Nr.7 în listele partidelor parlamentare: unul fără casă, fără masă, dar fidel cauzei, ceilalţi cu afaceri de milioane şi locuinţe de vis

2014-2018 26 decembrie 2014 1290
Vlad Bătrîncea ţine un discurs la protestul organizat de PSRM în ziua validării alegerilor

Vlad Bătrîncea (PSRM), Grigore Belostecinic (PLDM), Alexandr Bannicov (PCRM), Constantin Botnari (PD) şi Veaceslav Untilă (PL) ocupă poziţia a şaptea în listele formaţiunilor care au acces în Parlament. Doar comunistul Alexandr Bannicov şi liberalul Veaceslav Untilă au fost anterior deputaţi. La alegerile din 2009 şi 2010, socialistul Vlad Bătrîncea a candidat din partea PCRM fără vreo şansă de a ajunge în Legislativ, fiind în coada listei. PSRM l-a adus, în schimb, printre cei 101 legiuitori care vor face legea în ţară. Liberal-democratul Grigore Belostecinic stă încă pe gânduri: să accepte sau nu mandatul de deputat. În 2010 rectorul ASEM a renunţat la această funcţie. Şi democratul Constantin Botnari, care îl însoţea neîntrerupt pe omul de afaceri Vladimir Plahotniuc, în sfârşit, va putea să-şi tragă sufletul în fotoliul de deputat. Cu excepţia lui Vlad Bătrîncea, toţi au declarat venituri frumoase, afaceri prospere sau case de vis. 



Vlad BĂTRÎNCEA

Din coada listei PCRM, în fruntea socialiştilor

După ce a candidat de câteva ori la funcţia de deputat din partea PCRM, fiind în coada listei, juristul Vlad Bătrîncea (33 de ani) va ajunge în sfârşit în Parlament, dar, de această dată, din partea PSRM. La alegerile de la 5 aprilie 2009 tânărul politician a ocupat locul 94 în lista de candidaţi ai comuniştilor, iar la scrutinul de la 29 iulie Vlad Bătrîncea a ajuns pe poziţia 92. La alegerile anticipate de acum patru ani, el a mai urcat zece poziţii, fiind pe locul 82. A fost secretar al Comitetului raional al PCRM în sectorul Râşcani al Capitalei. Acum politicianul este secretar executiv al PSRM, iar colegii îl prezintă drept „organizatorul şi inspiratorul” tuturor acţiunilor de protest ale formaţiunii din ultimele luni.

Socialistul Bătrîncea despre românii din Moldova: „Sunteţi o minoritate. Plecaţi acasă”

Într-adevăr, în ultima jumătate de an, acesta a fost în fruntea mai multor mitinguri organizate de PSRM, ţinând discursuri înflăcărate. Bunăoară, la protestul organizat în ziua validării alegerilor parlamentare – 9 decembrie 2014, în faţa Curţii Constituţionale, secretarul executiv al partidului a insistat că rezultatele scrutinului de la 30 noiembrie sunt ilegale.

Vlad Bătrîncea s-a pronunţat de mai multe ori împotriva discursurilor unioniste. Aşa s-a întâmplat şi în septembrie 2014 când activişti şi simpatizanţi ai PSRM au protestat față de declaraţiile făcute de Victor Ponta, premier al României.Noi condamnăm în cel mai categoric mod declaraţiile făcute de domnul Ponta şi mai ales faptul că pentru autorităţile de la Bucureşti devine o prioritate naţională unirea Republicii Moldova cu România. (…) Domnule Leancă, dacă dumneavoastră nu sunteţi în stare să faceţi o declaraţie pentru a apăra statul nostru atunci trebuie să vă daţi demisia ruşinoasă. Unioniştii trebuie interzişi, iar acţiunile lor - puse sub condamnare”, a declarat Vlad Batrîncea.

Acum doi ani, politicianul a spus că românii din Republica Moldova sunt o „minoritate”. „Aici tot timpul veți fi o minoritate. Plecați acasă, noi în țara noastră ne vom descurca și fără agenți venetici”, a notat socialistul pe reţeaua de socializare Facebook, declaraţie preluată de portalul Unimedia.

