Schimbări în conducerea Administrației de Stat a Drumurilor. Numiri fără concurs. Noul director general interimar este urmărit penal pentru corupere pasivă

Alte materiale 27 aprilie 2020 4528
Veaceslav Potop. Sursă foto: ZdG, Asd.md



Fostul șef adjunct al Agenției pentru Supraveghere Tehnică (AST), Veaceslav Potop, aflat sub urmărire penală pentru corupere pasivă, a fost numit acum trei săptămâni director general interimar la Administrația de Stat a Drumurilor (ASD), o întreprindere care gestionează anual sute de milioane de lei. Cel care l-a numit - directorul general al Agenției Proprietății Publice (APP), Ghenadie Țepordei, spune că nu știe nimic despre urmărirea penală în privința lui Potop, chiar dacă ultimul a fost anterior reținut, apoi plasat în arest la domiciliu.

Cum a devenit vacantă funcția de director general al ASD

Până la 14 februarie 2020 ASD era condusă de Gheorghe Curmei, al cărui contract de muncă pe doi ani, încheiat cu Ministerul Economiei, a expirat. Despre condițiile încheierii acestui contract Moldova Curată a scris acum doi ani.

Gheorghe Curmei spune că în ziua când contractul său a expirat, director interimar a fost numit  Andrei Cuculescu, până atunci angajat la Ministerul Economiei. Nu i s-a propus să exercite interimatul până la organizarea unui concurs. Acum, Gheorghe Curmei nu mai este angajat al ASD.

”Atunci când mi s-a finalizat contractul, ASD era implicată în niște procese de judecată, arbitraje în care noi aveam deja rezultate, aveam succes. Când am plecat de acolo, erau peste 10 milioane de euro bani încasați din garanții de bună execuție sau de neonorare a obligațiilor contractuale. Era rezonabil ca pe perioada asta să mi se asigure mie interimatul sau să mi se dea voie să continui interimatul, pentru a duce la bun sfârșit toate aceste procese. Dar s-ar putea ca acesta să fie și unul dintre motive poate...”, a spus Gheorghe Curmei pentru Moldova Curată.

Andrei Cuculescu a renunțat după două luni

Astfel, din 17 februarie 2020, Andrei Cuculescu urma să exercite interimatul până la organizarea unui concurs pentru funcția de director. La 7 aprilie însă a depus cerere de demisie, dar a rămas în ASD, în funcția de director tehnic, cu rang de director adjunct. Acest post a fost instituit recent. El nu exista până acum în ASD. Astfel, în instituție sunt în prezent 4 directori adjuncți, conform organigramei stabilite la 18 martie 2020.

”Am renunțat la interimat din motive personale. Am peste 65 de ani și, în legătură cu epidemia, am luat soția și am venit la țară. Până la 17 februarie lucram la Minister și m-au rugat să înlocuiesc, întrucât eu lucrasem înainte la ASD și cunosc lucrurile. Apoi a început epidemia și am venit la țară. Am rugat și ei au numit pe altul, eu am rămas angajat la Administrație. Voi lucra acolo, este post de director tehnic, mi-au propus să rămân. Știu că la APP se pregăteau materialele să organizeze concursul pentru funcția de director al ASD”, a declarat Andrei Cuculescu pentru Moldova Curată.

Ce se știe despre noul director general interimar: proprietăți scumpe și dosar penal pentru corupere pasivă

În consecință, din 8 aprilie, director general interimar la ASD este Veaceslav Potop. El a fost numit de Agenția Proprietății Publice, care din ianuarie 2020 este condusă de Ghenadie Țepordei, avocat, al cărui birou în cel puțin un proces a reprezentat interesele președintelui Igor Dodon.

Ultima funcție cunoscută a lui Veaceslav Potop (41 de ani) este cea de director adjunct al Agenției pentru Supraveghere Tehnică, o instituție subordonată Guvernului și formată în anul 2017, când Cabinetul Pavel Filip a trecut printr-o reformă. AST s-a format prin comasarea a trei instituții cu atribuții de control în domeniul construcțiilor. Din CV-ul afișat anterior pe pagina AST, reiese că Veaceslav Potop a absolvit Universitatea Agrară, iar din 2011 până în 2018 a lucrat la Inspecția de Stat în Construcții, fiind șef adjunct timp de 7 ani.

