CNI a stabilit: „Plahotniuc și-a declarat toate proprietățile”

Avere la vedere 8 ianuarie 2014 935

Vlad Plahotniuc are actele în regulă. La această concluzie au ajuns membrii Comisiei Naționale de Integritate (CNI) după ce timp de mai bine de două luni au verificat averea și veniturile fostului deputat democrat. Chiar dacă se lăuda anterior în presă că are televiziuni, hoteluri, bănci și chiar un avion, bunuri pe care nu și le-a trecut în declarația de avere, CNI a stabilit că politicianul nu a ascuns nimic atunci când și-a făcut declarația.Fără divergențe în 2012

CNI a luat decizia de a lua la „puricat” declarația de avere a lui Vlad Plahotniuc abia după ce acesta a anunțat că renunță la mandatul de deputat și, pentru a nu lăsa loc de speculații, i-a cerut Comisiei să îl verifice pentru a stabili dacă s-a îmbogățit sau nu cât timp a fost în Parlament. Din 1 noiembrie și până la mijlocul lunii decembrie 2013, experții CNI au trimis zeci de demersuri către „Cadastru”, „Camera Înregistrării de Stat”, „Registru”, bănci, Inspectoratul Fiscal pentru ca în cele din urmă să stabilească că „nu există divergențe între declarația de avere pentru anul 2012 și informațiile primite de la aceste instituții”. Totuși, se menționează în actul de constatare Comisia a verificat doar posibile încălcări ale regimului juridic al declarației de avere pentru anul 2012, nefiind în drept să verifice și declarațiile de avere depuse de politician în anii precedenți.

Neregulile din declarațiile anterioare rămân neverificate

Potrivit presei, încălcările pe care le căuta CNI se regăsesc tocmai în declarațiile depuse în anii precedenți. Astfel, potrivit unei investigații realizată de Centrul pentru Investigații Jurnalistice, Plahotniuc nu și-a indicat în declarațiile de avere de până în 2012 cel mai mare dintre apartamentele familiei, cel de 1.023,1 metri pătraţi, înregistrat încă din 2010 pe numele soției sale, Oxana Childescu. Cu excepţia ultimei declaraţii de avere, în niciuna dintre cele depuse anterior Plahotniuc nu a declarat proprietăţile deţinute de soţia sa, deşi legea îl obligă să o facă. În declaraţiile din anii precedenţi nu regăsim cele două garaje pe care le are în proprietate din 2009 şi nici alte două pe care le deţine din 2011. În declaraţiile anterioare nu figurează nici subsolul de 82,2 metri pătraţi pe care l-a cumpărat în 2011.

„Legea nu are efect retroactiv”

„Legea în baza căreia funcționează Comisia Națională de Integritate nu are efect retroactiv”, explică președintele CNI Anatolie Donciu. De altfel, chiar înainte de a fi anunțată decizia Comisiei, Donciu declara într-un interviu pentru Moldova Curată că CNI nu poate verifica sursele din care și-a făcut averea Vlad Plahotniuc, pentru că acesta și-a făcut-o când activa în „sectorul privat”.
„Domnul Plahotniuc a venit din sectorul privat, de aceea dacă pe timpul cât activa acolo și-a cumpărat avioane, vapoare etc., obligația de a verifica din ce surse și le-a cumpărat îi revine Inspectoratului Fiscal. Noi putem verifica doar dacă și-a declarat toate proprietățile”, declara Donciu cu câteva săptămâni înainte de publicarea deciziei în cazul Plahotniuc.

Enigmele lui Plahotniuc

În actul de constatare întocmit de Comisie nu se menționează nimic despre băncile, televiziunile, hotelurile și avionul despre care în presă s-a scris că ar aparține vicepreședintelui Partidului Democrat. De altfel, cel puțin în două emisiuni TV: „Seara târziu” de la postul Prime TV și „Fabrika” de la Publika TV, Vlad Plahotniuc a recunoscut deschis că toate acestea îi aparțin.
„Grupul de afaceri pe care îl coordonez este implicat în managementul mai multor posturi de televiziune şi radio, acţionând şi pe piaţa agenţiilor de publicitate. În ceea ce priveşte Hotelul „Nobil”, este una dintre investiţiile cu care mă mândresc”, susținea, acum trei ani, Vlad Plahotniuc, într-un interviu pentru ziarul „Timpul”.
În acte însă, aceste bunuri sunt înregistrate pe companii care aparent nu au nicio legătură cu Vlad Plahotniuc. Compania „Prime Management”  în care deține 90 la sută din acțiuni nu este direct fondatoarea niciuneia dintre companiile care administrează  hotelurile „Codru” sau „Nobil”, posturile de radio și TV „Prime TV”, „Prime FM” și „2 Plus” și nici nu se numără printre acționarii „Victoriabank”. 
Vlad Plahotniuc nu a răspuns la telefon pentru a comenta decizia CNI.