A declarat 55.000 de lei, dar a donat 90.000

În această campanie electorală, politicianul a declarat la Comisia Electorală Centrală că pe parcursul anilor 2012 şi 2013 a câştigat doar 55.000 de lei, fiind angajat al PSRM. Un simplu calcul matematic arată că secretarul executiv al partidului a trăit timp de doi ani cu un venit de 2.291 de lei pe lună. În rest, socialistul nu are nici casă, nici masă. „Nu am ocupat funcţii publice până în prezent. Sunt toţi banii pe care i-am dobândit. Nu am apartament sau casă, dar nici maşină. Folosesc automobilul de serviciu”, ne-a spus Vlad Bătrîncea.

În această campanie electorală, socialistul a cotizat cu 90.000 de lei, mai mult decât Igor Dodon, preşedintele PSRM, care a donat 89.300 de lei. „Anul trecut am vândut maşina. Până la activitatea ce ţine de partid, am avut alte ocupaţii, dar niciuna legată de stat”, a explicat politicianul, după ce am revenit cu un apel.

Grigore BELOSTECINIC

Dilema rectorului ASEM: a fi sau a nu fi deputat

Grigore Belostecinic (54 de ani), rectorul Academiei de Studii Economice din Moldova, a aderat la PLDM în iulie 2010, alături de alţi opt rectori ai universităţilor din ţară. Deşi la alegerile parlamentare anticipate din acel an politicianul era pe locul şase în lista de candidaţi ai formaţiunii, el a renunţat la mandatul de deputat, preferând să rămână în funcţia de conducător al Academiei. În 2014 revine pe lista de candidaţi ai PLDM, ocupând locul şapte. Între timp, în octombrie 2012, Grigore Belostecinic a devenit vicepreşedintele PLDM.

Rectorul ASEM nu a decis încă dacă va accepta mandatul de deputat sau îşi păstra vechea funcţie. „Nu am primit încă legitimaţia de parlamentar. Voi lua o decizie în limitele pe care mi le oferă legislaţia în vigoare, fără influenţe din exterior. Hotărârea mea nu va influenţa cursul istoric al Moldovei”, ne-a spus mai în glumă, mai în serios Grigore Belostecinic.

Declară venituri mai mari decât deputaţii

Acum patru ani, liberal-democratul a declarat la Comisia Electorală Centrală că în perioada 1 ianuarie 2008 – 31 decembrie 2009 a avut un salariu de 364.480 de lei. Alţi 226.335 lei i-a câştigat din munca prin cumul. 30.000 de lei au constituit venitul sub formă de dobândă, iar 101.979 lei i-a obţinut din alte surse, dar nu a precizat detalii. Grigore Belostecinic a indicat atunci că are un apartament cu două camere cu suprafaţa de 46,8 metri pătraţi, un garaj, o construcţie nelocativă de 37,2 metri pătraţi, un teren de 600 de metri pătraţi în satul Dănceni, raionul Ialoveni. Rectorul a mai declarat că deţine a patra parte dintr-un apartament cu patru camere cu suprafaţa de 127 de metri pătraţi, dar şi un automobil de model VAZ 2101 fabricat în 1972. Liberal-democratul a indicat că are 13% din acţiunile firmei MoldCredit SRL.

Grigore Belostecinic este rector al ASEM din 2001

În această campanie electorală Grigore Belostecinic a declarat că în anii 2012 şi 2013 a avut un salariu de 441.492 de lei, în timp ce 136.030 de lei i-a câştigat din munca prin cumul. Cu 89.520 de lei a fost plătit pentru realizarea unei cercetări, 105.986 lei au constituit indemnizaţiile de la Academia de Ştiinţe a Moldovei, 36.071 lei – pensia de întreţinere a copilului minor, iar 67.921 i-a luat după ce a vândut bunuri imobiliare, fără a preciza care anume. Politicianul a mai declarat că are un depozit bancar de jumătate de milion de lei. Ca şi în 2010, Grigore Belostecinic a indicat că deţine acelaşi apartament de 46,8 metri pătraţi. De această dată a menţionat că are o suprafaţă nelocativă de 63,5 metri pătraţi. Liberal-democratul a mai precizat în recenta declaraţie pe venit că lotul de pământ din Dănceni – cei circa 600 de metri pătraţi – sunt parte a Cooperativei agricole „Dolna”. Totodată, Grigore Belostecinic a amintit că deţine 13% din acţiunile MoldCredit SRL.

