Tranzacții în familie la o primărie din raionul Râșcani

Arhiva 21 decembrie 2015 167

Primarul satului Corlăteni din raionul Râșcani, Anatolie Baciu, a cumpărat produse alimentare pentru grădinița din sat de la întreprinderea individuală a fratelui său, Mihail Baciu, la un an de când a obținut primul mandat de ales local. El spune că nu știa că nu poate încheia contracte cu fratele. «Știam că nu e voie cu cineva din familia mea, cu soția, de exemplu, dar cu fratele nu știam», spune primarul. Oricum, acest eventual conflict de interese va rămâne, cel mai probabil, neinvestigat, întrucât faptele s-au produs înainte de constituirea Comisiei Naționale de Integritate (CNI).În anul 2012 Primăria satului Corlăteni a organizat mai multe licitații de procurare a produselor alimentare. Trei dintre ele, potrivit site-ului Agenției pentru Achiziții Publice, au fost câștigate de Întreprinderea Individuală «Baciu Mihail». Un contract a fost în sumă de 17 mii de lei, iar altul de 46 de mii de lei. Valoarea celui de-al treilea contract nu se cunoaște, întrucât termenul de executare a acestuia a fost prelungit, motiv pentru care Agenția pentru Achiziții Publice nu a indicat pe site prețul. Potrivit aceleiași surse, la licitațiile cu participarea fratelui primarului au depus oferte câte 9 și 10 agenți economici, însă a fost aleasă anume întreprinderea «Baciu Mihail». 

«Nu știam că nu e voie să închei contract cu fratele»

«Da, am avut asemenea contracte în anul 2012, dacă țin bine minte, el a livrat lapte și pâine grădiniței. S-a făcut totul după proceduri, prin concurs de achiziții. Suntem obigați să facem așa. E fratele meu, el locuiește în satul Singureni, dar a participat la licitație la noi în sat. Nu știam că e o problemă. Am fost informat că nu am voie să semnez acte în privința soției sau a familiei mele», ne-a spus Anatolie Baciu. Totuși, primarul mai spune că instituțiile din localitate sunt aprovizionate cu produse alimentare deja de mai multă vreme de către alte firme.

Potrivit Legii cu privire la conflictul de interese, din categoria «persoane apropiate»  fac parte soţul, soţia, persoanele înrudite prin sânge sau adopţie - părinţi, copii, fraţi, surori, bunici, nepoţi, unchi, mătuşe - şi persoanele înrudite prin afinitate  -cumnat, cumnată, socru, soacră, ginere, noră.

Totuși, acest eventual conflict de interese nu va fi examinat de Comisia Națională de Integritate pentru că faptele au avut loc înainte de constituirea CNI. În cazuri similare, descoperite de presă, CNI a refuzat să pornească un control, motivând că nu are dreptul să verifice fapte produse mai devreme de constituirea sa. Vina pentru această situație ar fi a Legislativului, care a tărăgănat crearea CNI, susține experta anticorupție Mariana Kalughin. «În lipsa actelor normative subordonate, dar și în lipsa organelor menite să asigure executarea, Legea nr. 16 din 15.02.2008 cu privire la conflictul de interese a fost inaplicabilă pînă la înființarea Comisiei Naționale de Integritate, proces care a finalizat prin numirea președintelui acesteia prin Hotărîrea Parlamentului Republicii Moldova nr. 226 din 25 octombrie 2012, dar și prin instituționalizarea de-facto a acestei autorități. Cel din urmă proces a luat mult mai mult timp. În realitate, Comisia Națională de Integritate și-a început activitatea din 2013. În speță, tocmai este cazul când nerespectarea unor prevederi legale este determinată de iresponsabilitatea legiuitorului, care a tergiversat procesul de asigurare a executării acestor prevederi», ne-a explicat Mariana Kalughin.

În ultima declarație de avere a lui Anatolie Baciu, pentru anul 2014, se arată că primarul deține 9 terenuri, două case de locuit (una obținută prin donație și alta prin moștenire), un apartament și un autoturism Hunday produs in 1999 și procurat 9 ani mai târziu cu 50 de mii de lei.   