Mariana RațăPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Ghimpu, cercetat de CNI

Comisia Națională de Integritate (CNI) a decis astăzi inițierea unei proceduri de control în cazul liderului Partidul Liberal, Mihai Ghimpu, care nu și-a trecut în declarația de avere un apartament procurat încă la sfârșitul anului 2011 în centrul capitalei.

20 iunie 2013
953
Avere la vedere

Actualul vice-ministru al Economiei și fostul director...

Actualul vice-ministru al Economiei, Vitalie Iurcu, până nu demult director al Întreprinderii de Stat Moldtelecom, deține o casă și un autoturism de lux și este implicat în mai multe afaceri, scrie Ziarul de Gardă. Potrivit jurnaliștilor publicației, o bună parte din aceste averi Iurcu le-a adunat în perioada în care a fost director al Moldtelecom, adică în anii 2009—2015.

11 septembrie 2015
1976
Avere la vedere

Primul dosar de fals în declarația de avere care ajunge...

Un înalt funcționar din cadrul Ministerului Afacerilor Interne riscă să fie condamnat la un an de închisoare pentru fals în declarația de avere. Procuratura Anticorupție a anunțat ieri că a încheiat urmărirea penală și a transmis în judecată dosarul în privința directorului Direcției generale analiză, monitorizare și evaluare a politicilor din cadrul MAI, Vladimir Țurcan. El este cercetat penal pentru că nu a indicat în declarațiile de avere și de interese mai multe proprietăți și acțiuni pe care le deține în câteva întreprinderi. Acesta este primul caz penal pentru fals în declarații care a ajuns în instanță.

15 mai 2014
904
Avere la vedere

Un primar a uitat să indice în declarația de avere pest...

Primarul satului Cimișeni din raionul Criuleni, Ghenadie Rabei, urmează a fi cercetat penal pentru faptul că nu a indicat în declarația de avere 1782 de proprietăți. Comisia Națională de Integritate a constatat, în cadrul ședinței de astăzi, că alesul local nu și-a trecut în declarație 1779 de terenuri înregistrate pe numele soției, două case de locuit, un spațiu comercial și zece autoturisme.

15 mai 2014
975
Avere la vedere

Viceministrul Mediului, Valentina Țapiș, nu și-a declar...

Viceministrul Mediului, Valentina Țapiș, deține o avere impunătoare în suburbia Codru a Chișinăului, însă nu a indicat-o pe toată în declarația de venituri și proprietăți. Astfel, din cele două case, una cu 3 etaje și alta cu un etaj, situate una lângă alta și înregistrate la ”Cadastru” pe numele Valentinei Ţapiş, doar una a fost declarată. Mai mult, spre curțile celor două case nu poți pătrunde, întrucât familia a îngrădit o parte din spațiul public.

08 mai 2014
1150
Avere la vedere

Venitul unei firme a lui Iurie Dârda a crescut de trei...

Veniturile deputatului liberal Iurie Dârda provenite din activitatea uneia dintre companiile sale, care se ocupă de construcția blocurilor de locuit în Capitală, au crescut de trei ori anul trecut față de anul precedent. Dacă în anul 2014, când nu avea nicio funcție publică, liberalul declara că a obținut sub formă de dividende de la Compania „Dansicons” 4 750 025 lei, în anul următor venitul său a crescut la 15 294 279 de lei. Sporirea câștigului coincide cu perioada în care Dârda a devenit deputat. Liberalul spune că nu e nicio legătură între veniturile firmei și mandatul de deputat, ci pur și simplu în 2015 „a cules roadele” din blocurile ridicate câțiva ani mai devreme. 

29 septembrie 2016
897