API a lansat versiunea nouă a portalului MoldovaCurata.md

Alte materiale 01 ianuarie 2020 227

În primele zile ale anului 2020, Asociația Presei Independente (API) a lansat o versiune nouă, îmbunătățită și modernizată, a portalului anticorupție MoldovaCurata.md, platformă online care promovează integritatea în serviciul public şi monitorizează activitatea Autorității Naționale de Integritate (ANI). Odată cu lansarea site-ului în versiune nouă, echipa MoldovaCurata.md propune câteva articole și investigații jurnalistice noi despre averile și interesele unor persoane cu funcții publice, inclusiv ale președintelui Igor Dodon.Portalul www.MoldovaCurata.md a fost reorganizat, are o structură ușor de navigat, fiind păstrate principalele rubrici ale versiunii vechi a site-ului: „Integritate”, „Averi nedeclarate și conflicte de interese”, „Investigații”, „Cu ochii pe ANI”, „Cunoaște-ți candidatul!”, „Semnalează abuzuri” și altele. În același timp, portalul asigură caracterul interactiv al comunicării cu utilizatorii, dispune de dotări tehnice noi și efecte multimedia, motor de căutare și acces la arhiva materialelor publicate. MoldovaCurata.md are un design adaptat la diferite rezoluții ale calculatoarelor, cu posibilitatea să fie vizualizat de pe orice dispozitiv cu browser modern, iar utilizatorii pot descărca aplicația mobilă moldovacurata pentru telefoane cu sisteme de operare Android și iOS.

 

Averi nedeclarate și incompatibilități de funcții

Cu ocazia lansării versiunii modernizate a portalului, echipa MoldovaCurata.md propune câteva articole și investigații jurnalistice noi despre averile și interesele unor persoane cu funcții publice. Astfel, în materialul „Familia lui Igor Dodon utilizează trei automobile, dar președinția nu recunoaște acest lucru”  jurnalista Natalia Enache prezintă detalii despre câteva autoturisme aflate în folosința familiei președintelui Dodon, care însă nu se regăsesc în declarația de avere a șefului statului. MoldovaCurtata.md a descoperit că două din aceste mașini au fost donate Partidului Socialiștilor în 2016, în campania electorală prezidențială.

 

„Demnitari publici în haine preoțești”  este un material semnat de jurnalista Lilia Zaharia, în care sunt analizate cazurile de incompatibilitate de funcții în care se află doi primari aleși la scrutinul din toamna anului curent, aceștia fiind și preoți care oficializează slujbe și alte ritualuri religioase. Deși legislația le interzice persoanelor cu funcții de demnitate publică să desfășoare orice altă activitate remunerată, aleșii locali consideră că nu se află în incompatibilitate de funcții.

 

Portalul Moldovacurata.md a fost reorganizat cu suportul Programului Buna Guvernare al Fundației Soros-Moldova. În anul 2020, API și portalul Moldovacurata.md vor continua să monitorizeze activitatea Autorității Naționale de Integritate (ANI) şi eficiența politicilor publice în domeniul integrității, vor organiza evenimente publice la tema integrității în serviciul public și vor semnala cazurile de nedeclarare a averilor și intereselor de către persoanele cu funcții publice.

 

Pentru informații suplimentare: tel.: 022/22-09-95 (persoană de contact – Ion Mazur).

Comunicatul de presă este publicat în cadrul proiectului „Advocacy pentru eficientizarea activității ANI și promovarea integrității candidaților la alegerile locale generale 2019”, implementat de API cu suportul Fundației Soros-Moldova în perioada iulie 2019-ianuarie 2020.

 


Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentarii:

Mariana Jacot 02/01/2020

Felicitări! Un site de succes care arată adevărata față a funcționarilor publici. S-o țineți tot așa!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2019

Procuror general adjunct, cu locuință și mașini de zeci...

Ruslan Popov, unul dintre cei trei adjuncți ai procurorului general, desemnați recent de către Alexandr Stoianoglo, deține o avere „de milioane”, au constatat jurnaliștii de la Ziarul de Gardă. El locuiește într-o casă la sol în localitatea sa de baștină, iar în ultimii ani a cumpărat sau a vândut mașini care costau zeci de mii de euro. „Nu pot spune că mă laud cu faptul că am fost ajutat de părinți și de socri, dar într-adevăr așa este. În plus, am și eu deja 23 de ani lucrați în procuratură”, a declarat procurorul pentru ZdG.

14 decembrie 2019
90
Arhiva

Massimo Frigo, expert al Comisiei Internaționale a Juri...

Noua guvernare de la Chișinău ar trebui să se abțină de la un amplu proces de ”lustrație” în sistemul judecătoresc și ar trebui să facă reforme durabile în acest domeniu, a declarat consilierul juridic principal din cadrul Comisiei Internaționale a Juriștilor, Massimo Frigo, într-un interviu pentru Moldova Curată.

28 iunie 2019
13
2019

Experți: riscurile sporite de fraudă din domeniul achiz...

În domeniul achizițiilor publice există în continuare riscuri sporite de fraudare, comentează câțiva experți datele privind volumul licitațiilor publice contestate de către agenții economici. Dintr-un buget anual total de 10 miliarde de lei, cât se alocă în medie pentru achiziții publice, anul trecut au fost contestate proceduri în valoare 2,5 miliarde de lei.

16 decembrie 2019
131
Arhiva

INTERVIU// Cristina Țărnă: ”Chiar cu toată asistența ex...

Problema cadrelor și comunicarea cu presa par ar fi, în prezent, cele mai grave probleme ale Autorității Naționale de Integritate (ANI), în opinia Cristinei Țărnă, expertă anticorupție, fostă directoarea adjunctă în cadrul Centrului Național Anticorupție.

08 februarie 2019
16
Arhiva

Cercetătoare în domeniul anticorupție: Actuala guvernar...

10 iulie 2019
16
Arhiva

Reproșurile președintelui raionului Ialoveni către aleg...

Președintele raionului Ialoveni, Lilian Carmanu, le-a reproșat consătenilor săi din Mileștii Mici, unde a fost primar înainte de a ajunge la conducerea raionului, că nu i-au acordat suficiente voturi candidatului Partidului Democrat, Ion Sula, în circumscripția 37, și astfel acesta nu a devenit deputat la alegerile din 24 februarie.

16 martie 2019
15