deputat
Elena Bodnarenco este primar al orașului Soroca din partea Partidului Comuniștilor din luna iulie 2011. În declarațiile de avere pentru ultimii doi ani, ea indică doar venitul din salariu și arată că nu are casă, nici terenuri și nici autoturism. Solicitată de Moldova Curată, ea a declarat că într-adevăr, nu are o locuință proprie și că stă cu chirie. Elena Bodnarenco ne-a mai spus că după alegerile din 30 noiembrie 2014 nu va rămâne primar la Soroca și că va alege să fie deputat.
În luna iunie 2013 Curtea de Conturi a constatat că, prin dispoziția primarului Elena Bodnarenco, au fost înstrăinate 3 apartamente de serviciu, la prețul de 1200 de lei fiecare, în timp ce prețul de piață este mult mai mare. Într-o notă adresată unui ziar care a publicat aceste constatări ale Curții de Conturi, Elena Bodnarenco a declarat că Primăria nu se ocupă de vânzarea apartamentelor și că cele trei locuințe au fost privatizate de oamenii care locuiesc acolo, în baza documentelor pe care aceștia le dețineau. Prețul ar fi fost calculat în conformitate cu Metodologia ce reiese din legea nr. 13-24-XII din 10.03.1993 cu privire la privatizarea fondului locativ.
În iunie 2014, Elena Bodnarenco a anunțat pe pagina sa de facebook că a reușit să obțină o întrevedere cu premierul Leancă pentru a discuta problemele orașului pe care îl conduce abia după ce a amenințat că va recurge la greva foamei. Potrivit portalului nit.md, afiliat Partidului Comuniștilor, Elena Bodnarenco a spus că anterior a solicitat de 7 ori o întrevedere cu premierii Filat și Leancă, însă fără succes.
Vasile Botnari
Ministrul fără casă
Ministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor în Guvernul Iurie Leancă, Vasile Botnari (39 de ani) a absolvit Facultatea de Business și Administrarea Afacerilor la Academia de Studii Economice. Din 2010 până în 2013 a fost deputat pe lista Partidului Democrat (PDM), iar anterior a fost director general al Companiei de Stat ”Air Moldova” și a deținut diferite funcții legate de transportul aerian.
La începutul anului 2014 Comisia Națională de Integritate (CNI) a pornit un control pe numele lui Vasile Botnari, care nu a indicat nicio locuință în declarația de avere. Prin actul emis la 19 iunie 2014, CNI a clasat procedura de control, întrucât nu a găsit nicio neregulă.
În luna mai 2014 Curtea de Conturi a făcut publice rezultatele unui audit la Ministerul Transporturilor și la Administrația de Stat a Drumurilor și a constatat o serie nereguli, o parte dintre care ar fi fost comise pe durata mandatului lui Vasile Botnari. Atunci, Serviciul de presă al Ministerului a declarat presei că va fi creată o comisie internă care va investiga cine este vinovat de neregulile admise.
Iurie Chirinciuc
Unul dintre cei mai bogați liberali și ”nebun după fotbal”
Omul de afaceri Iurie Chirinciuc (53 de ani) este unul dintre cei mai bogați oameni de la liberali, însă, chiar dacă pare ciudat, nu găsim numele lui pe lista celor care au dat bani pentru finanțarea partidului în campania electorală. Fost patron al Clubului de Fotbal FC Costuleni, Chirinciuc are mai multe afaceri în Republica Moldova și în România și deține imobile și terenuri în județul Iași.
În luna noiembrie 2014, fiind în campanie electorală, Chirinciuc a declarat că se retrage din funcția de președinte al FC Costuleni pentru că va deveni deputat și nu va vea timp să se ocupe de echipă, dar a anunțat și despre faptul că nu va mai investi în club, care, potrivit lui, ar fi neprofitabil. Într-un interviu pentru moldfootball.com, el a spus: ”Am finanțat atâția ani Costuleni pentru că sunt nebun după fotbal, dar astfel de persoane sînt puține”. Iurie Chirinciuc a precizat că nu va mai finanța echipa pe care a fondat-o acum 6 ani, dar va continua sa ajute echipele de copii de la Ungheni care se antrenează la baza Costuleni.
Chirinciuc este, potrivit informației de la Comisia Electorală Centrală, economist de meserie. El locuiește la Chișinău într-o casă de 255 de metri pătrați, are un Lexus GX470 fabricat în anul 2005 și deține o serie de terenuri agricole și pentru construcții în județul Iași. Tot acolo, mai exact, în orașul Iași, deține și un apartament de 76 de metri pătrați.
Cât despre firmele în care deține cote de participare, acestea sunt cel puțin 4 la număr. La cel puțin două dintre ele el este și administrator. Chirinciuc mai indică faptul că a avut un venit în ultimii doi ani de peste 439 de mii de lei de la locul de muncă de bază și dintr-o activitate prin cumul și alți 73 080 de lei românești (aproximativ 292 de mii de lei MD) din activitatea firmei ”Moldacom Grup” SRL din România.
