Deputații Petrenco, Poleanschi, Pleșca și Saharneanu, cercetați de CNI

Avere la vedere 12 septembrie 2013 337

Comisia Națională de Integritate (CNI) a decis, astăzi, să inițieze controale în privința a patru deputați care ar fi tăinuit anumite lucruri atunci când și-au completat declarațiile de venituri și proprietate.Deputatul comunist Grigore Petrenco a ascuns că este fondatorul și administratorul unei firme. Potrivit Camerei Înregistrării de Stat, Petrenco conduce SRL-ul  „Motoare Electrice”, fondat în 2002, și deține în această companie o cotă-parte de 40 la sută. Afacerea nu a fost indicată nici în declarațiile de avere și proprietate din anii precedenți completate de deputat.

Un alt legislator comunist, Mihail Poleanschi, nu a indicat venituri din afacerea pe care o deține. Potrivit declarației de avere, acesta este singurul proprietar al SRL „Media Alternativ” care nu i-a adus în 2012 niciun bănuț. Acesta ar fi câștigat anul trecut doar 126 de mii de lei din salariul de deputat și indemnizații ridicate de la Parlament.

În cazul liberal-democratului Nae Simion Pleşca, CNI urmează să verifice din ce bani și-a cumpărat acesta două case de locuit, șase apartamente și alte câteva imobile. În anul trecut deputatul și-a cumpărat patru apartamente în Chișinău care ar valora peste un milion de lei și alte câteva clădiri, costul cărora depășește 300 de mii de lei. Pe de altă parte, Pleșca indică că a câștigat în 2012 împreună cu soția puțin peste 275 de mii de lei.

În vizorul CNI a ajuns și deputatul liberal Valeriu Saharneanu. Acesta nu a scris în declarația de proprietate că ar fi fondatorul mai multor societăți comerciale care activează în domeniul mass-mediei. Legislatorul a precizat pentru Moldova Curată că nu a indicat acest lucru în document pentru că nu sunt afaceri care să-i aducă venituri.

„De-a lungul anilor, am creat mai multe organizații, dar toate sunt acum pe linie moartă. Ele nu-mi aduc profit. Acesta este primul an când declarațiile de proprietate sunt verificate atât de riguros. Pe viitor, voi fi nevoit să le indic pe toate și pe cele moarte și răsmoarte. Nu am obiecții la activitatea CNI. Este de datoria lor să verifice ce venituri am”, a declarat Saharneanu. Anul trecut, deputatul liberal indica în declarația de avere că deține 50 % cotă-parte la „Radio Vocea Basarabiei” și câte 33 % cotă-parte în companiile „TV Euronova” și „TV Albasat” care activează în orașul Nisporeni. 

Potrivit legislației, dacă se va adeveri că deputații au completat eronat declarațiile de venituri și proprietate, ar putea achita amenzi de până la 12 mii de lei.

Crina VlaicuPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Președintele Comisiei Electorale Centrale are averi în...

Președintele Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan, a ajuns în vizorul Comisiei Naționale de Integritate (CNI). Acum o săptămână, CNI a inițiat o procedură de control cu privire la încălcarea regimului juridic privind declararea veniturilor și proprietății de către Ciocan, acuzat anterior de presă că ar fi tăinuit o casă de vacanță pe care o are în România și cota de acțiuni într-o companie deschisă la București. Ciocan afirmă că are inima împăcată, pentru că a indicat în declarația sa de venit tot ce deține.

26 iulie 2013
359
Avere la vedere

Latifundiarii din CSM

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) s-a umplut de milionari. Jumătate dintre actualii membri ai CSM declară proprietăți ce depășesc un milion de lei. Iar unul dintre noii membri ai Consiliului, juristul Teodor Cârnaț, deține tocmai cinci case în Chișinău și două mini-hoteluri.

10 aprilie 2014
527
Avere la vedere

Fostul vicepreședinte al raionului Basarabeasca nu a de...

Vasile Guzun, care a deținut funcția de vicepreședinte al raionului Basarabeasca în perioada 2012-2014,  nu a trecut în declarația de avere pentru anul 2013 toate veniturile familiei sale. Soția sa, Maria Guzun, este proprietară a unei firme de producție și comerț, SRL ”Cristal Alex”, înregistrată în 1997. Firma este specializată în comerțul cu amănuntul în magazine, în vânzarea produselor alimentare, a băuturilor și țigărilor.

16 iulie 2015
401
Avere la vedere

CNI va decide joi dacă va verifica averea președintelui...

Comisia Națională de Integritate (CNI) s-a autosesizat în urma unor materiale difuzate de Jurnal TV și urmează să decidă joi, 24 aprilie, dacă va iniția un control în privința președintelui Academiei de Științe, Gheorghe Duca. Potrivit unui articol publicat pe jurnal.md, demnitarul nu și-ar fi trecut toate averile în declarația de venituri și proprietăți pentru anul 2012.

23 aprilie 2014
359