Directorul-adjunct al Agenției TASS de la Moscova, Mihail Gusman, și jurnalistul de la Moldova Suverană, Mihai Conțiu, decorați de Igor Dodon

Alte materiale 22 mai 2020 2873
Sursa fotografiilor pentru colaj: FacebookJurnalistul Mihai Conțiu de la publicația Moldova Suverană, denunțat anterior în judecată pentru defăimare și insultă, a fost decorat de președintele Igor Dodon cu Ordinul ”Gloria Muncii”. De asemenea, președintele i-a acordat Ordinul de Onoare cetățeanului rus Mihail Gusman, prim-director general adjunct al Agenției de Știri TASS din Federația Rusă, o structură fondată și finanțată de statul rus. Ambele decrete au fost publicate în Monitorul Oficial de astăzi.

Pentru Gusman, cadou la a 70-a aniversare

Decretul care îl vizează pe Mihail Gusman a fost emis la 24 ianuarie 2020, adică a două zi după ce jurnalistul a împlinit 70 de ani. Mihail Gusman a absolvit Institutul de Limbi Străine din Baku și Școala Superioară de Partid din același oraș. A activat inițial în Azerbaijan, în structurile Komsomolului, apoi a trecut cu traiul la Moscova, unde, în 1995, a început să lucreze la Agenția TASS, apoi, în 1999, a devenit prim-director general adjunct al acestei agenții de presă. Mihail Gusman este fratele mai mic al lui Yulii Gusman, cunoscut cinematografist din Federația Rusă.

În Decretul președintelui Republicii Moldova se spune că Mihail Gusman primește ”Ordinul de Onoare” ”în semn de profundă recunoștință pentru contribuția substanțială la consolidarea și extinderea relațiilor interstatale de prietenie și colaborare”.  

Mihai Conțiu, găsit de CSJ responsabil de defăimarea unei jurnaliste

Jurnalistul Mihai Conțiu activează în prezent la ”Moldova Suverană”, fostă publicație de stat în perioada sovietică și finanțată de Guvern până prin anii 2014-2015.

În anul 2012 jurnalista postului PRO TV Moldova Lorena Bogza l-a acționat în judecată pe Mihai Conțiu pentru lezarea onoarei și demnității, pentru o serie de articole la adresa ei. În anul 2014 Curtea Supremă de Justiție a emis o decizie definitivă prin care a obligat redacția Moldova Suverană să publice scuze și să plătească jurnalistei o despăgubire de 31 de mii de lei, iar personal Mihai Conțiu – alte 5 mii de lei. În consecință, Moldova Suverană a publicat o dezmințire. Atunci Mihai Conțiu a declarat că va depune o plângere la CEDO, acuzând Guvernul că i-ar fi încălcat dreptul la libera exprimare.

De asemenea, la Consiliul de Presă din Republica Moldova, organ de autoreglementare în jurnalism, au fost depuse două plângeri în privința lui Mihai Conțiu. Una – în 2011, viza un articol care ar fi conținut elemente de discreditare a Organizației Expert-Grup, iar a doua, din 2019, se referea la o postare pe Facebook a jurnalistului, ce o viza pe deputatat Marina Tauber. Ea s-a plâns de faptul că Mihai Conțiu ar fi folosit un limbaj stigmatizant și discriminator la adresa ei.

Mihai Conțiu s-a declarat în anul 2008 fost agent secret al României

În anul 2008 Agenția de știri Mediafax din România a scris că Mihai Conțiu s-a declarat fost agent secret al Serviciului Român de Informații Externe: ”Ziaristul Mihai Conțiu de la cotidianul ”Moldova Suverană”, care susține că a activat timp de 8 ani ca agent al Serviciului Român de Informații Externe, îi cere azil politic președintelui moldovean”, scria Mediafax.

În Decretul emis pe 19 mai 2020, președintele Igor Dodon spune că Ordinul ”Gloria Muncii” îi este acordat lui Mihai Conțiu pentru ”muncă îndelungată și prodigioasă în mass-media, activitate publicistică intensă și înalt profesionalism”.

Viorica ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2020

Centrul Național Anticorupție a refuzat să pornească o...

25 septembrie 2020
1475
2020

Specialist la Centrul de Tineret Cahul, angajat de Cons...

13 martie 2020
3139
2020

RISE Moldova: Studiile peste hotare ale fiicei lui Mari...

11 septembrie 2020
1096
2020

Primarii care își folosesc mașinile în munca la primăr...

La Bălțata, Criuleni, primarul a primit combustibil din banii Primăriei pentru propria mașină

17 februarie 2020
2402
2020

Angajați la stat cu iPhone XS cumpărate din bani public...

Rezultatele controlului Inspecției Financiare la Agenția Rezerve Materiale a MAI

01 martie 2020
6029
2020

În an electoral, Igor Dodon a făcut binefacere la Comra...

14 august 2020
2126