Modești în averi, dar bogați în activități

2014-2018 26 ianuarie 2015 1853
Elena Hrenova

Elena Hrenova (PSRM), Mihaela Spătari (PLDM), Vasile Panciuc (PCRM) sunt trei deputați care vor păși în Legislativ pentru prima dată. Sunt fără averi considerabile, dar nu și fără experiență politică. Hrenova a fost consilier municipal comunist și a migrat la socialiști, ceea ce i-a asigurat un loc în Parlament; Spătari este vice-președinta organizației de tineret a PLDM și reprezintă aripa tânără a noilor deputați, iar Panciuc s-a despărțit de data aceasta de Primăria de la Bălți pentru a fi deputat, cu toate că a mai avut această ocazie și în 2010. Anatolie Dimitriu și Valeriu Ghilețchi sunt foștii deputați ai PLDM care au și case, și automobile, dar și afaceri. Astfel, Ghilețchi dă în chirie un spațiu comercial, iar soția lui Dimitriu este fondatoare la o firmă de broker vamal.



Elena Hrenova

A aderat la socialiști și a ajuns în parlament

Elena Hrenova a fost consilier municipal în capitală din partea PCRM până în 2012, atunci când a aderat la PSRM. Foștii colegi au acuzat-o de trădare, afirmând că ar fi fost cumpărată de Igor Dodon, liderul socialiștilor. Aceasta a respins acuzațiile, spunând că a primit o ofertă de muncă. Atunci cînd a candidat pentru funcția de consilier municipal pe lista PCRM, Hrenova  era pensionară, cu studii în domeniul managementului educațional.

De pe lista electorală a socialiștilor aflăm că deputata ar avea profesia de organizator și este președinta Asociaţiei pentru protecţia drepturilor invalizilor şi veteranilor ”Echitate”. Deși are un cu totul alt profil, cel de a ajuta veteranii și invalizii, anul trecut  această organizație a cerut în judecată interzicerea simbolurilor asociațiilor religioase Falun Dafa și Falun Gong, pe motiv că ar avea conotație extremistă.

Deputata socialistă a realizat în ultimii doi ani venituri din salariu, 50.000 de lei, şi alţi 19800 de lei i-a obţinut din activitatea în Consiliul Municipal Chișinău, potrivit declarației sale de pe cec.md. Totodată, Elena Hrenova a indicat că deține două apartamente în Chișinău, de 45 și de 32 m.p.

Anatolie Dimitriu - de la raion la capitală

În vârstă de 41 de ani,  deputatul liberal-democrat Anatolie Dimitriu vine în Parlament de pe locul 21 al listei electorale a PLDM. Acesta a activat și în fostul Legislativ, obținînd un mandat de deputat la alegerile parlamentare anticipate din noiembrie 2010.

Anatalie Dimitriu are studii juridice, iar în 2009 a fost vice-președintele raionului Ialoveni. În Parlament, a fost membru al Comisiei pentru securitate naţională, apărare şi ordine publică. Împreună cu colegii de partid, a propus un proiect de lege privind modificarea Legii salarizării, în care cerea ca salarizarea persoanelor aflate în funcții de conducere la întreprinderile de stat să vină în concordanță cu rentabilitatea.

De asemenea, în 2013, Dimitriu a fost ales preşedinte al Organizaţiei Teritoriale Ialoveni a PLDM.

Vrea „îmbunătățirea condițiilor de trai”

În martie 2014, moldova.org a publicat lista deputaților care au semnat o solicitare către conducerea Parlamentului privind identificarea unui lot pentru construirea unui bloc locativ destinat aleșilor poporului. Printre semnatari se numără și Anatolie Dimitriu, care deține un apartament în Chișinău, de 71 m.p.

Potrivit declarației de avere depusă la Comisia Națională de Integritate (CNI), Anatolie Dimitriu are patru loturi de pământ: unul agricol, unul extravilan și două intravilane. Două dintre acestea au fost obținute prin donație, unul – printr-o decizie a Consiliului local și altul a fost cumpărat. Deputatul liberal-democrat deține două mașini – Dacia Logan și o Honda CRV, ambele din 2008.

Afacerea soției - neprofitabilă

Potrivit ultimei sale declarații de avere, depuse la Comisia Electorală Centrală, Anatolie Dimitriu ar fi câștigat bani doar din salariu și îndemnizații. Astfel, în ultimii doi ani el a încasat 275.000 de lei din salariu și 69.000 din indemnizația din Parlament.

