Mașinile de lux ale ofițerilor anticorupție, în atenția CNI
Mașinile de lux ale cinci ofițeri de la Centrul Național Anticorupție (CNA) i-au determinat pe membrii Comisiei Naționale de Integritate (CNI) să inițieze controale pentru verificarea averii și veniturilor acestora.
Chiar dacă au un salariu de nici 90 de mii de lei pe an, fiecare dintre acești ofițeri și-a cumpărat în anul trecut câte un automobil care depășește de câteva ori veniturile familiilor lor. Unul dintre ofițeri deține în proprietate și imobile de peste 4 milioane de lei.
Milionarul de la Anticorupție
Printre cei în privința cărora CNI a inițiat controale privind eventuala încălcare a regimului juridic al declarării veniturilor și proprietăților se regăsesc mai mulți șefi de direcții și secții din cadrul CNA.
Mihail Cojocaru, șef de secție în cadrul Direcției urmărire penală a CNA, are în proprietate două automobile, unul fiind de model „Hyundai Tucson”, procurat în 2012 cu 360 de mii de lei. Tot Cojocaru, potrivit declarației de avere pentru anul 2012, are un apartament de un milion de lei și unul de 379 de mii de lei, o casă moștenită anul trecut, evaluată la 33 de mii de lei, dar și un garaj de 1293 m.p., valoarea căruia este estimată la 2,5 milioane de lei. Cojocaru a intrat în proprietatea apartamentului de un milion și a garajului de 2,5 milioane în anul 2010.
Cojocaru nu indică vreun salariu de-al soției sau că aceasta ar desfășura activități economice, iar salariul său pentru anul 2012 este de 85 de mii de lei.
Două mașini de lux într-un an
Un alt „bogătaș” de la CNA care a ajuns în vizorul CNI este Valeriu Sârcu, șef al Direcției management operațional al CNA. Acesta s-a pricopsit în 2012 cu două automobile noi (un „Chevrolet” şi un „Opel”) pentru care a plătit peste 660 de mii de lei. Asta în condițiile în care Sârcu a câștigat la locul de muncă 87 de mii de lei, iar alte 176 de mii de lei le-a obținut din vânzarea unei mașini mai vechi.
Spre deosebire de Cojocaru, familia lui Sârcu are un business. Soția acestuia a obținut în anul trecut 130 de mii de lei din darea în locațiune a unui imobil. Sârcu mai deține în proprietate două case, una de 869 de mii de lei și alta de 207 mii de lei.
Trei ani de muncă pentru o mașină
O mașină ce depășește de trei ori salariul său anual și-a cumpărat în 2012 Marin Bobeicu, ex-ofițer superior de investigații pe cazuri excepționale în cadrul CNA. Chiar dacă indică un venit de 68 de mii de lei, Bobeicu precizează în declarația sa de avere că în 2012 a înstrăinat un automobil de 176 de mii de lei, iar alți 130 de mii de lei i-a obținut din darea în locațiune a unui spațiu comercial pe care familia ex-ofițerului l-a cumpărat în 2004 cu 597 de mii de lei. Marin Bobeicu mai deține în proprietate un apartament estimat la prețul de 503 mii de lei.
În 2012, acesta și-a cumpărat un „BMW X5” de 224 de mii de lei.
Darul de 380 de mii
Ceilalți doi ofițeri anticorupție în privința cărora CNI a inițiat controale sunt Vitalie Nichiforciuc, ofițer de investigații a CNA, și Dumitru Stoica, șef de secție în cadrul Direcției generale resurse umane și securitate a CNA. Nichiforciuc și-a cumpărat în 2012 o mașină de 160 de mii de lei, având un salariu de 81 de mii de lei (singurul venit al familiei – n.r.), iar Stoica indică în declarația sa de avere că a primit în dar o „Toyota” de 380 de mii de lei la volanul căreia se plimbă acum.
Precizăm că despre mașinile acestor ofițeri anticorupție a scris anterior Ziarul de Gardă, care a întocmit un top al angajaților CNA cu cele mai scumpe mașini. CNI a pornit controalele în privința ofițerilor CNA sesizându-se din acest articol.
Mariana Rață
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Averea preşedintelui Nicolae Timofti, ţinută în secret
Comisia Naţională de Integritate (CNI) a făcut publică doar declaraţia de interese personale a preşedintelui R. Moldova Nicolae Timofti. În document, preşedintele indică un venit de 21 202 de lei pe care i-a obţinut de la Consiliul Superior al Magistraturii în 2012 până a fi ales de Parlament în funcţia supremă din stat. Salariul său în calitate de preşedinte a constituit 115 335 lei în anul trecut.
Salarii ce se dublează de la un an la altul în instituț...
Venitul obținut de la locul de muncă de către un conducător al unei întreprinderi de stat s-a dublat în 2013 față de 2012, deși profitul întreprinderii a scăzut de două ori. Este vorba despre directoarea Întreprinderii de Stat Cadastru, Angela Matcov, care ridică lunar peste 20 de mii de lei.
Şefa Direcţiei Juridice a Primăriei Chişinău va fi trim...
Diana Gurschi este suspectată deja al doilea an de către Comisia Naţională de Integritate (CNI) că şi-ar fi tăinuit o parte din averi. După ce anul trecut CNI suspecta un eventual fals în declaraţii comis de funcţionara care nu a indicat în declaraţia de avere pe 2013 câteva imobile, în acest an şefa Direcţiei Juridice ar fi uitat să indice cotele părţi pe care le deţine într-un teren şi mai multe construcţii din capitală. Diana Gurschi spune că ceea ce a găsit Comisia este de fapt o proprietate veche şi părăsită moştenită de la străbunica sa.
Un funcţionar din raionul Râşcani a luat un camion în...
Fostul director al Societăţii pe Acţiuni „Drumuri Râşcani”, Petru Tomuz, pe când era conducătorul acestei instituţii publice, a închiriat de la soţia sa un camion, plătindu-i circa 190 de mii de lei din bugetul public. Deşi Comisia Naţională de Integritate (CNI) a constatat că a fost încălcat regimul juridic al conflictului de interese, fostul funcţionar nu va fi pedepsit, deoarece instituţiile de control interpretează legea în mod diferit.
SECRET: Trei membri CSM, cu averea
Recent, membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) numiţi din rândul profesorilor de drept titulari şi-au depus declaraţiile de avere la CSM, doar că aceste acte nu sunt publice. Experţii declară că toţi membrii CSM, indiferent dacă sunt aleşi din rândul judecătorilor sau din cel al profesorilor de drept, sunt obligaţi să-şi declare veniturile şi interesele şi să le facă publice.
Ion Ceban, zeci de mii de lei pe conturi și casă donată...
Consilierul prezidențial Ion Ceban a primit anul trecut drept donație de la părinții săi o locuință cu o suprafață de 230 de metri pătrați, care valorează peste 900 de mii de lei. Oficialul indică acest lucru în declarația de avere pentru anul trecut, făcută publică de Autoritatea Națională de Integritate.
Aici așteptăm comentariul tău!