Alexandr Bannicov la un miting organizat de PCRM

MoldCredit SRL este o întreprindere de finanţare a afacerilor mici. În acest business partenerii liberal-democratului sunt Dumitru Ursu, Gheorghe Ursu, Victor Avram, Dumitru Sofroni, Victor Sturza şi Michel Steger din Elveţia. Grigore Belostecinic deţine funcţia de preşedinte al consiliului întreprinderii. Potrivit unui raport financiar prezentat în 2012 de Biroul Naţional de Statistică, firma a avut din vânzări un venit de 5.943.500 de lei.

Afaceri pentru experienţă

Leafa pe care o ridică rectorul ASEM este mai mare decât cea declarată de majoritatea deputaţilor. În cadrul unui interviu acordat acum câteva luni portalului Unimedia, politicianul a explicat că salariul său de funție este de 9.500 de lei pe lună, fiind votat de către Senatul ASEM și aprobat prin ordinul ministrului Educației. „La acest salariu avem adaos pentru vechime în muncă - 2.700 de lei și salariu pentru grad și titlu științific - 700 de lei, plus în cazul meu mai am un adaos de 10% pentru că gestionez în cadrul ASEM-ului un Colegiu Național de Comerț ca structură internă. Veniturile principale provin din salariu, plus indemnizații de la Academia de Științe, dar am mai avut și afaceri pentru a acumula exepriență”, a declarat Grigore Belostecinic.

Alexandr BANNICOV

Vladimir Voronin l-a decorat cu „Meritul Civic”, deşi a fost criticat de Curtea de Conturi

Comunistul Alexandr Bannicov (52 de ani) a ocupat mai multe funcţii importante în perioada guvernării PCRM, reuşind să se impună şi în calitate de om de afaceri prosper. Rând pe rând, politicianul a fost viceprimar al municipiului Chişinău, a administrat Departamentul Privatizării şi a deţinut funcţia de director al Agenţiei Relaţii Funciare şi Cadastru. În 2008, în timp ce mai deţinea ultimul post, Vladimir Voronin, preşedintele ţării de atunci, l-a decorat cu medalia „Meritul Civic”.

Asta chiar dacă reprezentanţii Curţii de Conturi au constatat că, în anii 2004-2006, responsabilii Agenţiei Relaţii Funciare şi Cadastru nu au efectuat un control adecvat asupra asigurării integrităţii patrimoniului public. „Dacă la 24 noiembrie 2006 proprietatea transmisă în gestiune constituia 20,5 milioane de lei, la 2 iulie 2007 valoarea acesteia s-a micşorat până la 10,8 milioane de lei, fără a fi concretizată şi inventariată”, se arată în raportul Curţii de Conturi. Din acest motiv, Alexandr Bannicov a ajuns în lista candidaţilor care nu corespundeau criteriilor de integritate, întocmită în cadrul Iniţiativei Civice pentru un Parlament Curat.

Autorii listei au mai amintit că în 2007, Alexandr Bannicov a fost criticat şi de şeful Guvernului de atunci, Vasile Tarlev, pentru că nu a elaborat un sistem eficient de control la nivel central al utilizării terenurilor, inclusiv al celor agricole, cu toate formele de proprietate. Comunistul a fost demis din funcţia de director al Agenţiei în 2009, după ce în fruntea Guvernului a venit liberal-democratul Vladimir Filat. 

Deputat cu afaceri prospere

În ultimii patru ani, Alexandr Bannicov a fost deputat PCRM, fiind la alegerile parlamentare anticipate din 2010 pe locul 21 în lista de candidaţi ai formaţiunii. În acel an, el a declarat la Comisia Electorală Centrală că deţine o casă şi două apartamente în sectorul Botanica din Chişinău, fără a preciza detalii. Comunistul a indicat că are un Mercedes și că pe parcursul anilor 2008 şi 2009 a avut un salariu de 208.114 lei, iar din dividende a câştigat 1.862.743 lei. Cel mai probabil, este vorba despre dividendele obţinute de la firmele Tina SRL şi Tina Service SRL, unde a precizat că deţine câte 25% din acţiuni.

