CNI a stabilit: „Plahotniuc și-a declarat toate proprietățile”

Avere la vedere 8 ianuarie 2014 926

Vlad Plahotniuc are actele în regulă. La această concluzie au ajuns membrii Comisiei Naționale de Integritate (CNI) după ce timp de mai bine de două luni au verificat averea și veniturile fostului deputat democrat. Chiar dacă se lăuda anterior în presă că are televiziuni, hoteluri, bănci și chiar un avion, bunuri pe care nu și le-a trecut în declarația de avere, CNI a stabilit că politicianul nu a ascuns nimic atunci când și-a făcut declarația.



Fără divergențe în 2012

CNI a luat decizia de a lua la „puricat” declarația de avere a lui Vlad Plahotniuc abia după ce acesta a anunțat că renunță la mandatul de deputat și, pentru a nu lăsa loc de speculații, i-a cerut Comisiei să îl verifice pentru a stabili dacă s-a îmbogățit sau nu cât timp a fost în Parlament. Din 1 noiembrie și până la mijlocul lunii decembrie 2013, experții CNI au trimis zeci de demersuri către „Cadastru”, „Camera Înregistrării de Stat”, „Registru”, bănci, Inspectoratul Fiscal pentru ca în cele din urmă să stabilească că „nu există divergențe între declarația de avere pentru anul 2012 și informațiile primite de la aceste instituții”. Totuși, se menționează în actul de constatare Comisia a verificat doar posibile încălcări ale regimului juridic al declarației de avere pentru anul 2012, nefiind în drept să verifice și declarațiile de avere depuse de politician în anii precedenți.

Neregulile din declarațiile anterioare rămân neverificate

Potrivit presei, încălcările pe care le căuta CNI se regăsesc tocmai în declarațiile depuse în anii precedenți. Astfel, potrivit unei investigații realizată de Centrul pentru Investigații Jurnalistice, Plahotniuc nu și-a indicat în declarațiile de avere de până în 2012 cel mai mare dintre apartamentele familiei, cel de 1.023,1 metri pătraţi, înregistrat încă din 2010 pe numele soției sale, Oxana Childescu. Cu excepţia ultimei declaraţii de avere, în niciuna dintre cele depuse anterior Plahotniuc nu a declarat proprietăţile deţinute de soţia sa, deşi legea îl obligă să o facă. În declaraţiile din anii precedenţi nu regăsim cele două garaje pe care le are în proprietate din 2009 şi nici alte două pe care le deţine din 2011. În declaraţiile anterioare nu figurează nici subsolul de 82,2 metri pătraţi pe care l-a cumpărat în 2011.

„Legea nu are efect retroactiv”

„Legea în baza căreia funcționează Comisia Națională de Integritate nu are efect retroactiv”, explică președintele CNI Anatolie Donciu. De altfel, chiar înainte de a fi anunțată decizia Comisiei, Donciu declara într-un interviu pentru Moldova Curată că CNI nu poate verifica sursele din care și-a făcut averea Vlad Plahotniuc, pentru că acesta și-a făcut-o când activa în „sectorul privat”.
„Domnul Plahotniuc a venit din sectorul privat, de aceea dacă pe timpul cât activa acolo și-a cumpărat avioane, vapoare etc., obligația de a verifica din ce surse și le-a cumpărat îi revine Inspectoratului Fiscal. Noi putem verifica doar dacă și-a declarat toate proprietățile”, declara Donciu cu câteva săptămâni înainte de publicarea deciziei în cazul Plahotniuc.

Enigmele lui Plahotniuc

În actul de constatare întocmit de Comisie nu se menționează nimic despre băncile, televiziunile, hotelurile și avionul despre care în presă s-a scris că ar aparține vicepreședintelui Partidului Democrat. De altfel, cel puțin în două emisiuni TV: „Seara târziu” de la postul Prime TV și „Fabrika” de la Publika TV, Vlad Plahotniuc a recunoscut deschis că toate acestea îi aparțin.
„Grupul de afaceri pe care îl coordonez este implicat în managementul mai multor posturi de televiziune şi radio, acţionând şi pe piaţa agenţiilor de publicitate. În ceea ce priveşte Hotelul „Nobil”, este una dintre investiţiile cu care mă mândresc”, susținea, acum trei ani, Vlad Plahotniuc, într-un interviu pentru ziarul „Timpul”.
În acte însă, aceste bunuri sunt înregistrate pe companii care aparent nu au nicio legătură cu Vlad Plahotniuc. Compania „Prime Management”  în care deține 90 la sută din acțiuni nu este direct fondatoarea niciuneia dintre companiile care administrează  hotelurile „Codru” sau „Nobil”, posturile de radio și TV „Prime TV”, „Prime FM” și „2 Plus” și nici nu se numără printre acționarii „Victoriabank”. 
Vlad Plahotniuc nu a răspuns la telefon pentru a comenta decizia CNI.


