Deputații Petrenco, Poleanschi, Pleșca și Saharneanu, cercetați de CNI
Comisia Națională de Integritate (CNI) a decis, astăzi, să inițieze controale în privința a patru deputați care ar fi tăinuit anumite lucruri atunci când și-au completat declarațiile de venituri și proprietate.
Deputatul comunist Grigore Petrenco a ascuns că este fondatorul și administratorul unei firme. Potrivit Camerei Înregistrării de Stat, Petrenco conduce SRL-ul „Motoare Electrice”, fondat în 2002, și deține în această companie o cotă-parte de 40 la sută. Afacerea nu a fost indicată nici în declarațiile de avere și proprietate din anii precedenți completate de deputat.
Un alt legislator comunist, Mihail Poleanschi, nu a indicat venituri din afacerea pe care o deține. Potrivit declarației de avere, acesta este singurul proprietar al SRL „Media Alternativ” care nu i-a adus în 2012 niciun bănuț. Acesta ar fi câștigat anul trecut doar 126 de mii de lei din salariul de deputat și indemnizații ridicate de la Parlament.
În cazul liberal-democratului Nae Simion Pleşca, CNI urmează să verifice din ce bani și-a cumpărat acesta două case de locuit, șase apartamente și alte câteva imobile. În anul trecut deputatul și-a cumpărat patru apartamente în Chișinău care ar valora peste un milion de lei și alte câteva clădiri, costul cărora depășește 300 de mii de lei. Pe de altă parte, Pleșca indică că a câștigat în 2012 împreună cu soția puțin peste 275 de mii de lei.
În vizorul CNI a ajuns și deputatul liberal Valeriu Saharneanu. Acesta nu a scris în declarația de proprietate că ar fi fondatorul mai multor societăți comerciale care activează în domeniul mass-mediei. Legislatorul a precizat pentru Moldova Curată că nu a indicat acest lucru în document pentru că nu sunt afaceri care să-i aducă venituri.
„De-a lungul anilor, am creat mai multe organizații, dar toate sunt acum pe linie moartă. Ele nu-mi aduc profit. Acesta este primul an când declarațiile de proprietate sunt verificate atât de riguros. Pe viitor, voi fi nevoit să le indic pe toate și pe cele moarte și răsmoarte. Nu am obiecții la activitatea CNI. Este de datoria lor să verifice ce venituri am”, a declarat Saharneanu. Anul trecut, deputatul liberal indica în declarația de avere că deține 50 % cotă-parte la „Radio Vocea Basarabiei” și câte 33 % cotă-parte în companiile „TV Euronova” și „TV Albasat” care activează în orașul Nisporeni.
Potrivit legislației, dacă se va adeveri că deputații au completat eronat declarațiile de venituri și proprietate, ar putea achita amenzi de până la 12 mii de lei.
Crina Vlaicu
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Vilele ascunse ale liderului PDM
Președintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), Vladimir Plahotniuc, deține proprietăți în străinătate pe care nu le-a indicat în declarațiile de avere atunci când a fost deputat în Parlament (2010 - 2014). În prezent el nu deține nici o funcție publică, de aceea nu depune declarații de venituri și interese. Reporterii RISE Moldova au identificat 3 vile și o cabană de munte în Elveția, Franța și România, care ar aparține liderului PDM. Una dintre ele a fost cumpărată în anul 2012 cu o sumă echivalentă a 26 de milioane de euro. Cu alte 11 milioane de euro casa a fost reamenajată, anume s-a construit piscina și amenajată grădina.
Ziarul Adevărul: Soţia unui ministru democrat şi-a cump...
Agenţia Proprietăţii Publice din Republica Moldova anunţă că a reuşit să vândă Staţiunea Tehnologico-Experimentală de Procesare a Fructelor şi Legumelor “Conserv-E” contra sumei de 13,55 milioane de lei (peste un milion de dolari), preţ ce este cu circa 96.000 de lei mai mare decât a cerut. Noul proprietar este firma Moldprodinvest SRL, deţinută în proporţie de 100% de Aurica Răducan, soţia ministrului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor Marcel Răducan.
Rectorul de la Medicină, moșier la Drochia, cu ajutorul...
Rectorul Universității de Stat de Medicină și Farmacie ”Nicolae Testimițanu”, academicianul Ion Ababii, deține 86 de terenuri agricole cu o suprafață totală de peste 100 de hectare în satul său natal, Ochiul Alb, Drochia, cumpărate începând cu anul 2008. Acolo, potrivit primarului satului, rectorul are și o gospodărie agricolă, ce îi poartă numele. Loturile au fost cumpărate în suprafețe mici, majoritatea de până la un hectar, și au fost consolidate.
Încă un şef de la Interne cercetat de CNI
După ce în luna iunie Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat faptul că Vladimir Maiduc, şeful Serviciului securitate internă şi combatere a corupţiei din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), deţine o funcţie publică, tot el fiind şi proprietarul unor firme, i-a venit rândul unui alt şef de la MAI să fie cercetat de Comisie. Recent, CNI a constatat că Vladimir Ţurcan, şeful Direcţiei generale analiză, monitorizare şi evaluarea politicilor de la MAI, administrează câteva afaceri, pe care nu le-a menţionat în declaraţie sa de avere pentru anul 2012. Vladimir Ţurcan afirmă, însă, că actul de constatare emis de CNI conţine nişte aberaţii, care nu fac altceva decât să-l discrediteze.
Cazul averilor șefului poliției raionului Orhei urmează...
Șeful Inspectoratului de Poliție al raionului Orhei, Grigore Josan, spune că va contesta în instanță actul Comisiei Naționale de Integritate, aprobat săptămâna trecută. În document, CNI cere procuraturii să deschidă un dosar penal pe numele lui Josan pentru fals în declarația de avere.
Sistemul de publicare a declarațiilor de avere, mereu c...
După ce Comisia Națională de Integritate (CNI) a întârziat să publice pe pagina sa web declarațiile de avere și de interese ale demnitarilor și funcționarilor în termenele stabilite, nici acum cei interesați nu pot accesa documentele menționate.
Aici așteptăm comentariul tău!