Candidat: Vitalie Onişciuc, PDM
Integritatea în activitatea politică
Vitalie Onişciuc, 52 de ani, este candidatul Partidului Democrat din Moldova la funcţia de primar al or. Criuleni. Onişciuc a mai deţinut această funcţie în anii 2011 – 2015.
De profesie este agronom. A absolvit Universitatea Agrară din Moldova în 1991. În 2004 şi-a continuat studiile la Academia de Administrare Publică din Moldova, pe care a absolvit-o cu o diplomă de master în economie. Din 1991 a activat în calitate de şef de subdiviziune la Gospodăria didactică experimentală din Criuleni. Din 2003 până în 2007 a ocupat funcţia de vicepreşedinte al raionului Criuleni. În 2008 a fost numit şef-adjunct la Direcţia teritorială control administrativ, Criuleni, din cadrul Ministerul Administraţiei Publice Locale. În vara anului 2011 a fost înaintat de PCRM la funcţia de primar şi a câştigat scrutinul în turul doi al alegerilor, obţinând cu circa 1000 de voturi mai mult decât contracandidatul său democrat. După încheierea mandatului de primar, începând cu 2016, se angajează în calitate de consultant superior la Direcţia agricultură şi relaţii funciare a Consiliului raional Criuleni. În martie 2019 accede în funcţia de şef al acestei direcţii.
Vitalie Onişciuc se lansează în politică la începutul anilor 2000. Din 2002 până în 2013 face parte din PCRM. În decembrie 2013, anunţă că părăseşte PCRM şi aderă la PLDM. „Eu cred că viitorul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană, iar PLDM este promotorul cursului proeuropean. Vizitând mai multe ţări europene, am văzut cum trăiesc oamenii. Doresc şi eu ca oraşul Criuleni să fie unul european, cu infrastructură modernă, cu servicii de calitate”, a argumentat Onişciuc plecarea sa din partid, citat de Moldova.org.
Totuşi, solicitat de Moldova Curată, candidatul a spus că a aderat la PLDM „doar la nivel declarativ”. „Oficial nu am devenit membru al acestui partid. Fiind primar din partea PCRM, eram unul din puţinii care nu primeam nicio finanţare de nicăieri. Imediat ce am ieşit cu această declaraţie publică, am obţinut finanţări, unele dintre care nici nu reauşeam să le onorăm”, a adăugat Onişciuc.
În decembrie 2018 a aderat la Partidul Democrat din Moldova.
Integritatea în gestionarea averii și intereselor personale
În declaraţia de avere şi interese depusă la Comisia Electorală Centrală în campania pentru alegerile generale locale din 2019 candidatul indică venituri obţinute din salariu pe parcursul a doi ani, în sumă de 165 196 lei şi venituri din vânzarea unui teren agricol, în sumă de 7782 de lei. Acesta mai declară o casă de locuit cu o suprafaţă de 118 m.p, amplasată în or. Criuleni, dobândită în 1995, estimată la 98 mii de lei. La capitolul bunuri imobile Onişciuc declară patru terenuri agricole şi un teren pe care îl deţine în proprietate din 1993, în intravilanul oraşului.
Candidatul mai indică o cotă de 40% în SRL „Crio Intersovit”, o întreprindere agricolă fondată în 1998.
În 2014 a contractat un credit de 100 mii de lei la BC Moldindconbanc, cu o rată a dobânzii de 11 %, scadent în 2019. La capitolul bunuri imobile nu indică niciun automobil, deşi surse din or. Criuleni ne-au informat că Onișciuc este văzut la volanul unui automobil de model Opel. Candidatul a declarat pentru Moldova Curată că se foloseşte de un automobil Opel luat în comodat de la sora sa, pe care tot el i l-a vândut. Automobilul este fabricat în 2006 şi l-a achiziţionat în 2011, după care l-ar fi vândut surorii sale „în contul unor datorii”.
În declaraţia de avere pentru anul 2015 depusă la ANI, candidatul mai declară o casă de locuit moştenită în 2006, cu o suprafaţă de 65 m.p, în care deţine ½ din suprafaţa ei. Începând cu anul 2017 până în prezent acea locuinţă nu mai figurează în declaraţiile sale de avere şi nici venituri care ar fi obţinute din vânzarea ei. La solicitarea noastră, candidatul a declarat că este vorba de casa părintească. „Este o casă bătrânească. Nu am vândut-o, dar încă nu am înregistrat-o oficial pe numele meu la Serviciul cadastral, de aceea am decis să o omit în declaraţii”, ne-a spăus el.
La întrebarea ce servicii prestează firma „Crio Intersovit” SRL, Vitalie Onișciuc a răspuns că a fost o întreprindere agricolă, care actulamente nu mai funcţionează, deşi oficial încă nu a fost lichidată.
Integritatea în gestionarea funcției publice sau de partid
Un control al Curţii de Conturi a conformităţii exerciţiului bugetar în cadrul autorităţilor publice locale din raionul Criuleni pe anul 2014 a constatat mai multe abateri admise la primăria or. Criuleni în perioada când Vitalie Onişciuc ocupa funcţia de primar. (http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&lang=1&id=360125 ).