Ziarul de Gardă a scris că soția lui Anatolie Dimitriu, Angela, este fondatoarea firmei ”ANIL BROKER” SRL. În declarația depusă la CNI, deputatul declară venit zero din activitatea acestei firme.

Mihaela Spătari

Deputată la 25 de ani

Unul dintre cei mai tineri deputați din noul Parlament, Mihaela Spătari, ocupă locul 20 pe lista electorală a Partidului Liberal Democrat din Moldova. Ea a candidat și în 2010 și 2009, însă pe poziții mai îndepărtate, care nu i-au permis să acceadă în Legislativ. Într-un interviu pentru tribuna.md, Mihaela Spătari declara că este membră de partid încă de la vârsta de 18 ani. Iar în 2008 a devenit vicepreședinte al organizației de tineret a PLDM (TLDM).

De meserie, Mihaela Spătari este specialist în comunicare publică. O vreme ea a activat în funcția de prim-vicepreședinte al TLDM, în bază de voluntariat, adică nu a primit nici un salariu sau alte recompenese bănești.

Fără venituri și proprietăți

Din informațiile publicate pe e-democracy.md, în 2010, Mihaela Spatari avea funcția de administrator al SRL ”Evenimente Unice”.

Conform informațiilor de la Camera Înregistrării de Stat, SRL ”Evenimente Unice” a fost fondată în 2010. Fondator și adminisitrator este Mihaela Spătari, iar principala activitate constă în activități recreative și închirierea bunurilor personale și a obiectelor cu destinație culturală și de uz gospodăresc. Solicitată de Moldova Curată, Mihaela Spătari a declarat că această firmă nu activează și nu are nici un venit, iar în curând urmează să o închidă.

În declarația de avere depusă la Comisia Electorală Centrală, proaspăta deputată nu a trecut nici un venit. Ea a confirmat pentru Moldova Curata că într-adevăr a făcut muncă de voluntariat la PLDM, iar financiar a fost susținută de părinți.

Valeriu Ghilețchi

Deputatul care călătorește cel mai mult

Valeriu Ghilețchi are 54 de ani și este de meserie inginer în telecomunicații. A absolvit Institutul Electrotehnic din Odesa în 1988, iar în 1994 și-a  luat licența în teologie la Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. Pentru prima dată a obținut un mandat de deputat în 1998, cu Partidul Forțelor Democratice, condus de Valeriu Matei. În 2002 a fost numit preşedinte al Federaţiei Baptiste Euroasiatice, iar în 2009 – președinte al Federației Baptiste Europene.

Valeriu Ghilețchi apare pe lista electorală a PLDM la alegerile parlamentare din 2009, pe locul 11. Astfel a devenit deputat în Parlament și membru al Comisiei pentru politică externă și integrare europeană. Tot de pe acestă poziție a candidat și în 2010, la alegerile parlamentare anticipate.

Potrivit unui raport de pe site-ul Parlamentului, deputatul liberal-democrat a călătorit cel mai mult în 2014. Acesta a efectuat 16 vizite în alte țări, în scop de serviciu, și s-a aflat peste hotare mai mult de două luni. El este membru al delegației Moldovei la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei.

Credit și acțiuni

Potrivit ultimei declarții de avere depuse la CNI, în anul 2013 deputatul liberal-democrat a obținut venituri din salariu – 195.000 de lei, din dividende – 74.000 de lei și peste 9.000 de lei din darea în chirie a unui spațiu comercial.

Ghilețchi are două case de locuit în Chișinău, de 169 m.p. și de 180 m.p, și un spațiu comercial  de 183 m.p., din care deține 27, 91 %.

De asemenea, în 2012 și-a achiziționat un Nissan Terrano, fabricat în 2001. Ghilețchi deține 25 % din ”Invest Credit” și 10 % din IC ”Management Institut”. În 2012, deputatul a beneficiat de un credit de 288.000 de lei, pe un termen de 10 ani.

Religia și legile

Valeriu Ghilețchi a fost unul dintre deputații care s-au abținut de la votarea Legii cu privire la asigurarea egalității, ce nu  permite discriminarea în bază de religie, vârstă, gen și etnie. Atunci deputatul a declarat că nu a votat din considerente morale și convingeri personale. „Sintagma „orientare sexuală” se referă doar la angajarea în câmpul muncii, totuși există o teamă și o îngrijorare că în spatele ei este o agendă pe care încearcă să o realizeze aici, în Republica Moldova, cei care susţin mişcarea de orientare sexuală netradiţională”, a afirmat Ghileţchi pentru Unimedia.

