Dosarul autobuzelor școlare s-ar putea solda cu nimic

2013-2018 13 iunie 2014 1281

La un an și jumătate de la deschiderea unei anchete penale în privința achiziționării frauduloase de către Ministerul Educației a aproape 100 de autobuze școlare, nu există nicio persoană pusă sub învinuire și nici nu a fost audiat vreun fost conducator din minister care s-a ocupat de tranzacții. Acum, Centrul Național Anticorupție (CNA), care efectuează acțiuni de anchetă, spune că până în prezent au fost audiați doar reprezentanții firmei care a livrat autobuzele.



În luna decembrie 2012 procurorii anticorupție anunțau că factori de decizie din cadrul Ministerului Educației (condus în anii 2010-2011 de Mihail Șleahtițchi) au comis încălcări de lege la procurarea autobuzelor școlare. O parte din vehicole ar fi fost cumpărate la preț dublu, în cadrul licitației au fost alese oferte mai scumpe, iar câteva autobuze au fost cumpărate prin contract adițional cu o firmă, fără să se organizeze o nouă licitație.

De atunci ancheta nu a avansat deloc. De la Procuratura Anticorupție dosarul a fost transmis CNA. Serviciul de presă al CNA, solicitat de Moldova Curată, explică desfășurarea atât de îndelungată a anchetei prin faptul că, Ministerului Educatiei i s-a cerut să restabilească în dosarele de achiziții un sir de documente care lipseau și care vizeaza procurarea autobuzelor. Aceste documente urmează să fie examinate de CNA, însă deocamdată anchetatorii nu le-ar fi primit de la Ministerul Educației.

După marea zarvă a urmat un an și jumătate de pauză

La rândul ei, autoritatea din învățământ susține contrariul. Într-un răspuns oficial pentru Moldova Curată, Ministerul Educației anunță că Centrul Național Anticorupție a cerut documentele care lipseau abia acum, în luna mai 2014, chiar dacă lipsa a fost constatată în septembrie 2012.  Ministerul Educației anunță că a expediat actele solicitate acum câteva zile.

Potrivit Ministerului, în anii 2010 şi 2011 au fost procurate 109 autobuze în două loturi: 45 de vehicole din mijloacele proiectului ”Educație de calitate în zonele rurale”, realizat cu sprijinul Băncii Mondiale, și alte 64 de autobuze cu bani din bugetul de stat. În privința primului lot, instituția afirmă că a transmis toate actele Procuraturii Generale încă la 23 noiembrie 2012, însă rezultatele anchetei nu i-au fost comunicate.

În privința celorlalte autobuze, actuala conducere a Ministerului Educației susține că după ce Inspecția Financiară, în raportul din 28 septembrie 2012, a constatat lipsa unor acte, acestea au fost restabilite în mare parte, iar persoanele responsabile de întreținerea necorespunzătoare a dosarelor au fost eliberate din funcție. Însă Inspecția Financiară nu a revenit să verifice dosarele restabilite.

De atunci a fost liniște până luna trecută, când CNA a întrebat Ministerul, printr-o scrisoare dacă dosarele privind achiziția celor 64 de autobuze au fost restabilite. Întâmplător sau nu, Moldova Curată a cerut CNA noi informații despre mersul anchetei tot în luna mai. ”Ministerul Educației a fost cel care a solicitat investigarea cazului de achiziție a celor 109 autobuze școlare și este cel mai interesat ca investigația să fie dusă la bun sfîrșit”, se mai spune în nota informativă expediată pe adresa Moldovei Curate.

Deocamdată nu s-a găsit nimic suspect

În același timp, CNA susține că a audiat doar reprezentanţii firmei care a livrat autobuzele și afirmă că aceștia au explicat cum s-a format preţul vehicolelor. Iar responsabilii de la Agenția Achizitii Publice le-au confirmat ofițerilor CNA că achizitia a fost înregistrată la ei și că aceasta a fost făcută conform legii. 

În perioada achiziționării autobuzelor ministru al Educației era Mihail Șleahtițchi, iar șef al Direcției generale învățământ preșcolar, primar și secundar-general - Valentin Crudu. Niciunul dintre ei nu mai activează în prezent în Ministerul Educației. Crudu a fost concediat pentru mai multe nereguli și acum se judecă pentru restabilirea în funcție. Mihail Șleahtițchi este consilier al președintelui Nicolae Timofti. Anterior, el a declarat că totul s-a făcut conform Legii cu privire la achizițiile publice, care, în opinia sa, este imperfectă.

