Doar 28 demnitari şi persoane cu funcţii publice şi-au publicat declaraţiile de avere pentru anul 2012

Avere la vedere 29 aprilie 2013 637

Până în prezent, 12 miniştri în exerciţiu, 3 viceminiştri în exerciţiu, Secretarul General al Guvernului, directorul Centrului Naţional Anticorupţie, preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, 10 judecători din cadrul Curţii Constituţionale şi-au făcut publice declaraţiile de avere pe site-urile oficiale.Chiar dacă noile modificări la Legea nr.1264 din 19.07.2002 privind declararea şi controlul veniturilor nu-i obligă să facă acest lucru, aceşti demnitari şi-au publicat averile, respectând Hotărârea nr.188 din 4 aprilie 2012 privind paginile oficiale ale autorităţilor administraţiei publice în reţeaua de internet, unde este prevăzut ca „declaraţia cu privire la venituri şi proprietate a conducerii autorităţii administraţiei publice va fi publicată pe pagina-web oficială a autorităţii administraţiei publice în funcţie de specificul activităţii acesteia…”. Pe pagina web a Parlamentului R. Moldova nu a fost publicată nicio declaraţie de venituri şi proprietare pentru anul 2012.

Iată lista persoanelor cu funcţii publice care şi-au publicat declaraţiile de venituri şi proprietate pentru anul 2012 pe paginile web.

Miniştri:

Valeriu Lazăr, Ministrul Economiei

www.mec.gov.md

Veaceslav Negruţa, Ministrul Finanţelor

www.mf.gov.md

Oleg Efrim, Ministrul Justiţiei

www.justice.gov.md

Dorin Recean, Ministrul Afacerilor Interne

www.mai.gov.md

Iurie Leancă, Ministrul Afacerilor de Externe şi Integrării Europene

www.mfa.gov.md

Vitalie Marinuţa, Ministrul Apărării

www.army.md

Marcel Răducan, Ministrul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale

www.mdrc.gov.md

Vasile Bumacov, Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare

www.maia.gov.md

Boris Focşa, Ministrul Culturii 

www.mc.gov.md

Valentina Buliga, Ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei

www.mmpsf.gov.md

Andrei Usatîi, Ministrul Sănătăţii

www.ms.gov.md/

Maia Sandu, Ministrul Educaţiei

www.gov.md

Viceminiştri:

Natalia Gherman, Ministerul Afacerilor de Externe şi Integrării Europene

www.mfa.gov.md

Andrei Popov, Ministerul Afacerilor de Externe şi Integrării Europene

www.mfa.gov.md

Loretta Handrabura, Ministerul Educaţiei

www.edu.md

Secretarul General al Guvernului Victor Bodiu

www.cancelaria.gov.md

Directorul Centrului Naţional Anticorupţie Viorel Chetraru

www.cccec.md

Preşedintele Curţii Supreme de Justiţie Mihail Poalelungi

www.csj.md

Preşedintele Curţii Constituţionale Alexandru Tănase

www.constcourt.md

Judecătorii constituţionali:

Petru Railean

www.constcourt.md

Igor Dolea

www.constcourt.md

Judecători în demisie de la Curtea Constituţională:

Dumitru Pulbere

www.constcourt.md

Victor Puşcaş

www.constcourt.md

Elena Safaleru

www.constcourt.md

Valeria Șterbeţ

www.constcourt.md

Judecătorii-asistenţi din cadrul Curţii Constituţionale:

Ion Bot

www.constcourt.md

Nicanor Conoval

www.constcourt.md

Veaceslav Zaporojan

www.constcourt.md

Care este termenul de depunere a declaraţiilor?

Până la 31 martie curent, demnitarii şi persoanele cu funcţii publice erau obligaţi să-şi depună declaraţiile de avere în cadrul entităţilor unde activează. Legea stipulează ca declaraţiile de avere să fie depuse în termen de 20 de zile de la data numirii sau alegerii în funcţie (în cazul funcţiilor eligibile care presupun validarea mandatului, depunerea se va face anterior validării). La încheierea mandatului sau la încetarea activităţii, aceste persoane sunt obligate să depună o nouă declaraţie cu privire la veniturile şi proprietatea pe care o deţin la acea dată. “Nedepunerea declaraţiei, din motive imputabile, în termen de 20 de zile de la încetarea activităţii, conduce la declanşarea din oficiu a procedurii de control”, se arată în legislaţie.