Viorica Manole
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Nr.4. Atât de diferiţi, parlamentarii noştri...
Dintre persoanele care ocupă poziţia a 4-a pe listele partidelor care vor forma noul Parlament, numai Natalia Gherman este nouă în această postură. Restul, Ion Ceban, Galina Balmoş, Andrian Candu şi Corina Fusu, au mai fost parlamentari cel puţin un mandat. Găsim printre noii/vechii deputaţi şi unul care şi-a schimbat partidul pe listele căruia a intrat în Parlament la aproape un an de când a devenit deputat.
Electoratul din Republica Moldova a tot ales şi… a cule...
Socialiştii au adus în Parlament şi oameni cu antecedente penale; liberal-democraţii au adus milionari; comuniştii – doctori în istorie care au cerut rechemarea unui ambasador doar pentru faptul că acela ar fi afirmat că părinţii lui au fost cetăţeni români şi el vorbeşte limba română; iar democraţii – preşedintele unui raion care se bucură de o susţinere deosebită din partea liderilor PDM.
Modești în averi, dar bogați în activități
Elena Hrenova (PSRM), Mihaela Spătari (PLDM), Vasile Panciuc (PCRM) sunt trei deputați care vor păși în Legislativ pentru prima dată. Sunt fără averi considerabile, dar nu și fără experiență politică. Hrenova a fost consilier municipal comunist și a migrat la socialiști, ceea ce i-a asigurat un loc în Parlament; Spătari este vice-președinta organizației de tineret a PLDM și reprezintă aripa tânără a noilor deputați, iar Panciuc s-a despărțit de data aceasta de Primăria de la Bălți pentru a fi deputat, cu toate că a mai avut această ocazie și în 2010. Anatolie Dimitriu și Valeriu Ghilețchi sunt foștii deputați ai PLDM care au și case, și automobile, dar și afaceri. Astfel, Ghilețchi dă în chirie un spațiu comercial, iar soția lui Dimitriu este fondatoare la o firmă de broker vamal.
Numărul 18 pe listele partidelor parlamentare: deputaţi...
Anghel Agache (PLDM) şi Anatolie Zagorodnîi (PCRM) sunt deputaţii credincioşi faţă de partidele care i-au lansat în viaţa politică. Însă nu toţi cei care ocupă poziţia a 18-a pe listele electorale au făcut ca ei. Astfel, actualul deputat democrat Demian Caraseni a figurat anterior pe lista PCRM, iar socialistul Ghenadi Mitriuc – pe lista PLDM. Un alt deputat, Alexandr Nesterovschi, care ocupă poziţia a 24-a pe lista PSRM, a “migrat” de la PCRM, ocupând anterior poziţia de consilier local în Consiliul municipal Bălţi.
Noii miniștri: unii cu locuință spațioasă, alții cu jum...
Alte două persoane din noul Guvern care au obținut funcția de ministru pentru prima dată sunt Serghei Afanasenco și Vasile Bâtcă. Ultimul are o experiență bogată de muncă în serviciile publice, ocupând de-a lungul anilor o funcție de conducere în poliția din Nisporeni, iar din 2011 a condus întreg raionul. Bâtcă are și o avere frumoasă: o casă spațioasă, un apartament în Chișinău și câteva loturi de teren. Afanasenco, la rândul său, a ocupat și el o funcție de conducere, doar că într-o asociație pentru susținere a persoanelor cu dizabilități. Și averea sa e mai mică. Ministrul deține doar jumătate dintr-un apartament în Chișinău. Averea sa poate fi comparată cu cea a ministrei Culturii, care la capitolul imobile indică în declarația de avere doar un apartament de 37 m.p.
Nr. 10 - deputaţi care nu vin cu mâna goală în Parlamen...
Patru deputaţi noi, Bogdan Ţârdea (PSRM), Oleg Balan (PLDM), Nicolai Dudoglo (PDM) şi Lilian Carp (PL) vor avea calitatea de ales al poporului pentru prima dată. Dintre deputaţii cu nr. 10 de pe listele celor 5 partide care au acces în Parlament, doar comunistul Oleg Reidman a mai activat în Legislativ şi se regăseşte pe lista neagră a Iniţiativei Civice pentru un Parlament Curat (ICPC) din 2010 şi în lista demnitarilor cu cele mai scumpe maşini. Nici noii veniţi nu au averi de neglijat. Ei deţin câte un apartament sau lot de teren, acţiuni la firme şi câte un automobil. Doar Oleg Reidman nu are casă proprie şi stă în chirie, chiar dacă fostul premier Vasile Tarlev l-a acuzat de monopolizarea importurilor şi exporturilor de carne şi peşte, iar liberala Ana Guţu - că deţine afaceri ilegale cu medicamente.
Aici așteptăm comentariul tău!