Doar o treime din persoanele cu funcţii de răspundere au expediat declaraţiile de avere şi interse la CNI

Persoanele cu funcţii de răspundere mai au zile numărate în care pot să-și completeze declaraţiile de venituri şi proprietate, dar şi de interese personale pentru anul 2014. Până acum, din cele circa o sută de mii de declaraţii, câte sunt aşteptate la Comisia Naţională de Integritate (CNI), au fost depuse doar o treime.
Termenul de depunere a declaraţiilor expiră la finele lunii martie. La CNI însă au fost înregistrate până în prezent doar circa 34 de mii de declaraţii de avere şi de interese personale. Anatolie Donciu, preşedintele CNI, a declarat pentru Moldova Curată că se aşteaptă depunerea a circa o sută de mii de astfel de documente. Acest număr nu include însă declaraţiile de avere ale subiecţilor aleşi sau numiţi recent în funcţie. “Subiecţii sunt obligaţi să-şi depună declaraţiile în termen de 20 de zile de la data numirii sau alegerii în funcţie. Termenul de 20 de zile trebuie să-l respecte şi cei care şi-au încheiat mandatul sau care şi-au încetat activitatea din diverse motive. Nedepunerea declaraţiei în termenul stabilit duce la declanşarea din oficiu a procedurii de control”, precizează Anatolie Donciu.
Subiecţii declarării devin mai responsabili
Preşedintele CNI spune că în acest an, calitatea completării declaraţiilor de avere şi de interese este mai bună ca în anii precedenţi, iar acest lucru s-ar datora instruirilor pe care le-au efectuat angajaţii CNI în instituţiile publice centrale şi locale. “În acest an se observă o îmbunătăţire a felului în care subiecţii îşi completează declaraţiile, iar dacă întâmpină anumite greutăţi, ne sună pentru a cere sfatul. Îmi pare bine că documentele sunt completate cu o responsabilitate mai mare”, precizează preşedintele CNI.
Dacă la capitolul calitatăţii declarării există progrese, subiecţii nu s-au învăţat totuşi să depună aceste documente din timp, și nu pe ultima sută de metri. “Cele mai multe declaraţii vor veni în prima jumătate a lunii aprilie, deoarece acestea vor fi acumulate până la sfârşitul lunii martie de către colectorii din instituţiile publice”, mai spune preşedintele CNI.
Amintim că în cadrul entităţilor publice, persoanele responsabile de colectarea declaraţiilor sunt desemnate de serviciile resurse umane. După acumularea şi verificarea declaraţiilor, colectorii expediază Comisiei Naţionale de Integritate, în termen de 20 de zile, declaraţiile şi extrasul autentificat din registrul de evidenţă a declaraţiilor, precum şi informaţia privind încălcarea termenelor de declarare a veniturilor şi a proprietăţii. Potrivit Codului Contravențional, nedepunerea declarațiilor în termenele prevăzute de lege se sancționează cu amendă de pâna la trei mii de lei.
Pentru ca declaranţii să nu admită erori în completarea acestor documente, CNI a plasat pe pagina web a instituţiei un model completat de declarație cu privire la venituri și proprietate, dar şi de interese personale. De asemenea, subiecţii declarării sunt rugaţi să citească atent Instrucțiunile privind modul de completare a declarațiilor cu privire la venituri și proprietate și a declarațiilor de interese personale.
Lilia Zaharia
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Fondurile regeşti de la Regina Maria ar putea fi întoar...
Cele trei contracte de achiziţii publice semnate în anii 2011 - 2012 de către primăria comunei Regina Maria, raionul Soroca, cu firma soţiei fostului primar ar putea fi anulate. Instanţa de apel a menţinut decizia instanţei de fond, potrivit căreia fostul primar Oleg Nastas a încălcat regimul conflictului de interese atunci când a ales firma condusă de soţia sa drept câştigătoare a trei tendere.
Mandat european de arestare şi mandat de urmărire inter...
Pe numele lui Valeriu Guma va fi emis un mandat european de arestare şi un mandat de urmărire internaţioanlă. Despre aceasta ne-au anunţat reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei Române, într-un răspuns oficial, remis pe adresa ZdG.
„Poşta Moldovei”, obligată de instanţă să ofere acces l...
Asociaţia Presei Independente (API) a câştigat un proces de judecată cu Întreprinderea de Stat „Poşta Moldovei”, care a blocat accesul la informaţia de interes public. Instanţa de fond a obligat Întreprinderea să ofere informaţia referitoare la tenderele organizate pe parcursul anilor 2014-2016. Hotărârea judecăţii este cu drept de atac.
Adrian Lupușor: Amnistia de capital ar putea transforma...
Instrumentul pe care l-au ales autoritățile pentru a aduce capital în țară - aministia fiscală și amnistia de capital - este total inadecvat scopului propus, de aceea solicităm retragerea acestui proiect, întrucât el implică riscuri majore pentru economie, a declarat directorul executiv al Organizației Expert-Grup, Adrian Lupușor, despre proiectul de lege referitor la amnistie votat deja în prima lectură. În cadrul unei mesei rotunde organizate la 22 decembrie de către Asociația Presei Independente și portalul Moldova Curată, expertul a numit 7 riscuri care reprezintă argumente solide în favoarea retragerii proiectului.
Profil candidat: Maxim Melnic
Maxim Melnic (35 de ani), șef de direcție la SA Regia Apă Canal, Soroca, este candidatul Partidului Șor pe circumscripția uninominală nr. 7 din mun. Soroca. Născut în or. Soroca, Melnic a absolvit Universitatea Liberă Internaţională din Moldova, obţinând licenţa în Business şi administraţie. Până în ianuarie 2018, când a devenit membru al Partidului Şor, a figurat în câteva partide: PLDM, Partidul Forţa Poporului şi PPEM.
Aici așteptăm comentariul tău!