Dosarul autobuzelor școlare s-ar putea solda cu nimic

2013-2018 13 iunie 2014 192

La un an și jumătate de la deschiderea unei anchete penale în privința achiziționării frauduloase de către Ministerul Educației a aproape 100 de autobuze școlare, nu există nicio persoană pusă sub învinuire și nici nu a fost audiat vreun fost conducator din minister care s-a ocupat de tranzacții. Acum, Centrul Național Anticorupție (CNA), care efectuează acțiuni de anchetă, spune că până în prezent au fost audiați doar reprezentanții firmei care a livrat autobuzele.În luna decembrie 2012 procurorii anticorupție anunțau că factori de decizie din cadrul Ministerului Educației (condus în anii 2010-2011 de Mihail Șleahtițchi) au comis încălcări de lege la procurarea autobuzelor școlare. O parte din vehicole ar fi fost cumpărate la preț dublu, în cadrul licitației au fost alese oferte mai scumpe, iar câteva autobuze au fost cumpărate prin contract adițional cu o firmă, fără să se organizeze o nouă licitație.

De atunci ancheta nu a avansat deloc. De la Procuratura Anticorupție dosarul a fost transmis CNA. Serviciul de presă al CNA, solicitat de Moldova Curată, explică desfășurarea atât de îndelungată a anchetei prin faptul că, Ministerului Educatiei i s-a cerut să restabilească în dosarele de achiziții un sir de documente care lipseau și care vizeaza procurarea autobuzelor. Aceste documente urmează să fie examinate de CNA, însă deocamdată anchetatorii nu le-ar fi primit de la Ministerul Educației.

După marea zarvă a urmat un an și jumătate de pauză

La rândul ei, autoritatea din învățământ susține contrariul. Într-un răspuns oficial pentru Moldova Curată, Ministerul Educației anunță că Centrul Național Anticorupție a cerut documentele care lipseau abia acum, în luna mai 2014, chiar dacă lipsa a fost constatată în septembrie 2012.  Ministerul Educației anunță că a expediat actele solicitate acum câteva zile.

Potrivit Ministerului, în anii 2010 şi 2011 au fost procurate 109 autobuze în două loturi: 45 de vehicole din mijloacele proiectului ”Educație de calitate în zonele rurale”, realizat cu sprijinul Băncii Mondiale, și alte 64 de autobuze cu bani din bugetul de stat. În privința primului lot, instituția afirmă că a transmis toate actele Procuraturii Generale încă la 23 noiembrie 2012, însă rezultatele anchetei nu i-au fost comunicate.

În privința celorlalte autobuze, actuala conducere a Ministerului Educației susține că după ce Inspecția Financiară, în raportul din 28 septembrie 2012, a constatat lipsa unor acte, acestea au fost restabilite în mare parte, iar persoanele responsabile de întreținerea necorespunzătoare a dosarelor au fost eliberate din funcție. Însă Inspecția Financiară nu a revenit să verifice dosarele restabilite.

De atunci a fost liniște până luna trecută, când CNA a întrebat Ministerul, printr-o scrisoare dacă dosarele privind achiziția celor 64 de autobuze au fost restabilite. Întâmplător sau nu, Moldova Curată a cerut CNA noi informații despre mersul anchetei tot în luna mai. ”Ministerul Educației a fost cel care a solicitat investigarea cazului de achiziție a celor 109 autobuze școlare și este cel mai interesat ca investigația să fie dusă la bun sfîrșit”, se mai spune în nota informativă expediată pe adresa Moldovei Curate.

Deocamdată nu s-a găsit nimic suspect

În același timp, CNA susține că a audiat doar reprezentanţii firmei care a livrat autobuzele și afirmă că aceștia au explicat cum s-a format preţul vehicolelor. Iar responsabilii de la Agenția Achizitii Publice le-au confirmat ofițerilor CNA că achizitia a fost înregistrată la ei și că aceasta a fost făcută conform legii. 

