Deputații Petrenco, Poleanschi, Pleșca și Saharneanu, cercetați de CNI

Avere la vedere 12 septembrie 2013 525

Comisia Națională de Integritate (CNI) a decis, astăzi, să inițieze controale în privința a patru deputați care ar fi tăinuit anumite lucruri atunci când și-au completat declarațiile de venituri și proprietate.Deputatul comunist Grigore Petrenco a ascuns că este fondatorul și administratorul unei firme. Potrivit Camerei Înregistrării de Stat, Petrenco conduce SRL-ul  „Motoare Electrice”, fondat în 2002, și deține în această companie o cotă-parte de 40 la sută. Afacerea nu a fost indicată nici în declarațiile de avere și proprietate din anii precedenți completate de deputat.

Un alt legislator comunist, Mihail Poleanschi, nu a indicat venituri din afacerea pe care o deține. Potrivit declarației de avere, acesta este singurul proprietar al SRL „Media Alternativ” care nu i-a adus în 2012 niciun bănuț. Acesta ar fi câștigat anul trecut doar 126 de mii de lei din salariul de deputat și indemnizații ridicate de la Parlament.

În cazul liberal-democratului Nae Simion Pleşca, CNI urmează să verifice din ce bani și-a cumpărat acesta două case de locuit, șase apartamente și alte câteva imobile. În anul trecut deputatul și-a cumpărat patru apartamente în Chișinău care ar valora peste un milion de lei și alte câteva clădiri, costul cărora depășește 300 de mii de lei. Pe de altă parte, Pleșca indică că a câștigat în 2012 împreună cu soția puțin peste 275 de mii de lei.

În vizorul CNI a ajuns și deputatul liberal Valeriu Saharneanu. Acesta nu a scris în declarația de proprietate că ar fi fondatorul mai multor societăți comerciale care activează în domeniul mass-mediei. Legislatorul a precizat pentru Moldova Curată că nu a indicat acest lucru în document pentru că nu sunt afaceri care să-i aducă venituri.

„De-a lungul anilor, am creat mai multe organizații, dar toate sunt acum pe linie moartă. Ele nu-mi aduc profit. Acesta este primul an când declarațiile de proprietate sunt verificate atât de riguros. Pe viitor, voi fi nevoit să le indic pe toate și pe cele moarte și răsmoarte. Nu am obiecții la activitatea CNI. Este de datoria lor să verifice ce venituri am”, a declarat Saharneanu. Anul trecut, deputatul liberal indica în declarația de avere că deține 50 % cotă-parte la „Radio Vocea Basarabiei” și câte 33 % cotă-parte în companiile „TV Euronova” și „TV Albasat” care activează în orașul Nisporeni. 

Potrivit legislației, dacă se va adeveri că deputații au completat eronat declarațiile de venituri și proprietate, ar putea achita amenzi de până la 12 mii de lei.

Crina VlaicuPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Amendă pentru miniştrii care nu şi-au declarat averile

Judecătoria sectorului Râşcani din municipiul Chişinău a sancţionat cinci miniştri, deoarece demnitarii nu şi-au declarat averile atunci când au fost numiţi în funcţie în Guvernul condus de Iurie Leancă. Din cei cinci miniştri, doar doi au achitat amenda.

13 noiembrie 2013
598
Avere la vedere

Doar 28 demnitari şi persoane cu funcţii publice şi-au...

Până în prezent, 12 miniştri în exerciţiu, 3 viceminiştri în exerciţiu, Secretarul General al Guvernului, directorul Centrului Naţional Anticorupţie, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, 10 judecători din cadrul Curţii Constituţionale şi-au făcut publice declaraţiile de avere pe site-urile oficiale.

29 aprilie 2013
591
Avere la vedere

Ministrul Apărării riscă o amendă de până la 3000 de le...

Comisia Națională de Integritate (CNI) a stabilit faptul că ministrul Apărării Vitalie Marinuță nu a depus în termenele prevăzute de legislație declarația de avere și cea de interese după ce a fost învestit în funcție în Guvernul condus de Iurie Leancă.

13 august 2013
514
Avere la vedere

CNI a depistat că Ghimpu nu și-a declarat toate proprie...

Membrii Comisiei Naționale de Integritate (CNI) au expediat astăzi, pentru a fi recercetată, procedura de control inițiată în privința liderului Partidului Liberal Mihai Ghimpu.

13 februarie 2014
793