Publicarea declarațiilor anuale de venituri și interese va întârzia din nou

Avere la vedere 22 iulie 2015 555
Camera în care CNI depozitează declarațiile pe suport de hârtie

La fel ca anul trecut, declarațiile anuale de avere şi interese ale funcţionarilor publici vor fi publicate pe site-ul Comisiei Naționale de Integritate (CNI) cu o întârziere de câteva luni. Acestea ar putea apărea abia spre sfârșitul lunii august, în timp ce ar fi trebuit să fie accesibile deja în luna mai. CNI dă vina pe alocarea târzie a banilor. Pentru comparație, în România, declarațiile de venituri și interese sunt publicate la câteva zile de la depunere. În Republica Moldova declarațiile anuale de venituri și interese se depun, conform legii, până la sfârșitul lunii martie. În mod normal, după această dată ar trebui să înceapă procesarea și plasarea lor pe site-ul CNI, astfel ca în decurs de maxim o lună oamenii să le poată accesa. În prezent însă situația e alta: suntem la sfârșitul lunii iulie 2015, iar licitația de selectare a firmei care va scana declarațiile pentru anul 2014, va hașura datele personale și va plasa declarațiile pe pagina web, abia este în desfășurare. Potrivit consultantului pentru relații cu presa al CNI, Cristina Dumbrăvan, trei firme și-au depus ofertele, dintre care una nu corespunde cerințelor, astfel că a fost descalificată. Câștigătorul urmează să fie desemnat în aceste zile, astfel ca din luna august să înceapă procesul de digitizare a declarațiilor. Respectiv, primele declarații ar urma să apară pe site-ul CNI spre sfârșitul lunii august. În total CNI urmează să fie publicate peste 100 de mii de declarații de venituri și interese.  

Adoptarea bugetului ar fi întârziat publicarea declarațiilor 

CNI explică întârzierea prin adoptarea mult peste termen a Legii bugetului de stat, fapt care nu a permis alocarea banilor pentru organizarea licitației.  ”Bugetul CNI este aprobat după adoptarea Legii bugetului de stat. În acest an bugetul statului a fost adoptat în luna aprilie. Respectiv, CNI abia în luna mai a putut iniția procedura de licitație”, ne-a spus Cristina Dumbrăvan.

Este deja al doilea an când în Republica Moldova declarațiile sunt publicate cu întârziere de câteva luni, chiar dacă ultimii doi ani au fost electorali și oamenii aveau nevoie să cunoască veniturile și interesele funcționarilor publici care au candidat pentru noi mandate.

Când vom avea operativitate ca în România? 

În România, de exemplu, declarațiile anuale de venituri și interese ale funcționarilor publici sunt publicate, în medie, după două săptămâni de la depunere. Necesitatea publicării la timp a declarațiilor a fost discutată în cadrul unei vizite de studiu efectuate în luna iunie de către un grup de jurnaliști din Republica Moldova la Agenția Națională de Integritate (ANI) din România. Potrivit directorului pentru comunicare al ANI, Silviu Popa, declarațiile depuse în cadrul procesului electoral sunt făcute publice și mai repede - în maximum 48 de ore de la primire. ”Agenția demarează procedura de publicare a declarațiilor pe portalul online imediat cum acestea sunt primite pe adresa Agenției. În cazul declarațiilor depuse anual, ținând cont de volumul considerabil de documente ce trebuie procesate, aproximativ 300.000 - 350.000 de declarații, intervalul de timp scurs de la primire și până la postarea pe portal poate fi de 2 săptămâni, în unele cazuri de maximum o lună”, ne-a spus Silviu Popa, director pentru comunicare în cadrul ANI. 

O soluție pentru ca declarațiile să fie publicate mai repede ar fi, în opinia președintelui CNI Anatolie Donciu, introducerea și folosirea și în Republica Moldova a unui sistem de declarare online, așa cum există în România. Acest lucru ar rezolva, în opinia sa, și problema spațiului de depozitare a declarațiilor pe suport de hârtie. La anul viitor, CNI nu va mai avea spații unde să depoziteze declaratiile. În același timp, s-ar reduce și numărul erorilor care se strecoară în actualul sistem, generate de scrisul idescifrabiil al unor semnatari. 

Legea Republicii Moldova cu privire la declararea şi controlul veniturilor şi al proprietăţii persoanelor cu funcţii de demnitate publică obligă Comisia Naţională de Integritate să publice pe pagina sa web declaraţiile de averi și interese ”în termen de 30 de zile de la primire, asigurând accesul permanent la acestea”.  

Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Noii milionari ai justiției moldovenești

Mai mulți judecători din R. Moldova s-au făcut cu averi de invidiat în anul 2013. Unii au declarat case și garaje obținute prin moștenire sau donație. Alții și-au cumpărat apartamente, case și mașini. Totuși, au existat și judecători care au sărăcit sau au acumulat datorii de milioane. Controalele inițiate anul trecut de Comisia Națională de Integritate i-a determinat pe judecători să fie mai conștiincioși atunci când își declară proprietățile și averile. Unii au ajuns până la a declara proprietățile copiilor majori.

20 iunie 2014
912
Avere la vedere

Edilii fără locuinţe

În R. Moldova, cel puţin patru primari de oraşe nu au locuinţe. Acest lucru reiese din declaraţiile de avere ale aleşilor locali din oraşele Cantemir, Şoldăneşti, Edineţ şi Soroca. Edilii declară că trăiesc în casa părinţilor sau cu chirie.

11 februarie 2014
572
Avere la vedere

Funcționarii care nu și-au prezentat declarațiile de av...

Funcționarii care nu și-au declarat averile vor răspunde în fața instanței. Comisia Națională de Integritate a acționat în judecată 80 de funcționari care nu și-au prezentat declarațiile de avere și interese în termenii stabiliți de legislație. În listă sunt incluși primari, viceprimari, directori de școli și de spitale din întreaga republică, dar și aleșii locali din Găgăuzia în frunte cu președintele Adunării Populare, Dmitri Constantinov.

18 iunie 2013
508
Avere la vedere

FUNCŢIONARI DE LUX

Chiar dacă salariile de funcţionari sunt mai mult decât modeste, mai mulţi foşti miniştri şi angajaţi ai Primăriei capitalei au reuşit să se pricopsească în ultimii ani cu case luxoase în unul dintre cele mai scumpe şi prestigioase cartiere locative ale capitalei.

10 mai 2013
585