API a lansat versiunea nouă a portalului MoldovaCurata.md

Alte materiale 1 ianuarie 2020 1067

În primele zile ale anului 2020, Asociația Presei Independente (API) a lansat o versiune nouă, îmbunătățită și modernizată, a portalului anticorupție MoldovaCurata.md, platformă online care promovează integritatea în serviciul public şi monitorizează activitatea Autorității Naționale de Integritate (ANI). Odată cu lansarea site-ului în versiune nouă, echipa MoldovaCurata.md propune câteva articole și investigații jurnalistice noi despre averile și interesele unor persoane cu funcții publice, inclusiv ale președintelui Igor Dodon.Portalul www.MoldovaCurata.md a fost reorganizat, are o structură ușor de navigat, fiind păstrate principalele rubrici ale versiunii vechi a site-ului: „Integritate”, „Averi nedeclarate și conflicte de interese”, „Investigații”, „Cu ochii pe ANI”, „Cunoaște-ți candidatul!”, „Semnalează abuzuri” și altele. În același timp, portalul asigură caracterul interactiv al comunicării cu utilizatorii, dispune de dotări tehnice noi și efecte multimedia, motor de căutare și acces la arhiva materialelor publicate. MoldovaCurata.md are un design adaptat la diferite rezoluții ale calculatoarelor, cu posibilitatea să fie vizualizat de pe orice dispozitiv cu browser modern, iar utilizatorii pot descărca aplicația mobilă moldovacurata pentru telefoane cu sisteme de operare Android și iOS.

Averi nedeclarate și incompatibilități de funcții

Cu ocazia lansării versiunii modernizate a portalului, echipa MoldovaCurata.md propune câteva articole și investigații jurnalistice noi despre averile și interesele unor persoane cu funcții publice. Astfel, în materialul „Familia lui Igor Dodon utilizează trei automobile, dar președinția nu recunoaște acest lucru”  jurnalista Natalia Enache prezintă detalii despre câteva autoturisme aflate în folosința familiei președintelui Dodon, care însă nu se regăsesc în declarația de avere a șefului statului. MoldovaCurtata.md a descoperit că două din aceste mașini au fost donate Partidului Socialiștilor în 2016, în campania electorală prezidențială.

„Demnitari publici în haine preoțești”  este un material semnat de jurnalista Lilia Zaharia, în care sunt analizate cazurile de incompatibilitate de funcții în care se află doi primari aleși la scrutinul din toamna anului curent, aceștia fiind și preoți care oficializează slujbe și alte ritualuri religioase. Deși legislația le interzice persoanelor cu funcții de demnitate publică să desfășoare orice altă activitate remunerată, aleșii locali consideră că nu se află în incompatibilitate de funcții.

Portalul Moldovacurata.md a fost reorganizat cu suportul Programului Buna Guvernare al Fundației Soros-Moldova. În anul 2020, API și portalul Moldovacurata.md vor continua să monitorizeze activitatea Autorității Naționale de Integritate (ANI) şi eficiența politicilor publice în domeniul integrității, vor organiza evenimente publice la tema integrității în serviciul public și vor semnala cazurile de nedeclarare a averilor și intereselor de către persoanele cu funcții publice.

Pentru informații suplimentare: tel.: 022/22-09-95 (persoană de contact – Ion Mazur).

Comunicatul de presă este publicat în cadrul proiectului „Advocacy pentru eficientizarea activității ANI și promovarea integrității candidaților la alegerile locale generale 2019”, implementat de API cu suportul Fundației Soros-Moldova în perioada iulie 2019-ianuarie 2020.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentarii:

Mariana Jacot 02/01/2020

Felicitări! Un site de succes care arată adevărata față a funcționarilor publici. S-o țineți tot așa!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2020

Valerian Bînzaru, fost șef de direcție la Ministerul De...

El a fost cercetat pentru presupuse abuzuri la achiziții publice

22 decembrie 2020
810
2020

Centrul Național Anticorupție a refuzat să pornească o...

25 septembrie 2020
982
2020

Schimbări în conducerea Administrației de Stat a Drumur...

27 aprilie 2020
4131
2020

Primarii care își folosesc mașinile în munca la primăr...

La Bălțata, Criuleni, primarul a primit combustibil din banii Primăriei pentru propria mașină

17 februarie 2020
1745