Doar o treime din persoanele cu funcţii de răspundere au expediat declaraţiile de avere şi interse la CNI

Arhiva 27 martie 2015 87
Imagine simbol

Persoanele cu funcţii de răspundere mai au zile numărate în care pot să-și completeze declaraţiile de venituri şi proprietate, dar şi de interese personale pentru anul 2014. Până acum, din cele circa o sută de mii de declaraţii, câte sunt aşteptate la Comisia Naţională de Integritate (CNI), au fost depuse doar o treime.Termenul de depunere a declaraţiilor expiră la finele lunii martie. La CNI însă  au fost înregistrate până în prezent doar circa 34 de mii de declaraţii de avere şi de interese personale. Anatolie Donciu, preşedintele CNI, a declarat pentru Moldova Curată că se aşteaptă depunerea a circa o sută de mii de astfel de documente. Acest număr nu include însă declaraţiile de avere ale subiecţilor aleşi sau numiţi recent în funcţie. “Subiecţii sunt obligaţi să-şi depună declaraţiile în termen de 20 de zile de la data numirii sau alegerii în funcţie. Termenul de 20 de zile trebuie să-l respecte şi cei care şi-au încheiat mandatul sau care şi-au încetat activitatea din diverse motive. Nedepunerea declaraţiei în termenul stabilit duce la declanşarea din oficiu a procedurii de control”, precizează Anatolie Donciu.

Subiecţii declarării devin mai responsabili

Preşedintele CNI spune că în acest an, calitatea completării declaraţiilor de avere şi de interese este mai bună ca în anii precedenţi, iar acest lucru s-ar datora instruirilor pe care le-au efectuat angajaţii CNI în instituţiile publice centrale şi locale. “În acest an se observă o îmbunătăţire a felului în care subiecţii îşi completează declaraţiile, iar dacă întâmpină anumite greutăţi, ne sună pentru a cere sfatul. Îmi pare bine că documentele sunt completate cu o responsabilitate mai mare”, precizează preşedintele CNI.

Dacă la capitolul calitatăţii declarării există progrese, subiecţii nu s-au învăţat totuşi să depună aceste documente din timp, și nu pe ultima sută de metri. “Cele mai multe declaraţii vor veni în prima jumătate a lunii aprilie, deoarece acestea vor fi acumulate până la sfârşitul lunii martie de către colectorii din instituţiile publice”, mai spune preşedintele CNI.

Amintim că în cadrul entităţilor publice, persoanele responsabile de colectarea declaraţiilor sunt desemnate de serviciile resurse umane. După acumularea şi verificarea declaraţiilor, colectorii expediază Comisiei Naţionale de Integritate, în termen de 20 de zile, declaraţiile şi extrasul autentificat din  registrul de evidenţă a declaraţiilor, precum şi informaţia privind încălcarea termenelor de declarare a veniturilor şi a proprietăţii. Potrivit Codului Contravențional, nedepunerea declarațiilor în termenele prevăzute de lege se sancționează cu amendă de pâna la trei mii de lei.

Pentru ca declaranţii să nu admită erori în completarea acestor documente, CNI a plasat pe pagina web a instituţiei un model  completat  de declarație cu privire la venituri și proprietate, dar şi de interese personale. De asemenea, subiecţii declarării sunt rugaţi să citească atent Instrucțiunile  privind modul de completare a declarațiilor cu privire la venituri și proprietate și a declarațiilor de interese personale.

Lilia ZahariaPreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

CNI nu a publicat pe site declaraţiile de avere ale dem...

Deşi Comisia Naţională de Integritate (CNI) trebuie să publice pe pagina sa web declaraţiile de avere şi cele de interese personale ale demnitarilor şi funcţionarilor publici, la ora actuală pe site-ul Comisiei sunt plasate doar două declaraţii. Este vorba de cele ale preşedintelui acestei instituţii, Anatolie Donciu. Victor Strătilă, vicepreşedintele CNI, menţionează că publicarea acestor declaraţii întârzie, deoarece abia la sfârşitul lunii aprilie curent a fost ales agentul economic care se va ocupa de scanarea şi publicarea celor câteva zeci de mii de declaraţii ale funcţionarilor.

03 mai 2013
105
Arhiva

Profil candidat: Sergiu Tutovan

Integritatea în activitatea politică

11 februarie 2019
130
Arhiva

Regulamentul CSM care impune restricții jurnaliștilor...

Încercarea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) de a impune restricții accesului jurnaliștilor și cetățenilor la ședințele de judecată a eșuat. Regulamentul aprobat la sfârșitul lunii septembrie, dar despre care s-a aflat abia acum, după publicarea în Monitorul Oficial, va fi supus consultărilor publice. S-a întâmplat după ce câteva organizații de media au emis o declarație în care calificau acțiunea CSM drept abuz și solicitau ca documentul să fie anulat. 

25 octombrie 2016
109
Arhiva

Declarații de integritate semnate de membrii echipei pr...

Candidații la funcția de ministru în guvernul Ion Sturza au semnat duminică, 3 ianuarie, declarații de integritate, prin care recunosc că nu au comis în trecut fapte condamnabile și se obligă să își mențină un asemenea comportament pe viitor. Declarațiile au fost semnate în prezența a 7 reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale care promovează transparența, lupta împotriva corupției și integritatea funcționarilor publici: Transparency International Moldova, Asociația Presei Independente, Centrul de Investigații Jurnalistice etc.

03 ianuarie 2016
101
Arhiva

Primarul din Ciripcău şi-a angajat fratele şi cumnata l...

Primarul comunei Ciripcău din raionul Floreşti şi-a angajat cumnata (soţia fratelui) în funcţia de directoare a grădiniţei din localitate.  Pe fratele său însă îl angajase mai înainte în calitate de paznic al instituţiei preşcolare. Mihail Donos spune că nu ţine cont de buchea legii atunci când vine vorba să apere interesele tinerei generaţii.

21 iulie 2016
167
Arhiva

Депутатство - в Гагаузии, процветающий бизнес и роскошн...

От округа № 7 города Чадыр-Лунга за место в Народном Собрании Гагаузии (НСГ) борются пять кандидатов. Наиболее серьёзные претенденты на победу оказались владельцами доходных предприятий и дорогой недвижимости в Кишиневе - там, где на самом деле проживают.

28 octombrie 2016
135