Potrivit informațiilor făcute publice de procurori la etapa începerii anchetei, 99 din cele 109 de autobuze școlare au fost cumpărate la preț aproape dublu, adică de aproximativ un milion de lei fiecare.

Viorica Manole



Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Drum reparat din bani publici până la poarta președinte...

Drumul care duce la casa președintei raionului Fălești, Iraida Bînzari, și alte două străzi alăturate din același cartier au fost reparate vara trecută din banii Consiliului Raional Fălești.  În total au fost alocați peste 3 milioane de lei. Chiar dacă în zonă sunt și alte străzi pline de gropi, au fost reparate anume acelea care duc spre sau trec pe lângă casa președintei. Iraida Bânzari spune că pentru repararea și altor străzi nu au ajuns bani. Lucrările au fost executate de către firma unui consilier raional. Agentul economic a fost contractat în urma negocierilor directe.

30 ianuarie 2018
1478
2013-2018

Electorala 2019: deputatul socialist Grigore Novac, car...

Deputatul socialist Grigore Novac (35 de ani), despre care Partidul Socialiștilor a anunțat că va candida la alegerile parlamentare, a obținut un teren (în anul 2011) de la Primăria Stăuceni prin intermediul unui act de căsătorie fictivă. Deși deputatul neagă acest lucru, Primăria Stăuceni a informat, la solicitare, presa, că Novac a obținut terenul gratuit, în baza articolului din Codul Funciar referitor la familiile tinere. Astfel ar fi procedat și alti doi socialiști, Marina Rădvan și Vladimir Odnostalco. Acea acordare de terenuri de către Primăria Stăuceni este în prezent investigată de CNA, în cadrul unei cauze penale. Grigore Novac a donat partidului, în diferite perioade, mai mulți bani decât a declarat legal, însă spune că acestea sunt venituri obținute anterior, din munca peste hotare.

18 decembrie 2018
3299
2013-2018

CNI criticată: a clasat un caz evident de conflict de i...

La începutul acestui an, şefa Direcţiei Finanţe a Consiliului Raional (CR) Cahul și-a angajat fiica în structura pe care o conducea, iar a doua zi s-a transferat într-o altă direcție. Comisia Naţională de Integritate (CNI) nu a văzut un conflict de interese în această situație, argumentând că mama a soluţionat conflictul, transferându-se în altă funcţie. Experţii anticorupție susţin însă că CNI a luat o decizie incorectă, întrucât este vădit interesul de a promova o rudă într-o funcție publică și, în plus, a fost încălcat și Codul Muncii.

22 august 2014
1363
2013-2018

Câteva organizații culturale care au susținut votul uni...

În acest an, Ministerul Educației Culturii și Cercetării, condus de ministra democrată Monica Babuc, a alocat în jur de 4 milioane de lei pentru activitatea a zeci de fundații și asociații culturale, de două ori mai mult decât anul trecut. O bună parte dintre beneficiare sunt conduse de lideri ai Partidului Democrat (PDM) sau sunt fundații care anul trecut au susținut proiectul de lege de schimbare a sistemului uninominal. Chiar dacă unii conducători ai acestor organizații sunt lideri activi a PDM, conducerea MECC susține că îi este imposibil să identifice eventualii membri de partid din fiecare asociație.

30 septembrie 2018
1379
2013-2018

Soţia primarului din Ungheni, „abonată” la banii primă...

Firma soției primarului orașului Ungheni a făcut vânzări de sute de mii de lei în ultimii ani datorită contractelor de achiziții încheiate cu Primăria. Firma, din care Alexandru Ambros a ieșit când a obținut mandatul de primar, cedând soției partea sa din afacere, a livrat administrației locale achiziții de birou și alte mărfuri. 

14 august 2014
2243
2013-2018

Viceminiştri cu remunerări triple

În anul 2012, opt actuali viceminiştri au primit onorarii grase, deoarece au reprezentat statul în societăţi şi întreprinderi. Suma acestor remunărări depăşeşte un milion de lei. La începutul acestui an, au intrat în vigoare câteva modificări legislative, potrivit cărora în consiliile de administraţie (CA) ale instituţiilor de stat vor avea dreptul să fie incluşi nu numai funcţionari publici, cum era prevăzut anterior, dar şi demnitari. Experţii susţin că aceste amendamente au fost votate pentru a promova anumite interese.

31 ianuarie 2014
1590