Viorica Manole

Această publicaţie a fost elaborată în cadrul unui proiect implementat de CAPC cu susţinerea oferită de European Endowment for Democracy (EED). Opiniile exprimate aparţin autorilor şi nu reflectă în mod necesar poziţia EED.Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

Arhiva

Candidații la funcțiile de președinte și vicepreședinte...

Persoanele care vor candida la funcțiile de președinte și vicepreședinte al Autorității Naționale de Integritate vor avea de trecut 3 probe: un test în scris, un interviu în fața membrilor CI, a cărui durată nu va trebui să depășească 45 de minute, și un test cu detectorul de minciuni. Sunt condiții prevăzute de proiectul Regulamentului privind desfășurarea concursului pentru ocuparea funcțiilor de președinte și vicepreședinte al ANI, făcut public joi, 19 ianuarie. Potrivit documentului, rezultatul testului cu detectorul de minciuni „prezintă temei pentru inadmisibilitatea candidatului”. 

19 ianuarie 2017
187
Arhiva

Șefa Trezoreriei de la Cantemir și-a depus mandatul de...

Încă un funcționar public și-a depus mandatul de consilier local, după ce a fost verificat de Comisia Națională de Integritate (CNI). Este vorba despre Tatiana Verdeș, fost șef-adjunct al Inspectoratului Fiscal Teritorial Cantemir, care deține în prezent funcția de șefă la Direcția Trezoreria Teritorială din Cantemir. Funcționara era până în prezent și consilier raional din partea Partidului Liberal Democrat, însă și-a depus mandatul după ce CNI a inițiat un control pe numele ei pentru incompatibilitate de funcții. Anterior, alți câțiva consilieri din diferite raioane au renunțat la mandate în favoarea funcțiilor publice în urma deciziilor CNI.

29 iunie 2016
159
Arhiva

Mandat european de arestare şi mandat de urmărire inter...

Pe numele lui Valeriu Guma va fi emis un mandat european de arestare şi un mandat de urmărire internaţioanlă. Despre aceasta ne-au anunţat reprezentanţii Inspectoratului General al Poliţiei Române, într-un răspuns oficial, remis pe adresa ZdG.

16 mai 2013
181
Arhiva

Procuror care locuiește în sediul Procuraturii

Noul procuror al raionului Șoldănești, Petru Botnaru, ales în funcție acum o lună, locuiește în sediul procuraturii, deoarece autoritățile locale încă nu i-au repartizat o locuință de serviciu. Botnaru nu se arată deranjat de această situație și spune că timpul va arăta ce va fi în continuare și unde va locui. Petru Botnaru a venit la Șoldănești de la Nisporeni, unde a condus procuratura teritorială timp de două mandate. „Aș fi candidat încă o dată, dar legea nu-mi permite să fac acest lucru pentru a treia oară”, a explicat Botnaru mutarea la Șoldănești. El a fost ales de Consiliul Superior al Procurorilor să ocupe această funcție după ce contracandidatul său, Vladimir Erhan, s-a retras din concurs pe ultima sută de metri, chiar dacă la evaluare acumulase cel mai mare punctaj.

30 iunie 2016
212
Arhiva

Confirmat de CNI: achiziții contrare legii la Primăria...

Primara satului Răcăria, raionul Râșcani, Valentina Nadulișneac, ar putea fi amedată de către CNA pentru admiterea situației de conflict de interese de 6 ori, adică de fiecare dată când întreprindere agricolă în care ea deține cote-părți a câștigat licitații organizate de Primărie. Acest caz a ajuns în atenția Comisiei Naționale de Integritate (CNI) în urma publicării unui articol pe Moldova Curată. La ședința din 30 iunie CNI a stabilit că Valentina Nadulișneac ar fi trebuit să declare, în termen de 3 zile, așa cum prevede legea, interesul său personal legat de încheierea acestor tranzacții. 

02 iulie 2016
158
Arhiva

Profil candidat: Valeriu Ghilețchi

Integritatea în activitatea politică

16 februarie 2019
202