Astfel, contrar prevederilor legale, fostul primar „a beneficiat de un premiu unic în 2014 cu ocazia sărbătorilor de Crăciun şi Anul Nou în sumă de 5,8 mii lei, în baza dispoziţiei personale şi în lipsa unei decizii a Consiliului Orăşănesc”. Totodată primăria „a admis cheltuieli neîntemeiate din soldul disponibil în sumă totală de 151,0 mii lei pentru achitarea salariului a 4 persoane angajate prin contracte individuale de muncă”, se mai spune în raport.
Auditul a relevat abateri şi la capitolul alimentaţiei copiilor: „media de alimentaţie (din toate sursele) pentru 1 copil/zi, în perioada de 9 luni ale anului 2014, a constituit mai puțin ca limitele financiare minime stabilite conform prevederilor regulamentare acest fapt fiind constatat și de Inspecția Financiară din subordinea MF”.
Totodată primăria a admis nereguli la contractarea serviciilor legate de amenajarea teritoriului: „Contrar prevederilor Legii nr.96-XVI din 13.04.2007, primăria or.Criuleni, evitînd procedurile de achiziții publice, a acceptat lucrări și a achitat mijloace bugetare în sumă totală de 583,6 mii lei”.
Criticat de preşedintele Curţii de Conturi pentru faptul că cele două pieţe din Criuleni nu activează în vederea furnizării banilor la buget, reprezentanţii administraţiei locale prezenţi, la şedinţa CC şi-au pasat vina reciproc. „Mă rog de mă iertaţi, mai greşim şi noi”, a spus într-un final fostul primar de Criuleni, Vitalie Onişciuc, citat de Adevărul.md.
Cazier judiciar
Nu există informații despre antecedente penale sau contravenționale ale candidatului.
Acest articol apare în cadrul proiectului Promovarea votului informat şi conștient la alegerile locale generale 2019”, implementat de API cu susținerea financiară a Fundației Soros-Moldova/Departamentul Buna Guvernare. Acțiunile întreprinse în cadrul proiectului țin de responsabilitatea implementatorilor și nu reflectă neapărat poziția Fundației Soros-Moldova.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Angajații comisiilor parlamentare vor avea câștiguri ma...
Angajații comisiilor parlamentare ar putea deține funcții în organele de administrare de la întreprinderile de stat şi de la societăţile pe acţiuni cu capital de stat, potrivit unor amendamente efectuate la legislația actuală la finele anului trecut.
Expert: Amnistia fiscală a fost votată fără respectarea...
„La adoptarea în prima lectură a proiectelor de lege privind amnistia fiscală și a capitalurilor au fost încălcate atât procedurile de consultări publice, cât și cele de elaborare a actelor legislative”, a declarat Nadejda Hriptievschi, expertă a Centrului de Resurse Juridice la o masă rotundă desfășurată la 22 decembrie.
În doi ani, doar trei persoane au ajuns după gratii pen...
Deși Centrul Național Anticorupție (fostul Centru pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției) a inițiat în ultimii ani sute de dosare penale, foarte puțini dintre inculpați prinși că au luat mită ajung după gratii. În doi ani și jumătate, doar trei persoane au fost condamnate la închisoare pentru trafic de influență. Datele se conțin într-un studiu prezentat de CNA.
Posibile conflicte de interese în cadrul Primăriei Bălț...
Viceprimarul orașului Bălți, Lilia Sava, este bănuită de Oficiul Teritorial al Cancelariei de Stat (OTC) Bălți că s-ar afla în situație de conflict de interese, întrucât este responsabilă de domeniile învățământ, tineret și sport, iar șefa Direcției Învățământ i-ar veni drept fiică vitregă. OTC, prin semnătura șefului Octavian Mahu, a expediat o sesizare la Comisia Națională de Integritate (CNI) cu solicitarea să examineze această situație. Mahu, care este fost primar al orașului Bălți, a explicat în document că Lilia Sava se află în mariaj civil cu tatăl șefei Direcției de Învățământ, Tatiana Dubițcaia, iar ultima, la rândul său, o are în subordine pe sora sa, Nadejda Oprea, care este șefa unei grădinițe din oraș.
Procuratura Anticorupție a clasat dosarul penal pentru...
Dosarul penal deschis la 22 decembrie 2017 pe numele judecătoarei Judecătoriei Căușeni Maria Tertea (Țugui) a fost clasat la mai puțin de două luni de la pornire. La 9 februarie procurorul de caz a dispus „scoaterea integrală a persoanei de sub urmărire penală și clasarea procesului penal”. Maria Tertea fusese învinuită că a tăinuit din declarația de venituri și proprietăți pentru anul 2016 sume mari de bani pe care le datora unor creditori. Cauza penală a fost pornită în urma unui articol al portalului Crimemoldova.md, bazat pe declarațiile fostului soț al magistratei.
Aici așteptăm comentariul tău!