Dosarul autobuzelor școlare s-ar putea solda cu nimic

2013-2018 13 iunie 2014 989

La un an și jumătate de la deschiderea unei anchete penale în privința achiziționării frauduloase de către Ministerul Educației a aproape 100 de autobuze școlare, nu există nicio persoană pusă sub învinuire și nici nu a fost audiat vreun fost conducator din minister care s-a ocupat de tranzacții. Acum, Centrul Național Anticorupție (CNA), care efectuează acțiuni de anchetă, spune că până în prezent au fost audiați doar reprezentanții firmei care a livrat autobuzele.În luna decembrie 2012 procurorii anticorupție anunțau că factori de decizie din cadrul Ministerului Educației (condus în anii 2010-2011 de Mihail Șleahtițchi) au comis încălcări de lege la procurarea autobuzelor școlare. O parte din vehicole ar fi fost cumpărate la preț dublu, în cadrul licitației au fost alese oferte mai scumpe, iar câteva autobuze au fost cumpărate prin contract adițional cu o firmă, fără să se organizeze o nouă licitație.

De atunci ancheta nu a avansat deloc. De la Procuratura Anticorupție dosarul a fost transmis CNA. Serviciul de presă al CNA, solicitat de Moldova Curată, explică desfășurarea atât de îndelungată a anchetei prin faptul că, Ministerului Educatiei i s-a cerut să restabilească în dosarele de achiziții un sir de documente care lipseau și care vizeaza procurarea autobuzelor. Aceste documente urmează să fie examinate de CNA, însă deocamdată anchetatorii nu le-ar fi primit de la Ministerul Educației.

După marea zarvă a urmat un an și jumătate de pauză

La rândul ei, autoritatea din învățământ susține contrariul. Într-un răspuns oficial pentru Moldova Curată, Ministerul Educației anunță că Centrul Național Anticorupție a cerut documentele care lipseau abia acum, în luna mai 2014, chiar dacă lipsa a fost constatată în septembrie 2012.  Ministerul Educației anunță că a expediat actele solicitate acum câteva zile.

Potrivit Ministerului, în anii 2010 şi 2011 au fost procurate 109 autobuze în două loturi: 45 de vehicole din mijloacele proiectului ”Educație de calitate în zonele rurale”, realizat cu sprijinul Băncii Mondiale, și alte 64 de autobuze cu bani din bugetul de stat. În privința primului lot, instituția afirmă că a transmis toate actele Procuraturii Generale încă la 23 noiembrie 2012, însă rezultatele anchetei nu i-au fost comunicate.

În privința celorlalte autobuze, actuala conducere a Ministerului Educației susține că după ce Inspecția Financiară, în raportul din 28 septembrie 2012, a constatat lipsa unor acte, acestea au fost restabilite în mare parte, iar persoanele responsabile de întreținerea necorespunzătoare a dosarelor au fost eliberate din funcție. Însă Inspecția Financiară nu a revenit să verifice dosarele restabilite.

De atunci a fost liniște până luna trecută, când CNA a întrebat Ministerul, printr-o scrisoare dacă dosarele privind achiziția celor 64 de autobuze au fost restabilite. Întâmplător sau nu, Moldova Curată a cerut CNA noi informații despre mersul anchetei tot în luna mai. ”Ministerul Educației a fost cel care a solicitat investigarea cazului de achiziție a celor 109 autobuze școlare și este cel mai interesat ca investigația să fie dusă la bun sfîrșit”, se mai spune în nota informativă expediată pe adresa Moldovei Curate.

Deocamdată nu s-a găsit nimic suspect

În același timp, CNA susține că a audiat doar reprezentanţii firmei care a livrat autobuzele și afirmă că aceștia au explicat cum s-a format preţul vehicolelor. Iar responsabilii de la Agenția Achizitii Publice le-au confirmat ofițerilor CNA că achizitia a fost înregistrată la ei și că aceasta a fost făcută conform legii. 

În perioada achiziționării autobuzelor ministru al Educației era Mihail Șleahtițchi, iar șef al Direcției generale învățământ preșcolar, primar și secundar-general - Valentin Crudu. Niciunul dintre ei nu mai activează în prezent în Ministerul Educației. Crudu a fost concediat pentru mai multe nereguli și acum se judecă pentru restabilirea în funcție. Mihail Șleahtițchi este consilier al președintelui Nicolae Timofti. Anterior, el a declarat că totul s-a făcut conform Legii cu privire la achizițiile publice, care, în opinia sa, este imperfectă.

