Mașinile de lux ale ofițerilor anticorupție, în atenția CNI

Avere la vedere 21 februarie 2014 1231

Mașinile de lux ale cinci ofițeri de la Centrul Național Anticorupție (CNA) i-au determinat pe membrii Comisiei Naționale de Integritate (CNI) să inițieze controale pentru verificarea averii și veniturilor acestora.Chiar dacă au un salariu de nici 90 de mii de lei pe an, fiecare dintre acești ofițeri și-a cumpărat în anul trecut câte un automobil care depășește de câteva ori veniturile familiilor lor. Unul dintre ofițeri deține în proprietate și imobile de peste 4 milioane de lei.

Milionarul de la Anticorupție

Printre cei în privința cărora CNI a inițiat controale privind eventuala încălcare a regimului juridic al declarării veniturilor și proprietăților se regăsesc mai mulți șefi de direcții și secții din cadrul CNA.

Mihail Cojocaru, șef de secție în cadrul Direcției urmărire penală a CNA, are în proprietate două automobile, unul fiind de model „Hyundai Tucson”, procurat în 2012 cu 360 de mii de lei. Tot Cojocaru, potrivit declarației de avere pentru anul 2012, are un apartament de un milion de lei și unul de 379 de mii de lei, o casă moștenită anul trecut, evaluată la 33 de mii de lei, dar și un garaj de 1293 m.p., valoarea căruia este estimată la 2,5 milioane de lei. Cojocaru a intrat în proprietatea apartamentului de un milion și a garajului de 2,5 milioane în anul 2010.

Cojocaru nu indică vreun salariu de-al soției sau că aceasta ar desfășura activități economice, iar salariul său pentru anul 2012 este de 85 de mii de lei.

Două mașini de lux într-un an

Un alt „bogătaș” de la CNA care a ajuns în vizorul CNI este Valeriu Sârcu, șef al Direcției management operațional al CNA. Acesta s-a pricopsit în 2012 cu două automobile noi (un „Chevrolet” şi un „Opel”) pentru care a plătit peste 660 de mii de lei. Asta în condițiile în care Sârcu a câștigat la locul de muncă 87 de mii de lei, iar alte 176 de mii de lei le-a obținut din vânzarea unei mașini mai vechi.

Spre deosebire de Cojocaru, familia lui Sârcu are un business. Soția acestuia a obținut în anul trecut 130 de mii de lei din darea în locațiune a unui imobil. Sârcu mai deține în proprietate două case, una de 869 de mii de lei și alta de 207 mii de lei.

Trei ani de muncă pentru o mașină

O mașină ce depășește de trei ori salariul său anual și-a cumpărat în 2012 Marin Bobeicu, ex-ofițer superior de investigații pe cazuri excepționale în cadrul CNA. Chiar dacă indică un venit de 68 de mii de lei, Bobeicu precizează în declarația sa de avere că în 2012 a înstrăinat un automobil de 176 de mii de lei, iar alți 130 de mii de lei i-a obținut din darea în locațiune a unui spațiu comercial pe care familia ex-ofițerului l-a cumpărat în 2004 cu 597 de mii de lei. Marin Bobeicu mai deține în proprietate un apartament estimat la prețul de 503 mii de lei.

În 2012, acesta și-a cumpărat un „BMW X5” de 224 de mii de lei.

Darul de 380 de mii

Ceilalți doi ofițeri anticorupție în privința cărora CNI a inițiat controale sunt Vitalie Nichiforciuc, ofițer de investigații a CNA, și Dumitru Stoica, șef de secție în cadrul Direcției generale resurse umane și securitate a CNA. Nichiforciuc și-a cumpărat în 2012 o mașină de 160 de mii de lei, având un salariu de 81 de mii de lei (singurul venit al familiei – n.r.), iar Stoica indică în declarația sa de avere că a primit în dar o „Toyota” de 380 de mii de lei la volanul căreia se plimbă acum.

Precizăm că despre mașinile acestor ofițeri anticorupție a scris anterior Ziarul de Gardă, care a întocmit un top al angajaților CNA cu cele mai scumpe mașini. CNI a pornit controalele în privința ofițerilor CNA sesizându-se din acest articol.

Mariana RațăPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Avere la vedere

Venitul unei firme a lui Iurie Dârda a crescut de trei...