Mariana Rață



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Deputații și miniștrii, la control

Cel puțin șapte deputați din actualul Parlament sunt suspectați că și-ar fi ascuns o parte din venituri sau proprietăți. În doar două săptămâni, Comisia Națională de Integritate (CNI) a anunțat că intenționează să inițieze controale pentru verificarea proprietăților mai multor parlamentari din toate fracțiunile. Întâmplător sau nu, CNI nu a identificat deputați cu probleme în echipa parlamentară a liberalilor conduși de Mihai Ghimpu, cel care a înaintat candidatura lui Anatol Donciu la funcția de președinte al CNI.

19 septembrie 2013
956
Avere la vedere

Ziarul Adevărul: Soţia unui ministru democrat şi-a cump...

Agenţia Proprietăţii Publice din Republica Moldova anunţă că a reuşit să vândă Staţiunea Tehnologico-Experimentală de Procesare a Fructelor şi Legumelor “Conserv-E” contra sumei de 13,55 milioane de lei (peste un milion de dolari), preţ ce este cu circa 96.000 de lei mai mare decât a cerut. Noul proprietar este firma Moldprodinvest SRL, deţinută în proporţie de 100% de Aurica Răducan, soţia ministrului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor Marcel Răducan.

26 decembrie 2013
1438
Avere la vedere

CNI a depistat că Ghimpu nu și-a declarat toate proprie...

Membrii Comisiei Naționale de Integritate (CNI) au expediat astăzi, pentru a fi recercetată, procedura de control inițiată în privința liderului Partidului Liberal Mihai Ghimpu.

13 februarie 2014
1249
Avere la vedere

Valeriu Saharneanu a pierdut procesul împotriva CNI, da...

Fostul deputat liberal-reformator, Valeriu Saharneanu, care a pierdut definitiv procesul cu CNI, nu va fi totuși sancționat pentru nedeclararea mai multor venituri și proprietăți. Asta pentru că Procuratura Generală a refuzat să deschidă un dosar penal pe acest caz. Hotărârea prin care Curtea Supremă a dat câștig de cauză definitiv Comisiei Naționale de Integritate (CNI) în acțiunea civilă intentată de Valeriu Saharneanu a intrat în vigoare la 19 august.

31 august 2015
887
Avere la vedere

CSJ dă undă verde fostului șef al Direcției Educație Bu...

Fostul șef al Direcției Educație, Tineret și Sport a sectorului Buiucani, mun. Chișinău, Ion Vrânceanu, găsit vinovat de Curtea de Apel Chișinău de fals în declarația de avere și condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, pretinde la restabilirea în funcție după ce Curtea Supremă a încetat procesul penal în privința lui. CSJ ar fi descoperit erori procesuale comise la etapa de începere a urmăririi penale. După pronunțarea hotărârii CSJ, Ion Vrânceanu a depus o cerere la Judecătoria Chișinău prin care solicită restabilirea în funcția care astăzi este deja ocupată de o altă persoană.

05 aprilie 2018
1345
Avere la vedere

Familia Timofti a câștigat aproape 665 de mii de lei în...

Declarația de avere pentru anul 2012 a președintelui Nicolae Timofti a fost publicată astăzi pe site-ul Comisiei Naționale de Integritate. Din document aflăm că președintele are un depozit de 254 de mii de lei la Banca de Economii pentru care a primit dobândă de 9 314 lei în anul trecut, iar indemnizația care i-a fost achitată atunci când a părăsit funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii în favoarea celei de șef de stat a fost de 325 500 de lei.

18 iunie 2013
893