Anatol Dimitriu

Totodată, anul trecut o altă lege ce viza redirecționarea a 2 % din impozite spre ONG-uri și culte religioase a iscat  nemulțumiri în rândul societății civile, precum și dispute între parlamentari.

Ghilețchi a declarat pentru Europa Liberă că anume el a insistat ca această inițiativă legislativă să fie promovată. El afirmă că multe din cultele religioase sunt susținute financiar din exterior și că ”a venit timpul să le susținem și din interior”.

Din  28 ianuarie 2014, deputatul Valeriu Ghileţchi este preşedinte al Comisiei Afaceri Sociale, Sănătate şi Dezvoltare Durabilă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. 

Vasile Panciuc

Între primărie și deputăție

Vasile Panciuc, candidadtul de pe locul 20 din lista PCRM, este primarul orașului Bălți, care a ocupat această funcție încă din 2001. Deputatul comunist are 65 de ani și este de profesie inginer în telecomunicații. El a candidat pe listele PCRM începând cu alegerile parlamentare din 2005.

Însă chiar dacă a obținut mandatul de deputat în 2005, a preferat să rămână la Primăria Bălți. Doi ani mai târziu, Panciuc a obținut un nou mandat de primar, candidând din partea comuniștilor. Însă în 2010 a renunțat la Primărie, întrucât a devenit deputat. Astfel, colegul său, Octavian Mahu, a deţinut interimatul, însă nu pe mult timp, întrucât la alegerile locale din iunie 2011, Panciuc a câștigat un nou mandat de primar.

Pe lista neagră

În 2009, presa a scris despre un conflict de interese descoperit la Primăria Bălți. Atunci, primarul ar fi angajat-o pe fiica sa în fruntea unei întreprinderi municipale. Vasile Panciuc a spus atunci că ea nu îi este subalternă directă, de aceea nu vede nimic ilegal.

Din această cauză, în 2010, Panciuc a fost inclus în lista neagră a candidaţilor cu probleme de integritate a Iniţiativei Civice Pentru un Parlament Curat. De asemenea, un raport din 2007 al Curții de Conturi a arătat mai multe nereguli în formarea și executarea bugetului municipiului Bălți.

Avere și afaceri

Potrivit declarației de avere depuse la CNI, Panciuc a câștigat bani doar din salariul de primar (142.000 lei) și din pensie (77.000 lei). Deputatul are un apartament de 68 m.p., pe care l-a dobândit prin privatizare, un garaj și o vilă, cumpărată în 2005. Presa a scris că vila deputatului a ars în întregime, în 2011.

De asemenea, Panciuc a indicat că deține acțiuni la Banca de Economii și SA ”Constructorul”. Dividendele din aceste acțiuni i-au adus un venit de doar 123 de lei. După alegerile din 30 noiembrie 2014 Vasile Panciuc a renunțat la funcția de primar de Bălți pentru a-și exercita mandatul de deputat.

Natalia Dabija



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2014-2018

Deputaţi vechi, doar cu salariu. Deputaţi noi – cu SRL-...

 O fostă judecătoare, un medic veterinar şi stomatolog, un profesor şi inginer mecanic – acesta e spectrul profesiilor noilor deputaţi de pe locul 15 care vor intra în noul legislativ. Fără experienţă în politică sunt doar noii deputaţi socialişti, Radu Mudreac şi Anatalie Labuneţ, despre care s-a scris că deţin cetăţenie română. Doar deputatul liberal-democrat Tudor Deliu şi democrata Raisa Apolschii au mai activat în Legislativ şi, potrivit declaraţiilor de avere, au trăit doar cu banii din salariul de deputat şi din indemnizaţii. Un nou deputat este şi comunistul Boris Golovin, căruia însă nu îi este străină puterea. El a fost vice-ministru al Sănătăţii în timpul guvernului Greceanîi, de unde s-a şi ales cu un dosar instrumentat de Centrul Naţional Anticorupţie. Totodată, cei mai generoşi în donaţii către partide se dovedesc a fi socialiştii. Doi dintre deputaţii PSRM pe care îi analizăm mai jos au donat împreună partidului peste 250.000 de lei din salarii ce nu depăşesc 2000 de lei lunar.