La o distanţă de patru ani, comunistul pare să mai fi făcut rost de nişte bunuri. De această dată, el a declarat că cele două apartamente au la un loc o suprafaţă de peste 110 metri pătraţi, iar casa are o suprafaţă totală de 135,3 metri pătraţi. Alexandr Bannicov a indicat că deţine un lot de pământ cu suprafaţa de 0,0707 hectare. Pe lângă Mercedesul declarat în 2010, comunistul a menţionat că are şi un Chevrolet Cruze, dar şi un Dodge Grand. Totodată, politicianul a precizat că pe lângă acţiunile pe care le deţine la Tina SRL şi Tina Service SRL, alte 25% din acţiuni le are la Timetron Imobil SRL. Acestea, pe parcursul anilor 2012 şi 2013, i-ar fi adus un câştig de circa un milion de lei. Asta pe lângă salariul obţinut în aceeaşi perioadă – 241.729 de lei.

În această campanie, politicianul a dat formaţiunii 50.000 de lei.  

Fiul comunistului, învinuit într-un dosar penal

Marca comercială Tina SRL a apărut pe piaţă din 1993 şi reprezintă o serie de magazine de electrocasnice şi veselă. Prin intermediul Timetron Imobil SRL sunt gestionate afaceri imobiliare. Jurnaliştii Ziarului de Gardă au scris că prin intermediul Tina SRL au fost fondate alte circa 20 de firme. Reporterii au mai dezvăluit că Alexandr Bannikov, prin intermediul Betalan SRL, întreprindere pe care nu a declarat-o, arendează 30 de hectare de pădure. Politicianul nu a răspuns la telefon pentru a oferi comentarii.

Comunistul a ajuns acum câteva luni în atenţia opiniei publice după ce portalul Deschide.md a scris că angajații Brigăzii cu Destinație Specială Fulger l-au reţinut pe fiul acestuia în vârstă de 27 de ani, fiind suspectat de trafic cu substanţe narcotice. Potrivit procurorului Artur Sâtcu, cauza penală este încă în desfăşurare, iar feciorul politicianului are statut de învinuit. Solicitat de portalul Moldova Curată, fiul lui Alexandr Bannikov a refuzat să vorbească despre dosar.   

Constantin BOTNARI

A câştigat din dobândă 88 de lei, 17 dolari şi un euro

Democratul Constantin Botnari (48 de ani) a candidat la funcţia de deputat pentru prima oară. El este cunoscut drept mâna dreaptă a lui Vladimir Plahotniuc, însoţindu-l mereu pe omul de afaceri încă pe când acesta era deputat. De ceva timp, noul politician ocupă funcţia de secretar general al PD, fiind şi şeful cabinetului fracţiunii democraţilor în Parlament.

În declaraţia pe venit depusă la Comisia Electorală Centrală, Constantin Botnari a indicat că pe parcursul anilor 2012 şi 2013 a avut un salariu de 213.552 de lei. Alţi 88 de lei, 17 dolari şi un euro i-a câştigat sub formă de dobândă. Democratul a indicat că deţine un apartament în Chişinău cu o suprafaţă totală de 172 de metri pătraţi. La fel, acesta are în oraşul Durleşti de lângă Chişinău o locuinţă de 524,29 metri pătraţi şi un garaj de 159,2 metri pătraţi.

Casa democratului a ajuns în vizorul opiniei publice după ce activistul Andrei Donică a publicat mai multe imagini cu locuinţa acestuia, iar jurnaliştii de la Jurnal TV au mers să o filmeze. Potrivit repoterilor, experţii au evaluat casa la şapte milioane de lei. „De departe, locuinţa aminteşte de Casă Albă de la Washington. Amploarea construcţiei atrage toate privirile. Poarta din fier are o înălţime de cel puţin trei metri, iar faţada este din piatră albă”, au relatat autorii.  

Are două maşini de un milion şi jumătate de lei

Tot în Durleşti, Constantin Botnari deţine un lot de pământ cu o suprafaţă de 0,1898 hectare. La fel, el a trecut în declaraţie şi un loc de parcare în Chişinău, fără a preciza detalii. Politicianul are două automobile – un Mercedes fabricat în 2005 şi un BMW din 2011. Într-o declaraţie de venit anterioară, democratul a precizat că BMW-ul l-a costat aproape un milion de lei, iar Mercedesul circa 450.000 de lei. 

