Dosarul autobuzelor școlare s-ar putea solda cu nimic
La un an și jumătate de la deschiderea unei anchete penale în privința achiziționării frauduloase de către Ministerul Educației a aproape 100 de autobuze școlare, nu există nicio persoană pusă sub învinuire și nici nu a fost audiat vreun fost conducator din minister care s-a ocupat de tranzacții. Acum, Centrul Național Anticorupție (CNA), care efectuează acțiuni de anchetă, spune că până în prezent au fost audiați doar reprezentanții firmei care a livrat autobuzele.
În luna decembrie 2012 procurorii anticorupție anunțau că factori de decizie din cadrul Ministerului Educației (condus în anii 2010-2011 de Mihail Șleahtițchi) au comis încălcări de lege la procurarea autobuzelor școlare. O parte din vehicole ar fi fost cumpărate la preț dublu, în cadrul licitației au fost alese oferte mai scumpe, iar câteva autobuze au fost cumpărate prin contract adițional cu o firmă, fără să se organizeze o nouă licitație.
De atunci ancheta nu a avansat deloc. De la Procuratura Anticorupție dosarul a fost transmis CNA. Serviciul de presă al CNA, solicitat de Moldova Curată, explică desfășurarea atât de îndelungată a anchetei prin faptul că, Ministerului Educatiei i s-a cerut să restabilească în dosarele de achiziții un sir de documente care lipseau și care vizeaza procurarea autobuzelor. Aceste documente urmează să fie examinate de CNA, însă deocamdată anchetatorii nu le-ar fi primit de la Ministerul Educației.
După marea zarvă a urmat un an și jumătate de pauză
La rândul ei, autoritatea din învățământ susține contrariul. Într-un răspuns oficial pentru Moldova Curată, Ministerul Educației anunță că Centrul Național Anticorupție a cerut documentele care lipseau abia acum, în luna mai 2014, chiar dacă lipsa a fost constatată în septembrie 2012. Ministerul Educației anunță că a expediat actele solicitate acum câteva zile.
Potrivit Ministerului, în anii 2010 şi 2011 au fost procurate 109 autobuze în două loturi: 45 de vehicole din mijloacele proiectului ”Educație de calitate în zonele rurale”, realizat cu sprijinul Băncii Mondiale, și alte 64 de autobuze cu bani din bugetul de stat. În privința primului lot, instituția afirmă că a transmis toate actele Procuraturii Generale încă la 23 noiembrie 2012, însă rezultatele anchetei nu i-au fost comunicate.
În privința celorlalte autobuze, actuala conducere a Ministerului Educației susține că după ce Inspecția Financiară, în raportul din 28 septembrie 2012, a constatat lipsa unor acte, acestea au fost restabilite în mare parte, iar persoanele responsabile de întreținerea necorespunzătoare a dosarelor au fost eliberate din funcție. Însă Inspecția Financiară nu a revenit să verifice dosarele restabilite.
De atunci a fost liniște până luna trecută, când CNA a întrebat Ministerul, printr-o scrisoare dacă dosarele privind achiziția celor 64 de autobuze au fost restabilite. Întâmplător sau nu, Moldova Curată a cerut CNA noi informații despre mersul anchetei tot în luna mai. ”Ministerul Educației a fost cel care a solicitat investigarea cazului de achiziție a celor 109 autobuze școlare și este cel mai interesat ca investigația să fie dusă la bun sfîrșit”, se mai spune în nota informativă expediată pe adresa Moldovei Curate.
Deocamdată nu s-a găsit nimic suspect
În același timp, CNA susține că a audiat doar reprezentanţii firmei care a livrat autobuzele și afirmă că aceștia au explicat cum s-a format preţul vehicolelor. Iar responsabilii de la Agenția Achizitii Publice le-au confirmat ofițerilor CNA că achizitia a fost înregistrată la ei și că aceasta a fost făcută conform legii.