În 2018, după formarea AST, Veaceslav Potop a devenit și aici director adjunct, funcție din care și-a dat demisia în septembrie 2019, când la putere nu mai erau democrații, iar pe numele lui exista deja dosarul penal pentru corupere pasivă, așa cum se arată într-o notă expediată de Procuratura Anticorupție Ziarului de Gardă. La 26 februarie 2019 Veaceslav Potop a fost reținut, apoi plasat în arest la domiciliu. El a fost învinuit că ar fi autorizat cu abateri de la lege recepția mai multor construcții. Avocatul său, Iurie Alexa, a respins atunci toate acuzațiile, precizând că nici el, nici clientul său, nu înțeleg ”care este actul de corupție”.

În martie 2019 Ziarul de Gardă a descoperit că Veaceslav Potop, care fusese mulți ani angajat bugetar, deține o casă de lux în Chișinău, pe care a cumpărat-o în anul 2015 de la fratele său. Casa a fost ridicată pe un teren pe care în 2011 Veaceslav Potop i l-a donat fratelui. Cel vizat nu a vrut să ofere vreun comentariu atunci pentru ZdG, invocând că are interdicții de a vorbi cu presa din cauza urmăririi penale.

La 26 februarie 2020 Procuratura Anticorupție anunța că faptele descrise în articolul ZdG sunt investigate în cadrul dosarului penal aflat în derulare pe numele lui Veaceslav Potop.

L-am căutat pe Veaceslav Potop la numărul de telefon mobil obținut de la colegii săi de la ASD, însă timp de câteva zile numărul era deconectat. Moldova Curată va publica reacția noului director interimar al ASD dacă accesta va solicita drept la replică.

Ghenadie Țepordei: ”L-am numit în baza CV-ului. Alți candidați nu au fost. Nu știu despre urmărirea penală, de aceea  nu pot comenta”

L-am întrebat pe directorul APP, Ghenadie Țepordei, de ce l-a numit director interimar al ASD anume pe Veaceslav Potop, care nu lucrase nici o zi în această instituție.

”Am fost puși în situația să angajăm un director interimar. Nu am putut lăsa întreprinderea fără administrator. A depus dl Potop CV-ul, m-am uitat din experiență, am analizat împreună cu Consiliul de Administrare al ASD și până la urmă s-a decis candidatura lui. – Dar au fost depuse și alte CV-uri? – Nu. Nu au fost alte CV-uri”, a fost răspunsul lui Ghenadie Țepordei.

Cât despre dosarul penal în privința lui Veaceslav Potop... ”Eu despre asta nu cunosc. Nu știu dacă este veridică informația asta sau nu. Mă interesez și văd, nu pot să mă expun, pentru că nu cunosc dacă este sau nu”, a spus directorul APP. Ghenadie Țepordei susține însă că APP va organiza un concurs pentru funcția de director al Administrației de Stat a Drumurilor ”imediat ce trecem de perioada de pandemie”: ”Imediat o să declanșăm procedura de concurs, acum suntem în imposibilitate”.

Viorica Zaharia



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2020

Valerian Bînzaru, fost șef de direcție la Ministerul De...

El a fost cercetat pentru presupuse abuzuri la achiziții publice

22 decembrie 2020
1052
2020

„Lansarea” unui grup sanitar în pandemie și în electora...

17 septembrie 2020
1143
2020

Favoritism sau conflict de interese descoperit de Curte...

02 decembrie 2020
1604
2020

Directorul-adjunct al Agenției TASS de la Moscova, Miha...

22 mai 2020
2631
2020

Centrul Național Anticorupție a refuzat să pornească o...

25 septembrie 2020
1243
2020

Consiliul Raional Ocnița cumpără un autoturism de 600 d...

01 aprilie 2020
3107