Potrivit informațiilor făcute publice de procurori la etapa începerii anchetei, 99 din cele 109 de autobuze școlare au fost cumpărate la preț aproape dublu, adică de aproximativ un milion de lei fiecare.

Viorica ManolePreluarea textelor de pe pagina www.MoldovaCurata.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.MoldovaCurata.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Aici așteptăm comentariul tău!

Adaugă comentariu

Articole relaționate:

2013-2018

Decizie definitivă a CSJ: Primarul oraşului Ungheni s-a...

După trei ani de procese, Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) a emis o hotărâre irevocabilă prin care se constată că Alexandru Ambros, primarul oraşului Ungheni, a încălcat regimul juridic al conflictului de interese atunci când acesta a cumpărat, pentru Primărie, rechizite de birou de la firma soţiei sale. După decizia CSJ, contractele şi alte acte încheiate în conflict de interese ar putea fi lovite de nulitate.

19 aprilie 2017
1241
2013-2018

AVEREA CONDUCERII AȘM: Mașină de 38 de mii de euro pent...

Venitul pentru anul 2016 al familiei președintelui Academiei de Ştiinţe a Moldovei (AŞM), Gheorghe Duca, este la fel ca și cel pentru anul 2015 - soții au ridicat lunar 117 mii de lei. Doar că anul trecut familia a dobândit o mașină în valoare de 38 de mii de euro, pe care o achită în rate, conform declarațiilor demnitarului.

26 iulie 2017
1616
2013-2018

Lilia Pogolșa și-a cumpărat un apartament de 3 milioane...

Viceministra Educației, Culturii și Cercetării, Lilia Pogolșa, și-a cumpărat anul trecut un apartament care valorează, în acte, 3 milioane de lei. În același timp, ea a vândut, tot anul trecut, un teren, cu 40 de mii de lei. Acest teren însă nu apare în declarațiile de avere din anii precedenți ai funcționarei. Numele Liliei Pogolșa figurează, potrivit datelor Procuraturii Anticorupție, într-un dosar penal pentru îmbogățire ilicită, însă deocamdată procuratura nu oferă alte detalii. Lilia Pogolșa, la rândul ei, a refuzat să ofere un răspuns la întrebările noastre referitoare la aceste fapte. 

25 septembrie 2017
1830
2013-2018

Nici un demnitar nu a fost demis pentru admiterea confl...

Deşi Comisia Naţională de Integritate (CNI) a emis, cu un an în urmă, acte prin care a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităţii de funcţii sau conflictelor de interese pe numele mai multor funcţionari şi demnitari publici, nicio persoană cu funcţie de răspundere nu a fost demisă. Preşedintele CNI declară că majoritatea celor vizaţi atacă deciziile Comisiei în instanţă, iar dosarele sunt examinate mai mult timp, deoarece cadrul legislativ actual nu stabileşte un tremen-limită de examinare a unui dosar.

24 iulie 2014
939
2013-2018

ELECTORALA 2019. Socialistul Petru Corduneanu refuză să...

Deputatul Petru Corduneanu (55 de ani), despre care Partidul Socialiștilor a anunțat recent că va candida la parlamentare  pe circumscripția uninominală Hâncești, refuză să răspundă la întrebări legate de averile sale și banii pe care i-a donat partidului în ultimele campanii electorale. El nu a răspuns la întrebările expediate prin mail, iar la telefon a declarat reporterului Moldova Curată că va vedea mai întâi dacă statutul său de deputat îi permite să răspundă la acele întrebări. Ulterior, timp de câteva zile, nu a mai răspuns la apeluri.

05 noiembrie 2018
1700
2013-2018

Primarul din Ignăţei, revocat din funcţie şi numit prim...

Ion Balan, demis printr-o hotărire de judecată definitivă din funcţia de primar al comunei Ignăţei din raionul Rezina, a rămas la Primărie întrucât a fost numit de către consiliul local în funcţia de primar interimar. Oficiul Teritorial Orhei al Cancelariei de Stat (OTC) susţine că decizia Consiliului este ilegală.

20 martie 2015
1265