Doar o treime din persoanele cu funcţii de răspundere au expediat declaraţiile de avere şi interse la CNI

Arhiva 27 martie 2015 131
Imagine simbol

Persoanele cu funcţii de răspundere mai au zile numărate în care pot să-și completeze declaraţiile de venituri şi proprietate, dar şi de interese personale pentru anul 2014. Până acum, din cele circa o sută de mii de declaraţii, câte sunt aşteptate la Comisia Naţională de Integritate (CNI), au fost depuse doar o treime.Termenul de depunere a declaraţiilor expiră la finele lunii martie. La CNI însă  au fost înregistrate până în prezent doar circa 34 de mii de declaraţii de avere şi de interese personale. Anatolie Donciu, preşedintele CNI, a declarat pentru Moldova Curată că se aşteaptă depunerea a circa o sută de mii de astfel de documente. Acest număr nu include însă declaraţiile de avere ale subiecţilor aleşi sau numiţi recent în funcţie. “Subiecţii sunt obligaţi să-şi depună declaraţiile în termen de 20 de zile de la data numirii sau alegerii în funcţie. Termenul de 20 de zile trebuie să-l respecte şi cei care şi-au încheiat mandatul sau care şi-au încetat activitatea din diverse motive. Nedepunerea declaraţiei în termenul stabilit duce la declanşarea din oficiu a procedurii de control”, precizează Anatolie Donciu.

Subiecţii declarării devin mai responsabili

Preşedintele CNI spune că în acest an, calitatea completării declaraţiilor de avere şi de interese este mai bună ca în anii precedenţi, iar acest lucru s-ar datora instruirilor pe care le-au efectuat angajaţii CNI în instituţiile publice centrale şi locale. “În acest an se observă o îmbunătăţire a felului în care subiecţii îşi completează declaraţiile, iar dacă întâmpină anumite greutăţi, ne sună pentru a cere sfatul. Îmi pare bine că documentele sunt completate cu o responsabilitate mai mare”, precizează preşedintele CNI.

Dacă la capitolul calitatăţii declarării există progrese, subiecţii nu s-au învăţat totuşi să depună aceste documente din timp, și nu pe ultima sută de metri. “Cele mai multe declaraţii vor veni în prima jumătate a lunii aprilie, deoarece acestea vor fi acumulate până la sfârşitul lunii martie de către colectorii din instituţiile publice”, mai spune preşedintele CNI.

Amintim că în cadrul entităţilor publice, persoanele responsabile de colectarea declaraţiilor sunt desemnate de serviciile resurse umane. După acumularea şi verificarea declaraţiilor, colectorii expediază Comisiei Naţionale de Integritate, în termen de 20 de zile, declaraţiile şi extrasul autentificat din  registrul de evidenţă a declaraţiilor, precum şi informaţia privind încălcarea termenelor de declarare a veniturilor şi a proprietăţii. Potrivit Codului Contravențional, nedepunerea declarațiilor în termenele prevăzute de lege se sancționează cu amendă de pâna la trei mii de lei.

Pentru ca declaranţii să nu admită erori în completarea acestor documente, CNI a plasat pe pagina web a instituţiei un model  completat  de declarație cu privire la venituri și proprietate, dar şi de interese personale. De asemenea, subiecţii declarării sunt rugaţi să citească atent Instrucțiunile  privind modul de completare a declarațiilor cu privire la venituri și proprietate și a declarațiilor de interese personale.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Eficientizarea controlului intereselor, veniturilor şi...

Concluzie // CNI riscă să rateze realizarea misiunii sale instituţionale

23 decembrie 2013
156
Accesul la informații pe înțelesul tuturor

IP Căpitănia Portului Giurgiulești ne îngrădește accesu...

Întrebare: Sunt reprezentant al unei organizații neguvernamentale în domeniul anticorupție. În baza Legii privind accesul la informație, am solicitat  Căpităniei Portului Giurgiulești să includă organizația pe care o reprezint în lista părților interesate în procesul de consultare publică în cadrul Căpităniei și să ne prezinte următoarele informații: numele, prenumele, funcția și numărul de contact ale persoanei responsabile de procesul decizional în cadrul IP Căpitănia Portului Giurgiulești; să ne informeze despre organizarea consultărilor publice și a ședințelor publice,  despre modalități de depunere a recomandărilor, dar și despre locul unde cetățenii se pot informa referitor la proiectele de decizie etc.

26 ianuarie 2018
199
Arhiva

Victor Munteanu: Reforma justiției a eșuat. Riscăm să p...

Directorul Programului de Drept al Fundației Soros-Moldova, Victor Munteanu, a acordat un interviu portalului Moldova Curată, în cadrul căruia s-a arătat dezamăgit de modul de desfășurarea a reformelor în sectorul justiției. În opinia sa, Uniunea Europeană și alți parteneri externi ai Republicii Moldova nu şi-au imaginat cât de mare este nivelul de corupţie de aici atunci când au inițiat proiectele de reformare a justiției.

13 octombrie 2015
130
Arhiva

Profil candidat: Igor Grosu

Integritatea în activitatea politică

20 ianuarie 2019
205
Arhiva

Republica Moldova, restantă la capitolul creării unui s...

În anul 2015, în runda a IV-a de evaluare, Republica Moldova va fi evaluată de către Grupul de State contra Corupţiei (GRECO) în ce privește conformitatea cu standardele care asigură inclusiv integritatea parlamentarilor. Republica Moldova va trebui să aducă dovezi că are prevederi şi practici aplicabile deputaţilor în Parlament, referitoare la:

21 septembrie 2014
144
Arhiva

INTERVIU: Un magistrat corupt este într-un profund conf...

Calitatea actului justiției este primul factor care poate determina sistemul judecătoresc să-și recâștige încrederea publicului, spune Arina Corsei Vultureanu, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria sectorului 3 București. Aflată într-o vizită la Chișinău la o activitate a comunității Liderilor pentru Justiție, ea a acordat un interviu portalului Moldova Curată.

27 mai 2019
442