Valerian Bînzaru, fost șef de direcție la Ministerul Dezvoltării Regionale, condamnat la amendă penală

El a fost cercetat pentru presupuse abuzuri la achiziții publice
Fostul șef de direcție la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Valerian Bînzaru, despre care CNA și procurorii anunțau în 2016 că este urmărit în două dosare penale, a fost condamnat recent doar la plata unei amenzi, pentru că ar fi folosit în scopuri personale combustibilul pentru mașina de serviciu. Acuzațiile de abuz la organizarea mai multor concursuri de achiziții publice, cu contracte de milioane de lei, au fost restrase. Sentința a fost pronunțată de Judecătoria Chișinău și nu este definitivă. Procurorii anticorupție au contestat-o.
Despre dosarele penale ale lui Valerian Bînzaru opinia publică a aflat în anul 2016, când CNA și procurorii anticorupție au anunțat că el este cercetat penal în două cauze – una – pentru îmbogățire ilicită, iar alta – pentru abuz de putere.
Până acum, adică din 2016, Judecătoria Chișinău a examinat un singur dosar – cel pentru abuz de putere, în care i-au fost incriminate utilizarea în scop personal a combustibilului pentru mașina de serviciu, ceea ce ar fi adus statului un prejudiciu de 5 677 de lei, și protejarea unor companii de construcții în cadrul câtorva concursuri de achiziții publice.
Sentință expusă pe 52 de pagini, finalizată cu o amendă
Potrivit sentinței pronunțate de Judecătoria Chișinău la 4 decembrie 2020 și publicate recent, instanța a stabilit că lui Valerian Bînzaru, care deținea funcția de șef al Direcției Dezvoltare Regională la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, i-a fost dat în folosință, în anul 2013, autoturismul Volkswagen Tiguan, pentru a fi folosit în scop de serviciu, și un card pentru procurarea combustibilului de la „Rompetrol Moldova”.
Cardul era alimentat cu bani de către Agenția de Dezvoltare Regională Nord. Procurorii au stabilit că Bînzaru a transmis cardul, în octombrie 2015, unui angajat al întreprinderii „Vigi” din Călărași, care a extras astfel 436 de litri de motorină, cu valoarea totală de 5 677,70 lei. Motorina urma să fie utilizată la efectuarea lucrărilor agricole pe terenurile din Călărași aflate în folosinţa lui Valerian Bînzaru. Procurorii au notat, de asemenea, că Bînzaru „în scopul deghizării acţiunilor de extragere a combustibilului contrar destinaţiei şi pentru a justifica consumul combustibilului extras, a introdus date eronate în foile de parcurs privind utilizarea carburanţilor în interes de serviciu în volumul extragerilor efectuate de la staţia de alimentare, indicând itinerare de deplasare incorecte”.
Valerian Bînzaru, la rândul său, deși a confirmat că a dat cardul unui angajat al întreprinderii „Vigi”, ca să extragă combustibil, a negat, în instanță, că a prejudiciat ADR Nord cu 5,677.70 lei, deoarece „de această sumă ar fi aprovizionat automobilul de serviciu din banii proprii, pe parcursul deplasărilor de serviciu 400-500 km pe zi pe teritoriul ţării în regiunile de dezvoltare în scopuri de serviciu la alte stații PECO, din motivul reţelei reduse a staţiilor PECO «Rompetrol»”.
Pe acest capăt de acuzare, abuz de putere, Valerian Bînzaru a fost găsit vinovat și condamnat la plata unei amenzi în mărime de 16 000 de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice timp de doi ani și la plata prejudiciului material de 5 677 de lei pe care l-ar fi adus Agenției de Dezvoltare Nord.
A favorizat trei agenți economici la câștigarea contractelor de achiziții publice? Instanța a răspuns: „Nu”
În același dosar, procurorii au investigat și trei cazuri în care Valerian Bînzaru ar fi comis ilegalități pentu ca trei întreprinderi să câștige contracte la stat.
Una dintre ele este aceeași S.C. „Vigi” din Călărași, al cărei fondator ar fi cumătru cu Bînzari, spun procurorii. Și anume, în anul 2015 Agenția de Cooperare a Germaniei (GIZ) a finanțat lucrările de izolare termică a unor încăperi ale centrului perinatal al Spitalului din Orhei. Valoarea totală a lucrărilor urmând să fie în jur de 2,3 milioane de lei. Procurorii au stabilit în rechizitoriu că rezultatele primului concurs de achiziții la acest obiect au fost anulate, întrucât câștigase o altă companie decât „Vigi”, apoi Bînzaru, care era, din oficiu, membru al grupului de lucru pentru selectarea antreprenorului, ar fi divulgat documente secrete din caietul de sarcini responsabililor de la „Vigi”, pentru ca aceștia să-și ajusteze, corespunzător, oferta, și să câștige concursul de achiziții. Deși în instanță au fost audiați și reprezentanți ai „Vigi”, în depozițiile lor nu se găsesc comentarii referitoare la divulgarea de către Bînzari a secretelor din procedura de achiziții. În sentință au fost fixate doar declarații prin care ei afirmă că Bînzaru nu a favorizat în nici un fel această firmă.
Însuși Valerian Bînzaru a pledat nevinovat pe toate capetele de acuzare. Avocații săi au solicitat achitarea, spunând că nu s-a dovedit că prin faptele sale, Valerian Bînzaru a adus prejudicii considerabile drepturilor şi intereselor ocrotite de lege ale persoanelor fizice sau juridice, așa cum prevede Codul Penal.
Solicitat de MoldovaCurata.md, Sergiu Gavajuc, procuror-șef interimar al Procuraturii Anticorupție, a declarat că procurorii au contestat deja sentința la Curtea de Apel. Valerian Bînzaru nu a răspuns nici la apelurile și nici la sms-ul expediat de reporterii MoldovaCurata.md pentru a comenta sentința și a spune dacă o va contesta sau nu.
Valerian Bînzaru a demisionat de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor în noiembrie 2016, în timp ce era urmărit penal. Pe durata umăririi penale, el nu a comentat niciodată acuzațiile care i-au fost aduse.
Moldova Curată a scris, în aprilie 2015, că Valerian Bînzaru deținea bunuri de aproximativ 4 milioane de lei, inclusiv o casă scumpă în Chișinău, deși lucrase până atunci exclusiv în funcții bugetare.
Viorica Zaharia
Acest articol apare cu suportul Fundației Soros Moldova. Fundația nu intervine în politica editorială a redacției.
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Aici așteptăm comentariul tău!