Reporterii de la Jurnal TV au mai relatat că numele lui Constantin Botnari apare într-un scandal de la Nisporeni, unde mai multe familii au împrumutat unui bărbat sume mari de bani, pe care nu le pot recupera. Potrivit lor, acesta s-ar bucura de protecția unor persoane de la conducerea PD. Drept dovadă, ei au prezentat o înregistrare telefonică care ar surprinde o discuţie între soția bărbatului şi Constantin Botnari, în timpul căreia femeia i-ar mulțumi pentru ajutor. „Prostii. Nu am timp de asta”, ne-a spus succint mâna dreaptă a lui Vladimir Plahotniuc. 

Veaceslav UNTILĂ

Dintr-un partid în altul

Până a se implica în politică, Veaceslav Untilă (58 de ani) a fost angajat o perioadă îndelungată în Ministerul Afacerilor Interne (1978-1995). În 1998 a devenit viceministru al Afacerilor Interne, funcţie pe care a ocupat-o până în 2000. Între timp, în 1992, a participat la conflictul armat de pe Nistru, fiind decorat cu „Vulturul de Aur”, o distincţie a MAI.

Şi-a început activitatea politică în 2001, la alegerile anticipate din acel an fiind reprezentant al Mişcarii social-politice "Pentru Ordine şi Dreptate", tot atunci fiind ales preşedinte al Partidului Ordinii şi Dreptăţii Sociale din Moldova (PODSM). În urma fuzionării PNL şi PODSM, devine lider al Consiliului Naţional al Uniunii Social-Liberale Forţa Moldovei. „Pledează în continuare pentru unirea tuturor forţelor de centru-dreapta într-o singură formaţiune politică, deziderat realizat parţial odată cu fuzionarea PRCM, USL Forţa Moldovei şi PNŢCD şi crearea la 24 martie 2002 a Partidului Liberal”, se arată în biografia publicată pe blogul politicianului, untila.md. Devine preşedinte al Partidului Liberal, iar în scurt timp ocupă funcţia de co-preşedinte al partidului Alianţa „Moldova Noastră” (AMN), formaţiune apărută odată cu fuzionarea Partidului Liberal, Alianţei Social-Democrate şi Alianţei Independenţilor. A fost şi vicepreşedinte al Blocului Electoral „Moldova Democrată”. În 2005 a fost ales prim-vicepreşedinte al AMN. Tot de atunci devine deputat. În ianuarie 2010, după ce a renunţat la AMN şi a aderat la Mişcarea "Acţiunea Europeană" (MAE), devine preşedinte al acestei formaţiuni. Un an mai târziu, se decide autodizolvarea MAE şi fuzionarea cu Partidul Liberal. Din  martie 2011 este ales vicepreşedinte în formaţiunea liberalilor.

Numit şi demis la propunerea lui Gheorghe Şalaru

În 2012 a fost numit director la Inspectoratul Ecologic de Stat, la propunerea ministrului Mediului, Gheorghe Şalaru. Tot la propunerea acestuia, a fost demis peste un an. Mai târziu, Veaceslav Untilă a declarat că demiterea sa a fost ilegală, intenţionând să conteste în instanţă decizia prin care a fost eliberat din funcţie.

Numele lui Veaceslav Untilă a figurat şi în scandalul legat de Legea cazinourilor. Jurnaliştii de la Unimedia au precizat că amendamentul la Legea cu privire la cazinouri, care prevedea ca taxa pentru o masă de joc să fie de 180.000 de lei pentru un an în loc de 360.000 de lei, respins de Legislativ, a fost promulgat de Mihai Ghimpu pe când era preşedinte interimar.În consecinţă, bugetul de stat a fost prejudiciat cu aproape 5,6 milioane de lei. Eroarea a fost depistată de către Executiv. Amendamentul respins de către deputaţi a fost propus de fostul deputat Veaceslav Untilă, însă nu a fost supus votului, dar a fost pus în aplicare la pachet cu alte amendamente”, au menţionat reporterii. Ulterior, deputaţii au decis crearea unei comisii speciale de anchetă, care să elucideze circumstanţele şi vinovaţii de eroarea comisă.