09 ianuarie 2015
1669
2014-2018

Unii deputaţii intră în noul Parlament cu „păcate” vec...

Cu nr. 13 pe listele partidelor parlamentare sunt deputaţi cu diferită experienţă, diferite venituri, iar unii au şi „păcate": Vladimir Hotineanu (PLDM) a fost acuzat public de malpraxis; Petru Porcescu (PCRM) – că a avut un salariu nejustificat fiind într-o funcţie publică; Constantin Ţuţu (PDM) a fost bănuit, iar acum e martor într-un dosar de omor; Gheorghe Brega (PL) a fost acuzat în public de aplicarea violenţei. Aceştia susţin însă că toate acuzaţiile care le-au fost aduse de-a lungul anilor sunt nefondate sau sunt situaţii în care au nimerit accidental. Un fotoliu de deputat va fi ocupat şi de socialistul Corneliu Furculiţă, român în acte, dar cu idealuri ruseşti.

06 ianuarie 2015
1352
2014-2018

Cel puţin o casă, un salariu şi un cont în bancă

De pe poziţia a cincea a fiecărui partid în Parlament vor intra persoane care au ocupat anterior funcţii în Legislativ şi Guvern. Maia Sandu (PLDM), fosta ministră a Educaţiei, deţine un apartament, un automobil şi conturi bancare de peste 100.000 de dolari. Dumitru Diacov (PDM) are trei automobile, o casă şi un apartament la Moscova, conturi de sute de mii de lei şi mai multe oficii pe care le dă în chirie Partidului Democrat. Mai modest este deputatul PL, Valeriu Munteanu, care deţine o casă în satul de baştină şi are venit doar din salariu. Deputaţii Violeta Ivanov (PCRM) şi Andrei Neguţă (PSRM) au fost colegi de partid şi au avut funcţii înalte în timpul guvernării lui Vladimir Voronin. Fostă ministră a Ecologiei, Violeta Ivanov, are o casă, un aparatament, un lot pentru construcţii şi două motociclete BMW, în timp ce Andrei Neguţă, fostul ambasador în Federaţia Rusă, a declarat doar venitul din salariu.

18 decembrie 2014
1350
2014-2018

Nr. 3 pe listele partidelor parlamentare: funcţia de de...

Eduard Smirnov, Liliana Palihovici, Artur Reşetnicov, Igor Corman şi Anatolie Şalaru sunt persoanele care au intrat în viitorul Parlament fiind pe locul trei în listele electorale ale partidelor lor. Dintre ei, doar Eduard Smirnov este nou în Legislativ, ceilalţi au mai mâncat pâine de deputat. Unii au reuşit, în timpul mandatului, să-şi cumpere sau să-şi construiască imobile impunătoare.

15 decembrie 2014
1335
2014-2018

Ai șanse să devii bogat... dacă ajungi deputat

Celor 101 de deputați aleşi în noul Parlament legea le garantează mai multe facilităţi. Ei au dreptul să primească un apartament de serviciu în Chişinău pe durata mandatului sau o indemnizaţie lunară neimpozabilă pentru chirie, să-și îmbunătățească condițiile de trai dacă fiecărui membru al familiei îi revine mai puțin de 12 metri pătrați spațiu locativ etc. Unii beneficiază din plin de aceste facilități, sporindu-și veniturile. Alții au grijă să-și dezvolte firmele pe care le aveau înainte de a intra în Parlament sau pe care le-au fondat pe durata mandatului. Cert este că cei mai mulți dintre ei au din ce trăi și chiar fac, cel puțin în acte, donații generoase partidelor în campania electorală, sperând să dobândească un mandat de ales al poporului. 

08 ianuarie 2015
1901
2014-2018

Deputaţi bogaţi, deputaţi săraci

Starea socială a candidaţilor care deţin poziţia a opta pe listele partidelor parlamentare este foarte diferită: unii nu au locuințe, alţii sunt proprietari de imobile şi de firme sau de mașini luxoase. Astfel, cel mai bogat deputat de pe această poziţie este socialista Alla Dolinţă, urmată de democrata Valentina Buliga, liberalul Ion Apostol, liberal-democratul Vadim Pistrinciuc şi comunista Irina Vlah. Ultima declară că nu are casă.

28 decembrie 2014
2400