În perioada achiziționării autobuzelor ministru al Educației era Mihail Șleahtițchi, iar șef al Direcției generale învățământ preșcolar, primar și secundar-general - Valentin Crudu. Niciunul dintre ei nu mai activează în prezent în Ministerul Educației. Crudu a fost concediat pentru mai multe nereguli și acum se judecă pentru restabilirea în funcție. Mihail Șleahtițchi este consilier al președintelui Nicolae Timofti. Anterior, el a declarat că totul s-a făcut conform Legii cu privire la achizițiile publice, care, în opinia sa, este imperfectă.

Potrivit informațiilor făcute publice de procurori la etapa începerii anchetei, 99 din cele 109 de autobuze școlare au fost cumpărate la preț aproape dublu, adică de aproximativ un milion de lei fiecare.

Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Drum reparat din bani publici până la poarta președinte...

Drumul care duce la casa președintei raionului Fălești, Iraida Bînzari, și alte două străzi alăturate din același cartier au fost reparate vara trecută din banii Consiliului Raional Fălești.  În total au fost alocați peste 3 milioane de lei. Chiar dacă în zonă sunt și alte străzi pline de gropi, au fost reparate anume acelea care duc spre sau trec pe lângă casa președintei. Iraida Bânzari spune că pentru repararea și altor străzi nu au ajuns bani. Lucrările au fost executate de către firma unui consilier raional. Agentul economic a fost contractat în urma negocierilor directe.

30 ianuarie 2018
202
2013-2018

Firma condusă de soțul deputatei Valentina Buliga conti...

Firma ”Ecostat” SRL, al cărei administrator a devenit acum doi ani Alexei Buliga, soțul deputatei democrate Valentina Buliga, continuă să obțină contracte de prestare a serviciilor la instituțiile medicale din țară. În doar două luni ale anului curent, firma a încheiat cinci contracte în valoare de circa un milion 200 de mii de lei, după alte 7 contracte de peste un milion de  lei semnate în 2017. Firma a început să presteze servicii la spitale după ce administrator a devenit Alexei Buliga. Soția acestuia este președintă a Comisiei parlamentare protecţie socială, sănătate şi familie. Anterior, deputata a spus că nu are vreo legătură cu licitațiile organizate de spitale și câștigate de „Ecostat” SRL.

05 august 2018
236
2013-2018

Investigație: la Primăria Chișinău funcționează o schem...

Zeci de terenuri pentru construcții au ajuns în ultimii ani din proprietate publică în proprietate privată prin intermediul unor scheme frauduloase sprijinite de funcționari din Primăria Chișinău, arată o investigație a Centrului de Investigații Jurnalistice.

29 iulie 2014
198
2013-2018

Cine măsoară, acela are

Un inginer cadastral din municipiul Chişinău activează concomitent în două localităţi, Ghidighici şi Stăuceni. Deşi legislaţia nu permite ca un funcţionar public să fie remunerat de două instituţii publice prestând aceleaşi servicii, acesta totuşi câştigă bani publici de pe câteva "fronturi" de mai mult timp.

19 iunie 2013
203
2013-2018

Contracte cu statul ”reciclate” de firma condusă de so...

Timp de un un an, firma ”Ecostat” SRL condusă de Alexei Buliga, soțul deputatei democrate Valentina Buliga, a câștigat șapte contracte de achiziții publice în valoare de un milion 425 de mii de lei. Firma s-a angajat să colecteze, să transporte și să neutralizeze deșeurile medicale din cinci spitale din țară.

23 ianuarie 2018
188
2013-2018

Dosarul licitațiilor trucate la DETS Buiucani: în timp...

Firma „Lovis Angro”, al cărui administrator este inculpat în unul dintre dosarele licitațiilor trucate în grădinițele din Chișinău, pare să aibă cel mai rodnic an la capitolul contracte cu statul. Faptul că administratorul Lilian Sofrone este judecat în prezent pentru complicitate la o schemă de fraudare a licitațiilor la Direcția Educației Buiucani nu servește drept temei pentru includerea companiei în lista de interdicții a Agenției Achiziții Publice. De asemenea, în mod paradoxal, acest fapt nu îi pune în gardă pe șefii instituțiilor de stat care organizează licitații și aleg drept câștigătoare anume această firmă. O altă companie care figurează în acest dosar, „Crinic Grup”, la fel nu este inclusă în lista de interdicții, dar nici nu are în ultimul timp licitații câștigate la stat.

22 octombrie 2017
194