În perioada achiziționării autobuzelor ministru al Educației era Mihail Șleahtițchi, iar șef al Direcției generale învățământ preșcolar, primar și secundar-general - Valentin Crudu. Niciunul dintre ei nu mai activează în prezent în Ministerul Educației. Crudu a fost concediat pentru mai multe nereguli și acum se judecă pentru restabilirea în funcție. Mihail Șleahtițchi este consilier al președintelui Nicolae Timofti. Anterior, el a declarat că totul s-a făcut conform Legii cu privire la achizițiile publice, care, în opinia sa, este imperfectă.
Potrivit informațiilor făcute publice de procurori la etapa începerii anchetei, 99 din cele 109 de autobuze școlare au fost cumpărate la preț aproape dublu, adică de aproximativ un milion de lei fiecare.
Viorica Manole
Preluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.
Adaugă comentariu
Articole relaționate:
Achiziţii publice din curtea primarului
Primăria comunei Oneşti din raionul Hânceşti continuă să cumpăre produse alimentare pentru grădiniţa din localitate de la magazinul fiului primarului, chiar dacă acest conflict de interese a ajuns în presă, iar acum este examinat de Comisia Naţională de Integritate (CNI). Alesul local spune că nu încalcă legea. El ar putea fi şi cercetat penal din motiv că produsele sunt cumpărate la un preţ ridicat.
Secretul de la „Moldsilva” a fost deconspirat (Partea...
Fostul director al Întreprinderii silvo-cinegetice (ÎSC) Străşeni, Eugeniu Nazaria, este un alt funcţionar de la „Moldsilva”, pe lângă cei despre care Moldova Curată a scris anterior, care a arendat contrar legii un teren de jumătate de hectar din fondul forestier pe care îl administra. La fel cum au făcut şi alţi funcţionari din conducerea Agenţiei „Moldsilva”, el a participat la licitaţii şi a arendat teren fără să aibă dreptul să facă acest lucru. Comisia Naţională de Integritate (CNI) a stabilit că fostul funcţionar a admis un conflict de interese. Actul CNI urmează să fie trimis în instanţă pentru ca aceasta să declare nul contractul de arendă. La două luni de la publicarea articolului de către Moldova Curată, Eugeniu Nazaria a fost concediat.
Cine măsoară, acela are
Un inginer cadastral din municipiul Chişinău activează concomitent în două localităţi, Ghidighici şi Stăuceni. Deşi legislaţia nu permite ca un funcţionar public să fie remunerat de două instituţii publice prestând aceleaşi servicii, acesta totuşi câştigă bani publici de pe câteva "fronturi" de mai mult timp.
Averea familiei deputatului Vremea: casă nefinalizată c...
Deputatul democrat Igor Vremea trăiește cu familia sa într-o casă impunătoare situată în orașul Durlești din municipiul Chișinău. Deși stă acolo de mai mulți ani, casa figurează în acte ca imobil care încă nu a fost dat în exploatare, iar din anul 2009, de când Vremea a ajuns în Parlament, imobilul este nefinalizat în declarațiile de avere.
Circa un milion de lei din bani publici ar fi ajuns în...
Elevii de la Liceul Teoretic „Lucian Blaga” şi copiii de la Centrul „Speranţa” din orăşelul Iargara, raionul Leova, au fost alimentaţi cu produse achiziţionate din magazinul care aparţine soţului primăriţei. Preşedinta grupului de lucru care selectase câştigătorul era însăşi primăriţa localităţii.
DEPUTAT ȘI MODERATOR LA TV: CONFLICT DE INTERESE? ÎN RO...
De câțiva ani, deputatul socialist Bogdan Țîrdea pregătește și moderarează o emisiune de opinie, intitulată ”НА САМОМ ДЕЛЕ”, difuzată cu regularitate de postul de televiziune NTV Moldova. Legislația îi permite unui ales al poporului să desfășoare doar activități remunerate didactice și științifice – alte funcții sunt incompatibile cu poziția sa. Bogdan Țîrdea spune însă că el nu este remunerat pentru această activitate. Experta anticorupție Mariana Kalughin este de părere că, din cauza legislatorului care nu a definit clar ce înseamnă activitate remunerată, subiecții declarării veniturilor ocolesc legea și acumulează capital politic.
Aici așteptăm comentariul tău!