După ce aceste acte au fost colectate, declaraţiile sunt expediate în termen de 20 de zile de la primire la Comisia Naţională de Integritate (CNI), totodată fiind transmis şi extrasul autentificat din registrul de evidenţă a acestora, precum şi informaţia privind încălcarea termenelor de declarare a veniturilor şi a proprietăţii. Potrivit Legii, pe parcursul desfăşurării controlului, Comisia Naţională de Integritate poate solicita instituţiilor şi autorităţilor publice implicate, persoanelor fizice sau juridice documentele şi informaţiile necesare pentru exercitarea atribuţiilor sale de control.

Au fost depuse 45 din cele 50 de mii de declaraţii de venituri şi proprietate

Până la 3 aprilie curent, la CNI au fost colectate 45 de mii de declaraţii de venituri şi proprietate şi de interse personale. Anatolie Donciu, preşedintele CNI, a declarat pentru Asociaţia Presei Independente că până la 20 aprilie curent urmează să mai parvină la Comisie încă cinci mii de declaraţii de avere şi de interese personale. „În total, Comisia tebuie să verifice 50 de mii de declaraţii, aşa că vom avea mult de lucru”, susţine preşedintele CNI.

În termen de 30 de zile de la primire, CNI este obligată să publice declaraţiile primite pe pagina sa web, asigurând accesul permanent la acestea.

Cine sunt obligaţi să-şi publice averile?

Potrivit Legii nr.1264 din 19.07.2002, urmează să-și declare veniturile şi proprietăţile persoanele cu funcţii de demnitate publică cum ar fi membrii Consiliului de Observatori al Instituţiei Publice Naţionale a Audiovizualului Compania „Teleradio-Moldova”, deputaţii în Adunarea Populară a unităţii teritoriale autonome Găgăuzia, directorul general adjunct al Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, conducătorii şi adjuncţii acestora din cadrul autorităţii administrative (instituţiei publice) subordonate organului central de specialitate din cadrul întreprinderii de stat sau municipale, societăţii comerciale cu capital majoritar de stat, instituţiei financiare cu capital de stat total sau majoritar, persoanele cu funcţii de conducere şi de control în instituţiile din cadrul sistemului de învăţământ de stat şi sistemului de sănătate publică, personalul din cabinetul persoanelor cu funcţii de demnitate publică; funcţionarii publici, inclusiv cei cu statut special.

De asemenea, prevederile prezentei legi se aplică şi persoanelor care sunt împuternicite, conform actelor legislative, să ia decizii în privinţa bunurilor aflate în proprietatea statului sau în proprietatea unităţilor administrativ-teritoriale, inclusiv în privinţa mijloacelor băneşti, ori care au dreptul de a dispune de astfel de bunuri, precum şi persoanelor care nu sunt funcţionari publici, dar cărora statul le deleagă temporar una dintre aceste atribuţii.

Lilia Zaharia, Asociaţia Presei IndependentePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

CNI verifică averea unei judecătoare de la CSJ

Svetlana Novac, magistrat la Curtea Supremă de Justiţie şi unul dintre judecătorii care au obligat Î.S. „Registru” să achite unei firme 7,8 milioane de dolari, a intrat în vizorul Comisiei Naţionale de Integritate (CNI) după o sesizare a Centrului Naţional Anticorupţie (CNA). CNI urmează să verifice dacă în declaraţia de avere pentru anul 2012 a judecătoarei sunt trecute toate bunurile aflate în posesia ei şi a familiei sale.

12 august 2013
723
Avere la vedere

Un funcţionar din raionul Râşcani a luat un camion în...

Fostul director al Societăţii pe Acţiuni „Drumuri Râşcani”, Petru Tomuz, pe când era conducătorul acestei instituţii publice, a închiriat de la soţia sa un camion, plătindu-i circa 190 de mii de lei din bugetul public. Deşi Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că a fost încălcat regimul juridic al conflictului de interese, fostul funcţionar nu va fi pedepsit, deoarece instituţiile de control interpretează legea în mod diferit.

25 martie 2014
778
Avere la vedere

ZDG: „Cetatea” şi afacerile de familie ale lui Moldovan...

Mihail Moldovanu, liberalul care nu s-a mai numărat printre vicepremierii din noua coaliție de guvernare proeuropeană, a revenit în funcția pe care o deținea anterior – cea de șef al Direcției sănătate din municipiul Chișinău.

19 iulie 2013
683
Avere la vedere

Cazul averilor șefului poliției raionului Orhei urmează...

Șeful Inspectoratului de Poliție al raionului Orhei, Grigore Josan, spune că va contesta în instanță actul Comisiei Naționale de Integritate, aprobat săptămâna trecută. În document, CNI cere procuraturii să deschidă un dosar penal pe numele lui Josan pentru fals în declarația de avere. 

21 septembrie 2015
707