Veniturile deputatului liberal Iurie Dârda provenite din activitatea uneia dintre companiile sale, care se ocupă de construcția blocurilor de locuit în Capitală, au crescut de trei ori anul trecut față de anul precedent. Dacă în anul 2014, când nu avea nicio funcție publică, liberalul declara că a obținut sub formă de dividende de la Compania „Dansicons” 4 750 025 lei, în anul următor venitul său a crescut la 15 294 279 de lei. Sporirea câștigului coincide cu perioada în care Dârda a devenit deputat. Liberalul spune că nu e nicio legătură între veniturile firmei și mandatul de deputat, ci pur și simplu în 2015 „a cules roadele” din blocurile ridicate câțiva ani mai devreme. 

29 septembrie 2016
928
Avere la vedere

Cazul averilor șefului poliției raionului Orhei urmează...

Șeful Inspectoratului de Poliție al raionului Orhei, Grigore Josan, spune că va contesta în instanță actul Comisiei Naționale de Integritate, aprobat săptămâna trecută. În document, CNI cere procuraturii să deschidă un dosar penal pe numele lui Josan pentru fals în declarația de avere. 

21 septembrie 2015
1181
Avere la vedere

Salarii ce se dublează de la un an la altul în instituț...

Venitul obținut de la locul de muncă de către un conducător al unei întreprinderi de stat s-a dublat în 2013 față de 2012, deși profitul întreprinderii a scăzut de două ori. Este vorba despre directoarea Întreprinderii de Stat Cadastru, Angela Matcov, care ridică lunar peste 20 de mii de lei.

25 noiembrie 2015
1019
Avere la vedere

Sesizarea CNI cu privire la averile lui Iurie Ciocan nu...

Președintele Comisie Electorale Centrale riscă până la un an de închisoare pentru faptul că nu a indicat în declarația sa de avere toate proprietățile pe care le are împreună cu soția. Săptămâna trecută, președintele Comisiei Naţionale pentru Integritate (CNI), Anatolie Donciu, a anunțat că instituția a depus o sesizare la Procuratura Generală pe numele preşedintelui Comisiei Electorale Centrale, Iurie Ciocan. Membrii CNI au constatat că preşedintele CEC nu a inclus în declaraţia de avere un automobil, câteva imobile aflate în construcţie pe care le-ar deţine în ţară, o casă în România, dar şi cotele-părți de la mai multe societăţi comerciale pe care le deţine împreună cu soţia. Potrivit lui Donciu, pentru aceste „scăpări” funcționarul de la CEC riscă un an de închisoare sau o amendă de 12 mii de lei. La aproape o săptămână de la anunțul făcut de Donciu, solicitarea CNI nu a ajuns încă la Procuratura Generală. Contactată de Moldova Curată, șefa serviciului de presă al Procuraturii, Maria Vieru, a declarat că, deocamdată, nu a fost înregistrată nicio sesizare din partea CNI care l-ar viza pe Iurie Ciocan. Anterior, președintele CEC afirmase, în cadrul unui interviu pentru portalul nostru, că nu are nicio casă de vacanță în România. Vila din Târgul Mureș despre care s-a scris în presă aparține socrilor săi. În schimb, Ciocan a recunoscut că a uitat să indice în declarația sa de avere acțiunile pe care le deține la o companie înregistrată în România. Ciocan a explicat că acțiunile despre care uitase valorează doar vreo 20 de euro.

22 octombrie 2013
856
Avere la vedere

Un alt consilier al președintelui Igor Dodon a primit o...

După ce s-a aflat că Ion Ceban a declarat pentru anul 2016 o casă care i-ar fi fost donată de mama sa, acum un alt consilier al președintelui Igor Dodon arată că a primit în dar o casă de la părinți. Este vorba despre Rita Manole, care declară că a primit în 2016 un teren și o casă în calitate de donație. Terenul are o suprafață de 0,028 ha, iar casa are 55,6 m.p., cu o valoare cadastrală totală de 421 314 lei. Solicitată de Moldova Curată, Rita Manole a declarat că este vorba despre un imobil care ar fi aparținut buneilor soțului său și pe care l-a primit în dar de la părinții soțului.

26 august 2017
1173
Avere la vedere

Ex-președinte al Curții Constituționale, subiect al une...

Fostul judecător al Curții Constituționale, Dumitru Pulbere, ar putea fi cercetat penal pentru fals în declarații.

05 august 2013
994