Relaţia liberalului cu masonii

În cadrul unui subiect realizat în 2012 de postul de televiziune Publika TV se menţiona că Veaceslav Untilă a fost unul dintre masonii de bază din Republica Moldova. El a făcut parte şi a fost unul dintre fondatori, chiar de la început. Avea influenţă şi a adus mulţi oameni”, a declarat Anatol Vidraşcu, directorul grupului editorial Litera, dar şi unul dintre cei trei fondatori ai primei loje masonice din Republica Moldova care se numea „Alianţa”. În cadrul aceluiaşi material, politicianul a negat că a fost mason, dar a recunoscut că a avut o relaţie cu ei. „Nu, nu, nu am fost şi nici nu sunt. Ceea ce mă leagă pe mine de masoni  este doar că le-am făcut cunoştinţă la elveţienii care erau masoni cu cei din Republica Moldova”, a spus Veaceslav Untilă. 

În 2006, în cadrul unui interviu acordat revistei VIP Magazin, el oferea un alt răspuns la această întrebare: „Dacă da, aş vrea să ne spuneţi cum ajută sau cum dăunează această mişcare mondială, la integrarea noastră în Europa? Dacă nu, de unde a apărut această bârfă? Dacă aş încerca acum să fac unele presupuneri despre originea şi posibilul emiţător al acestor bârfe, aş putea provoca o altă bârfă. Şi o asemenea îndeletnicire îmi displace”. 

Generozitate de politician: a dat partidului 402.000 lei

În această campanie electorală, Veaceslav Untilă a declarat la Comisia Electorală Centrală că pe parcursul anilor 2012 şi 2013 a avut un salariu de 78.449 de lei, iar alţii 168.499 au constituit pensia de la MAI. La fel, deţine un depozit bancar de 32.323 de lei. El a mai indicat că are două apartamente în Chişinău, unul cu o suprafaţă de 75,5 metri pătraţi şi altul de 59,9 metri pătraţi. Liberalul a menţionat în declaraţie că, tot în Chişinău, deţine o treime dintr-o casă de 30 de metri pătraţi, dar şi un garaj de 24 de metri pătraţi. Politicianul are şi două automobile: Toyota RAV4 din 2010 şi Toyota Highlander din 2012. 

La capitolul afaceri, Veaceslav Untilă a trecut 2% din acţiunile de la SA Moldcargo (societate de asigurări), cu valoarea nominală de 600.000 de lei. La fel, a indicat că deţine 50% din acţiunile Sprint Mega SRL (cu activități în mai multe domenii, inclusiv în comerț și construcții) cu valoarea de 2.700 de lei şi 10% din acţiunile Energogazpurificare SRL (lucrări de construcţie, cercetare şi dezvoltare în ştiinţe fizice şi naturale, instalarea, repararea şi întreţinerea altor maşini cu destinaţie specială) cu valoarea de 3.600 de lei.

Potrivit rapoartelor financiare ale PL, politicianul a fost generos în această campanie electorală. El a dat formaţiunii 402.000 lei, bani care ar fi provenit din dividende. Liberalul nu a răspuns la apelurile noastre pentru a ne oferi comentarii.

Anastasia Nani

Constantin Botnari (al doilea din stânga) alături de luptătorul Constantin Ţuţu (stânga), omul de afaceri Vladimir Plahotniuc şi ministrul Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor Vasile Botnari

Mihai Ghimpu (stânga) îi strânge mâna lui Veaceslav Untilă după fuzionarea MAE cu PL



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2014-2018

Atât de diferiți și de incompatibili deputații noștri.....

Poziţiile cu nr. 9 pe listele partidelor care au acces în Parlament după alegerile din acest an sunt ocupate de generalul de poliţie Vladimir Ţurcan (PSRM), diplomatul Eugen Carpov (PLDM), latifundiarul Ion Tomai (PCRM), ex-ministra Monica Babuc (PDM) şi finanțista Veronica Herţa (PL). Dintre toţi, numai Vladimir Ţurcan a mai fost deputat, dar din partea altui partid, PCRM, iar Veronica Herţa a mai figurat pe lista PL pentru alegerile parlamentare din 2009. Ceilalţi obțin mandatul de parlamentar pentru prima dată.

31 decembrie 2014
1656
2014-2018

Deputați generoși cu partidele lor - au donat sume impo...

Unii dintre noii deputați, care au intrat în Parlament de pe locurile 11 ale listelor electorale, au făcut donații generoase partidelor în campania electorală. Unii au dat și ce n-au avut, adică sumele donate sunt mai mari decât veniturile declarate. Există însă și deputați mai modești. Comunista Elena Bodnarenco, de exemplu, până acum primar al orașului Soroca, locuiește cu chirie, întrucât, așa cum a recunoscut pentru Moldova Curată, nu are o locuință proprie. 

04 ianuarie 2015
1319
2014-2018

Ai șanse să devii bogat... dacă ajungi deputat

Celor 101 de deputați aleşi în noul Parlament legea le garantează mai multe facilităţi. Ei au dreptul să primească un apartament de serviciu în Chişinău pe durata mandatului sau o indemnizaţie lunară neimpozabilă pentru chirie, să-și îmbunătățească condițiile de trai dacă fiecărui membru al familiei îi revine mai puțin de 12 metri pătrați spațiu locativ etc. Unii beneficiază din plin de aceste facilități, sporindu-și veniturile. Alții au grijă să-și dezvolte firmele pe care le aveau înainte de a intra în Parlament sau pe care le-au fondat pe durata mandatului. Cert este că cei mai mulți dintre ei au din ce trăi și chiar fac, cel puțin în acte, donații generoase partidelor în campania electorală, sperând să dobândească un mandat de ales al poporului. 

08 ianuarie 2015
2041
2014-2018

Cel puţin o casă, un salariu şi un cont în bancă

De pe poziţia a cincea a fiecărui partid în Parlament vor intra persoane care au ocupat anterior funcţii în Legislativ şi Guvern. Maia Sandu (PLDM), fosta ministră a Educaţiei, deţine un apartament, un automobil şi conturi bancare de peste 100.000 de dolari. Dumitru Diacov (PDM) are trei automobile, o casă şi un apartament la Moscova, conturi de sute de mii de lei şi mai multe oficii pe care le dă în chirie Partidului Democrat. Mai modest este deputatul PL, Valeriu Munteanu, care deţine o casă în satul de baştină şi are venit doar din salariu. Deputaţii Violeta Ivanov (PCRM) şi Andrei Neguţă (PSRM) au fost colegi de partid şi au avut funcţii înalte în timpul guvernării lui Vladimir Voronin. Fostă ministră a Ecologiei, Violeta Ivanov, are o casă, un aparatament, un lot pentru construcţii şi două motociclete BMW, în timp ce Andrei Neguţă, fostul ambasador în Federaţia Rusă, a declarat doar venitul din salariu.

18 decembrie 2014
1473
2014-2018

Nr. 3 pe listele partidelor parlamentare: funcţia de de...

Eduard Smirnov, Liliana Palihovici, Artur Reşetnicov, Igor Corman şi Anatolie Şalaru sunt persoanele care au intrat în viitorul Parlament fiind pe locul trei în listele electorale ale partidelor lor. Dintre ei, doar Eduard Smirnov este nou în Legislativ, ceilalţi au mai mâncat pâine de deputat. Unii au reuşit, în timpul mandatului, să-şi cumpere sau să-şi construiască imobile impunătoare.

15 decembrie 2014
1505
2014-2018

Modești în averi, dar bogați în activități

Elena Hrenova (PSRM), Mihaela Spătari (PLDM), Vasile Panciuc (PCRM) sunt trei deputați care vor păși în Legislativ pentru prima dată. Sunt fără averi considerabile, dar nu și fără experiență politică. Hrenova a fost consilier municipal comunist și a migrat la socialiști, ceea ce i-a asigurat un loc în Parlament; Spătari este vice-președinta organizației de tineret a PLDM și reprezintă aripa tânără a noilor deputați, iar Panciuc s-a despărțit de data aceasta de Primăria de la Bălți pentru a fi deputat, cu toate că a mai avut această ocazie și în 2010. Anatolie Dimitriu și Valeriu Ghilețchi sunt foștii deputați ai PLDM care au și case, și automobile, dar și afaceri. Astfel, Ghilețchi dă în chirie un spațiu comercial, iar soția lui Dimitriu este fondatoare la o firmă de broker vamal.

26 ianuarie 2015
2032